Seksuaalinen häirintä heikentää lasten ja nuorten elämänlaatua

Opetushallitus on julkaissut oppaan peruskouluille, lukioille ja toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi. Oppaassa tarkennetaan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslaissa  sekä terveydenhuoltolaissa oppilaitoksille annettua velvoitetta  suojata oppilaitoksessa opiskelevia seksuaaliselta häirinnältä – lakien velvoittavuudesta huolimatta tarkempi ohjeistus on koettu tarpeelliseksi mm. julkisuuteen paljastuneiden häirintätapausten ja kouluterveyskyselyistä saatujen ikävien tulosten vuoksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2017 toteuttaman kouluterveyskyselyn vastausten perusteella jo  perusopetuksen 4. ja 5. luokkalaisista pojista ja tytöistä 7 % oli viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana kokenut häiritsevää kehon kommentointia tai seksuaalisesti häiritsevää viestittelyä. Perusopetuksen yläluokille ja toisen asteen oppilaitoksiin siirryttäessä ilmiö yleistyy ja sukupuolittuu voimakkaasti :

    " Perusopetuksen 8. ja 9. luokkalaisista pojista 12 % ja tytöistä 30 % oli viimeisen vuoden aikana kokenut seksuaalista häirintää eli kehoa tai seksuaalisuutta loukkaavaa kiusaamista, nimittelyä tai arvostelua tai seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua. Seksuaalisen häirinnän kokemusten yleisyydessä ei tapahdu suuria muutoksia siirryttäessä toiselle asteelle. Lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten pojista 8 % ja tytöistä 30 % oli kokemuksia häirinnästä viimeisen 12 kuukauden ajalta."

Koululaiset ja opiskelijat kokevat seksuaalista häirintää pääasiassa oppilaitosten ulkopuolella – julkisessa tilassa tai sosiaalisessa mediassa siis. 

     " Suurin osa tyttöjen kokemasta seksuaalisesta häirinnästä tapahtuu mobiilisti (tytöistä 15-18 % ja pojista 3-6 % kouluasteesta riippuen) tai jossain julkisessa tilassa (tytöistä 12-16 % ja pojista 2-4 % kouluasteesta riippuen). Perusopetuksen 8. ja 9. luokkalaisista pojista 5 % ja tytöistä 4 % oli kokenut viimeisen vuoden aikana seksuaalista häirintää koulussa. Lukiolaisista pojista ja tytöistä 1 % ja ammattiin opiskelevista pojista 3 % ja tytöistä 2 % oli kokenut koulussa tapahtunutta seksuaalista häirintää. Näyttäisi siltä, että kouluissa tapahtuva seksuaalinen häirintä kohdentuu yhtä lailla poikiin kuin tyttöihin."

Vähemmistöryhmään kuuluminen on selkeä riskitekijä tässäkin syrjintämuodossa:

     " Seksuaalisen häirinnän kokemukset ovat merkittävästi yleisempiä erityisryhmiin kuuluvilla kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavilla, ulkomaista syntyperää olevilla, toimintarajoitteisilla ja kodin ulkopuolelle sijoitetuilla nuorilla. Myös seksuaalisen väkivallan kokemukset olivat näillä lapsilla muita yleisempiä. Lisäksi näyttäisi siltä, että merkittävä osa näihin nuoriin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä tapahtuu oppilaitoksessa."

Vaikka ainoastaan pieni osa perusopetukseen osallistuvien koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden kokemasta seksuaalisesta häirinnästä ja seksuaalisesta väkivallasta tapahtuukin oppilaitoksen alueen sisäpuolella ja usein myös kouluajan ulkopuolella, niin oppilaitoksilla säilyy silti velvoite suojata oppilaitaan seksuaaliselta häirinnältä ja puuttua kaikkiin havaittuihin ongelmiin oppilaan hyvinvoinnin takaamiseksi ja oppimismotivaation ylläpitämiseksi.

 

Lasten ja nuorten toisten kunnioittamista vaalivien arvokäsitysten vahvistaminen johtaa arjen turvallisuuteen ja se edellyttää nuoren oppijan itsensä, hänen  lähiympäristönsä ja oppilaitoksen välistä tiivistä ja luottamuksellista vuorovaikutusta – seksuaalinen häirintä, sen salailu ja aikuisten siihen puuttumattomuus rikkovat tuota luottamuksellisuutta ja rapauttavat toisten kunnioittamisen varaan rakennettua turvallista toimintakulttuuria …

 

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu