jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Väestöliitolta uudistunut seksuaalisuuden sanakirja

Väestöliiton runsaan suosion saavuttaneita nuorten nettisivuja on uudistettu vastaamaan aiempaa paremmin ajan haasteisiin - nuorten parissa työskentelevien avuksi laadittu seksuaalisuuden sanakirja sisältää pääosin nuorten tiedontarvetta tyydyttävää seksuaalisuuteen liittyvää sanastoa.

 

     "Seksuaalisuuden sanakirja on tehty nimenomaan nuorille huomioiden sen, miten seksistä puhutaan kaveriporukoissa ja medioissa. Uudesta sanakirjasta nuoret löytävät sanoja, joiden avulla he voivat ottaa asioita helpommin puheeksi esimerkiksi nuorille suunnatuissa palveluissa."

 

Ehkä näin on oletettu - lainasanat kuten "spanking", "sadomasokismi"  tai "orthoreksia"  kuulostavat näin maallikkofossiilin korviin tosin termeiltä, joiden ei vielä pitäisi kuulua murrosikäisten arkipäivään...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minusta tuo johdanto oli ainakin mainio. Se sietäisi monen aikuisenkin lukea.

Ymmärsin sen perusteella pyrittävän selitettämään sanoja joihin nuori saattaa törmätä eikä niinkään tarjottavan kaikkia aktiiviseen sanastoon. Aktiivisen sanaston sanojahan ei kai juurikaan sanakirjasta etsitä?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Orthoreksia lienee urheiluharrastukseensa tavoitteellisesti ottavien murrosikäisten ongelmia - vaikkapa voimistelijoiden ja taitoluistelijoiden siis?

Seksuaali-identiteetistä tuli mieleeni, että sitä yksilön omaa kokemusta seksuaalisuudestaan ja sen kohdentumisesta ei enää kyseenalaisteta juurikaan - seksuaalinen orientaatio on ihmisen itsemäärittelyn suojissa varsin vahvasti. Saman pitäisi päteä sukupuoli-identiteettiinkin....

Kuten tuossa seksuaalisuuden sanakirjan johdannossa todetaan, niin seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvät sanat ovat vahvasti sidoksissa aikakautensa asenteisiin.
Kalle Achtén aikakaudella homot rinnastettiin rottiin ...

http://www.finnqueer.net/juttu.cgi?s=294_6_1

Käyttäjän JanTheon kuva
Jan Theon

Nuoriso osannee käyttää googlea ja eri hakukoneita todella hyvin. Siellä asiat varmasti kyllä kerrotaan sekä myös näytetään kuvina ja videoina "demonstraation nimeen".

Se kuka haluaa tietää ja osaa nettiä käyttää, hän kyllä asiat selvittää.

Johdannon osalta väittäisin, että se on nuorisolle aika tuubaa, koska se on kirjoitettu liian poliittisesti aikuisen näkökulmasta. Epäilen, että oma nuoriso ei ymmärtäisi välttämättä johdannosta mitään, mutta sitäkin enemmän kuulisi mielipiteitä itse sanastosta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Totta sinänsä, että nuoret ovat taitavia tekemään hakuja netistä kiinnostavilla hakusanoilla - aikuisviihteen sisältöön osuessaan nuo haut tosin saattavat antaa seksuaalisuudesta ylimitoitetun suorituskeskeisen kuvan...

Väestöliiton ylläpitämät nuorten linjat ja tarjolla oleva keskusteluapu tulevat ihan oikeaan tarpeeseen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Toivottavasti tuo Väestöliiton sanakirjakin osuu hakutuloksiin.

Toisaalta sen sisältö ehkä kannattaisi "korsoroida". Tässä alkua:
"Sexuaalisuuden sanakirja on totanoin kirjoitettu nuorille. Siihen vittu on selitetty tiätsä sexuaalisuuteen liittyviä sanoja, joita niinku kuulemme yleisessä keskustelussa. Osa sanoist on sellaisia, joita te olette vittu ize kohtaamisissamme pohtineet totanoin ja käyttäneet.

Sexuaalisuuteen liittyviä käsitteitä ja vittu määritelmiä on tiätsä paljon ja niinku uusia vittu syntyy koko ajan...."

Jatkoa täältä: http://korsoraattori.evvk.com/

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

Puheenvuoron keskusteluohjeet estävät minua vastaamasta tähän kommenttiisi haluamassani suoranuottisessa muodossa. Tyydyn siis toteamaan, että totta munassa nuoret karsastavat liian aikuismaista järjestyksen ylläpitämiseen soveltuvaa, mutta tosielämälle vierasta, kielenkäyttöä...

"AIDS (Acquired Immunodeficiency vittu Syndrome)"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6

Kiitos hienotunteisuudesta, vaikkakin alustantarjoajan suosiollisella myötävaikutuksella ;=]

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset