jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Ihmisoikeusvaltuuskunta vaatii translain pikaista uudistamista

Ihmisoikeusvaltuuskunta on suomalainen eduskunnan oikeusasiamiehen asettama ihmisoikeusasiantuntijoista koostuva toimielin, jonka tehtäviin kuuluu edistää erilaisten ihmisoikeustyön parissa työskentelevien järjestöjen keskinäistä tiedonkulkua ja yhteistyötä sekä linjata  laajakantoisia ja periaatteellisesti tärkeitä ihmisoikeuskysymyksiä.

Ihmisoikeusvaltuuskunnan puheenjohtajana toimii Ihmisoikeuskeskuksen johtaja Sirpa Rautio, valtuuskunnan pysyviä jäseniä  virkansa puolesta ovat eduskunnan oikeusasiamiehen lisäksi eduskunnan oikeuskansleri, tasa-arvovaltuutettu, yhdenvertaisuusvaltuutettu, lapsiasiavaltuutettu, tietosuojavaltuutettu sekä Saamelaiskäräjien puheenjohtaja. Nelivuotiskaudelle 1.4.2016...31.3.2020 on heidän lisäkseen nimetty 30 keskeisesti ihmisoikeustyötä tekevää asiantuntijaa kattavasti yleisimmät yhteiskunnan osa-alueet edustavasti.

 

Ihmisoikeusvaltuuskunta yhtyy kymmenien kansalais- ja poliittisten järjestöjen esittämään vaatimukseen ns. translain pikaisesta uudistamisesta. Kannanotossaan ihmisoikeusvaltuuskunta katsoo Suomen yksiselitteisesti rikkovan Euroopan ihmisoikeussopimusta :

     "Tällä hetkellä voimassa olevan translain selkein ihmisoikeusongelma on transihmisten lisääntymiskyvyttömyys edellytyksenä oikeudellisen sukupuolen vahvistamiselle.

Euroopan ihmisoikeustuomistuin on 6.4.2017 antamassaan ratkaisussa tapauksessa A.P., Garçon ja Nicot vastaan Ranska todennut lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen loukkaavan Euroopan ihmisoikeussopimusta. Ihmisoikeustuomioistuin totesi myös, ettei valtioilla tämän ratkaisun jälkeen ole enää harkintamarginaalia ja mikäli lisääntymiskyvyttömyyttä vaaditaan, kyseessä on ihmisoikeusloukkaus ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen tila. Tämä on nykytilanne Suomessa. Suomi on myös saanut useita suosituksia tänä vuonna YK:n ihmisoikeusneuvoston määräaikaistarkastelussa (UPR-prosessi) translain uudistamiseksi ja jo vuonna 2014 YK:n CEDAW-komitea on suosittanut kyseisen lainsäädännön uudistamista."

 

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamisen ohella ihmisoikeusvaltuuskunta vaatii myös lääketieteellisesti perusteltujen sukupuolenkorjausprosessien ja sukupuolen juridisen vahvistamisen eriyttämistä sekä täysi-ikäisyyden poistamista oikeudellisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksistä ottaen huomioon lapsen ikä ja kehitystaso...

 

Eduskunnassa on tosin käynnissä nyt puolueenvaihtoviikot ja muutenkin vähän "kevättä ilmassa",  joten translain uudistaminen taitaa lykkääntyä ainakin parilla vuodella. Historian väärälle puolelle jäävillä on siten vielä kotvanen aikaa profetoida omia totuuksiaan :)

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

IOK:n tuore selvitys translain tilanteesta Suomessa ja lainsäädännön muutoksista muualla Euroopassa :

https://bit.ly/2KfIPHc

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset