jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Suomi on maailman onnellisin valtio

YK:n tuottama The World Happiness Report-tutkimus paljastaa lahjomattomasti, että Suomi on noussut maailman kaikkien valtioiden joukossa kaikkein ruusuntuoksuisimmaksi onnelaksi, missä eläminen on jatkuvaa pumpuliin kiedottua auvoa.

Arjen kokemusasiantuntijana tutkimusraportin tulokset on helppo vahvistaa - elintarvikkeita saa edulliseen hintaan lähikaupoista ja tuotteita voi valikoida laadukkaasta ja terveyttä edistävästä valikoimasta, asuminen on myös mukavaa 125  lämmitetyn neliömetrin omakotitaloasunnossa johon sisältyy ikkunanäkymät ehkä Suomen puhtaimpaan luontoympäristöön ja raha-asiatkin on helppo hoitaa joko korttimaksulla tai käyttämällä käteviä nettipankin palveluja. Tarvittaessa käteistä rahaa on vaivattomasti saatavilla liikerakennusten yhteyteen sijoitetuista automaateista.

Yhteiskunnallisella tasolla Suomen onnellisuus on silmiinpistävää. Kaikkinaisen köyhyyden, nälän tai edes työttömyyden kaltaisen kurjuuden puuttuessa maastamme poliittinen elämä keskittyy jäntevästi vahvistamaan hyvinvointivaltiomme rakenteita sulassa poliittiset puoluerajat yliittävässä sovussa. Eduskunnassakin poliitikkojen keskinäiset erimielisyydet vertautuvat pienimuotoisuudessaan NatGeo-kanavalla pyörivän ´Saari ilman lakeja´ -tositelevisiosarjan juonenkäänteisiin. Pähkäillään siis kuvausryhmän kameroiden edessä siitä, että kaatuuko se  tuo pystyyn lahoava hemlokki-puu kävelysillan päälle vai rysähtääköhän  se sittenkin takaisin sinne metsän puolelle...

 

Mistä tämä Suomen mainio nousu onnellisuustutkimuksen  kärkisijalle on sitten seurausta muusta kuin suomalaisten kansallisesta ja ehkä jopa geneettisesti periytyvästä onnellisuushakuisesta ominaisluonteesta?

 

 

No, tutkimusraportti antaa tähän kysymykseen erään osavastauksen. Tämänvuotisessa raportissa tutkimuksellisena painopistealueena on käytetty maahanmuuttoa ja maahanmuuttajien onnellisuutta :

     "Five of the report’s seven chapters deal primarily with migration, as summarized in Chapter 1. For both domestic and international migrants, the report studies not just the happiness of the migrants and their host communities, but also of those left behind, whether in the countryside or in the source country. The results are generally positive."

 

Maahanmuuttajat siis jo pelkästään omalla olemisellaan lisäävät yleistä onnellisuuden kokemista...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

So it's!
Hyvin todettu? Tarkoitin: so it is. Niin se on. Suomessa on helppoa olla onnellinen. Täällä kaikki toimii, ja viranomaisetkin lähtökohtaisesti; toimivat oikein, eivät ole lahjottavissa. Hyvä niin!

Suomessa on silti myös kurjuutta, työttömyyttä, syrjäytymistä, korkeat (suhteellisen) itsemurhaluvut, ja muuta mukavaa.

Yksi asia mitä suomalainen yleensä on: muut huomioon ottava, fiksu ihminen!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Voiko valtio olla koskaan onnellinen ?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine
Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Kansallismielisyys on todella vahva kirosana valtamediassa, mutta tälläkin listalla meidän tapamme toimia osoittautuu aika onnistuneelta.Miksi siis pyrkisimme häivyttämään omaa kulttuuriamme ja ottaisimme monikulttuurisuuden tilalle?Oma tapamme toimia on pitkän historian ja muualta tulleiden vaikutteiden synteesi mutta joka on omaehtoinen.Suomalaisuuden halveksunta "nykykulttuurieliitin" piirissä on idioottimaista tämänkin tutkimuksen perusteella.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kovin monille on näköjään ollut kovin vaikeaa hyväksyä se, että suomalaiset kokevat että asiat ovat täällä hyvin. Ainakin toistaiseksi ja ainakin jos vertailukohdaksi otetaan, miten sama asia koetaan muissa maissa.

Kannattanee huomioida, että Suomen nousu ykkössijalle ei johdu siitä, että onnellisuus olisi täällä merkittävästi lisääntynyt vaan siitä, että se on muissa kärjessä olleissa maissa alentunut. Kun katsotaan onnellisuden muutosta, Tanska asettuu sijalle 101, Kanada sijalle 97, Ruotsi sijalle 82 ja Norja sijalle 76. Kaikissa näissä maissa onnellisuus on alentunut. Suomessa onnellisuus on avistuksen verran lisääntynyt ja olemme sijalla 62.

Kun katsomme missä onnellisuus on lisääntynyt, lähialueen maista kärkisijoille tulevat Latvia sijalle 2, Unkari sijalle 9, Liettua sijalle 18, Tsekin tasavalta sijalle 28 ja Viro sijalle 30 sekä - yllätys, yllätys - Venäjä sijalle 31.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Niinpä! Aalto on oikeassa ja ihan yleisestikkin jos viitsii syventyä aiheisiin joita uutisoidaan milloin miltäkin kantilta esitettyinä, niin sieltä se "syvempikin" totuus löytyy.

Eipä silti, on hyvä, että kuitenkin suomessa on hieman tuo yleisesti onnellisuus lisääntynyt edes hieman.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kovasti vaikuttaa siltä, että tuo tilasto on laadittu pikemminkin siltä kannalta katsoen, että mitä edellytyksiä kansalaisella missäkin maassa olisi olla onnellinen. Ei niinkään siltä kannalta kuinka ihmiset oman onnellisuutensa keskimäärin kokevat, paljonko on iloa ja naurua, yhteisöllistä toimintaa, optimismia ja positiivisuutta.

Näin Rion favelassa jalkapalloa potkivia pikkupoikia ja he olivat niin onnellisia, etten ole Suomessa koskaan nähnyt saman suuruista varauksettoman onnellista porukkaa. Mutta tuollainen tilasto todistaa, että he eivät voi olla onnellisia. Suomen kohdalla asia on päinvastoin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Käytettyä metodologiaa selvitetään täällä: http://worldhappiness.report/faq/

Onnellisuustutkimus on sikäli oikeutettu nimitys, että tulokset perustuvat Gallupin henilöiltä tekemään kyselyyn, jossa käytössä on suunnilleen 100 kysymyksen patteri. Muita tilastotietoja, kuten bkt käytetään taustatietoina, kun tulokselle etsitään selittäviä tekijöitä ulkoisista puitteista.

Koska perustana on otantaan perustuva kyselytutkimus, sitä koskevat tietysti normaalit otosten edustavuuteen, otoskokoon ja vastaaviin liittyvät epätarkkuudet. Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannattane tehdä, mutta suuntaa-antavia päätelmiä kylläkin. Nuo favelassa palloa potkivat pojat ovat johtopäätösten kannalta liian pieni otos, jos rinnalla ei huomioida esimerkiksi heidän vanhempiensa onnellisuuden tunteita. Aivan vastaavasti saamme vinoutuneen käsityksen suomalaisten onnellisuudesta, jos tarkkailemme vain median kommenttipalstoille tyytymättömyyttään purkavien mielipiteitä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hyvä ja asiallinen kommentti.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Subjektiiviseen kokemukseen perustuvat tutkimukset ovat hyvää viihdettä.

Ehkä se on lopulta sitä kun on lääkitys kohdallaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset