jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Muunsukupuolisuus - mitä se merkitsee?

Lutterin Katekismuksesta tuttu  käskynselitykseen johdattava kysymyslause on tässä tapauksessa harvinaisen helppoa linkittää Wikipedian artikkeliin aiheesta "muunsukupuolisuus" - Wikin selitys kun on  harvinaisen tyhjentävä, kokonaisvaltainen ja erittäin informatiivinen :

 

   "Muunsukupuolinen tai ei-binäärinen (non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää, ja kuuluu näin sukupuolivähemmistöihin. Henkilöt, joilla on ei-binäärinen sukupuoli, eivät ole (vain) miehiä tai naisia, vaan sekoitusta näistä molemmista, jotain muuta sukupuolta tai sukupuolettomia.[1][2] Muunsukupuolisten ulkoinen ilmaisu voi vaihdella maskuliinisesta feminiiniseen ja androgyyniin niin kuin muillakin sukupuolilla. Muunsukupuolisia ei pidä sekoittaa intersukupuolisiin.

Osa muunsukupuolisista henkilöistä haluaa sukupuolenkorjaushoitoja, jotta heidän kehonsa vastaisi paremmin heidän sukupuoli-identiteettiään"

 

Suomessa voimassa oleva tasa-arvolaki tunnustaa muunsukupuolisuuden - tasa-arvolakiin kirjattu syrjinnän kielto sukupuolen perusteella kattaa miesten ja naisten lisäksi muunsukupuoliset l. sukupuolikategorioiden virallinen määrä on siten vähintään kolme ainakin tasa-arvolain soveltamisalueella.  Tasa-arvolaki velvoittaa työnantajia ja opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä ennaltaehkäisemään suunnitelmallisesti sukupuoleen perustuvaa syrjintää toiminnallisten tasa-arvosuunnitelmien mukaisesti.  Sama tasa-arvolaki velvoittaa myös viranomaisia edistämään tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan tavoitteellisesti ja erityisesti se velvoittaa viranomaisia muuttamaan niitä olosuhteita, jotka estävät tasa-arvon toteutumista, Esimerkiksi Ulkoministeriö on tässä mielessä nyt lisännyt  matkustusilmoituslomakkeeseen valittavaksi matkustajan sukupuoleksi miehen ja naisen ohella vaihtoehdon muu(nsukupuolinen) ...

Näin henkilö, joka ei koe olevansa mies eikä nainen tai jonka sukupuoli-identiteetti on sekoitus näistä kahdesta tai joka on mielestään enemmänkin sukupuoleton, voi täyttää matkusilmoituksen tasa-arvoisesti ja syrjittymättömästi. Myös henkilö, jolla on sekä Suomen että esimerkiksi Australian kansalaisuus ja jolla on Australian hyväksymänä juridisena sukupuolenaan ns. "kolmas sukupuoli", pystyy täyttämään po. ilnoituksen asianmukaiseti ja oikein...

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Ihmisen identiteetti on mielestäni vielä paljon syvempi asia kuin ihmisen kokemat tunteet senhetkisestä sukupuolisuudestaan.
.
Miksi muuten arvelet JiiHoo kaikkien psykoanalyytikkojen ja pitkän psykoterapiakoulutuksen tai filosofisesti/teoologis-filosofisesti ihmisyyttä syvimmin pohtivien poissaolo näistä keskusteluista on 100 prosenttinen!?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Neurotieteet hallitsevat nykyisin tietoisuuden tutkimusta ja siten on ymmärrettävää, että kokemuspohjaisuuteen ja psykoanalyyttisista teorioista oppinsa ammentava näkemys ei saa sijaa uskottavana ihmiskuvan kokonaisvaltaisena selittäjänä. Tommy Hellstenin kirjat eivät käy kaupaksi enää samaan malliin kuin ysärillö...

Psykoterapiapalvelutkin rakennetaan tänä päivänä muun terveydenhoidon yhteyteen erikoissoveltamisalueenaan - esimerkiksi työterveyshuollossa psykologin palvelut rajautuvat asiakkaan työkykyä ylläpitävään tukemiseen ja aika lailla pysyttäytyen konkretiassa, asiakkaan fyysisen kunnon ja elinolosuhteiden puitteissa siis...

Käsittääkseni luonnontieteellinen näkemys tulee vain vahvistumaan jatkossa tekoälysovellusten ja "transhumanististen" lääketieteellisten sovellusten yleistyessä - ihmisten käsitys tietoisuuden olemuksesta tulee muuttumaan nopeasti "aivokeskeiseksi" etenkin, kun esimerkiksi muistisairauksien lieventämisessä edistytään tuhoutuneiden aivosolujen uusintamiseen tai peräti sille tasolle, että "tietoisuus" tai ainakin osa muistijäljistä kyetään tallentamaan jonnekin kehon ulkopuoliselle laitteelle, mistä Alzheimer-potilaan identiteetti voidaan palauttaa (kuten käyttöjärjestelmä palautetaan viruksen sen sotkiessa) :)

Transidentiteetti sijaitsee ihan samassa "aivojen kovassa ytimessä" missä sukupuoli-identiteetti yleensäkin ihmiseltä löytyy eikä transidentiteetti itsessään ole mitenkään haitta, joten en katsoisi sitä enää poikkeavuudeksi, vaan ainoastaan variantiksi, muunnelmaksi siis ja vasenkätisyyteen rinnastuvaksi ominaisuudeksi...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Erinomaisen hyvin ilmaistu. Saakohan armeijasta vapautuksen, jos ilmoittaa olevansa muuta sukupuolta?

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

En ihaile ollenkaan keskiverto psykologian hengenmaailmaa, se ei ole ollenkaan hengenmaailma, vaan tarpeiden, riippuvuuksien ja heijastuksien, sekä torjuntojen maailma. Joka ilmentää ihmisen väliaikaisen kukoistuksen petollista valtaa, muttei osaa lausua, - "minä en tiedä"!
.
Mutta jossain psykoanalyytikkojen/-terapeuttien liepeillä on ollut, liekkö vielä keskustelualue, joka on syvällinen, ihmistä puolustava, ei ulkopuolelta arvioiva, vaan enemmänkin voisi kutsua taiteeksi, joka tavoittaa yllättävää kyllä kaiken tärkeän, niin ihmisen syvät perusoikeudet, kuin niiden puolustajan, (jotka ovat tietysti ihan muita, kuin oikeuksia.) Eihän elämä ole oikeuksia!

.......kuin mös ihmisen luotuisuuden ja sen joka häneen katsoo rakkauden katsein tekemänään.
Siellä on varaa katsoa myös samansuuntaisesti Jumalan kanssa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Torsti Lehtinen tulee välittömästi mieleeni esimerkkinä tällaisesta "rehellisestä itsensä hakijasta" ja olenpa joskus erehtynyt hänenkin ajatuksiaan pitämään ominani :)

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #12

Psykoanalyytikko, keskiverto tai stara, etsii syvää luotaavaa etupäässä lapsuudesta ja äiti- ja isäsuhteista, jotka ovat tyystin vääriä osoitteita tässä asiassa. Ehkä heillä vaisto sanoo, että pysy pois tältä alueelta, mistä et mitään tiedä. Jari Sinkkonen tätä toki yritti, mutta sai asiasta oikeasti ymmärtäviltä kollegoiltaan aika tylyn palautteen.

Jumala jos nämä puheena olevat ihmiset on luonut, niin aika huonosti ovat jumalisiksi itseään pitävät ihmiset heistä huolta pitäneet. Kiihkeimpiä jumalikkoja kuhisee AA-puuhissa lyömällä muunsukupuolisia milloin Raamatulla ja milloin rapakon takaa tuoduilla, transvihamielisillä pseudotieteellisillä valheilla.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #17

Anu Katriina, et taida enää olla keskustelun tavoittamissa, vai?
.
Voisitko sanoa, mistä päättelet, että juuret eivät mene isä- ja äitisuhteisiin. voisin kysyä totutun, hiukan tylyn kaavan mukaan, että onko asiasta näyttöä?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Tasa-arvolaki velvoittaa työnantajia ja opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä ennaltaehkäisemään suunnitelmallisesti sukupuoleen perustuvaa syrjintää toiminnallisten tasa-arvosuunnitelmien mukaisesti."

Kuulostaa siltä, että kaikkien kannattaa alkaa muunsukupuoliseksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ehkäpä se "alkaminen" ei sittenkään ole mahdollista, sillä muunsukupuolisuus on synnynnäinen ominaisuus - mielikuvaharjoitteena toki samaistuminen on suositeltavaa ...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Eli ne, jotka myöhemmällä iällä huomaavat olevansa muunsukupuolisia, eivät ole oikeasti muunsukupuolisia, koska se pitää tietää syntymästä asti? Mitens genderfluid-käsite?

Vai tuleeko noissa jiihoon raja vastaan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Alttius on synnynnäistä - elinympäristö ei välttämättä tarjoa muunsukupuoliselle selitystä sanoittaa omaa sukupuoltaan, joten se käsitys voi selkeytyä vasta myöhemmällä iällä. Moni homokin on ymmärtänyt ja hyväksynyt oman seksuaalisuutensa vasta varttuneella iällä johtuen ihan vain lapsuus- ja nuorussajan torjuntakokemuksista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Karhunen tulkitsee kannattavaksi ryhtyä muusukupuoliseksi. Minusta tuo kuulostaa pikemminkin, ettei jatkossa ole enää eroa mitä sukupuolta on. Ettei kenellekään ole erityistä hyötyä jos ei haittaakaan sukupuolestaan. Ja hyvä niin.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Sukupuoli on siis vain sosiaalinen konstruktio. Eikös se tarkoita myös, että seksuaalinen suuntautuminen on sosiaalinen konstruktio, jonka voi tarvittaessa muuttaa? Eli uskovaiset ovat siis olleet aina oikeassa, kun he ovat ajatelleet pystyvänsä käännyttämään homoja heteroksi raamatun ja piiskan avulla.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #8

Sosiaalinen/kulttuurinen sukupuoli on sosiaalinen konstruktio, johon kasvetaan tai ainakin kasvatetaan. Se voi olla henkilön sukupuolikokemuksen kanssa sama tai eri, ja tämä peruskokemus ei ole sosiaalinen konstruktio, vaan mitä ilmeisimmin biologista perua.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #9

Kiitos Anukatariina, tämä täytyi lukea useampaan kertaan ennenkuin se meni perille.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Oliskohan hyvät ystävät kuitenkin niin, että tässä yksimielisyydessä, mikä täällä on vallitsevana, on aika pieni elämän liikkumavara. Se on hyvin kapea polku, jossa eivät epäilykset erehtymisestä s a a tulla edes mieleen?
.
"En niinkun mitenkään voi katsoa sitä mistään muusta kuin kiintymyksestäni käsin."

En ole tuulettanut sitä myrskyssä,
en tuulessa, en oikeassa, en väärässä,
en pimeydessä, en valossa.
EN totuudessa, enkä valheessa!
En taivaassa, enkä helvetissä!
.
.
.
Jossain hyvin syvällä kuitenkin on alue
- jossa ei ole sielun meikkiä, ei mitään karkeutta, ei kaupankäyntiä.
Jossa ihminen laittaa käden suulleen Jobin tavoin; puhuin taitamattomasti!
Mutta nyt pysyn vaiti.

36 [i] Kuka on antanut iibis-linnulle viisauden?
Kuka on antanut kukolle ymmärryksen?*

26 Sinunko viisautesi nostaa taivaalle haukan,
kun se levittää siipensä etelätuuleen?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://mannagryn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/72121-ta...

Harjoitus tekee mestarin - luonnolla on ollut vuosimiljardeja aikaa harjoitella, joten vastaukseni on "evoluutio". Adaptaation ja erikoistumisen myötä ihminen sekä pohtii nykyisin olemasssaolemisensa tarkoitusta tässä näkyvässä maailmassa että myös täyttää selitysmalliinsa jääviä kiusallisia aukkoja täydentävillä narratiiveilla.

Fyysinen työskentely riittää usein palauttamaan ihmiselle ymmärrärryksen siihen, mistä elämässä ylipäätään on kyse - evolutionaarisesta aaltoliikkeestä siis.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Näen siut savvoo huastavana, Juha!
Huastaisit joskus! Se on niin sulosta!
Täydentävä narratiivini on taivaan tähtien tekijä, joka tuntee ne kaikki nimeltä.

Jobin jutuissa on taivaan t ä h i s t ä - sanotaanko se niin savossa?
Neulasista ja ....mikäs se toinen tähti tai tähdistö olikaan?
Joka tapauksessa sellaista niiden välisistä voimista/suhteesta, jonka vasta nyky- kosmologia on saanut selville.

JOB:38

"31 Osaatko sinä solmia yhteen Seulasten tähdet
tai avata Orionin siteet?
32 Osaatko tuoda ajallaan esiin eläinradan tähdet,"

Kun vanhenemme, joudumme testaamaan kaiken.
usein testitulos on negatiivinen.
Sanoisin unkarilaisen vanhan kypsän runilijan tavoin:
Kasvamme alaspäin!

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth

"Wikin selitys kun on harvinaisen tyhjentävä, kokonaisvaltainen ja erittäin informatiivinen :

"Muunsukupuolinen tai ei-binäärinen (non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää, ja kuuluu näin sukupuolivähemmistöihin. Henkilöt, joilla on ei-binäärinen sukupuoli, eivät ole (vain) miehiä tai naisia, vaan sekoitusta näistä molemmista, jotain muuta sukupuolta tai sukupuolettomia."
-----

-Ymmärrän sen, jos joku voi sukupuoli-identiteetiltään kokea olevansa sekä nainen että mies. Mutta en sanoisi tuota selitystä varsinaisesti tyhjentäväksi enkä informatiiviseksi. Tuo "jotain muuta sukupuolta" pistää aina silmään ennemminkin harvinaisen epämääräisenä.

Koska jos ei osata määrittää ja nimetä näitä "muita sukupuolia" niin voiko varmasti esittää sitäkään, että niitä on olemassa?
Jos joku ei koe olevansa nainen eikä mies, niin tarkoittaako se ehdottomasti ja väistämättä, että hän on "jotain muuta sukupuolta", joita ei (vielä) tunneta?

Jos taas nämä voidaan nimetä ja määritellä, niin sitten tuo selitys tuntuu jäävän tältä osin vajaaksi.

Wiki-artikkelissa on seuraava luettelo:

agender (sukupuoleton tai neutraali sukupuoli),
bigender (sukupuoli, jossa yhdistyy kaksi sukupuolta),
demigender (osittainen kuuluminen johonkin sukupuoleen, esim. demiboy ja demigirl)
genderfluid (liukuva tai muuttuva sukupuoli),
genderqueer (ei-normatiivinen sukupuoli),
intergender (sukupuoli miehen ja naisen välimaastossa),
neutrois (neutraali sukupuoli-identiteetti)
non-binary eli ei-binäärinen (sateenvarjotermi sukupuolille, jotka eivät ole vain mies tai nainen)
polygender (monta sukupuoli-identiteettiä omaava henkilö)
-------

...joka ei nähdäkseni määritä ja listaa muita sukupuolia, vaan lähinnä kuvaa erilaisia kokemuksia sukupuoliroolien ja ilmentymien alueella. En itse näe juuri eroa esim. "bigenderin", "demigenderin" ja "intergenderin" välillä.

Eli itse asiassa sanoisin, että juuri noiden pohjalta sukupuolen käsite palautuu kuitenkin lopulta siihen kaksijakoisuuteen, joka kokemuksena vain ei ole välttämättä selkeä. Eli mitään "muita sukupuolia" ei ole lueteltu eikä todennettu.

Tätä seuraava luettelo muiden kansojen sukupuoli-ilmentymistä edelleen tuo esiin kaksijakoisuuden: mies ja nainen, joissa roolit ja ilmaisutavat ovat liukuvia.

Eli mitä tarkoittaa "jotain muuta sukupuolta"?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset