jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Gender incongruence

 

Maailman terveysjärjestö WHO:n kansainvälisten asiantuntijatyöryhmien tuella valmistelema uusittu tautiluokituskoodisto ICD-11 julkaistaan tämän vuoden toukokuussa. Uusitussa järjestelmässä eri tautien diagnostisia kuvauksia ja  terveydenhuollon piiriin kuuluvia muita  henkilön terveydentilaa määrittäviä ominaisuuksia on täsmennetty asiaan sopivasti uusimman tieteellisesti saatavan tiedon mukaisesti.  

​Periaatetasolla sairaanhoito on aina on ollut samanlaista - sairaudentilana pidetään yleisesti henkilön fyysistä tai henkistä toimintakykyä heikentävää elimistön vajaata tai virheellistä toimintaa. Rajanveto sen asian suhteen, että milloin toimintakyvyn heikkeneminen johtuu suoranaisesti henkilön omista kehollisista erityispiirteistä ja milloin ne erityispiirteet ovat ainoastaan sairastumiselle altistavia tekijöitä ympäristön haitallisten vaikutusten ollessa pääasiallisin sairaudentilaan johtava syy,  on myös eräs terveydenhuollon piiriin kuuluva seikka ja vaatisi terveydenhoidossakin yksittäisen sairaudenoireen lieventämisen  sijasta holistisempaa lähestymistapaa potilaiden tilan pysyvämmän vakauttamisen turvaksi.

​Esimerkiksi pitkäjaksoisen koulukiusaamisen kohteeksi joutuneille kehittyy usein vakavia mielenterveyden häiriöitä implikoivia oireita - masennus, ahdistusoireet, pakkoajatukset tai kokonaisvaltaisempi traumaperäinen stressihäiriö (ptsd II) ovat diagnostiikaltaan melko selkeitä yksittäisiä sairaudentiloja, mutta keskittyminen yksittäisten oireiden poistamiseen tai lievittämiseen ei vielä vaikuta sinänsä millään tavoin potilaille haitallisiin ympäristötekijöihin eikä siten välttämättä juurikaan vakauta potilaiden elämäntilannetta luomatta koherenttia sisäistä jatkuvuuden tunnetta.
 

Oireisiin keskittyminen lisää myös potilaiden leimaantumista...

​Mielenterveyden häiriöt ja niihin liittyvät oireistot liitetään usein henkilön erityisesti psyykkiseen poikkeavuuteen ja niitä myös käytetään yhä edelleen leimaamistarkoituksessa - psykopatologisoinnin avulla yhteisö projisoi oman sairautensa sopivaan syntisäkkiin esimerkiksi sosiaalisten normien rikkomattomuuteen vedoten :)

​No, aikaisempina vuosikymmeninä Suomessakin homoseksuaalisuus luokiteltiin heteronormatiivista normistoa tukevasti mielisairaudeksi ja homoseksuaaleihin suhtauduttiin virallisen terveydenhuollon myötätuella pelonomaisesti torjuen. Vasta seksuaalivähemmistöjen oman järjestäytymisen ja tiedemaailmasta tukea hakeneen aktiivisuuden tuloksena homoseksuaalisuus saatiin ensin poistettua silloisesta tautiluokituskoodistosta minkä jälkeen homoseksuaaleihin kohdistuneelta populistiselta psykopatologisoinnilta putosi pohja pois - homoseksuaalisuus on sen jälkeen sukupolvikokemus kerrallaan normalisoitunut yhdeksi vaihtoehtoiseksi ihmisen identiteetin muodoksi.

​Transihmiset ovat nyt vielä hetken samassa jamassa kuin homoseksuaalit 1970-luvulla - vaikka heidän näkyvyytensä ja sosiaaliset toimintamahdollisuutensa legaalin yhdenvertaisuusperiaatteen puitteissa ovatkin joiltain osin kunnossa, niin he kokevat edelleen elämänlaatua ja terveyttä heikentävää syrjintää, mitä useimmin perustellaan psykopatologisoinnin keinoin.  Heitä pidetään siis edesvastuuttominan kaheleina, koska dysforia ja identiteettihäiriö sekä sairaudentila.

​Uusimmassa  toukokuussa julkaistavassa ja myöhemmin kesällä kansallisiin terveydenhoitojärjestelmiin sovellettavassa  ICD 11 -tautiluokitusjärjestelmässä transihmisten koulukiusaamisen kohteisiin verrannollinen sairaudentilan kehityshistoria  on jo huomioitu hyvinkin radikaalilla tavalla. Trans- ja muunsukupuolisten sukupuoleensa liittyvässä lääketieteellisessä hoidossa perusajatus on siis jatkossa se, että epäterve (sairas) sosiaalinen ympäristö ja vähemmistöstressi aiheuttavat transihmisten sairaudenoireet, mitä näkemystä tukevat  eri puolilla maailmaa erilaisilla kulttuurialueilla tehdyt vertaisarvioidut tutkimuksetkin :

    "Multivariate logistic regression models indicated that distress and all types of dysfunction were strongly predicted by experiences of social rejection (odds ratios [ORs] 2·29–8·15) and violence (1·99–3·99). ​"

  

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kaikkea ihmisen keksimää voidaan käyttää sekä hyvään että pahaan. Diagnosiksen eli läpivalaisun praktisena tarkoituksena on eritellä sairaudet, joita hoidetaan eri tavallaa. Totta kai raiskauksen uhri on nimenomaan väkivallan uhri, mutta hän voi sairastua PTSD:hen, johon on olemassa tietyt hoitomenetelmät, jotka ovat erilaisia kuin skitsofrenian tai pakko-oireisen häiriön jne. Eihän se tarkoita vääryyden hyväksymistä, että vääryyden seurauksia lievitetään ja hoidetaan.

Vaikeaa se on vastaanotolta käsin puuttua vaikkapa työpaikkakiusaamiseen; ei psykoterapeutti voi rynnätä työpaikalle komentamaan ja antamaan ohjeita, kovin hampaaton työterveyshuoltokin käytännössä on, ei sitä kiusaajaakaan yleensä voi irtisanoa kiusaamisen vuoksi...

Lääketiede kuitenkin pyrkii korjaamaan virheitään. Hmoseksuaalisuus poistettiin tautiluokituksesta, ja transsukupuolisuutta hoidetaan, tai mitä verbiä pitäisikään käyttää.Se on nyt ihan makuasia, sanotaanko sitä sairaudeksi, vaiko ei.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Trans- tai muunsukupuolisen näkökulmasta tosin ei ole ihan se ja sama, että kutsutaanko hänen kokemaansa sukupuolisuutta itsenäiseksi psyykkiseksi sairaudentilaksi vai käsitelläänkö hänen mahdollisesti kokemaansa sukupuoliristiriitaa yksittäisiä sairausoireita laajemmin ympäristön aiheuttamana stressireaktiona.

Tietystikään terveydenhoidon yksiköiden työntekijöiden mahdollisuudet puuttua suoranaisesti vähemmistöstressin syntymekanismeihin ovat vähäiset omien potilaidensa kohdalla, koska heillä ei siihen ole useinkaan laillisia mahdollisuuksia. Heillä on kuitenkin mahdollisuudet julkistaa kokemuksiaan yleisellä tasolla potilastapauksiin viittaamalla ja siten vaikuttaa asenneilmastoon...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ehkä olisi parasta, että ollenkaan puhuttaisi erikseen psyykkisistä sairauksista, koska eihän mielen ja kehon välillä mitään rajaa olekaan. PTSD:ssäkin stressimekanismit häiriintyvät, ja tilanteen pitkittyessä aivoihin alkaa tulla muutoksia. Pelko ja ahdistuneisuus muuttavat koko kehon toimintaa, jne...

Transsukupuolisuuden kohdalla minun on vaikea luopua sairauden käsitteestä, koska siihen kuitenkin kohdistetaan lääketieteellisiä hoitotoimenpiteitä...no, tehdäänhän sitä esteettistä kirurgiaakin toisaalta.

Onko se sairaus, että kokee itsensä rumaksi? Jossakinhan jo puututtiin anorektisten mallien esiintymiseen muotinäytöksissä...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Totta sinänsä, että sukupuoleen liittyvät hoitotoimenpiteet vaativat omat vakioidut perustelunsa (potilaan ja hoitavan th-yksikön työntekijöiden oikeusturvien vuoksi sekä sv-korvattavuuden vuoksi) ja tulevassa ICD 11-tautiluokitusjärjestelmässä sukupuoleltaan epätyypillisiksi luokittuvien henkilöiden sukupuoleen liittyvät sairaudentilat ovat myös saaneet oman ja suhteellisen tarkan kuvauksensa "seksuaaliterveyteen liittyvinä tiloina" (conditions related to sexual health).

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Eräs arvostettu psykiatri väitti tosissaan, että sukupuoli- identiteetin poikkeama fyysisestä sukupuolesta on väistämättä sairaus, koska sitä hoidetaan ( myös) sairaalassa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Tuo on kuitenkin onneksi väistyvä näkemys - itse olin neljännesvuosisata sitten avoimen yliopiston luennolla, jonka pitäjä työskenteli samaan aikaan myös yksityispraktiikallaan psykologina. Hän sitten saapui tohkeissaan sinne luentosaliin ja purki koko sen käytettävissä olevan tunnin ajan kiukkuaan siitä, kuinka edellispäivänä hänen vastaanotolleen oli saapunut sellainen TYYPPI, joka halusi psykologisen puoltolausunnon sukupuolenkorjaushoitoihin. Luennoitsija-psykologin silloisen arvion mukaan näinkin kajahtaneille tyypeille ei tarvitse antaa muuta hoitoa kuin insuliinia ja lepositeissä makuuttamista ja kaikkein armeliainta tietenkin olisi, jos nämä mielettömät ymmärtäisivät itse lopullisesti poistua keskuudestamme.

Sairaalassa käydään myös synnyttämässä, vaikka raskaus ei olekaan sairaus edes loppuvaiheessaan...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kun katselee noita äärimmilleen vietyjä kauneusleikkausten tuotoksia liioiteltuine, turvonneine piirteineen ja ilmeettömine kasvoineen, niin kyllähän se kysymyksen herättää, että mitä ihmettä he siellä peilissään näkevät, jos se on se mihin he ovat pyrkineet.

Toisaalta voi kai se olla kuin mikä tahansa sosiaalisen statuksen merkki: "Katsokaa, minulla on niin paljon rahaa, että voin leikellä itseni suoraan "uncanny-valleyhyn".

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyse lienee leikkauksia suorittavien lääkäreiden ahneudesta, he rahastavat nuorekkuutensa säilyttämistä tavoittelevien epärealistisillakin toiveilla siis.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #13

Keep America beautiful - visit your local plastic surgeon!

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #14

Leikkelyt ovat menneet liiallisuuksiin, mutta aikuisten ihmisten kohdalla vähän vaikeaa niitä kieltääkään. Sen sijaan lasten silpominen olisi kiellettävissä, mutta uskontojen/traditioiden takia moista saa harjoittaa...

Pekka Pylkkönen

Itse olen huolissani erityisesti henkilöistä jotka kokevat olevansa muuta lajia kuin ihmisiä. He eivät saa hyväksyntää juuri missään ja yleisön reaktio on lähinnä huvittunut. Lohdun sanoiksi heille voi kuitenkin kai todeta että eteenpäin mennään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Onko nyt kyse eläytymisestä vai identifikoitumisesta?

No, esimerkiksi Aleksis Kivi eläytyi useinkin aikuisiällään eläimeksi kuten esimerkiksi hevoseksi. Tämän poikkeuksellisen eläytymiskykynsä ansiosta kai hänestä sitten tuli koko Suomen kansan rakastama kansalliskirjailija :)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olen hoitanut vaikeasti traumatisoitunutta nuorta, joka käyttäytyi kuin koira, ehkä hän oli vain siltä saanut myötätuntoa, vrt. susilapset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Eräässä Asterix-tarinassa vähäjärkisiä taitavasti hoitava tietäjä Anjovix, Akvavitixin oppilas, sai potilaan joka luulee olevansa villisika. Taitava tietäjä opetti potilaan pyytämään kuin koira eikä kukaan juurikaan enää huomannut vaivaa. Ehkä sama pätisi myös itseään koirina pitäviin, eli koirakouluun hushus.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Entä erityisherkät? Ovatko he sairaita, poikkeavia , erityisiä vai ainoastaan yksi monista variaatioista? .
Olematta erityisherkkä saan itse äkillisestä,stressistä rajut fyysiset oireet jotka eivät ole missään suhteessa " tuntemani" stressin määrään.
Onko tämä sairaus vai ainoastaan ominaisuus, johon kyllä varmasti löytyisi "lääke" , elleivät juuri tuon kaltaiset lääkkeet olisi juuri nyt pahiksia hoitosuosituksissa ?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Taitaa tuo erityisherkkyys olla Jungin käsite alun perin, eikä häntä oteta kovin vakavasti nykyään. Mitään tuollaista diagnoosia ei käytetä.

Altistuminen kohdussa stressihormoneille, ts. odottavan äidin ollessa henkisen paineen alaisena, voi epigeneettisellä mekanismilla vaikuttaa stressimekanismien laukeamisherkkyyteen lopuksi ikää, ehkä siitä on kysymys.

Samanlaisia ilmiöitähän esiintyy myös PTSD:ssä, nk. hypervigilanssi, säpsähtely, kuin miinakentässä astelisi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset