jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Naisen osinkoeuro on ainoastaan 60 senttiä

Naisten heikompi asema työmarkkinoilla ja naisen viidennestä pienempi palkkaeuro heijastuvat paitsi seniori-ikäisten naisten usein toimeentulovaikeuksiin johtavina  pieneläkkeinä, niin myös talouselämää suuresti rytmittäville pörssimarkkinoille - suomalaisia piensijoittajia palvelevan Nordnetin tilastojen mukaan naissijoittajien osakesalkun arvo on ainoastaan 60 prosenttia keskimääräisen miessijoittajan osakkeiden arvosta.

   "Naisten salkkujen koko on keskimäärin vain 60 prosenttia miesten salkuista. Osakevalinnoissa ei ole suurta eroa. Nordnetin sosiaalisessa sijoitusverkostossa mukana olevien naisten suosikkiosakkeet ovat Nokia, Nordea, Telia, Fortum ja Kone."

 

Sukupuolten välistä taloudelllista tasa-arvoa ei siis vieläkään olla saavutettu huolimatta vuosikymmeniä kestäneestä määrätietoisesta työstä samapalkkaisuuden ja oikeudenmukaisten toimintaedellytysten  saavuttamiseksi käsittääkseni pääasiassa poliittisesti järjestyneen  ja sukupuolten välisiin ns. "luonnolisiin eroihin" vetoavan konservatismin jarrumekanismien  vuoksi.  Vai miten on muutoin selitettävissä se, että isien  perhevastuullisuutta kasvattavaa perhevapaauudistusta ei tahdota pontevista yrityksistä huolimatta saada aikaiseksi eikä työmarkkinoilla rehottavaa ammattialojen voimakasta sukupuolittuneisuutta kyetä edes lieventämään?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niin?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Onko tilastoissa oletettu ihmisten sukupuoli vai miten se on todettu?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tilastoissa käytetään väestörekisterikeskukseen merkittyä tietoa sukupuolesta, siltä osin tilastointi on tosiaan vaillinaista ...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Asiaan olisi pari ratkaisua:
1) Perustettaisiin suurempaan osinkoon oikeutettavia osakkeita ja näitä myytäisiin vain naisille.
2) Naisilta edellytettäisiin, tarvittaessa lainsäädännöllä, että he sijoittavat nykyistä suuremman osan tuloistaan osinkopapereihin.

Niin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vaihtoehto 2) on kumottu jo blogitekstissä - naisten käytettävissä olevista keskimääräisistä tuloista ei riitä nykyistä enempää sijoitettavaksi osakemarkkinoille. Siinä ei tuolla ehdottamallasi tavalla pakottavakaan lainsäädäntö auta tilanteen korjaamiseksi ...

Vaihtoehdon nro 1 toteuttamisen esteeksi muodostuu (paradoksaalisesti kylläkin) tasa-arvolaki ja sen tulkinta palvelujen ja tavaroiden tarjonnassa...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Jos "naisen euro on 80 senttiä" (heh) niin kysehän on valinnoista mihin varansa käyttää/sijoittaa. Noilla tuloilla pitäisi saada keskimäärin suuremman osuuden pörssiosakkeista kuin mikä nyt on toteutuma.

Osingot tietenkin jaetaan omistajuuden mukaan sukupuolineutraalisti, en ymmärrä miten se voisi olla toisin tai mikä voisi olla tämän tasa-arvoisempaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Osinkoa jaetaan tietenkin osakeomistukseen suhteutettuna, mutta kyse onkin Talouselämä-lehden artikkelissa ja tässä blogissa siitä, että naisilla ei yksinkertaisesti ole enempää varaa sijoitettavaksi osakkeisiin (koska pienemmät ansiot).

Tällainen tosiasiahuomio siis tuli tehtyä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Vai tosiasiahuomio? Tiedätkö siis, että naisten ja miesten varallisuuden jakauma erilaisiin omaisuuseriin on identtinen? Muistelen joskus lukeneeni että miehillä on ylipainotusta osakkeissa ja naisilla korkopapereissa ja asunnoissa. Ehkä asia on siis muuttunut.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #24

Antikaisen kirjoitus oli kyllä suorastaan kouluesimerkki ajattelun sekavuudesta. Otsikossa väitetään, että naisen osinkoeuro on 60 senttiä. Sehän tarkoittaisi sitä, että naiset saavat osinkosijoituksilleen huonomman tuoton, sillä tuskinpa Antikainenkaan sentään väittää, että firmojen maksamat osingot ovat riippuvaisia osakkeenomistajan sukupuolesta. Ja se taas tarkoittaisi, että naiset ovat taitamattomampia sijoittajia. Ei kai tuossa kirjoituksessa kuitenkaan sitä haluta väittää.

Kirjoituksessa sitten tulee vastaan väite, että naisilla on miehiä vähemmän osakesijoituksia. Se taas, kuten Max tuossa osoitti, ei ole millään tavoin relevantti tieto, ellei huomoida myös muita omaisuuseriä. Tietysti naisten ja miesten toisistaan poikkeavilla sijoitusstrategioilla voi olla jonkinlaista kiinnostusarvoa, mutta tasa-arvon kanssa sillä ei ole mitääön tekemistä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa tämä blogi olisi sarkasmia, jos se olisi jonkun muun kirjoittama.

Väestöstä voidaan tehdä monenlaisia otantoja. Esimerkiksi kuinka suuri on Myllypurossa asuvan osinko verrattuna Kauniaisissa asuvan vastaavaan, j.n.e.

Toivoisin todella, että tällainen monien lukijoiden ajatuksia harhaanjohtava kirjoittelu loppuisi kokonaan. Sellainen tekee loppupeleissä jopa hallaa tasa-arvokeskustelulle ja sen vakavasti otettavuudelle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kun otetaan millä tahansa otannalla ryhmä joka omistaa vähemmän osakkeita kuin se toinen ryhmä, päädytään toteamaan epätasa-arvo. Olisikohan meidän vasenkätisten osinkoeuro kymmenisen senttiä?

Itse asiassa jutun kärki ON jonkun toisen kirjoittama, vähän surullista että se on Talouselämän artikkeli. Kun koko jutun sisältö on että omistamalla vähemmän osakkeita saa keskimäärin vähemmän, ta-daa, osinkoa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihan tarkoituksenmukaisesti ja jopa tarkoitushakuisesti tässä on nuo ryhmät valittu (Talouselämä-lehti ja minä olemme ne ryhmäjaot tehneet) - näin Naistenpäivänä on mielestäni luontevaa kirjoittaa sukupuolten välisestä taloudellisesta epätasa-arvosta ihan selkein numeraalisin tilastoarvoin...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

Kun jokainen saa omistamaansa osakketta vastaan saman osingon, on todella vaikea nähdä missä se epätasa-arvo on. Vaikka kuinka olisi naistenpäivä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Naisten käytettävissä olevat tulot ovat joka tapauksessa keskimäärin pienemmät kuin miehillä, joten tämä toistuva asymmetrinen rakenne on esitystavasta tai esittäjästä riippumatta valtakunnallisesti hyvin tärkeä tiedostettavaksi.

Verranollisesti lääkäreiden keskimääräinen tulotaso on korkeampi kuin lastentarhan opettajien, koska varhaiskasvatus on perinteisesti ollut naisvaltainen ammattiala ja siten aliarvostettua työtä...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Kyllä tiesin tämänkin.

Lastentarhanopettajilla on myös akateeminen koulutus, mutta palkka pysyy matalana paitsi julkisuuteen tulleen palkkakartellin vuoksi, niin myös siksi, koska lasten kasvattamista ei aikaisemmin ole katsottu oikeaksi työksi...

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila Vastaus kommenttiin #13

"Lastentarhanopettajilla on myös akateeminen koulutus,"

Lastentarhahaopettajalla ei välttämättä ole akateemista koulutusta, eikä sitä ole vielä tähänpäivään vaadittukaan.

Uudessa voimaantulevassa laissa vaaditaan kasvatustieteiden kanditaatin tutkinto myös esikoulu opettajilta, mutta se ei ole vielä lainvoimainen.

Käytännössä lastentarhanopettajan tehtäviin kelpoisiksi katsotaan lastentarhanopettajan tutkinnon tai yliopistollisen kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon (lastentarhanopettajan koulutus; varhaiskasvatus) taikka sosiaalikasvattajan, sosiaalialan ohjaajan ja sosionomin (AMK) tutkinnon suorittaneet. Sosiaalialan ohjaajan ja sosionomin tutkinnon tulee sisältää riittävästi pedagogisia ja didaktisia opintoja.

60 opintopisteen (35ov) laajuiset ammatillisia valmiuksia antavat opinnot tai lastentarhanopettajan tutkinnon.

Tyttäreni valmistuu (AMK) Lastentarhan sekä esikoulun opettajaksi keväällä, sosionomi varhaiskasvatus opintolinjalta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Kyllä tiesin tämänkin.

Lastentarhanopettajilla on myös akateeminen koulutus, mutta palkka pysyy matalana paitsi julkisuuteen tulleen palkkakartellin vuoksi, niin myös siksi, koska lasten kasvattamista ei aikaisemmin ole katsottu oikeaksi työksi...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #14

Rakennusapumies tienaa kympin tunti ja on huomattavasti vaativampi duuni kuin LTO:lla. Illaksi moni appari menee tekemään LTO:n duunia mutta toisinpäin kuvio ei toimikaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät ne palkkaerot johdu sukupuolesta tai työn arvottamisesta pätkääkään. Kyse on koulutuksen pituudesta ja tarvittavasta teoreettisesta tietomäärästä. Lastentarhanopettajakin tarvitsee tietoa ja taitoa, mutta suurinpiirtein saman verran kuin toinen arvostettava ammatti eli sairaanhoitajat. Hekin tienaavat vähemmän kuin lääkärit juuri samasta syystä. Vaikka kaikki lastentarhanopettajat jostain syystä olisivat miehiä, niin ei se palkka juuri sen korkeampi olisi. Ei se ole roskakuskillakaan, vaikka he ovat pääasiassa miehiä ja tekevät yhteiskunnan kannalta erittäin arvokasta ja kunnioitettavaa työtä. Miksi eläinlääkärit tienaavat heitä enemmän vaikka ovat pääosin naisia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Kyllä erilaisten töiden ja ammattien arvottaminen on melkoista hakuammuntaa nykyisen työmarkkinasopimusjärjestelmän sisällä ja käytännössä työn tai työn tuloksen arvo määritellään härskisti eturyhmäpainostuksen avulla...

" Vaikka kaikki lastentarhanopettajat jostain syystä olisivat miehiä, niin ei se palkka juuri sen korkeampi olisi."

Suoraan en väitä, että lastentarhanopettajien palkkaus olisi nykyistä oleellisesti parempi, jos ala olisi miesvaltainen. Sen sijaan väitän ihan mutkittelematta, että maailma olisi turvallisempi, vähemmän aggressiivisen jännitteinen ja vähemmän keinoista kaihtelemattoman kilpailullinen, jos lastenhoito ja varhaiskasvatus ylipäätään olisivat miesten intressilistan kärjessä...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #16

"maailma olisi turvallisempi, vähemmän aggressiivisen jännitteinen ja vähemmän keinoista kaihtelemattoman kilpailullinen, jos lastenhoito ja varhaiskasvatus ylipäätään olisivat miesten intressilistan kärjessä..."

Noin rankasti en naisia kasvattajina menisi tuomitsemaan. Kyllä he varmasti ovat miltei yhtä hyviä kuin miehetkin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #18

Miesten dominoimaa aluettahan se sotiminen ja sen sosiaaliseen arkeen sublimoidut variantit :) ovat - työelämän kilpailullisuus, poliittinen pelaaminen ja muu hegemonista maskuliinisuutta palveleva öyhötys siis,,,

Miesten ryhtyessä laajamittaisesti pasifisteiksi ja alkaessa opettaa pojilleen kukansidonnan ja virkkaamisen saloja, voidaan olettaa maailman myös muuttuvan ehkä jonkin verran paremmaksi paikaksi ...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #21

Melkoisen sterotyyppinen ja vanhakantainen näkemys Juholla niin miehistä kuin naisistakin. Tämähän on kuin vanhaa Suomi-filmiä katselisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #21

Historia ei tue käsitystäsi lainkaan.

Naispuoliset hallitsijat ovat aina olleet paljon liipasinherkempiä kuin miespuoliset.

Golda Meir on ilman muuta koko Israelin valtion olemassaolon aikaisista presidenteistä kaikkein häikäilemättömin ja kostonhimoisin naapurimaitaan kohtaan.

Margaret Thatcher lähetti alta aikayksikön tuhoamaan Argentiinan laivaston siksi, että joukko hihhuleita oli Falklandin saarilla tuhansien mailien päässä julistanut saaren eronneeksi Britti-imperiumista.

Indira Gsandhi hylkäsi vallassa ollessaan täysin Mahatma Gandhin ja isänsä Nehrun rauhan sekä harmonian filosofian ja keskitti kaiken vallan itselleen hyökäten muun muassa Pakistaniin saadakseen tuon silloisen kaksoisvaltion hajalle ja pystyttääkseen heikon ja vaarattoman Bangla Deshin itärajalleen.

Jopa nykypäivänä voidaanb Teresa Maytä pitää kovempana hahmona kuin David Cameronia. Ainoana Norjan NATO-koviksena tunnettu pääministeri oli Gru Harlem Brundtland, jota myös rautarouvaksi nimitettiin. Taitaapa Angela Merkel myös kovuudessaan peitota aiemman Gerhard Schröderin mennen tullen.

Talouselämän puolelta Suomessa ei ei ikinä ole ollut niin kovaa ja piittaamatonta monetaristia kuin Sirkka Hämäläinen oli Suomen Pankin johtajana.

J.n.e. ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Kuikka luettelee koko joukon poikkeusyksilöitä. Ei puuttunut kuin kuvaus niistä Ranskan suuren vallankumouksen aikaisista naisista jotka kutimiensa kanssa menivät jo aamuvarhaisella varaamaan parhaat paikat läheltä giljotiineja.

Kyseiset Kuikan valikoimat naiset ovat kuitenkin miehisessä maailmassa miehisillä arvoilla pärjänneitä naisia. Se todistaa vain, että hekin pystyvät samanlaiseen raakuuteen kuin miehet.

Sen sijaan haluaisin ymmärtää Antikaisen ajatuksen juosseen rataa jolla päälimmäisiksi olisivat nousseet pehmeämmät arvot, perinteisesti naisellisina, jopa kliseisesti, pidetyt. On toki totta, että ne eivät ole sidoksissa genitaalien muotoon tai sukupuoli-identiteettiin mutta enemmän yhteiskunnallisiin ennakkoluuloihin ja vallalla oleviin arvoihin. Ne ovat edelleenkin äärimmäisen kliseisiä ja perinteisiä hienoisesta edistyksestä huolimatta.

Tuota edistystä olen tunnistanut Antikaisenkin ajavan, omalla joskus sarkastisella ja joskus yliasiallisella tyylillään, kuitenkin ajatteluttaen.

P.s. Ymmärrän jos kaikkien hoksottomimet eivät ihan aina pysy mukana savolaisen ilmaisun kiemuroissa. Vastuu ei siis ole siirtynyt teille muuheimoisille vaikka ette ajatusta tavoittaneetkaan.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Mikä sai kuvittelemaan etteivät miehet varhaiskasvattajina nimenomaan panostaisi noihin sotimisen arkeen sublimoituihin variantteihin? Vaikutus saattaisi olla juuri päinvastainen kuin esität.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sitä paitsi vertailu asuinalueiden ja niiden väestörakenteen ja asukkaiden ansiotasojen suhteen on mielestäni relevanttia yhteiskunnallisen kehittymisen vuoksi - kauniaislaiset eivät ole hyvätuloisia sen asuinpaikkansa vuoksi (esimerkiksi minun ansiotasoni ei pomppaa ylimpään desiiliin heti, kun muutan asumaan telttaan Kauniaisten keskuspuistoon...), vaan he ovat hyvätuloisina keskittyneet asumaan yhdelle asuinalueelle oman varallisuutensa turvaamiseksi...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja juuri tuosta syystä olisi aivan yhtä hölmöä sanoa, että myllypurolaisia sorretaan, koska he saavat vähemmän osinkoja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Myllypurolaisia ei toki sorreta tietoisesti, yhteiskunnan rakenteet tosin eivät myöskään suosi tai tue tarpeeksi heidän osaamispotentiaalejaan.

Tuloeroista seuraa hyvinvointieroja, vaikkakaan ei suoralla korrelaatiolla.

Yhteiskunnasamme poliittisena tavoitteena on ollut jo pitkään väestöryhmien välisten hyvinvointierojen kaventaminen erilaisten toimenpideohjelmien avulla ja niiden toimivuuden tarkistamisessa faktuaalinen ajantasainen tieto esimerkiksi ansiotasojen kehittymisestä väestörymissä ja väestörymien välillä on olennaista.

Vastaavasti pitkän linjan tasa-arvopolitiikasssa sukupuolten välisiä haitallisiksi koettuja hyvinvointieroja on kavennettu samapalkkaisuusohjelmien kaltaisilla toimenpiteillä ja tuon kaventumisen seurannassa voi mielestäni vallan hyvin käyttää eräinä indekseinä keskimääräistä palkkaeroa ja osakesalkun keskimääräistä kokoa...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #22

Yhteiskunnan rakenteista höpöttäminen on täyttä bullshittiä. Valtaosa arvotuksista tehdään markkinoilla, siis tavallisten ihmisten tehdessä valintoja siitä mitä haluavat kuluttaa. Jos myllypurolainen ei tuota sitä mitä ihmiskollegat haluavat, myllypurolainen ei ansaitse mitään. Ja se on vieläpä oikeudenmukaista. Lastentarhat pitää vapauttaa markkinoille jos siellä opeille halutaan se palkka mikä heille kuuluu.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #30

Materia*) meitä enemmiltä äärilibertaarihörhöilijöiltä varjelkoon!

*) ateistina ja filosofisena materialistina manaan jumalheeroksien asemesta reaalimaailman nimeen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

Sen sijaan että vallanhimoisten myyryläisten keskuskomitea päättää että mitä kenellekin kuuluu maksaa, annetaan toki mieluummin kansan päättää. Kansa päättää tekemällä joka päivä valintoja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #33

"Vallanhimoisten myyryläisten keskuskomitea" --- missä se kokoontuu jotta pääsen ensikerralla mukaan? Tahdon päättämään miten pylkkösistä rehabilitoidaan tolokun immeisiä. Tahdontahdontahdon tai pidätän hengitystä ja poljen jalkaa kunnes kenelläkään ei ole kivaa!

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

"Lastentarhanopettajakin tarvitsee tietoa ja taitoa, mutta suurinpiirtein saman verran kuin toinen arvostettava ammatti eli sairaanhoitajat"

Eikö kotonaan lapsia hoitaville kotiäideille/iseille pitäisi näin ollen järjestää tuo vastaava koulutus?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sinne voi ihan kuka tahansa hakeutua. Ei lastentarhanopettajan tutkinto tuo velvoitetta työskennellä lastentarhassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset