jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Nimilaki uudistumassa

Eduskunnan hyväksymä uusi etu-ja sukunimilaki astuu voimaan vuoden 2019 alusta lukien. Pääsääntöisesti uusi henkilön nimeämistä säätelevä laki noudattelee vielä nykyisin voimassa olevan nimilain linjauksia - jokaisella on siis oltava etu- ja sukunimi ja niitä voidaan muuttaa ja yhdistellä tiettyjen tarkoin määriteltyjen edellytysten täyttyessä. 

 

Voimaan tulevassa etu- ja sukunimilaissa ehkä näkyvimmiksi koettavat uudet säännökset lienevät virallisten etunimien määrän  lisääminen kolmesta neljään ja etunimen sukupuolisidonnaisuuden poikkeuksiin tulevat lievennykset.

 

Lain esitöiden perusteella etunimensä voi muuttaa toiselle sukupuolelle vakiintuneeseen nimeen silloin, kun kyseisiä etunimiä on merkitty väestötietojärjestelmään vähintään viidelle elossa ja  hakijan kanssa samaa juridista sukupuolta olevalle henkilölle. Etunimen sukupuolisidonnaisuudesta voidaan poiketa myös muusta erityisestä syystä  l. muun muassa tilanteessa, jossa henkilö sukupuolen kokemuksensa perusteella haluaa toiselle sukupuolelle vakiintuneen nimen. Säännöksen soveltamista ei ole kytketty sukupuolen vahvistamisprosessiin.  Ratkaisevaa poikkeusperusteen soveltamisessa onkin pelkästään hakijan luotettavalla tavalla esittämä selvitys omaksi kokemastaan sukupuolesta. 

 

Käytännössä luotettavaksi selvitykseksi riittänee  oma ilmoitus - sen tarkempia selvityksiä kun ei muutenkaan tästä asiasta ole saatavilla...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Loistavaa! Tämä onkin ollut kaihertamassa meikäläisen viisikymppisen työttömän mieltä päällimmäisenä! Tästä se auvoinen elämä alkaa. Hienoa, että armas eduskuntamme osaa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei ole paljosta kiinni kun elämä muuttuu taas mielekkääksi...

Toki esimerkiksi tänään on tapahtunut myös muutakin maininnan arvoista - kuten se, että kansalaisaloite ns, aktiivimallin eli työttömyysturvalakiin tehdyn työttömyyspäivärahan maksatukseen liittyvien edellytysten kumoamisesta luovutettiin eduskunnalle.

Nyt jäädään sitten vain odottelemaan, että "mukava ja reipas" eduskuntamme ryhtyy pikaisesti käsittelemään tätä 140 000 allekirjoitusta saanutta kansalaisaloitetta."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset