jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Oikeusasiamiehen raju ratkaisu - "Ei uskonnolliselle indoktrinaatiolle!"

OIkeusasiamieheltä on haettu ratkaisua erään kaupungin peruskouluissa ilmenneeseen uskonnon harjoittamiseen osana koulun yleisiä päiväkohtaisia toimintoja. Kanteen nostaneiden henkilöiden selvityksen mukaan evankelis-luterilaisella kirkolla on jo pidemmän aikaa ollut tapana järjestää päivänavauksia kouluissa ja seurakunnille annetusta ohjeistuksesta huolimatta näihin käytännössä kaikille koulujen oppilaille pakollisiin päivänavauksiin on sisällytetty tunnustuksellista uskonnonharjoittamista, virsien veisuuta, rukoilua ja siunaamista siis on tuputettu viattomien koululaisten opinnälkäisiin päihin.

 

Oikeusasiamiehen ratkaisussa diaarinumero EOAK/6540/2017 esillä olevasta kanteen yksityiskohtaisesta sisällöstä ja oikeusasiamiehen pyytämämistä vastineista  käy ilmi, että seurakuntien harjoittama uskonnon pakkosyöttö on ollut poikkeuksellisen järjestelmällistä ja  annetuista ohjeista piittamatonta.

Epäsuora lainaus asiakirjan kanneosiosta :

    "Kantelija arvosteli kirjeessään A:n kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelujen ja sen B:n koulun menettelyä uskonnollisten päivänavausten järjestämistä koskevassa asiassa. Kantelun mukaan evankelisluterilainen seurakunta pitää [kunnan nimi poistettu, Oulu] kaikissa kouluissa päivänavauksia, koska se on pitkä perinne. Ainakin B:n koulussa [Pitkäkankaan koulu ] nämä päivänavaukset kuuluvat keskusradion kautta kaikille, eikä niille järjestetä vaihtoehtoa. Seurakuntia on ohjeistettu, ettei päivänavauksiin saa sisältyä uskonnon harjoittamista. Tästä huolimatta esimerkiksi 9.10.2017 B:n koulun keskusradion kautta lähetettiin koko koululle seurakunnan pitämä päivänavaus, joka sisälsi virren, rukousmuotoisen runon sekä siunatun kouluviikon toivotuksen."

 

Myös kaupungin sivistys-ja kulttuuripalveluista vastaavien  tahojen toiminta oppilaiden yhdenvertaisuuden varmentamiseksi on ollut puutteellista. Seurakuntien järjestämistä päivänavauksista "vapautetuille" oppilaille ei oltu myöskään järjestetty  vastaavaa, mutta mielekästä, toimintaa  tiloihin, jonne päivänavaukset eivät kuulu eikä näistä po. päivänavausten ajankohdista  oltu välttämättä edes tiedotettu oppilaita ja heidän huoltajiaa etukäteen, jotta he pystyisivät ilmoittamaan osallistumisesta tai tapauskohtaisista poikkeuksista osallistumiseen.

 

Saamiensa selvitysten perusteella oikeusasiamies katsoo koulun B menetelleen selkeän virheellisesti ja oppilaiden ja heidän huoltajiensa sekä koulun työntekijöiden perusoikeuksia vaarantavasti. Etenkin oppivelvolliset oppilaat ovat kantelussa esitetyssä tilanteessa menettäneet aidon ja todellisen vapauden valita osallistuvatko he uskonnonharjoittamiseen. 

     "Suomessa toistaiseksi vakiintuneena pidettävän linjauksen mukaan uskonnonharjoittamisen piirteitä sisältävien tilaisuuksien pitäminen osana koulutyötä on hyväksytty, mutta muun muassa sillä reunaehdolla, että tällöin koulun on huolehdittava vastaavasta vaihtoehtoisesta toiminnasta niille, jotka haluavat käyttää uskonnonvapauttansa negatiivisessa suhteessa ja jäädä uskonnonharjoittamisen ulkopuolelle. Käsillä olevassa asiassa tämä ehto ei ole toteutunut, kun keskusradion kautta uskonnollinen viestintä on suunnattu kaikille oppilaille ja koulun henkilö- kunnalle riippumatta siitä, haluavatko he oppivelvollisuus- ja työpaikallaan tällaista vastaanottaa"

Perusopetuksen järjestämisestä vastuullisena kaupungin A kuuluisi huolehtia siitä, että uskonnollista   materiaalia sisältäviä  tilaisuuksia  järjestettäessä koulutyön yhteydessä varmistetaan oppilaiden omantunnon ja uskonnon vapauden täysimääräinen toteutuminen. Jos tämä ei ole muutoin mahdollista, niin kaupungilla on aina mahdollisuus olla sisällyttämättä näitä kiistanalaisia tilaisuuksia opetussuunnitelmiin.  Mikä olisikin järkevin lähtökohta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tärkeä päätös oikeusasiamieheltä. Hyvä, että jonkinlaista edistystä tapahtuu. Toivottavasti vielä joskus tajutaan, että tunnustuksellinen uskonnollisuus ei kuulu kouluihin lainkaan. Lapsella ei ole mitään "omaa uskontoa", korkeintaan vanhempiensa uskonto.

Uskonnollinen kasvatus on aina lapsen henkistä pahoinpitelyä. Ahdistaviin satuihin ehtii uskoa aikuisenakin, jos niin haluaa jostain syystä tehdä. Lapsen uskonnonvapaus on vapautta uskonnon tuputuksesta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Muistan vieläkin, kun pyhäkoulussa peloteltiin helvetin lieskoilla. Hyi helvetti!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Sanopas Juho näetkö minkäänmoista uskonnollista indoktrinaatiota siinä, että valtionkirkkomme Kirkko ja kaupunki -lehti mainosti perjantaina yksinoikeudella kastetilaisuutta ja täten ev.lut.kirkkoa näin: "Jos haluaa kuulla Jenni Haukion ja Sauli Niinistön lapsen nimen ensimmäisten joukossa, kannattaa käydä ahkerasti Espoon tuomiokirkossa... ja pitää korvat auki". Monikulttuurimyönteiseksi profiloitunut lehti veti siis tällä kertaa selkeästi kotiinpäin eli valtauskontoamme tsempaten. Markkinointiosasto hyödynsi ovelasti ajan hermoon käyvää kaikkien huulilla pyörivää kuumaa seurapiirijuorua. Jutun kuvituskuvan nimikin on muuten kuin ajankohtaiseen myrkytyskohuun viittaavasti "VakoojatEspoossa".

Etunimet julkaistiin jo eilen, mutta sukunimellähän on laajempaa yhteiskunnallistakin merkitystä toisin kuin etunimivalinnalla, joka on yksin vanhempien asia. Jännitys tältä osin säilyi loppumetreille asti ja lienee aiheuttanut lievän tungoksenkin Espoon tuomiokirkkoon tänään. Monet seikathan olivat puoltaneet Haukio-sukunimeä, mutta niin myös Niinistöä. Valintaa ei tehty kansanäänestyksellä eikä valitusoikeutta siis ole, ja ensikäden varman tiedon saanti siis edellytti ev.lut. kirkkoon menemistä myös uskonnottomilta ja muunuskoisilta ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/253463-k...

Lopultakin sitten tänään su 8.4.2018 myös Aaron sukunimi varmistui kun se kuulutettiin kirkossa:
"Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion pojan nimi on kuulutettu Espoon tuomiokirkossa pidetyssä jumalanpalveluksessa. Samalla selvisi, että poika sai saman sukunimen kuin isällään. Pikkuvauvan koko nimi onkin Aaro Veli Väinämö Niinistö."
https://www.mtv.fi/viihde/seurapiirit/artikkeli/vi...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kirkko ja kaupunki on seurakuntien jäsenlehti joten kai se voi revitellä maksaville jäsenille mitä seurakunta lystää? Ihmiset näyttävät sitten äänestävän yhä suuremmassa määrin jaloillaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jormakin varmaan oikeasti aavisti kommenttini pointin, eli että valtiovallan ylimmän viranhaltijan presidentinvaalien jälkeen huomatuimman mediasirkuksen keskeisin uutisointivastuu yhteiskunnallisesti merkittävimmän kysymyksen osalta on uskottu kuin luonnostaan yhden päätyökseen yksipuolista uskonnollista propagandaa tuottavan instituution julkaistavaksi.

Kommenttini ei sisältänyt omaa kannanottoani ilmiön hyväksyttävyyteen, mutta sanotaan sen verran, että vaikka valtio ja kirkko tulisikin ehkä selvästi erottaa eikä kirkolla saisi olla verotusoikeutta, niin kulttuurisesti pidän luonnollisena ja oikeana linjaa 'maassa maan tavalla ja tulokkaat sopeutukoot tai älkööt tulko'. Ja jos kirkonnorsunluutornilaiset leipäbyrokraatit eivät sitä ymmärrä, niin "Ihmiset näyttävät sitten äänestävän yhä suuremmassa määrin jaloillaan", eikä maahanmuuttajakäännynnäisten lisääntyvä kolehtipanos riitä paikkaamaan kirkollisverokertymän hiipumisen aiheuttamaa taloudellisen autonomian uskottavuusvajetta, vaikka seurakuntien törsäysvisavingutusta saataisiinkin leikattua säällisempään budjettikuriin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Mediasirkuksen? --- Todellakin, ikäänkuin tämä olisi tärkein tapahtuma johon tiedonlevitteiden pitäisi tarttua? Vai oliko sittenkin niin, että täysin marginaalinen juorujuttu jäi pääasiallisesti kerhon sisäisen jäsenlehdykän kontolle kun muut hoitivat tärkämpiä uutisia? Toki varmaan myös Seiska tullee sen tulevassa numerossaan huomioimaan.

Muilla onkin sitten, Syyria, Salisbury, Korea, SOTE, maakunnat, hallituksen toilailut j.n.e. j.n.e. Kullakin omien taustaryhmiensä etupyyteiden edistämisen edellyttämällä tavalla ja tyylillä.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Raamattuvyöhykkeellä ollaan...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Oikeusasiamiehen raju ratkaisu: lakia on noudatettava. ;-)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Totta. Mitä tuossa muuta oikeusasiamies tehdä tai todeta. Kyse kun ei ole rangaistavasta rikollisesta teosta, eikä virkarikoksesta.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

No, tilanne kuitenkin tasoittuu biologian oppitunneilla, joilla esitellään evoluutioteoriaa sen kaikkein törkeimmässä muodossa eli siellä ovat feikit alkuliemet ja sikiönkehityskuvat vieläkin mukana. Sehän on ateismin pakkosyöttöä. (Mutta tarkoitus ei ole tässä käynnistää hyödytöntä evoluutio vs. luominen -keskustelua, joka on pelkkää ajanhukkaa).

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Tieteellisten tosiasioiden "pakkosyöttö" kyllä nimenomaan kuuluu kouluihin. Ilmeisesti siellä olisi myös tarpeen opettaa nykyistä paremmin, miten ne eroavat uskomuksista. Sen verran näyttäisi löytyvän porukkaa, jolle tämä asia on hyvinkin epäselvä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Itse suollat törkeän tietämätöntä roskaa, Borgman. Oletko yhtään perehtynyt oppimateriaaleihin?
Ja kemiallisen ja biologisen evoluution edellytykset sekä eri lajien sikiönkehityksrn vertailukuvat ovat edelleen mukana. Kretiinit ja IDiootit vain levittävät niistä perättömiä valeitaan.

https://peda.net/oppimateriaalit/e-oppi/näytekirjat/ylakoulu/biologia/e7nt/ebiologia-725/16-evoluutio

Tuossa pieni näyte.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset