jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Mielenkiintoinen uutinen Ahvenanmaalta

 

 

Ahvenanmaalla ilmestyvän Ålands Nyheter -sanomalehden toimitus on koonnut tilastotietoa kymmenen viimeisimmän vuoden aikana Ahvenanmaan käräjäoikeudessa käsitellyistä seksuaalirikoksista ja niistä langetetuista tuomioista.

 

Ahvenanmaan tilastollisen tutkimuskeskuksen ÅSUB:n väestötilastojen mukaan  maakunnan asukkaista 65% on kantaväestöä, 19% suomalaisia ja 9% ruotsalaisia. Joka 14. on syntynyt pohjoismaiden ulkopuolella.   "Vaikka ainoastaan joka neljästoista Ahvenanmaalla asuvista ihmisistä on peräisin Pohjoismaiden ulkopuolelta, muodostavat näistä maista tulevat miehet  38 prosenttia raiskaukseksesta tuomituista viimeisten 10 vuoden aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että Ahvenanmaalla ei-pohjoismaiset miehet syyllistyvät tilastollisesti 8 kertaa todennäköisemmin raiskaukseen kuin kuin paikallisväestö. 
Suomalaisten ja ruotsalaisten rikoksentekijöiden osuus tuomituista vastasi Ahvenanmaalla asuvien suomalaisten ja ruotsalaisten määriä. Suomalaisia oli  13 prosenttia tuomituista raiskaajista ja ruotsalaisten osuus oli 6%"     "Tuomioistuin on tuominnut raiskauksesta  tai  seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllisiksi  viimeisten 10 vuoden aikana suomalaisia, suomalaisia, ruotsalaisia, persialaisia, thaimaalaisia, saksalaisia, turkkilaisia, virolaisia ja arabeja. Tämä koskee maalla ja merellä tehtyjä rikoksia. 73 prosenttia syyllistyneistä tuomittiin ehdolliseen vankilaan, 11 prosenttia ehdottomaan vankilaan ja 16 prosenttia ei saanut vankilatuomioa. Ne, jotka olivat jääneet rankaisematta, olivat kaikissa tapauksissa miehiä, jotka tuomioistuin totesi syyntakeettomiksi. Yhteensä 27 miestä syytettiin  joista 16 tuomittiin."​Tilastokeskuksen ylläpitämän rikos- ja pakkokeinotilaston mukaan rikosilmoitusten myötä viranomaisten tietoon tulleiden raiskausrikosten uhrien vuosikeskiarvomäärä Ahvenanmaalla on viimeisen kymmenen tilastointivuoden aikana ollut noin 7 per vuosi (vaihteluväli 3...9 ilmoitusta vuodessa) - hyvin harvoin siis Ahvenanmaallakaan seksuaalirikoksesta tehtävä rikosilmoitus johtaa syytteen nostamiseen ja oikeusprosessin käynnistymiseen  puhumattakaan siitä, että rikokseen syyllistynyt joutuisi lopultakaan vastuuseen...


 


 
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Entäpä miltä näyttävät nuo prosenttiluvut suhteutettuna väestörakenteeseen. Suomalaiset/ruotsalaiset/muut kansalaisuudet?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tuomioiden osaltahan suhteet tulevat ilmi blogitekstistä - Pohjoismaiden ulkopuolisten osuus tuomituista on kahdeksankertainen verrattuna kanta-ahvenemaalaisiin ja manner-suomalaisten ja ruotsalaisten osuudet vastaavat väestöllistä osuuttaan...

Kymmenen vuoden ajanjaksolla syytettynä on ollut 27 henkilöä joista 16 on tuomittu, joten näistä esille tuomistani lukemista jo voi päätellä, että paikallisväestöstä poikkeavilla seksuaalirikollisilla on kahdeksankertainen kiinnijäämisriski (ja paikallisväestöön kuuluvilla rikollisilla siten vähintään kahdeksankertaisesti paremmat mahdollisuudet selviytyä kuin koira veräjästä).

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Et voi olla tosissasi, et voi..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Erityisesti Ahvenanmaalla erilaisuus pistää heti silmään, joten perusteluni ovat mielestäni ihan asialliset - ulkomaalaiset ovat myös manner-Suomenkin alueella edelleen tarkkailun alaisia silmätikkuja, joten heidän tekemänsä rötöksetkin tulevat helpommin ilmi.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu Vastaus kommenttiin #6

Tuolla asenteellahan sinä tuot esille sen vasemmistolaisuutesi joka mielestäni on myös yksi syy siihen ettei tuollaisistakaan rikoksista kunnolla rangaista, tehän niitä hyysääjiä olette ja allekirjoitit sen teksteilläsi täydellisesti.

Niin kauan kuin on kaltaisiasi ei asiaan tule muutosta ja seksuaalirikoksetkin on yhtä uhrin uudelleen häpäisyä, halveksuttavaa mutta ikävä kyllä totta..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Ulkomaalaiset ja ulkomaalaistaustaiset jäävät helpommin kiinni erilaisista rikoksista pelkästään sen muusta väestöstä poikkeavan ulkonäkönsä vuoksi ja heillä on myös paikallistuntemuksen puutteista johtuen heikommat mahdollisuudet vältellä rikosseuraamuksia. Tämä on kriminologiasta tuttu ilmiö sanottuna ihan ilman mitään poliittista agendaa. Suomessakin suurin osa seksuaalirikoksista tapahtuu muuten läheissuhteissa, jolloin rikosten ilmituloa estävät myös läheissuhteita ylläpitävät vahvat tunnesiteet...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #6

Väittämäsi on aivan älyvapaa. Ahvenanmaalla on mahdotonta kenenkään suorittaa raiskaus jäämättä kiinni.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #43

Samanlaiset tunnesiteet osapuolten välillä ja uhrien omat häpeän, syyllisyyden ja riittämättömyyden tunteet estävät lähisuhteissa tapahtuneiden seksuaalirikosten ilmituloa poliisin tietoon kuin muuallakin Suomessa - Ahvenanmaallakin on siis pieni vaara joutua raiskauksesta rikosoikeudelliseen vastuuseen :

https://www.riku.fi/fi/erilaisia+rikoksia/lahisuhd...

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Kuulostaa aivan normaalilta suomalaiselta touhulta, ei rikokset ole niin paha asia. Tekijää pitää hyysätä ja ymmärtää, ah niin ihanan vasemmistolaista..

Omasta mielestäni kuvottavaa, mutten usko asian koskaan muuttuvan. Ei Suomi ole oikeusvaltio eikä uhrin asema kovinkaan hyvä oikeudellisessa mielessä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse en usko tässä aihepiirissä hyysäyksen tuottavan kovinkaan onnellista lopputulosta - seksuaalirikostuomioissa on sekä ankaroittamisen että myös uusimisriskiä vähentävien menetelmien tarvetta.

Ja eräs keino parantaa seksuaalirikosten uhrien asemaa oikeusprosessissa olisi suostumuksen puutetta painottava lainsäädäntö. Sillä voitaisiin esimerkiksi madaltaa ilmoituskynnystä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Yleisesti on myös tiedossa, että vankilaan joutuminen lisää rikoksen uusimisriskiä. Mitä useammin on joutunut vankilaan, sitä todennäköisempää uudet rikokset ovat. Sellaisia konnakouluja kun ovat.

Jos siis rikoksen uusiminen halutaan estää, tehokkaampaa on käyttää jotain muita seuraamuksia kuin vankilaa.

Mielestäni siis rangaistusten koventaminen on kovinkin n.s. "kaksipiippuinen" juttu. Toisaalta en minäkään pidä n.s. paljousalennuksista joilla useasta erillisestä rikoksesta tuomioita yhdistettäessä niiden yhteisummaa lievennetään. Pikemminkin tällä oikeustajulla voisi antaa jotain n.s. kaupanpäälle.

Sen sijaan olen päätynyt ajattelemaan prosessin nopeuttamisella olevan parempi vaikutus. Siis, että seuraamus tulisi nykyistä nopeammin eli ennenkuin teon aiheuttama pelko kiinnijäämisestä ja seuraamuksesta on ehtinyt haihtua ja syntyä kuva, että eihän tässä mitenkään käynyt.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #23

Vankilatuomio ja erityisesti pidempiaikainen muutto valtionhotelliin on aina ollut omiaan syrjäyttämään ihmisen ns. "normaalista elämänmenosta", joten se riski joutua uudelleen rikoksen poluille on korkea ilman vapautuville vangeille suunnattua tehokasta sopeutumisohjelmaa.

Tuomioiden ankaroittamisen kääntöpuolena on sitten sekin, että samainen "oikeustaju" ymmärtää ankaramman rangaistuksen edellyttävän yksiselitteistä näyttöä syyllisyydestä ...

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

"maakunnan asukkaista 65% on kantaväestöä, 19% suomalaisia ja 9% ruotsalaisia."

Siis suurin osa Ahvenanmaan maakunnassa asuvista eivät ole suomalaisia eivätkä ruotsalaisia vaan keitä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varmaankin niillä 65 prosenttiin kuuluvilla Suomen kansalaisilla on kotiseutuoikeus ja siten heidät luetaan Ahvenanmaan itsehallintoalueen kantaväestöksi.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

Jotain tuollaista. Suomalainen pääsee Ahvenaanmaan maakunnan kantaväestöksi anomalla asuttuaan siellä 5 vuotta. Sitten ei ole enää suomalainen vaikka asuu yhä Suomessa ;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Niin, tokihan Hannes Kolehmaisenkin aiemmat mitalit laskettiin Venäjän saaliiksi Olympialaisissa, vaikka suomalaiset silloinkin näkivät asian toisin. Ahvenanmaalaiset pakotettuna osana Suomea ovat samssa asemassa kuin suomalaiset silloin osana Venäjän suuriruhtinaanmaata. Venäläisten mielestä me olimme venäläisiä, koska asuimme Venäjän valtakunnassa.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #18

"Ahvenanmaalaiset pakotettuna osana Suomea"

Pakotettuna? Onhan he tosin suunnitelleet itsenistymistä ja siitä on moni suomalainen jo innostunutkin, että siitä vain!

Monet kerrat on ollu uutisia, että itsenäistymistä suunnittelevat. 2009, 2013, 2014, 2017,..

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #18

Ei laskettu. Olympialaisissa kilpailevat olympiakomiteat eivätkä valtiot. Venäjä halusi Suomen joukkueen marssivan Venäjän lipun perässä, mutta oma joukkue se oli.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Wikipediassa täsmennetään hiukan:

"Kisojen avajaisissa suomalaiset marssivat Venäjän joukkueen takana Finland-kyltin kanssa sekä myös ajoittain Helsingin ruotsinkielisen naisvoimisteluseuran lippua heiluttaen. Suomen suuriruhtinaskunnalla ei ollut omaa virallista lippua. Kisojen aikana Suomen jalkapallomaajoukkue pelasi voitokkaasti Venäjää vastaan. Tuolloin salkoon nostettiin Venäjän lippu, ja näkyville asetettiin lakana, jossa luki Finland vunnit (eli Suomi voitti). Myöhemmin kisojen aikana muodostui käytännöksi, että suomalaiset mitalinsaajat ilmoitettiin Venäjän lipun ja sen alle nostetun sinivalkoisen Finland-viirin kanssa."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi_kes%C3%A4olymp...

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #31

Näin oli liputus hoidettu Tukholman olympialaisissa 1912. Vaari oli paikalla ja tästä hieman myöhemmin juttelimme. Kuulemma Suomen joukkueella oli tarkoituksella pitkä hajurako edellä meneviin muihin venäläisiin ja Venäjän lippuun.

Oli tosin kaverinsa kanssa niin kännissä, ettei nähnyt kisojen alkua enempää. Kuulemma olivat tylsät kisat. Aika meni paremmin Tukholman kapakoissa. Joivat kaikki rahansa ja joutuivat menemään maalle töihin tienatakseen paluurahat ja höyrylaiva Wellamon piletin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

65 % on kantaväestöä. Siinähän se lukee. Kantaväestö-termillä ilmeisimmin tarkoitetaan syntyperäistä ahvenanmaalaista.

Maakunnassa asuu tämän kantaväestön, suomalaisten ja ruotsalaisten lisäksi 7 % osuus sekalaista seurakuntaa: ulkoatulleita asukkaita, jotka ovat lähtöisin jostain muusta maasta kuin Suomesta tai Ruotsista.

Sitä, ovatko suomalaiset Ahvenanmaan näkövinkkelistä katsoen haittamaahanmuuttoa, ei jutussa kerrottu. Älä siis ihan kokonaan pahastu.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

"65 % on kantaväestöä. Siinähän se lukee. Kantaväestö-termillä ilmeisimmin tarkoitetaan syntyperäistä ahvenanmaalaista."

Vai onko kantaväestöä siis sen kotiseutuoikeuden saaneet? Eli siellä hetken (5v) asuneet.

Hauska uutinen olisi, jos kotikaupunkini Hyvinkää tiedottaisi, että Hyvinkäällä asuu vain 10% suomalaisia, kun suurin osa on hyvinkääläisiä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #14

Minä luulen, että jutun mukaan ahvenanmaalaisiksi on laskettu henkilöt, joiden osalta väestörekisteriin ei ole merkitty alkuperää. Kotiseutuoikeuden saaneilla väestörekisterissä näkyy alkuperä. Ahvenanmaan asukkaiksi on laskettu vain kotiseutuoikeuden saaneet.

Eiköhän Hyvinkäällä asu lähes 100 % suomalaisia. Ahvenanmaalla sen sijaan suomalaiset ovat vähemmistö.

Ahvenanmaalaiset lukevat itsensä suomalaisiksi, mutteivät suomalaisia ahvenanmaalaisiksi. Minusta tässä ei ole mitään epäloogista.

Abdallah linkitti taulukon, joka osoittaa oletukseni oikeaksi, syntymäseudut Ahvenanmaalla asuvista:
Ahvenanmaa 64,2
Suomi 19,0
Ruotsi 8,6
Muut pohjoismaat 0,3
Baltian maat 1,9
Muu Eurooppa 3,2
Aasia 1,5
Muut maat 0,7
Ei tietoa 0,5

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala Vastaus kommenttiin #17

"Ahvenanmaalaiset lukevat itsensä suomalaisiksi"

Eivät lue, kun juuri ilmoittivat, että eivät ole suomalaisia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #21

Kyllä ahvenanmaalaiset itsensä suomalaisiksi lukevat silloin, kun Suomen väkiluvusta puhutaan, silloin, kun Suomen hiihtomaajoukkuetta valitaan sekä silloin, kun manner-Suomessa on presidentin- tai eduskuntavaalit.

Ahvenanmaalla suomalaisia ei lasketa ahvenanmaalaisiksi edes silloin, kun saavat kotiseutuoikeuden.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #25

#25 Sama asia, kuin että ”maahanmuuttaja” on oikeuden edessä kantajana aina maahanmuuttaja, mutta vastaajana hän on suomalainen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Onkohan Juho ymmärtänyt oikein tuon kirjoituksessa mainitun eka linkin kirjoitusta suomeksi? Kas kun minun (toki vailinaisen ruotsin taidon) mukaan 65% on maahanmuuttaneita, 19% suomalaisia,9% ruotsalaisia ja 7% muista maista tulleita.

Ahvenanmaan väestän kokonaismäärä 31.12.2016 on 29 214. Linkin sivulla 6 on väestörakenne kerrottuna.
http://www.asub.ax/sites/www.asub.ax/files/attachm...

Raiskauksesta tuomittujen jakautuminen linkin mukaan;
Ahvenanmaa 44%, suomalaiset 13%, ruotsalaiset 6% ja 38% pohjoismaiden ulkopuoliset.
https://www.alandsnyheter.com/valdtakt/utomnordisk...

8 kertaa todennäköisempää pohjoismaiden ulkopuolisten raiskaus, vaikka heidän osuus on 38%. Ulkomaalaiset muodostavat 65 prosenttia väestöstä, mutta vähintään 44 prosenttia tuomitusta henkilöistä.

Tuossa on vapaa oma käännökseni kirjoituksen eka linkistä ja toisen linkin tilastoista.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Nyt olet kyllä ihan metsässä noine käännöksinesi ja tulkintoinesi:

Ahvenanmaalaisista Ahvenanmaalla syntyneitä on juuri nyt 64,5% (taulukkosi mukaan 2016 64,2%), jutun mukaan nämä on kuvattu termillä kantaväestö ja se on pyöristetty 65 %:ksi.

Hauskalla tavalla tuo käyttämäsi Google-kääntäjä toimii:
Ålänningar utgör 65% av befolkningen,
Google-kääntäjän mukaan tarkoittaisi:
Ulkomaalaiset muodostavat 65 prosenttia väestöstä,

Mutta kyllä Google-kääntäjä ymmärtää, että "Ålänningar" tarkoittaa "ahvenanmaalaista".

Palasina käytettäessä Googlekin kääntää lauseen oikein: Ahvenanmaalaiset muodostavat 65% väestöstä,

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

- "hyvin harvoin siis Ahvenanmaallakaan seksuaalirikoksesta tehtävä rikosilmoitus johtaa syytteen nostamiseen ja oikeusprosessin käynnistymiseen"

Eli aiheettomia ilmoituksia tehdään paljon. Tämä on huolestuttavaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse olen enemmän huolissani siitä, että rikosilmoituksia jää tekemättä seksuaalirikollisuuteen liittyvien sosiaalisten vaikeuksien (tuen puute) ja oikeusprosessin hankaluuden vuoksi.

Harvemmin noissa syyteharkinnassa tai jo esitutkinnan aikana luovutuissa tapauksissa on kyse perättömästä ilmiannosta...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vakavia asioita, mutta lienee alustajallakin vähän kieli poskessa. Tutkittuja tapauksia on siis ollut kymmenessä vuodessa yhteensä seitsemisenkymmentä, syytettyjä 27 ja tuomittuja 16. Tilastouutisessa herättää eniten huomiota, että ruvetaan puhumaan yhden prosentin tarkkuudella, vaikka tapauksia on alle sata.

Voisin ottaa karmeamman fiktiivisen esimerkin. Jossakin tienristeyksessä koulun lähellä saattaisi kuolla jonakin ajanjaksona kolme jalankulkijaa suojatiellä. Jos näistä kaksi olisi lapsia, voisi kuvitella paikallislehteen otsikon: "66,67% autogangstereiden uhreista lapsia".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Minä itse voin helposti kuvitella kuinka maahanmuuttokriitikoiden suosimilla sosiaalisen median alustoilla tätä Ålands Nyheterin uutisointia pidetään todisteena maahanmuuttajien äärettömästä vaarallisuudesta ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Oliko tilastoon laskettu vanhaan tapaan Ahvenanmaan alueen kautta kulkevilla ruotsinlaivoilla tehdyt teot? Ne mahtanevat ainakin osittain vääristää paikallisten ja muiden välisiä suhteita jollei niitä kyetä erottelemaan toisistaan. Ainakin vertailu muihin maamme alueisiin vääristyy.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Artikkelin mukaan ei ellei tai aluevesillä piipahtava ruotsinlaiva sitten ole "allmän lokal såsom hotell och evenemang."

"I 38% av våldtäktsåtal där gärningsplats kunnat utläsas ur åtalet skedde brottet i en privat bostad, i 31% av fallen i allmän lokal såsom hotell och evenemang och i 31% av fallen i form av överfallsvåldtäkter på gator i Mariehamn."

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllä mukaan on laskettu nuokin, ahvenanmaalla syytteeseen asetetut teot:
"Samtliga våldtäkter på färjor som lett till åtal i Ålands tingsrätt har skett av utomnordiska män på Viking Lines fartyg, däribland ett fall där två tyska män försökte gruppvåldta en kvinna ombord M/S Amorella."

Nämä vääristävät hienoisesti, koko vähäisyyden takia, mutta jutussa mainitaan myös laivaraiskaukset maissa sattuneita brutaalimmiksi: "Våldtäkterna ombord Viking Lines fartyg präglas också av ett mer brutalt förfarande än våldtäkterna på land."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Siis ketsuppilinjalla brutaalimpaa menoa kuin mummolinjalla, åijåi o' jössens ;=}

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #28

Jutussa ei näy, kuinka monen Viking Linesin laivoilla tehdyn tapauksen syytteet on nostettu Ahvenanmaalla, mutta sanotaan, että kaikki nuo syytteet on nostettu ei-pohjoismaalaisille miehille.

Pelkästään lukuja tutkimalla ja niistä päättelemällä näyttää siltä, että kaikista raiskaussyytteistä hotelleissa, tapahtumissa ja laivoilla sattuneiden tekojen vuoksi on nostettu 8 (kaikkiaan 27). Näistä vähintään neljä on tapahtunut lautoilla. Jos nuo oletetaan noiden kaikkien tapahtuneen lautoilla, ulkomaalaisten osuus kaikista Ahvenanmaalla tapahtuneista raiskaussyytteistä on 25%, ahvenanmaalaisten osuuden ollessa 53%.

Kyllähän tämä näyttää kovasti siltä, että lehti on poiminut sieltä täältä erilaisia lukuja ja pyrkinyt johtopäätöksiin, jotka luvuista ei ole pääteltävissä. Lukujen kertominen suoraan olisi antanut ihan erilaisen tuloksen. 27 syytteisiin johtaneen raiskaustapauksen, niistä annettujen tuomioiden, tekopaikkojen sekä syytettyjen kansalaisuuden kertominen ei toki olisi ollut tietosuojan kanssa sopusoinnussa.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #28

Vai olisiko niin, että varustamon/laivan kotipaikka ratkaisee? Täytyyhän tässä joku asetus olla, koska, jos rikos tapahtuu kansainvälisillä vesillä, jonkun maan lait ovat kuitenkin voimassa laivalla. Ja aika harvoin kai tarkalleen tiedetään oltiinko rikoksen tekohetkellä Suomen vai Ruotsin aluevesillä. Vai molemmillla?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #34

Juuri tästä on kyse, tallinkilla tapahtuvat rikokset käsitellään Tallinnassa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Minä olen käsittänyt asian näin: Pääsääntönä on, mihin laiva on rekisteröity. Seuraavaksi vaikuttaa onko laiva ollut tekohetkellä kansainvälisillä vesillä. Jos teko tapahtuu kansainvälisillä vesillä, niin mennään laivan kotipaikan, s.o. rekisteröintimaan eli lipun mukaan.

Jos laiva satamassa teon aikana, niin sataman sijainnin mukaan. Jos laiva ei ole vielä ehtinyt kansainvälisille vesille niin kunnan mukaan, esimerkiksi joko Turkuun tai Ahvenanmaalle. Jos laiva on Tukholman saaristossa, niin Tukholmaan laivan kotipaikasta riippumatta. Virolaisen laivan Viron rannikolla tai kansainvälisillä vesillä tapahtuneet jutut käsitellään Virossa.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #34

Uskoisin asian olevan juuri näin. Esim. tupakkalakia noudatetaan laivoilla sen mukaan, minkä maan lipun alla purjehditaan.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Syyntakeeton seksuaalirikollinen ?! 16% ?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Nämä annetut luvut eivät oikein täsmää. Grafiikan mukaan 10% 27 syytetystä sai tuomion, mutta katsottiin syyntakeettomaksi. 2,7 ihmistä??

Tuomittuja on 16, tekstin mukaan 16% tuomituista oli syyntakeettomia. 2,56 miestä?

Ovatko ruvenneet pilkkomaan ihmisiä, vai mistä tässä on kyse?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Huomasin saman epäjohdonmukaisuuden jo blogitekstin kirjoitusvaiheessa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Joka 14. on syntynyt pohjoismaiden ulkopuolella."

Ahvenanmaan pitäisi ottaa tp-hakijoita, jotta saataisiin tämä nousemaan.

Manner-Suomessa on ihan erilaiset luvut ja Suomi onkin tehnyt paljon töitä sen eteen.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Ahvenanmaalla noudatetaan ilmeisesti Ruotsin tapaa tuomaroida. Varoituksena Suomelle!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset