Tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltäminen

Kansalaisaloitejärjestelmään on 2. päivä huhtikuuta alkaen avattu kannatusallekirjoituksien keräämistä varten kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomista kieltävästä laista. Aloitteen vireillepanijoiden perustelut ovat hyvin tyhjentäviä – Suomen rikoslain pahoinpitelyä ja törkeää pahoinpitelyä koskeva säännöstö ei ole riittävä väline turvaamaan rikoksen uhreiksi joutuneiden oikeusturvaa eikä se anna konkreettista tukea kohderyhmien kanssa työskeleville ottaa silpominen puheeksi ennaltaehkäisevässä  ja valistavassa mielessä.

 

    "Tyttöjen sukuelinten silpominen täyttää Suomen rikoslain mukaan pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit. Silpomisen kieltävä erillislaki kuitenkin vahvistaisi viestiä siitä, että käytäntöä ei virallisesti hyväksytä Suomessa ja toimisi selkeämpänä työkaluna niille tahoille, jotka tekevät ehkäisevää työtä ja toimisi ajurina asennemuutostyölle. Erillislaki toimisi tukena esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunnalle ja madaltaisi kynnystä ottaa silpominen puheeksi hyvissä ajoin. Vanhemmat eivät myöskään välttämättä pidä silpomista lapseen kohdistuvana väkivaltana ja siksi nykymalli ei riitä. Suomen sitoutuminen kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, sekä YK:n uudet kestävän kehityksen tavoitteet vaativat Suomea tarttumaan tähän ongelmaan ja lopettamaan silpomisen kaikissa sen muodoissa. 

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa naisten sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillislailla. Ruotsissa silpomisen kieltävä erillislaki on esimerkiksi ollut voimassa vuodesta 1982 asti ja vuonna 1999 laki laajennettiin kieltämään myös ulkomailla tehdyt silpomiset. 26 maata Afrikassa ja Lähi-idässä ovat kieltäneet silpomisen lailla tai perustuslain asetuksella. Silpomisen kieltävää lainsäädäntöä on lisäksi 33 maassa muilla mantereilla. Lainsäädännön sisältö vaihtelee esimerkiksi sen suhteen, kielletäänkö vain alaikäisten silpominen."

 

Aloitteen esittelyssä mainitaan Euroopan unionin alueella asuvan noin puoli miljoonaa naista ja tyttöä, joille on tämä lääketieteellisestikin perustelematon terveen kudoksen poisto suoritettu ja vuosittain Eu:n alueella elävistä tytöistä ja naisista 180 000 on vaarassa joutua silvotuksi. Maailmanlaajuisesti ongelma on toki vielä hätkähdyttävämpi, sillä UNICEFin arvioiden mukaan noin 200 miljoonaa naista elää tällä hetkellä tällä tavalla terveydellisesti riskialtista elämää ainoastaan patriarkaalisten kulttuurinormien vuoksi …

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu