jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Suomi on sosialistinen konstruktio

 Väite, että jokin seikka on sosialistisesti konstruoitu, tarkoittaa, että tämä seikka ei ole olemassa sosialistisesta toiminnasta ja jaetuista uskomuksista riippumatta - ilman sosialismia Suomea ei siis olisi lainkaan olemassa :)

 

http://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:sosiaalinen_konstruktio

 

Etymologisesti sosialismi voidaan  jäljittää suoraksi johdokseksi latinan kielisestä sanasta socius, joka tarkoittaa perusmuodosssaan toveria, ystävää ja liittolaista (comrade, friend, ally) ja yleiskieleen yleistyneenä suomennoksena se esiintyy kaikissa yhteisöllisyyttä ilmentävissä yhteyksissä kuten esimerkiksi puhuttaessa sote-uudistuksesta.

Suomessa yhteiskunnallinen sosialistisuus on hyvin ilmeistä - kaikki eduskuntapuolueet ja valtaosa eduskunnan ulkopuolisistakin poliittisista järjestöistä rakentaa yhteiskunnallisen näkemyksensä laajan yhteisvastuun kautta, jota sosialismissa edustaa juurikin julkinen sektori. Harvassa ovat ne poliitikot, jotka haluaisivat purkaa yleisen ja tasa-arvoisen perusopetuksen,  subjektiivisen päivähoito-oikeuden ja yleisen varhaiskasvatuksen, sairausvakuutusjärjestelmämme tai perusturvan ja siirtää niiden tarjonnan ja rahoituksen markkinatalouden määriteltäväksi yksityistämällä nämä nykyiset valtion perustoiminnot.

Puoluepoliittisesti sosialismi on jakautunut varsin laaja-alaisesti, (monen sorttista sosialismia siis)  sillä eduskunnassamme on tällä hetkellä peräti yhdeksän erilaista sosialistista puoluetta niiden jakautuessa pääjakolinjassa oikeisto-, keskusta- ja vasemmistososialistisiin puolueisiin. SDP ja Vasemmistoliitto kuuluvat ilmiselvästi vasemmistososialistisiin puolueisiin, keskustasosialistisiin puolueisiin voitaneen lukea Keskustapuolueen ohella Perussuomalaisten puolue sekä Vihreäliitto. Kansallinen kokoomus, Ruotsalainen kansanpuolue, Kristillisdemokraattinen puolue sekä Siniset sosialistit muodostavat  väljämuotoisesti oikeistososialistisen koalition. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Antikainen laajentaa sosialismin määritelmää äärirajoilleen jos ei ylikin.

Itse puhuisin sosialismista tuotantosuhteina joiden vallitessa työvälineiden käyttäjät hallitsevat niitä demokraattisesti ja yhteiskunnallista mallia jossa demokratia on tunkeutunut kaikkiin yhteiskunnan soppiin syrjäyttäen oligarkian, pluto- ja timo- sekä teokratian sekä kaikenlaisen totalitarismin.

Antikaisen mainitsemat piirteet tunnistaisin marksilaisen sosialismin innoittamiksi toiminnoiksi joilla siivotaan pahimpia kapitalismin vääryyksiä. Ne on saatu toteutetuksi koska valtaapitävät ovat noilla myönnytyksillä kokeneet parhaiten säilyttävänsä luokka-asemansa ja siten turvanneet omat etunsa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Näin kesälomalla tahtoo tajunta laajeta - varmaankin nautittujen virvokkeiden aikaan saamana ...

Käytännössä Suomi on tosiaan sekatalous-mallinen yhteiskunta, jossa kuitenkin yhteisvastuullisuus on huomattavassa määrin painottuvaa yleispolitiikkaa. Tunnetusti Yhdysvalloissa Kokoomus-puolueen ohjelmalinjauksia pidettäisiin "left-wing politics"ina ja Vasemmistoliittolaisia kommareina. Itse ymmärrän asiantilan johtuvan suoraan maamme geopoliittisesta asemasta ja ennen kaikkea siitä, että kaikki ovat täällä (pienen mutkan kautta) toistensa sukulaisia tai ainakin jossain suhteessa riippuvaisia toisistaan. Pienen maan vahvuutena pitäisin tätä "yleissosialistista" meininkiä siis...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En pitäisi Suomea sekatalousmaana, ainakaan enää kun hallitukset, myös ne joissa vassulit ovat olleet mukana, ovat yhtiöittäneet ja yksityistäneet sekä myyneet valtion ja kuntien hallussa ollutta yhteistä omaisuutta. Loppujenkin omistaja-ohjaus on mitä on.

En usko enää tuohon vanhaan kliseeseen kokkuleista USA-laisittain ajateltuna vasemmistolaisina. Ehkä silloin kun n.s. remonttimiehet reivasivat siitä adenauerilaista "vastuullisen markkinatalouden"(sic!) puoluetta niin sellaisesta suuntauksesta saattoi ehkä puhua ajatusharjoitelmana. Sittemmin ja etenkin nykyisin kokkuleiden talousliberalismi ellei peräti libertarismi olisi ihan republikaanista valtavirtaa.

USA:ssa on ihan oikeita kommunistejakin joten vassulit laskettaisi siellä sikäläisellä sanastolla ja politiikkaa tuntevien keskuudessa ehkä liberaaleiksi. Kunnon punaniskalle toki iljetyksiä nekin eikä neomccarthyistit erota niitä toisistaan.

Täkäläinen sukulaisuus on toki totta, pienissä piireissä on läheiset suhteet. Se ei kuitenkaan poista luokkia eikä niiden eroja vaikka naapuriluokkalaisia näkeekin helpommin ja heihin voi jopa tutustua helpommin kuin suuremmissa ympyröissä. Eikä estä eroista huolehtimista kuten nykyisin tapahtuu.

Meillä oli toki aika jolloin säätykiertoa tapahtui ja siihen jopa hieman ikäänkuin oltiin kannustavinaan kehittämällä koulutusta. Siitä ollaan pääsemässä eroon sillä koulutus eriarvoistuu kokoajan. Säätykiertokin on muuttunut yksisuuntaiseksi valumiseksi alaspäin ja siihen imuun joutumisen pelko aiheuttaa n.s. persuuntumista.

Tässä yhteiskunnallisessa suhteessa geopoliittinen asemamme, siis asemamme aiemmin NL:n naapurina, on lähinnä aiheuttanut omistavassa luokassa pelkoa työväestön radikalisoitumisesta ja siten aiheuttanut painetta yhteistyöhön työväenliikkeen revisionistisempien suuntausten kanssa ja suostumista n.s. hyvinvointivaltion*) rakennelmiin. Nyttemmin NL:n hajottamisen ja kapitalisoitumisen jälkeen omistava luokka kokee asemansa muuttuneen eikä enää näe tarvetta suostua hyvinvointivaltioon ja demulitkin ovat menettäneet merkityksensä työväestöä hillitsevänä voimana. Toki monet demulisatraapit kokevat vieläkin omaavansa mahdollisuuksia tarjota palveluksiaan. Mukana näyttää heiluvan myös jokunen vassulikin.

Tuon Antikaisen "yleissosialismina" kuvaaman ilmiön toki tunnistan. Marksilaisen sosialismin yleisinhimilliset piirteet ovat imeytyneet syvälle monien ihmisten yhteiskunnalliseen ajatteluun jossa se nähdään osana yleistä inhimillistä ja humaania suhtautumista. Jos sitä ilmiötä pitäisi alkaa nimitellä niin itse hakisin sanoja pikemmin humanismista, kommunalismista j.n.e.

Toki ymmärrän, että tilanteessa jossa sosialismi (ja kommunismi) aatteina on demonisoitu, esimerkiksi käyttäen demagogisesti hyväksi stalinismia, kannattaa ihan opetuksellisesti tuoda esiin kuinka marksilainen sosialismi tangeeraa ihmisten hyvinä, edistettävinä ja puolustettavina pitämien asioiden kanssa. Se voi ehkä saada tutustumaan aatteellisestikin siihen an sich.

P.s. Kesäloma kemiallisine tajuntaa laajentavine virvokkeineen olkoon sallittua ja jopa toivottavaa. Sopivasti piristeinä käytettyinä virvokkeet saavat harmaat aivosolut liikkeelle . Kunhan pitää mielessään, että liiallisesti nautittuina ne voivat viedä liian kaus tietoisuudesta muuttuen lamautteiksi ja tylsisteiksi. Silloin lopputulos voi olla muuta kuin tavoitelty hengenlento.

*) Itse käyttäisin hyvinvointivaltio-termin asemesta jotakin ilmaisua joka kuvaa pahimman pahoinvoinnin oireiden lievittämistä sillä siitähän sosiaaliturvassa y.m. on kyse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset