jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

EU tarvitsee lisää aktiivisia palveluidenkuluttajia

Ihan vain huvikseni ja hetken mielijohteesta ryhdyin selvittelemään tiedostusvälineissä yllättävän vähälle jätettyä  ilmiötä - Euroopan unionin alueella tapahtuvasta muuttoliikkeestä nimittäinkään ei sen kummemmin media kuin valemediakaan ole esitellyt tarkkaa statistiikkaa EU-alueen maahan- ja maastamuuton volyymeista, muuttoliikkeiden suunnista tai muuttavan väestön koostumuksesta.

Synkkien ennusteiden perusteella Eurooppa koetaan tulevaisuudessa houkuttelevana asuinalueena ilmastonmuutoksen ja siitä aiheutuvien luonnonkatastrofien ja viljelymaan eroosion sekä väestönkasvun vaikeuttaessa erityisesti kehittyvillä mantereilla asuvien elinehtoja kohtuuttomuuksiin saakka. 

Tulevaisuuteen varautuminen on viisauden alku ja sen vuoksi olisikin jo tässä vaiheessa tulevaa historiankirjoitusta syytä selvittää tarkoin eurooppalaisten valtioiden kyky vastata  ennusteiden mukaan kasvavan muuttoliikkeen mukanaan tuomiin haasteisiin - kuinka paljon Euroopalla on siis  potentiaalia kasvattaa alueellista väestömääräänsä lisäämällä alueen ulkopuolelta suuntautuvaa maahanmuuttoa siten, että EU:n jäsenvaltioiden (tulevien osavaltioiden) taloudellinen kantokyky säilyy kipukynnyksen yläpuolella.

Tämän arvion pohjaksi tarvitaan tarkkaa tilastotietoa tämän hetkisestä muuttoliikkeestä Euroopan unionissa ja tässä mielessä  tekemäni "etsivä työ" tuotti mielestäni onnistuneen vastauksen. Eurostatin verkkospalvelussa  on nimittäinkin olemassa ihan omat sivustonsa muuttoliikettä ja muuttajia koskeville tilastoille. Tilastoista poimitttujen avainlukujen perusteella muuttovirrat Euroopan unionin alueella näyttävät  tällä hetkellä vielä hyvinkin maltillisilta, sillä kokonaisuudessaan muuttaminen alueella tai alueelle pysyi vuonna 2015 alle 5 miljoonassa henkilössä, kun samaan aikaan EU-alueelta muutti pois liki 3 miljoonaa henkilöä.

    "Yhteensä 4,7 miljoonaa henkilöä muutti johonkin EU-28:n jäsenvaltioon vuonna 2015, ja samaan aikaan EU:n jäsenvaltioista lähti ainakin 2,8 miljoonaa maastamuuttajaa. Nämä luvut eivät kuvasta muuttovirtoja EU:hun/EU:sta kokonaisuudessaan, sillä ne sisältävät myös EU:n jäsenvaltioiden väliset muuttovirrat.

Mainituista 4,7 miljoonasta maahanmuuttajasta vuonna 2015 noin 2,4 miljoonaa oli muiden kuin EU:n jäsenvaltioiden kansalaisia ja 1,4 miljoonaa muun EU:n jäsenvaltion kuin kohdemaan kansalaisia. Lisäksi noin 860 000 maahanmuuttajalla oli kohdemaana olevan EU:n jäsenvaltion kansalaisuus (esimerkiksi paluumuuttajat tai ulkomailla syntyneet kansalaiset), ja noin 19 000 maahanmuuttajaa oli kansalaisuudettomia.

Vuonna 2015 maahanmuuttajia tuli kaiken kaikkiaan eniten Saksaan (1 543 800), jonka jälkeen eniten muutettiin Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (631 500), Ranskaan (363 900), Espanjaan (342 100) ja Italiaan (280 100). Maastamuuttajia tilastoitiin vuonna 2015 eniten Saksassa (347 200) ja sen jälkeen Espanjassa (343 900), Yhdistyneessä kuningaskunnassa (299 200), Ranskassa (298 000) ja Puolassa (258 800). Kaiken kaikkiaan 17:ssä EU:n jäsenvaltiossa kirjattiin vuonna 2015 enemmän maahanmuuttoa kuin maastamuuttoa. Bulgariassa, Irlannissa, Kreikassa, Espanjassa, Kroatiassa, Kyproksessa, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Latviassa ja Liettuassa maastamuuttajia oli kuitenkin enemmän kuin maahanmuuttajia."

 

Euroopan unioni on vireä talousalue ja sen taloudellista voimaa voi edelleenkin kasvattaa suurentamalla alueen sisämarkkinoita hyödyntämällä EU:in alueelle pyrkiviä, väestönkasvun sekä alueellisten konfliktien tai ilmastonmuutoksen seurauksena asumiskelvottomiksi muuttuvien alueiden, aktiivisia palveluidenkuluttajia. Taloushan ei kasva niinkään lisäämällä työn tekemistä vaan lisäämällä kulutusta -  työvoimaa EU:ssa on jo riittämiin ihan reserviksi asti  - ja kun otamme vielä huomioon työn nopean automatisoitumisen ja kehittyvän robotiikan, niin perustelut EU:iin suuntautuvan maahanmuuton moninkertaistamiselle ovat validit...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tämä oli nyt anteeksi vain alkuvuoden 2018 älyttömin kirjoitus. Eihän mikään talous kasva kuluttamisella, johon kuluttajalla itsellään ei varaa vaan se maksetaan toisten työllä.

Hölmölässä pidennettiin liian lyhyitä peittoja leikkaamalla peiton päästä pätkä ja ompelemalla se toiseen päähän.

Mitä tulee maastamuuttoon niin EUssa maasta muuttavista pääosa muuttaa toiseen EU-maahan töihin eikä sossun luukulle kuten EUn ulkopuolelta tulevat.

Lopultakin EUn yli 500 miljoonaa asukasta on jo täyttänyt alueen kiitettävästi. Yhtään ei tarvita nurkkiin lisää steppaajia ulkopuolelta mistään syystä. EUhun halaavat saavat kokea tilanteensa ja muuttohalunsa miten lystäävät. Se ei ole syy kävellä EUhun luvallisesti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kansantaloudessa ei olemassa omia ja niistä erillisiä toisten rahoja, palveluita käytettäessä ja kulutustavaroita kulutettaessa bkt kasvaa aina takuuvarmasti.

Euroopan väestö vanhenee eivätkä vanhukset jaksa enää kuluttaa kovinkaan ahkerasti, joten tarvitaan lisää aktiivisia palveluidenkuluttajia pitämään talouden rattaat notkeina.

Juha Hämäläinen

Nyt olet lukenut kansantalouden perusteet väärin. Et voi kertaalleen tuotettua laskea tuotoksi kahta kertaa, jollet nyt halua itseä juksata. Tähän halpaan on ennenkin menty luullen tuotoksen kasvavan.

Vanhusten osuutta aiheeseen en ymmärtänyt. Hoitajia he tarvitsevat. Mutta rahaa seinästä-kansantalous ei toimi todellisuudessa kuten kuvasit. Jonkun on palvelut tuotettava, jonkun ne työt tehtävä, mutta lopultakin jonkun ne myös maksettava. Velaksi tuotettu palvelu taasen ei tuota oikeaa kasvua juuri tuon velallamaksun takia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #3

Kun jotakuta palvellaan, joku sen palvelun tuottaa eli tekee työtä jonka tulosta toinen kuluttaa. Työn tekijä taas uusintaa työvoimaansa ja kuluttaa taas tuotosta jonka joku muu on tehnyt. Raha siis kiertää ja oleellisintä lienee rahan kiertonopeus, siis kuinka monta kertaa raha ehditään ansaita ja kuluttaa ja taas ansaita, kuluttaa, ansaita, kuluttaa j.n.e. Ja kiertokulun tulisi vielä kokoajan kiihtyä jotta kapitalistinen talous voisi hyvin.

Tämä on jälleen yksi niitä asioita joissa kansantalouden makro- ja mikrotasot poikkeavat toisistaan. Niiden sekottaminen keskenään johtaa onettomiin virhepäätelmiin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Niin tuossa Antikaisen mallissa jäi se yhden vaiheen tienaaminen väliin. Kuluttamalla pelkästään ei mitään tienata ts tuoteta. Ei mikro- eikä makrotaloudessa. Tämä jäi puuttumaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Jotakin voi ymmärtää sitä toisen rautalangasta vääntämättäkin, vai kuinka?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jotkut tekevät palveluidenkulutuksessakin töitä muiden passiivisempien puolesta suhteessa 20/80, ainakin. Esimerkiksi esimerkillisimpiin superyksilöihin voitaneen laskea A. Bouanane, joka lähivuosina työllistää pikku järjestelyillään kertaheitolla monenlaisia viranomaisia ja ammattikuntia, ja tämä lähimmäisyyssuhde jatkunee vielä vuosikymmen tai useammankin.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Hoh, vanhusten kaikki eläkkeet menee hyvässä tapauksessa palvelukodin, sairaanhoidon, lääkkeiden tms. kustannuksiin. Usein ei edes riitä. Ilmeisesti se ei ole oikeaa kuluttamista.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Kankaanpää Jyrki

Siis työntekijöitä pitää verottaa ankarammin, jotta voimme tuoda tänne ihmisiä kuluttamaan nuo verorahat?

Suorastaan nerokasta. Toivottavasti Vasemmistoliitto lähtee vaaleihin tuolla teemalla.

Juha Hämäläinen

Tätä ei blogisti tajunnut tai ei halunnut tajuta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset