jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltäminen

Kansalaisaloitejärjestelmään on 2. päivä huhtikuuta alkaen avattu kannatusallekirjoituksien keräämistä varten kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomista kieltävästä laista. Aloitteen vireillepanijoiden perustelut ovat hyvin tyhjentäviä - Suomen rikoslain pahoinpitelyä ja törkeää pahoinpitelyä koskeva säännöstö ei ole riittävä väline turvaamaan rikoksen uhreiksi joutuneiden oikeusturvaa eikä se anna konkreettista tukea kohderyhmien kanssa työskeleville ottaa silpominen puheeksi ennaltaehkäisevässä  ja valistavassa mielessä.

 

    "Tyttöjen sukuelinten silpominen täyttää Suomen rikoslain mukaan pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit. Silpomisen kieltävä erillislaki kuitenkin vahvistaisi viestiä siitä, että käytäntöä ei virallisesti hyväksytä Suomessa ja toimisi selkeämpänä työkaluna niille tahoille, jotka tekevät ehkäisevää työtä ja toimisi ajurina asennemuutostyölle. Erillislaki toimisi tukena esimerkiksi terveydenhoitohenkilökunnalle ja madaltaisi kynnystä ottaa silpominen puheeksi hyvissä ajoin. Vanhemmat eivät myöskään välttämättä pidä silpomista lapseen kohdistuvana väkivaltana ja siksi nykymalli ei riitä. Suomen sitoutuminen kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, sekä YK:n uudet kestävän kehityksen tavoitteet vaativat Suomea tarttumaan tähän ongelmaan ja lopettamaan silpomisen kaikissa sen muodoissa. 

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa naisten sukuelinten silpomista ei ole kielletty erillislailla. Ruotsissa silpomisen kieltävä erillislaki on esimerkiksi ollut voimassa vuodesta 1982 asti ja vuonna 1999 laki laajennettiin kieltämään myös ulkomailla tehdyt silpomiset. 26 maata Afrikassa ja Lähi-idässä ovat kieltäneet silpomisen lailla tai perustuslain asetuksella. Silpomisen kieltävää lainsäädäntöä on lisäksi 33 maassa muilla mantereilla. Lainsäädännön sisältö vaihtelee esimerkiksi sen suhteen, kielletäänkö vain alaikäisten silpominen."

 

Aloitteen esittelyssä mainitaan Euroopan unionin alueella asuvan noin puoli miljoonaa naista ja tyttöä, joille on tämä lääketieteellisestikin perustelematon terveen kudoksen poisto suoritettu ja vuosittain Eu:n alueella elävistä tytöistä ja naisista 180 000 on vaarassa joutua silvotuksi. Maailmanlaajuisesti ongelma on toki vielä hätkähdyttävämpi, sillä UNICEFin arvioiden mukaan noin 200 miljoonaa naista elää tällä hetkellä tällä tavalla terveydellisesti riskialtista elämää ainoastaan patriarkaalisten kulttuurinormien vuoksi ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Palataan asiaan sitten kun on avattu kansalaisaloite LASTEN sukuelinten silpomista kieltävästä laista.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Olin tulossa sanomaan samaa. Vaikka poikien sukuelinten silpominen olisikin vähemmän brutaali toimenpide, kyse on silti törkeästä lapseen kohdistuvasta väkivallasta, koska lääketieteellisiä syitä veitsen käyttelyyn ei ole.

Luontevinta olisi kieltää kaikkien lasten sukuelinten rituaalisilpominen samalla lailla. Tuota aloitetta en allekirjoita, koska se on syrjivä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juuri näin. Tällaisenaan aloite lähinnä alleviivaa, että poikien silpominen on hyväksyttävää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #3

Lisäksi aloitteesta saa sen käsityksen, että kaikkien lasten sukupuolielinten silpomista ei jo olisi kielletty lailla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/726

Allekirjoittajien määrä 4 051. Aikaisemmin julkisuudessa on esitetty tietona, että kyselytutkimusten perusteella jopa 80 prosenttia suomalaisista kannattaisi myös poikien lääketieteellisesti perustelemattomien "ympärileikkausten" kriminalisointia.

Miksi asiaa ei olla edistetty?

Lähinnä kaiketi siksi, että eräät uskontokunnat (juutalaiset, osa muslimeista ja ortodoksit) eivät halua luopua omista perinteistään...

Pekka Pylkkönen

Johtunee siitä että Antikainen ei ole käyttänyt yhtä painavaa puheenvuoroa sen puolesta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #30

Ehkä myös tämä oma ponnettomuuteni on osasyynä surkeaan asiantilaan.

Poikien sukuelinten silpomista on vaadittu kriminalisoitavaksi ajoittain näkyvyyttä saavuttaneilla kampanjoilla ja etenkin keskustelupalstoilla vaatimusta perustellen, mutta julkinen keskustelu aiheesta on joka kerta tyrehtynyt parin uskontokunnan edustajien peräänantamattomiin lausuntoihin ja myös "tavallisten miesten" vähätellessä esinahan poistamisesta seuraavia terveydellisiä haittoja.

Tämän nyt hyvin aktiivisesti käynnistyneen kansalaisaloitteen allekirjoitusten keräyksen myötä voin odottaa keskustelun laajenevan ja vaatimusten kaikkinaisen lasten sukuelinten silpomisen kriminalisoimisesta yltyvän siinä määrin, että vaatimukset myös johtavat lainsäädännölliseen lopputulokseen.

Suomi on toisaalta sitoutunut Istanbulin sopimuksen täytäntöönpanossa paitsi naisiin kohdistuvan väkivallan niin myös perhe- ja läheissuhdeväkivallan ennaltaehkäisyyn ja siten myös poikien sukuelinten silpomisen kieltämisen pitäisi sopia samalle agendalle...

Käyttäjän Saku-MiskaRentola kuva
Saku-Miska Rentola

Olen samaa mieltä edellisten kanssa. Poikien ympärileikkaus myös kielletyksi ja rangaistavaksi.
Aiheen ulkopuolelta hieman:
En muista, että peruskoulussa olisi koskaan kerrottu, mitä ympärileikkaus tarkoittaa. Muistan ihmettelyni, kun seiskaluokan uskonnon kirjassa tuon sanan näin. Liekö sitten ollut kirjan sanastossa. Tästä on noin kymmenen vuotta aikaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä. Itsellänikin oli mielessä jo kirjoitusvaiheessa, että aloite olisi vielä kannatettavampi, jos siinä olisi huomioitu peniksellisten lasten sukuelinten turhanpäiväinen silpominen kulttuurisista tai kulttuuris-uskonnollisista syistä.

Aloitteessa kuitenkin vasta esitetään ehdotus lain valmisteluun ryhtymisestä ja aloitteen kampanjoinnin yhteydessä ja mahdollisesti aloitteen allekirjoitustavoitteen täytyttyä varsinaisen eduskuntatyön yhteydessä lakiesitystä on myös mahdollista täydentää kattamaan kaikenlainen lasten sukuelinten ei-lääketieteellinen silvonta.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Jos poikien sisällyttäminen lakiin olisi millään tasolla ollut tavoitteena, olisi se sisällytetty jo tuohon aloitteeseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä sisältää kokonaisvaltaisemman ajatuksen lainsäädäntötyön laajuudesta - valiokuntakäsittelyn yhteydessä lakiesityksestä on mahdollista tehdä kattava asiantuntijalausuntojen nojalla.

Aloite itsessään on toki kohdennettu Istanbulin sopimuksen raameissa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ennaltaehkäiseväksi ja aloitteen perustelut ovat siten itsessään valideja.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Näinkö Juho luulet?

Jos ja kun lakia ryhdytään rukkaamaan, sitä vastustavat sekä juutalaisten että islaminuskoisten voimakkaat ja kovaääniset etu- ja tukiryhmät. Tytöistä ei kummallekaan ryhmälle ole niin väliä, mutta poikien esinahan typistämättä jättäminen katkaisee heidän luontaisen jumalyhteytensä.

Pippelimiehet eivät pääse paratiisiin. Jihadin paikka.

Ainoa maa, missä asiasta on edes keskusteltu on Ruotsi.

https://yle.fi/uutiset/3-6854977

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tuollaiset kommentit olisivat uskottavampia jos niitä heittävät tekisivät kansalaisaloitteen tuon tyttöjä koskevan aloitteen rinnalle tai aloitteen joka sisällyttäisi kaiken lasten sukuelinten silpomisen.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen Vastaus kommenttiin #9

Wikipedian mukaan sellaista lakia ei ole tehty missään päin maailmaa, jossa kiellettäisiin lasten sukuelinten silpominen. Eikä tulla tekemäänkään ainakaan niissä maissa, joissa juutalaisilla tai islaminuskoisilla on vähääkään sananvaltaa. Terrorismia saa vähemmälläkin pyytämisellä, ei sitä sentään kerjätä tarvitse.

Jotta poikien ympärileikkaamisesta luovuttaisiin, pitäisi ensin päästä eroon erilaisista taikauskoista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #10

Äsken kirjoitin tuonne ylemmäksi kommenttia siitä, kuinka eräät uskontokunnat eivät halua luopua poikien "ympärileikkaamisesta" - juutalaisille se perinne lienee vahvin liiton merkki ja muslimeillekin merkittävä traditio.

Suomessa korkein oikeus on ennakkopäätöksen luonteisesti todennut pojan "ympärileikkaamisen" turvaavan hänen sosiaalista hyvinvointiaan, hönestä tulee rituaalisilvonnan myötä yhteisönsä täysimääräinen jäsen siis...

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Suomessa usein unohdetaan että yli puolet amerikkalaisista miehistä (USA) on ympärileikattuja.

http://www.cirp.org/library/statistics/USA//

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #10

Vahingollisista taikauskoista ei valitettavasti päästä eroon ennen kuin niille uskalletaan pistää kampoihin vaikka isojakin riskejä ottaen.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #16

Oho.
Kuinka ison riskin olisit valmis ottamaan?
Varmaan aika ison, kunhan se ei kohdistu itseesi tai läheisiisi.

Mutta tämän tradition ehdottomuus joissain uskonnoissa ei ole ainoa ongelma ; USAssa merkittävä osa lääkäreitä pitää operaatiota hyödyllisenä uskonnoista riippumatta.

Juutalaiset lääkärit eivät myöskään tästä luovu, oli laki mikä hyvänsä.

Nyt monet näyttävät ajattelevan, että tämä olisi kätevä tapa saada rikollisleima määrätyille vähemmistöille riippumatta siitä, kuinka kohtalokkaat seuraukset laittomuudesta olisi lasten terveydelle .
Tässä yritetään soveltaa samaa logiikkaa kuin jotkut soveltavat aborttikieltoon : väärinteko on tuomittava rikoslaissa , vaikka siitä seuraisi moninkertainen väärinteko.
Kummassakaan tapauksessa ei pystytä suojelemaan lasta tällä logiikalla.
Tarvitaan muita keinoja.

Tyttöjen ympärileikkaus on täysin eri ilmiö ja helpommin kiellettävissä ja sanktioitavissa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #41

Sopiiko sama logiikka myös esim. perheväkivaltaan? Että kun jotkut joka tapauksessa pieksevät vaimoaan, niin turha sitä kieltää? Vai päteekö logiikka jostain syystä ainoastaan, kun väkivallan kohteena on poika?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #41

"Nyt monet näyttävät ajattelevan, että tämä olisi kätevä tapa saada rikollisleima määrätyille vähemmistöille..."

Aika monenlaisia perusteluja lasten silpomiselle olen lukenut mutta tämä on jo siitä "parhaasta" päästä.

Suomessa on varmasti yksi kattavimmista neuvola- ja kouluterveydenhuoltoverkoista. Jos lasten silpominen kielletään kuten pitää, sellaisen todentaminen on helppoa ja terveydenhuoltoviranomaisilta tulisi lähteä lastensuojeluilmoitus heti kun tällaista havaitaan. Ymmärtääkseni pahoinpidellystä lapsesta pitää jo nyt tehdä ilmoitus, onko kyseessä siis kätevä tapa saada rikollisleima vanhemmilleen?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #41

Olen valmis kuinka isoon riskiin tahansa, vaikka se kohdistuisi itseeni tai läheisiini. Vahinkoa aiheuttavat taikauskoiset perinteet eivät lopu koskaan, jos niille annetaan pelon takia periksi. Ennemminkin ne saavat lisää valtaa.

"Määrätyt vähemmistöt" eivät tietenkään saa rikollisleimaa, jos noudattavat humaania ja oikeudenmukaista lakia. Minusta tämä ei ole ollenkaan kohtuutonta.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #10

#10 Näin se valitettavasti on Suomen valtiolla ei ole tässä asiassa mitään määräysvaltaa, sen ovat suoraan sanoneet, niin muslimit kuin juutalaisetkin. Jos ympärileikkauksen kieltävä laki säädettäisiin, täytyisi tämän lain rikkomisesta säätää niin kova sanktio, että se tämän toiminnan lopettaisi. Vankeus ja -sakkorangaistus ei tätä ”kulttuuria” lopeta, joten asiasta on turha edes keskustella. On hyvin todennäköistä, että poikien ympärileikkauksia tullaan suorittamaan yhteiskunnan kustannuksella yleisissä ja yksityisissä sairaaloissa huolimatta siitä, että nämä laitokset ovat perustettu ihmisten terveydenhuollon tarpeisiin, eikä suinkaan keskiaikaisia noitamenoja varten. Tyttöjen silpominen tapahtuu salassa tai sitten isien maassa lomamatkalla, ei siihenkään mitenkään voida vaikuttaa. Meille Eurooppaan on rantautunut kulttuuri, joka ei elä tällä vuosituhannella.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #9

Minusta taas aloitetta voi aiheesta kritisoida vaikka ei itse olisikaan tekemässä toista aloitetta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #13

Kyllä. Muuten poliitikkojakaan ei olisi sopivaa arvostella, ennen kuin on itse ollut poliitikko. Ja hemmetti, eipäs sitten mennä sanomaan pahaa sanaa jonkun levytähtösen laulusuorituksesta, jos ei itse pystytä kantamaan melodiaa paremmin kuin Jeesus ristiä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #13

Se että tyttöjen silpominen estetään ei kai lisää poikien silpomista?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #19

Ehkä ei, mutta asian käsittely lykkääntyy suotta, jos koetaan, että tämä pitää korjata ensin erillisenä ongelmanaan.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #25

Tyttöjen silpomisen kaikenpuolinen julmuus ja mielettömyys on helpommin välittömästi todennettavissa ja myös helpommin sanktioitavissa.
Jos rupeamme odottamaan vastaavaan pääsyä poikien kohdalla , saamme odottaa aika kauan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #40

Et haluaisi avata, miten tyttöjen silpominen on helpommin todennettavissa?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #19

Ei varmasti, poikien silpomista sen sijaan vähentäisi jos se selkeämmin kiellettäisiin lailla. Jos "täsmälainsäädännöllä" puututaan vain tyttöjen mutta ei poikien silpomiseen, se antaa vahvan signaalin poikien silpomisen hyväksyttävyydestä.

Minusta on harmillista että aloite on lapsia erotteleva eikä sitä voi allekirjoittaa vaikka kuinka on vastaan kaikkien lasten silpomista.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #19

Ei, mutta se että samalla ei puututa poikien silpomiseen on aika vahva viesti sen puolesta, että poikien sukuelinten silpominen on eri asia kuin tyttöjen.

Koita vaikka esittää noita Antikaisen yllä listaamia perusteluja poikien ympärileikkauksen puolesta keskustelussa tyttöjen ympärileikkauksesta.

- Että tyttöjen silpominen on ihan jees, koska se tekee heistä yhteisönsä täysvaltaisia jäseniä ja siten tukee heidän sosiaalista hyvinvointiaan.

Jännä juttu että sellainen hevon..ska on ihan hyväksyttävä perustelu oikeutta myöten, kun poikien silpomisesta on kysymys.

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko Vastaus kommenttiin #9

Kommenttisi olisi uskottavampi, ellet olisi kirjoittanut sitä vain naljaillaksesi vihjaamillesi tahoille.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Viime viikkojen Islanti-keskustelu on sitten jäänyt väliin?

https://yle.fi/uutiset/3-10082689

Petri Hämäläinen

#5 - Kannatan aloitetta ja kirjoitustasi.

Sori viittisitkö pliis vinkata, kun missasin peruskoulussa, miksi tyttö olikaan tyttö mutta poika oli penikselliinen lapsi?

Juha Hämäläinen

#18. Asiaa selvitellään parhaillaan. Tämä on ensimmäinen sukupolvi, jolle asia on epäselvä.

Pekka Pylkkönen

Antikainen on tunnustava feministi. Epäloogisuuksiin puuttuminen on bensan heittämistä liekkeihin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä yhteydessä olisin totta vieköön voinut puhua poika- ja tyttöoletetuista, eihän näiltä "ympärileikattavilta" lapsilta yleensä itseltään kysytä sitä, että mitä sukupuolta he itse tuntevat olevansa eikä etenkään anneta vaihtoehtona olla kokonaan leikkaamattomia.

Petri Hämäläinen Vastaus kommenttiin #35

En jaksa uskoa että heidän tuntemuksillaan on yhtään merkitystä. Sukupuolihan on vain sosiaalinen konventio, eikö juuri niin teidän hippaloissa hihkuta.

Sukupuolielinten pois leikaaminen olisi vastaavalla logiikalla kehäpäätttelevien mielestä varmaan emansipoivaa lapsokaisille.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Terveitten sukupuolielinten leikkely pitäisi aina olla kiellettyä ,ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Aikuiset leikelkööt omiaan ihan vapaasti, kunhan kustantavat lystin itse.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Pitääkö ihmisen olla mieleltään sairas, että uskoo Jumalan luoneen ihmisen, mutta jättäneen naisen sukuelimet korjausleikkausta vaille?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ja millainen mieli on luonut Jumalan, joka tarvitsee niin kovasti niitä ihmislasten esinahkoja?

Seppo Virkkula

Islannissa muuten ajetaan juuri poikien ympärileikkauskieltoa:

https://yle.fi/uutiset/3-10082689

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Yhdenkään lapsen sukuelimiä ei saa silpoa terv tepivaari

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Näin on.

Tämä kansalaisaloite on epäsymmetrisyydestään huolimatta hyvin perusteltu - tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen vastaa porojen korvamerkintää mielestäni. Heidät merkitään jonkun omaisuudeksi siis ja siten heidän ihmisarvoaan pyritään riistämään.

Pojille tehtävien rituaalisten "ympärileikkausten" tarkoituksena on ensisijaisesti varmistaa näitten tulevien miesten taivaspaikat ja sosiaalistaa heidät uskonyhteisöönsä täysivaltaisiksi jäseniksi, kristinuskossahan tätä toimitusta vastaa kaste,,,

Käyttäjän tepimast kuva
TEUVO MAST

Poikienkin osalta katson sen silpomiseksi, siksi laitoin kaikista lapsista tarkoitin myöskin poikia olkoot taivas osuudet tai mitkä hyvänsä syynä silpomista se kuitenkin on . terv tepivaari

Käyttäjän MarjukkaAronen kuva
Marjukka Aronen

Huh! Naisten ympärileikkauksen vertaaminen porojen korvamerkintään kuulostaa tosi hurjalta. Vaikka molemmat liittyisivätkin omistamiseen, on naisten ympärileikkauksilla (etenkin niillä radikaaleimmilla leikkauksilla), hyvin vaikeita ja vakavia, kuoleemaankin johtavia terveydellisiä vaikutuksia, vähättelemättä yhtään psyykkisiä seurauksia. Näitä ei todellakaan voi verrata keskenään. Kaikki ilman lääketieteellistä perustelua tehtävät leikkaukset alaikäisille - uskontoon kulttuuriin tai ulkonäköön vedoten - ovat tuomittavia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toim.huom.

Nyt on puhe tyttöjen sukuelimien silpomisesta, mikä terminä jo kertoo sen, että ko. elimet eivät välttämättä indikoi lapsen todellista sukupuolta.

Sukupuolielimet ovat sitten asia erikseen ...

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Tyttöjen ympärileikkauksen kriminalisointi on kannatettava myöskin, jos tavoite on poikien ympärileikkauksen kieltäminen. Sen jälkeen on yhä vähemmän perusteita kohdella poikia eri tavoin. Onkin todennäköistä, että uskonnolliset piirit tulevat vastustamaan aloitteen etenemistä yhteisrintamassa. Erityisesti siinä tapauksessa, että samassa yhteydessä tavoitellaan poikien ympärileikkauksen kieltämistä.

En pidä mahdollisena, että kukaan on todella sillä kannalla, että aloitetta ei pidä kannattaa, koska poikia ei siinä mainita. Ei kannata kuunnella tyttöjen silpomista kannattavia ja aloitetta vastustavia, vaan ehdotan miettimään itse järkiperäisesti mikä on eteenpäin menoa ihmisoikeuksien puolustamisen kannalta ja suhtautumaan aloitteeseen sen mukaisesti.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"En pidä mahdollisena, että kukaan on todella sillä kannalla, että aloitetta ei pidä kannattaa, koska poikia ei siinä mainita."

Tähän tulee varmaan jatkoksi jokin todella villi teoria siitä, mitä mieltä me todella olemme.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jonka lisäksi tässä kuulee kannattavansa tyttöjen silpomista jos ei aloitetta allekirjoita.

Aukeelle pisteet ketjun tähän asti ehdottomasti älyvapaimmasta kommentista. Luitko Aukee YHTÄÄN ketjussa esitettyä perustelua sille, miksi joku ei aloitetta allekirjoita?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Toisen kirjoituksen kommenttiosiossa olin kuulemma sitä mieltä, että "kun sitä huumetta nyt vaan ihku oikeesti pitää kaikkien saada". Ja nyt olen sitten tyttöjen silpomisen kannattaja. On se hienoa, että toisen mielipidettä (tylsistä perusteluista puhumattakaan) ei tarvitse edes oikeasti lukea, vaan sen voi kätevästi tempaista omasta päästä ihan fiilisten mukaan.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kyllä minä kannattaisin aloitetta, jos siihen liitettäisiin myös poikien silpomiset.

Lähes kuukausi sitten olin jo kerännyt YK:n ihmisoikeudet ja lapsen oikeudet yhteen kasaan tässä alla:

--------------
Halal- tai Kosher-lihasta en ota kantaa, kun siinä on operaatiossa mukana valvontaeläinlääkäri, että eläimet tainnutetaan asianmukaisesti ennen teurastusta.

Mutta Muhis ei taida ymmärtää, että suomi on sitoutunut kv. sopimuksiin ja hänen bisneksestään ei tulisi yhtään mitään. Koska:

YK:n Ihmisoikeudet
http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Pages/Language.aspx?L...

Artiklat
3. ja 5.

YK:n lapsen oikeudet
https://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/199...

Artiklat
19
24.3
27
29

24.3 lukee:

"Sopimusvaltiot ryhtyvät kaikkiin tehokkaisiin ja tarkoituksenmukaisiin toimiin poistaakseen lasten terveydelle vahingollisia perinteisiä tapoja."

Näin ollen lapsen oikeus ruumiiseen ei saa kajota ilman tämän suostumusta.

Jos Muhis sanoo, että lapsia viedään ulkomaille ja operaatiot maksavat tuhansia euroja ja siellä sen tekeminen on vaarallisempaa kuin Suomessa. Se ei ole mikään peruste.

Minä kyllä ehdottaisin, että viranomaisten pitäisi pystyä epäiltyjen matkustaessa takaisin lasten kanssa ottaa lapsi välittömään tutkimukseen, että onko syyllistytty rikokseen ympärileikkaukseen, silpomiseen.
---------------

Koko homma lähti siitä, kun Turun kaupunginvaltuutettu Muhis halusi Turkulaisessa lehdessä tuoda liiketoimintaa Halal-lihasta ja samalla perusteli lasten silpomisesta laillista sillä, että ulkomailla on suurempi riski saada tulehduksia...

http://puppek.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251834-last...

Sami Miettinen

Meillä on jo olemassa kasa sopimuksia niin kansainvälisiä, kuin paikallisia sopimuksia, jotka siis kieltävät lapsien ympärileikkaukset (siis sukupuolineutraalisti), mutta meidän päättäjiltä puuttuu se selkäranka alkaa toteuttamaan näitä yhteisiä sopimuksia.

Esimerkiksi Istanbulin sopimuksessa (jonka siis myös suomi on allekirjoittanut) puhutaan varsin yksiselitteisesti, että tyttöjen sukuelinten silpominen tulisi kieltää ja allekirjoittaneiden maiden tulee ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimiin estääkseen tyttöjen sukuelinten silpomisen.

Tuohon lisättäväksi myös seuraava:
Vuonna 1997 solmittu Euroopan neuvoston yleissopimus ihmisoikeuksien ja ihmisarvon suojelemiseksi biologian ja lääketieteen soveltamisessa (jäljempänä biolääketiedesopimus) astui laintasoisesti voimaan Suomessa maaliskuussa 2010. Sopimus käsittelee yksilön koskemattomuutta ja muita oikeuksia biologian ja lääketieteen sovellutusten alalla ja sen tarkoituksena on suojella kaikkien ihmisarvoa ja identiteettiä (1 artikla).

6 artikla, kohta 1
Jos henkilö ei voi antaa suostumustaan, toimenpide voidaan suorittaa vain, jos siitä on hänelle välitöntä hyötyä, jollei 17 ja 20 artiklasta muuta johdu

20 artikla, kohta 1
Elintä tai kudosta ei saa irrottaa sellaiselta henkilöltä, joka ei voi antaa 5 artiklassa tarkoitettua suostumusta.

5 artikla
Terveyteen kohdistuva toimenpide voidaan suorittaa vain, jos kyseinen henkilö on antanut suostumuksensa vapaasta tahdostaan ja tietoisena kaikista asiaan vaikuttavista seikoista. Kyseiselle henkilölle on annettava etukäteen asianmukainen selvitys toimenpiteen tarkoituksesta ja luonteesta sekä sen seurauksista ja riskeistä. Kyseinen henkilö voi vapaasti peruuttaa suostumuksensa milloin tahansa.

Vielä semmottis, että se miksi poliitikot eivät koskaan puhu poikien ympärileikkauksesta, johtuu yksinkertaisesti siitä, että meidän yhteiskunnassa pojilla ei ole mitään arvoa. Sitten taas jos poliitikko puhuu ääneen tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämisestä, niin hän pääsee automaattisesti paistattelemaan kaikkien lehtien kansiin ja ihmisoikeusjärjestötkin komppaavat tätä rohkea avausta.

Tämän ilmion voi helposti huomata ihan tavallisessakin diskursiossa. Esimerkiksi tässä itsenäisyyspäivän alla valtamedia ja yle otti puheeksi asunnottomuuden suomessa. Heidän koko rummutus ja show keskittyi puhumaan siitä miten naisten osuus asunnottomissa on noussut merkittästi ja että nykyään suomessa 1/4 asunnottomista on naisia ja he ovat kaikkein heikoimmassa osassa. Se 3/4 osa asunnottomista unohtui kokonaan, koska vaikka heidän asemasta puhuttaisiin, siitä ei saa poliittisia tai sosiaalisia irtopisteitä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Allekirjoitin, kannatin esitystä. Toki saman pitää koskea myös poikia ja sukupuoleltaan rajapinnoilla olevia. Ketään ei saa leikellä ilman lääketieteellistä syytä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

" Ketään ei saa leikellä ilman lääketieteellistä syytä."
Olisin allekirjoittanut jos tuo olisi sisältynyt aloitteeseen mutta kun se ei käy.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Kannattaisin poikien ympärileikkauksen kieltävää lakialoitetta, mutta miksi kukaan ei sitä tee? Tee vaikka sinä se. Kopioit pohjaksi tuon tyttöaloitteen. Muutat tyttö-sanat poika-sanoiksi. Helppoa! Ei maksa mitään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #54

@54. Ei mitään sukupuolia vaan sanalla lapset. Niin sitten aloite on kunnossa.

Airi Pulkkinen

Anneli Saarikkohan puuttui tyttöjen silpomiseen jo elokuussa 2017 mutta asia lienee unohtunut sote-asioiden taakse.

Somalitaustainen Ayaan Hirsi Ali kertoo kirjassaan Neitsythäkki: "Islamin nimissä pidetään yllä julmia ja hirvittäviä tapoja. Tyttöjen sukuelinten silpominen on kaikkein aliarvioiduin ihmisoikeuksien ja naisten oikeuksien rikkomus maailmassa." Vieläkin vanhemmat vievät tyttärensä lähtömaahan rituaalista silpomista varten. Siis myös täältä Suomesta.
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kertoi (HS 13.5.) että maahanmuuttajaperheet lähettävät lapsiaan vanhempien synnyinmaahan kulttuuria oppimaan eli "ojentautumaan". Miten vaaralliseen maahan voi lähettää lapsensa, senhän pitäisi olla hengenvaarallista? Tällaisilta vanhemmilta on turvapaikkatarve poissa joten lähetettävä kotomaahansa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

A.Ali rajaa tyttöjen leikkelyn vain islamilaiseksi tavaksi. Sitä harjoittavat koillisessa Afrikassa myös muiden uskontojen harjoittajat, m.l. kristityt ja luononuskontoiset. Kyseessä on siis alueelliseen kulttuuriin kuuluva epäinhimillinen tapa.

tom brunila

Britanniassa tämän sisältöinen laki on ollut voimassa reilut 30, siis kolmekymmentä, vuotta eikä vielä yhtäkään tuomiota! Ja syytteitäkin on nostettu vain harvakseltaan!

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Sepä se, Britanniaan on päästetty syntymään kaksi rinnakkaista oikeusjärjestelmää. Länsimainen ja Sharia-istuimet. Perheoikeusasiat ovat muslimien kohdalla Sharia-istuimissa käsittelyssä. Tämä on länsimaisten yhteiskuntien järkyttävimpiä virheitä.
Kuka tuomari alkaa ajaakkaan kiivaassa Pakistanilaisyhteisössä etenkään poljettujen naisten tai tyttöjen asioita. ???
Nämä ovat alueita, joissa vain ennakointi auttaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lakialoitetta voisi todellakin jatkaa tai täydentää myös muunlaisen silpomisen, esimerkiksi poikaoletettujen peniksien silpomisen kieltävillä säädöksillä, esimerkiksi eduskuntakäsittelyssä. Kiellon pitäisi koskea kaikenlaista toisten ihmisten tahdonvastaista leikkelyä ilman selkeää lääketieteellistä syytä jonkun vamman, sairauden t.m.s. parantamiseksi tai oireiden lievittämiseksi.

Mutta toki menen allekirjoittamaan tämänkin sillä onhan tämä askel, ja iso sellainen, oikeaan suuntaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

BtW: Jouensuusta käsin on näköjään tehty toinen samansuuntaiselta näyttävä aloite päivää myöhemmin. Pitempisanaisessa ehdotuksessa mainitaan jopa halutut rangaistukset kiellon rikkojille.

Onkohan tarkoitus yrittää hajottaa kannattajia jotta yhdelle ei kertyisi tarpeeksi jotta se pääsisi jatkoon? vai joku muu syy?

P.s. uudempi aloite ei näy jollei erikseen muuta asetuksia näyttämään myös <50 kannattajaa saaneet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset