jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Valtioneuvoston julkaisu sukupuolen moninaisuudesta

Sosiaali ja terveysministeriön julkaisu 22:2015 "Tietopaketti sukupuolen moninaisuuden huomioimisesta oppilaitoksille, työpaikoille ja viranomaisille " nivoo yhteen tasa-arvolain uudistukseen liittyvät näkökohdat, jotka on syytä huomioida uudistuksen käytäntöön viemisessä  etenkin oppilaitoksissa, työpaikoilla ja viranomaisten toiminnassa. 

 

Julkaisun johdannossa kirjoittajat toteavat oppaana toimivan tietopaketin tulevan tarpeeseen, sillä ennakkokyselyjen perusteella tietämys sukupuolen monista ulottuvuuksista ja  sukupuolivähemmistöistä on yleisesti vielä perin kehnoa :

 

    "45 prosenttia koki, että omassa työyhteisössä sukupuolen moninaisuus ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ihmiset on otettu huomioon huonosti tai melko huonosti. Vastaavasti oman oppilaitoksen sukupuolen moninaisuuden huomioinnin koki huonoksi tai melko huonoksi 46 prosenttia. "

 

Vuosisatojen aikana vakiintuneiden sukupuolioletusten ohella sukupuoleen perustuvaa syrjintää ylläpitää myös ikävästi jopa tahallisesti levittyvä disinformaatio - mielipiteen ilmaisun vapaus on toki itsessään demokratian kulmakiviä, mutta valheellisuudenkaan varaan ei tervettä yhteiskuntaa voi rakentaa ajautumatta joko totalitarismiin tai täydelliseen anarkiaan ,,,

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tekstissä ja blogissasi on jälleen vakava asiavirhe; sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti ovat menneet iloisesti sekaisin. Tuollainen huolimaton vaihtoehtotiedon levittäminen on omiaan aiheuttamaan tarpeettomia ongelmia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Millä tavoin nuo sanat ovat menneet sekaisin?

Sukupuoli konkretisoituu ainoastaan sosiaalisissa yhteyksissä käsitteellistyminä ja ainoastaan sukupuoli-identiteetin myötä...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#1:
Juho juuri vahvisti kommenttisi paikkansapitävyyden. Ainakin omalta kohdaltaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ensimmäisellä kommentoijalla on siis paha tarve retoriseen jankkaukseen :)

"Sukupuoli
Sukupuoli on fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten ominaisuuksien kokonaisuus. Fyysisestä näkökulmasta puhuessa tarkoitetaan esimerkiksi anatomiaa. Sukupuolen psyykkisellä ulottuvuudella tarkoitetaan sukupuolen kokemusta, muun muassa sukupuoli-identiteettiä. Sukupuolen sosiaalisella ulottuvuudella tarkoitetaan sukupuolen sosiaalisia merkityksiä, jotka vaihtelevat eri tilanteissa ja kulttuureissa. Jokaisen ihmisen sukupuoli on omanlaisensa kokonaisuus.

Sukupuoli-identiteetti
Sukupuoli-identiteetillä tarkoitetaan kunkin omaa kokemusta sukupuolestaan, oli se sitten nainen, mies tai jotain muuta. "

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #4

"Sukupuoli on fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten ominaisuuksien kokonaisuus."

Kuka tahansa voi keksiä minkä tahansa määritelmän. Joku EU keksi hiljattain, että suklaa voi olla nimeltään tummaa suklaata, jos siinä on 35% kaakaota, siis tuotteen väristä huolimatta. Eli vaaleampikin voi olla tummaa.. ulkonäkö ei ratkaise. Pitää osata lukea tuoteseloste.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #9

Niin tumma kuin valkoinen suklaa voivat olla herkullisia, mutta tuovat kovasti vaatimattoman lisän tähän keskusteluun.

Kun Eduskunnassa puhutaan ihmisen juridisesta sukupuolesta, fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen sukupuolen kokonaisuus on olennaista. Jos Rintalan oloa yhtään helpottaa, voidaan yksinkertaisuuden vuoksi toki jättää tuo fyysinen pois - ainakin perinteisesti ajateltu sellainen.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #12

Lienee tuo uusi ajattelu tuon suklaan tasolla.
Itse edelleen jarrutan sitä, että kukin saisi päättää minkä ikäinen on tai saa vapaasti tehdä milloin mitäkin. Ihan vain siksi kun haluaa.

Lisääntymiskyvyn säilyttämisen hyväksyn vaikka nainen välillä haluaisikin esiintyä miehenä. Mä en lähtis kastemadon tasolle sukupuoliasioissa.. en ainakaan vielä ;)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Sukupuolen moninaisuutta ei ole kuka tahansa keksinyt, vaan se tullut todennetuksi sekä teorioissa että käytännössä.

Näkyvämmäksi tosin sukupuolen moninaisuus on tullut viimeisten vuosikymmenten aikana sukupuolivähemmistöjä koskevan uuden tutkimustiedon myötä sekä toisen aallon feminismin ajauduttua osittaiseen umpikujaan miehen ja naisen sukupuoliroolien purkamisessa (patriarkaatti-teoriat eivät täysin päde käytännössä, koska kaikki valkoihoiset miesoletetut eivät ole etuoikeutettuja, minkä ohella sukupuolisyrjintä on intersektionaalista).

Pelkästään transihmisten olemassaolo kyseenalaistaa tehokkaasti käsitykset binäärisen sukupuolijärjestelmän aukottomuudesta ja tuo kyseenalaistuskin on muuttumassa luonnettaan selittävästä toteavaksi (kuten tuossa kirjoitukseni aiheena olevassa oppaassa sukupuolen moninaisuus ilmiönä ainoastaan todetaan olevaksi ilman sen kummempia nobel-palkinnon tasoisiin tutkimuksiin viittaamista tai selittelyä) :)

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #17

"Pelkästään transihmisten olemassaolo kyseenalaistaa tehokkaasti käsitykset binäärisen sukupuolijärjestelmän aukottomuudesta"

Mikään järjestelmä ei ole aukoton. Se, että joku haluaa jotain, ei ole mikään aukko.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Sanassa "sukupuoli-identiteetti" on aika hyvästä syytä siinä edessä se sana 'sukupuoli'. Kyllä ne ihan samasta asiasta puhuvat.

Tässä keskustelussa on käytetty wikipedia artikkeleita, joten käytänpä sitä asian havainnollistamiseen. Jos kirjoitat Wikipedian hakuun "sukupuoli-identiteetti", haku ohjaa sinut sivulle "ihmisen sukupuoli".

Pekka Pylkkönen

Sukupuoli on biologinen, objektiivinen tosiasia joka voidaan todeta laboratoriokokein erotuksena ihmisen subjektiivisistä kokemuksista omasta itsestään. Subjektiiviset kokemukset voivat muuttua esimerkiksi sairauksien seurauksena.

Sukupuolen käsitteen uudelleenmäärittely vastaamaan feministien harhaista käsitystä asiasta olisi vain kertakaikkisen hölmöä. Biologian kirjat pitäisi kirjoittaa uusiksi ja suvullisen lisääntymisen kannalta äärimmäisen keskeinen sukupuoli pitäisi muuttaa joksikin muuksi. Ja jos sitä nyt keksittäisiin kutsua vaikka pakohöngäksi, joku pöljä olisi kohta vaatimassa että ihmisten subjektiivisia kokemuksia olisi ruvettava kutsumaan pakohöngäksi.

Aivan älytöntä. Ja todennäköisesti femakot tietävätkin tämän, kunhan trollaavat kun ovat tilaisuuden saaneet.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #13

Onko Pylkkönen 100% varma omista sukupuolikromosomeistaan?

Sukupuolta koskevat biologian kirjat on kirjoitettu uusiksi, mistä tässäkin ketjussa linkatut Wikiartikkelit kertovat:

- eläinten sukupuolirakenne vaihtelee villisti ja monilla lajeilla sukupuoli voi vaihtua yksilön elämän aikana erilaisista syistä ja olla enemmän kuin yksi samaan aikaan.

- ihmisen sukupuoli voi määräytyä monilla eri kromosomivaihtoehdoilla, kuten XX-siittäjä ja XY-synnyttäjä. Lisäksi lisääntymiskykyisiä kromosomiyhdistelmiä on muitakin kuin XX ja XY

- XX ja XY eivät yksin määrää yksilön sukupuolta, muitakin geenejä tarvitaan

- sukupuoli-identiteetti on yleensä sama kuin kehon sukupuoli. Tällöin aivojen sukupuolittuminen menee samaan suuntaan kuin sitä sikiökehityksessä ajallisesti varhaisempi kehon sukupuolittuminen. Kun nämä menevätkin eri suuntaan, todennäköisesti äidin hormonaalisen muutoksen seurauksena, syntyy ristiriita kehon ja aivojen välillä, joka lienee transsukupuolisuuden olennaisin syy.

- transsukupuolisten aivot poikkeavat tietyin osin saman kromosomiston keskimääräistä ja muistuttavat enemmän koetun sukupuolen keskimääräisiä

- identtisistä kaksosista huomattavasti useammin molemmat ovat transsukupuolisia kuin erimunaiset kaksoset, joilla kummallakin on kuitenkin sama ympäristö. Tämä viittaa geneettiseen ominaisuuteen, mikä lienee kuitenkin geneettisen taipumuksen (aktivoituva/sammuva geeni) kuin suoran kromosomaalisen vaikutuksen tulosta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #13

Sukupuoli on MUUNMUASSA biologinen asia. Se on kuitenkin paljon muutakin ja vaatii aika vahvaa kykyä kieltäytyä ymmärtämästä sitä. Kyseessä ei ole käsitteen uudelleen määrittely vaan sukupuoli on vaikuttanut yhteiskunnassamme muullakin tavoin kuin pelkästään sukupuolielimien tunnisteena siitä lähtien kun yhteiskunta on ollut olemassa.

Ei biologian kirjoja tarvitse uudestaan kirjoittaa kunhan muistetaan etteivät ne kerro muusta kuin biologiasta.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Todella häiritsevää, että Suomessa tulee nykyään tällaista propagandaa joka tuutista. Siis jopa virallisista lähteistä.

Mikä tätä maata vaivaa?

Täällä näyttää olevan sentään paikkansa pitävä ja neutraali määritelmä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuoli

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Huotarin linkkaama Wikipedia-artikkeli kertoo eläinten sukupuolen ominaisuuksista ja sen liukuvuudesta ja monimuotoisuudesta.

Hieman enemmän ihmisestä kertoo toinen Wikipedia-artikkeli, joka ottaa huomioon ihmisen tietoisuuden ja sosiaalisen elämän luomat lisäulottuvuudet.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_sukupuoli

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Yksilö saa toisen sukupuolikromosomin äidiltään (X-kromosomi), toisen isältään (Y- tai X-kromosomi). Isältä saatu kromosomi määrää sen tuleeko jälkeläisestä mies vai nainen. https://fi.wikipedia.org/wiki/Sukupuolikromosomi

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen

Siinäpä varsinainen lyhyt oppimäärä, jolla ei vain kovin pitkälle päästä, jos puhutaan sukupuolten oikeudellisista ulottuvuuksista.

Tässä hieman lisää ulottuvuuksia:

http://anukatariina2.blogspot.fi/2017/10/mita-tark...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Aika pelkurin lähtökohta linkittää Wikipediasta "sukupuolikromosomi".

Sieltä löytyy myös artikkeleita, jotka paremmin soveltuvat käynnissä olevaan keskusteluun ja näyttävät senkin, mitä sinä et uskaltanut.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Ihmisen_sukupuoli

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Entes siinä tapauksessa kun isä on raskaana?

Toni Rintala

Isä ei voi olla raskaana paitsi lääketieteen avulla. Ja lääketiede voi tehdä ihmisestä vaikka eläimen ;)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Ihminen ON eläin, karkeasti: Aitotumaisten (Eucarya) eläinkunnan (Animalia) nisäkkäiden (Mammalia) luokkaan kuuluvien kädellisten (Primates) lahkon isojen ihmisapinoiden (Hominidae) heimoon kuuluvien ihmisten (Homo) suvun lajia viisas (Sapiens) ja nykyihminen katsotaan sen alalajiksi Homo sapiens sapiens eli tuplasti viisas, vaikka ihan aina ei uskoisi.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #21

Mutta onko pakko olla eläin, jos ei halua? Jos voi vaihtaa sukupuoltakin vain haluamalla.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #22

Ei sukupuolta voi vaihtaa vain haluamalla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Mikä Rintala haluaisi olla jos olisi mahdollista olla jotain muuta kuin eläin? Vaihtoehdot ovat yleisimmän kuntajaottelun mukaan:
a) Arkit (Archaebacteria)
b) Bakteerit (Eubacteria)
c) Protoktistit (Protoctista) tai Protistit (Protista)
d) Eläimet (Animalia)
e) Sienet (Fungi)
f) Kasvit (Plantae)

Jos valinta menee liian vaikeaksi niin on myös jaotteluja joissa on vähemmän arvottavaa, esimerkiksi domeenittain:
a) Bakteerit (Bacteria)
b) Arkeonit (Archae)
c) Aitotumaiset (Eucarya)

Mutta kuten Ala-Olla tuossa mainitsee valinnassa ei ole kyse vain ja ainoastaan halusta. Kyse on aina monimutkaisemmasta ja -tahoisemmasta tilanteesta jossa on elemettejä sekä fyysisestä että psyykkisestä olemuksesta ja sen tunnistamisesta.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #24

"Mikä Rintala haluaisi olla jos olisi mahdollista olla jotain muuta kuin eläin?"

Mulla ei ole sellaisia haluja.
Mutta aika monella tuntuu olevan. Jopa sukupuolen vaihtoon. Siitä on enää askel lajin vaihtoon, jos tuntee halua siihen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Rintala ei taida osata päättää haluaako hän vaihtaa lajiaan eläinkunnan sisällä vaiko kokonaan kuntaa.

Toisaalta matka sukupuolen vaihdosta lajinkin vaihtoon on eripitkä. Puhumattakaan kunnan vaihdosta jossa joutuisi esimerkiksi luopumaan jokaisen solun tumasta.

Mutta vakavammin puhuen ja ties kuinka monta kertaa toistettuna: edelleenkään sukupuolenvaihdoista on harvemmin kyse vaan pikemminkin joidenkin sukupuolituntomerkkien korjaamisesta paremmin vastaamaan ihmisen omaa käsitystä sukupuolestaan. Siinä ei ole kyse pelkästään halusta vaan ihmisen käsityksestä omasta itsestään. Toki myös osaltaan halusta olla sitä miltä oikeasti kokee tuntevansa mutta se ei ole pääasia.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #26

"Toki myös osaltaan halusta olla sitä miltä oikeasti kokee tuntevansa mutta se ei ole pääasia."

Minulle on pääasia se, että haluan pitää oman käsityksen tästä asiasta. Mutta toisaalta kyse ei ole pelkästä halusta, vaan myös käsityksestä itsestään. Mutta se ei ole pääasia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Tokikin Rintala saa pitää käsityksensä. Mutta jos niitä julkisesti esittelee niin saa varautua joidenkin puuttuvan niiden päättömyyksiin. Etenkin minunkaltaiseni provosoituu helposti silloin kun joku on menossa ihan metsään ja syvälle sinne.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #25

Jokainen on mitä on, eikä se haluamisella muuksi muutu. Sen paremmin kuin et voi valita, mihin uskot, et voi valita mikä tunnet olevasi.

Toni Rintala Vastaus kommenttiin #29

"Sen paremmin kuin et voi valita, mihin uskot,"

Mielestäni helposti voi valita mihin uskoo. Kunhan tutustuu ja opiskelee asioita, niin usko usein muuttuu. Ei tietysti aina!

"et voi valita mikä tunnet olevasi."

Tähän en osaa sanoa. Tunnetta ei ehkä voi muuttaa. Vaikka tunne usein tuppaa muttumaan lähes itsekseen.. Tunne on aika lähellä haluamista tai uskomista.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #30

Tämä sukupuoli-identiteetti on joka tapauksessa eri asia kuin haluaminen. Tunnen naisia, joita yhteiskunnan asettamat naisen elämän rajat pännii valtavasti ja he haluavat elää niistä vapaana. Kuitenkin he kokevat olevansa naisia. Näissä tapauksissa voidaan puhua sukupuoliemansipaatiosta: Roolin rajoja halutaan laventaa.

Transmiehet taas kokevat naiselle asetetut rajat heille vääriksi, koska eivät edes koe olevansa naisia. Siinä ei ole lähtökohtaisesti kyse halusta - halu toki tulee esiin siinä, että halutaan elää identiteetin mukaan.

Toivottavasti tämä esimerkki auttaa ymmärtämään, mistä sukupuoli-identiteetissä on kyse.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset