jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Transsendentiaalinen idealismi

   "Transsendentaalinen idealismi (kriittinen idealismi, formalistinen idealismi) on idealistinen oppi, jonka perusti Immanuel Kant. Sen mukaan aineelliset oliot ovat ilmiöitä (fenomenon), jotka syntyvät mielen aprioristen ehtojen tuloksena, eivätkä näin ollen ole olemassa ihmisen ulkopuolella sellaisina kuin ne havannoidaan. Oliot itsessään (Ding an Sich, noumenon) ovat transsendentteja eli tietokyvyn ulkopuolella, mutta mieli konstruoi eli rakentaa ne omien psyykkisten ehtojensa mukaan."

 

Mitä tämä tarkoittaa?

 

No, esimerkiksi keittiön pöydällä äänettömästi paikallaan öllöttävä maitopurkki on tottavie itsessään aineellinen olio - mutta ihmiselle se on merkityksellinen ainoastaan niin kauan ja sen aikaa, kun ihminen tekee tästä kantikkaasta oliosta aistihavaintoja ja käsittelee niiden pohjalta rakentuneita mielikuviaan yrittäen samalla ehkä rationaalisesti ymmärtää maitopurkiksi nimeämänsä objektin suhteellista positiota omassa todellisuusavaruudessaan :)

 

Todellisuus on siis luonteeltaan subjektiivista kokemista ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuoli on kuten maitopurkki - oliona itsessään sekin öllöttää usein äänettömästi paikallaan jollain alustalla tietokykymme ulkopuolella...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuleepa mieleeni B.Russelin aikoinaan oppilaillaan teettämä harjoitus. Hän pyysi oppilaita kuvailemaan huoneessa olevan pöydän. Kaikkien kuvauksissa oli, että päytä oli ruskea ja neliskanttinen. Sen jälkeen hän kehotti oppilaita tarkkailemaan pöytää hyvin läheltä sen pintaa ja kohti valoa. Ja kappas, pöytä olikin muuttunut valkoiseksi ja pyöreäksi.

Jos se nyt näyttää öllöttelevältä maitopurnukalta niin mitäpä jos vaihtaa näkökulmaa? Avautuisiko todellisuus toisella tavalla antaen uusia mahdollisuuksia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Jos se nyt näyttää öllöttelevältä maitopurnukalta niin mitäpä jos vaihtaa näkökulmaa? Avautuisiko todellisuus toisella tavalla antaen uusia mahdollisuuksia?"

Ihminen on yllättävän valmis myös tekemään havaintoja vanhojen kokemustensa mukaisin oletuksin - "norsunluutornissa" tai muussa tutkijankammiossa yksikseen mietiskely ei sittenkään liene paras vaihtoehto totuuden löytämiseksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ihmisen aivot tunnistavat aistihavainnot vertaamalla niitä aiempiin jälkiin aivoissa. Mitä vähemmän tietoa aikaisemmin koetusta aivoihin on tallentunut ja mitä yksipuolisempaa se on, sitä helpommin olemme rajoittuneet kapeisiin näkökulmiin. Se voi tapahtua niin norsunluutornin tutkijakammiossa ahertaessa kuin tuvassa uuninpankolla makaillessa. Ei edes auta vaikka mökki olisi tien varressa jos ikkunat ovat metsään päin. Pitää mennä uteliaana ja opinhaluisena mukaan kokemaan ja näkemään.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Iloinen yllätys että joku täällä juttelee Immanuel Kantikkaista olioista :o)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

... Siis ilman että mukaan sotketaan feminismiä Minna Kantikkaan hengessä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset