Suostumus2018

Suostumus2018   on useiden kansalaisjärjestöjen, poliittisten ryhmittymien ja yksityishenkilöiden  vireille laittama kampanja, jonka tavoitteena on muuttaa rikoslaissa raiskauksen tunnusmerkistöä uhrin suostumuksen puutetta painottavaksi. Nykyisessä rikoslaissa raiskaus määritellään ensisijaisesti väkivallalla tai sen uhalla tapahtuvaksi seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamiseksi, mikä määritelmä on selkeästi puutteellinen mm. raiskauksen uhrien oikeusturvan ja  Suomen ratifioiman Istanbulin sopimuksen velvoitteiden suhteen.

Euroopan neuvoston yleissopimuksessa naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemiseksi ja torjumiseksi (valtiosopimus 53/2015) raiskaus määritellään sopimuksen 36:ssa artiklassa yksiselitteisesti seksuaaliseksi tunkeutumiseksi toisen kehoon ilman tämän henkilön suostumusta. Sopijaosapuolena Suomi on myös velvollinen toteuttamaan lainsäädäntötoimet, joilla varmistetaan se, että suostumuksen puutteeseen perustuva seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaaminen säädetään rangaistavaksi.

 

Suostumus2018-kampanjaryhmän  konkreettisena tavoitteena on organisoitua laajaksi kansalaisverkostoksi ja suunnitella ja kampanjoida kansalaisaloitetta rikoslain muuttamiseksi – ydinryhmän lisäksi tietenkin kuka tahansa näkyvä blogisti tai muuten aktiivinen somettaja saa osallistua kampanjaan omilla tiedoitteillaan.

 

Periaatetasolla raiskausrikoksen tunnusmerkistön muuttaminen suostumuksen puutetta painottavaksi olisi merkittävä  parannus ihmisoikeudellisesta näkökulmasta –  suostumuksen puutetta painottavassa lainsäädännössä rikoksen uhrin asema oikeusprosessissa vahvistuisi ja laajemmassa yhteiskunnallisessa viitekehyksessä suostumusta painottava ajattelumalli vähentäisi nykyisin helposti "harmaalle vyöhykkeelle" jääviä ihmissuhdekontakteja…

 

    

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu