jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolineutraali kansallislaulu

Kanadan parlamentti on äskettäin monien vuosien väännön jälkeen päättänyt muuttaa kansallishymnin englannin kieliset sanat sukupuolineutraaliksi. Konkreettiseen  sanoitukseen tehtävä muutos on melko huomaamaton, sanoituksesta muutetaan ainoastaan yksi rivi muodosta “true patriot love  in all thy sons command” muotoon  “true patriot love in all of us command.”

Periaatetasolla muutosta pidetään kuitenkin merkittävänä näyttönä tasa-arvon edistymisestä.

 

Myös Suomessa on aika ajoin esitetty voimakastakin kritiikkiä Maamme-laulun sanoihin sisällytetyn  pöhöttyneen paternalismin vuoksi ja myös sävelkulultaan kansallislauluamme on pidettävä jokseenkin laahaavana jollotuksena, minkä ohella musiikinhistorian tutkimus on paljastanut, että tämä saksalaisen F. Paciuksen sävellys on jo käytössä Viron  ja liiviläisten kansalllislauluissa. Maamme-laulu on siis lainarekvisiittaa...

 

Mielestäni satavuotiaan Suomen olisi korkea aika ottaa vihdoinkin askel eteenpäin ja päivittää kansallislaulumme sanoitus aidosti kansakuntaa yhdistäväksi sekä muuttaa mielellään samalla kertaa hymnin yleisilme iloisemmaksi - kansallislaulu  luo  kansallista identiteettiä ja siten nämä esittämäni muutoksetkin on perusteltavissa. Proaktiivisuuden osoituksena siis ja vastapainona pysähtyneisyydelle...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kansainvälistä tuli nuorempana laulettua paljonkin. Vapaa Venäjä olisi hyvä laulau sekin, so. Vapaa Suomi; meitä keisarit ei enää hoivaa...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä listaa kelpaamattomista hoitureista pitäisi jatkaa keisareista ja verisistä julmureista jotta se iskisi paremmin myös nykypäivään. Mutta hyvä ajatus, en kiellä. Sanat ovat ajatukseltaan mainot ja sopivat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Oi maamme, Suomi, synnyinmaa..."- aloitus on jo nykyaikaan täysin sopimaton, sillä ei kaikkien Suomen kansalaisten synnyinmaa ole suinkaan Suomi.

Tasa-arvovaltuutettu tulisi herättää syvästä unestaan.

Tommi Mäkinen

"soi, sana kultainen!"

Miks just kultainen? Epäjalompien metallien vihapuhe!!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Uudistaisin myös hieman Savolaisen laulua. Siinä on hieman turhan paljon "kynsien kylmenemistä" ja muuta sotaretoriikkaa.

Sen sijaan jättäisin viidennen säkeistön vaikkei se ihan sukupuolineutraali olekaan:
"Tok' yhtä vielä muistelen,
sen suihke armaampi,
se silmä on Savottaren,
johonka taivas loistehen
ja sinens' yhdisti."

Tuon "kynsien kylmenemisen" voisi vaikka korvata jollakin joka ottaa huomioon myös suuntautumiset kohti muita sukupuolen monimuoroisuuden variaatioita.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Eräässä mielessä sukupuolineutraali ja tasa-arvokriteerit täyttävä olisi myös Äänisen Aallot:
Onhan sen säveltäjä George de Godzinsky kun taas sanat ovat Kerttu Mustosen käsialaa.

Vakavammin ottaen, uusi kansallislaulu tulisi luonnollisesti valita Roposen ehdottaman Vapaan Venäjän ja Äänisen Aaltojen aatteellisilta keskivaiheilta, turvallisuuspoliittiselta keskitieltä. :)

Laitetaan malliksi ja Roposen muistin virkistykseksi framille molemmat peräti epäsovinnaiset "kansallislaulut" Jussi Markkasen esittämänä instrumentaaliversiona kumpikin.

https://www.youtube.com/watch?v=5Nxi_-49X70
https://www.youtube.com/watch?v=_1W_WVDQQEg

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuollainen dialektinen lähestyminen voisi todellakin olla paikallaan. Tosin sen teesit ja antiteesit olisi kansallislaulussa hyvä mahduttaa mantieteellisesti kansallisten rajojen sisäpuolelle.

Ellei ihan internationalistisesti haluta lähteää julistamaan kaikkea hyvää kaikille elollisille ja elottomille, tasapuolisesti rotuun, ihonväriin, sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, ruokavalioon, kätisyyteen, maailmankatsomukseen j.n.e. katsomatta sekä rajoista luopuen jonkinlaisena yleishumanistisena julistuksena. Voisiko siis vaikka M.A.Numminen säveltää YK:n ihmisoikeuksien julistuksen? Tietenkin laajennettuna koskemaan myös muita elollisia ja elottomia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ehdottomasti. YK:n ihmisoikeuksien julistus laulettuna Nummisen äänellä...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

En ajatellut Nummista niinkään vokalistina vaan pikemminkin vaativien mutta asiallisten ja hyödyllisten tekstien säveltäjänä. Kuten esimerkiksi hevosen puhdistamisesta armeijan hevosten hoidon oppaasta, Witgensteinin Tractatus [Logico-Philosoficus] ja mitä nuoren aviomiehen on syytä muistaa. Mutta mikä ettei, toki häneen sonööri äänensä sopisi. Hän varmaan humanistina olisi sisäistänyt tekstin pohjamujujaan myöten ja osaisi asettautua oikeaan moodiin.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kansallislausuksi sopisi "Tuhansien murheellisten laulujen maa" kunhan siitä raakataan pois kohta jossa keskeltä kumpujen ja mullasta maan "isät ylpeinä katsovat poikiaan".

Voidaan vielä keskustella että onko "kirves ja perhe" turhan ydinperhekeskeinen ja ylläpitääkö se patriarkaalia tai muuten yhteiskunnallisia haitallisia rakenteita.

Mutta noin ylipäätään, laulu kajahtaisi komeasti Sakari Kuosmasenkin esittämänä täpötäyden jääkiekkoareenan keskellä kunhan yleisön nakkimukit ovat vaihtuneet liian vihjailevina mielleyhtymältään neutraaleihin karjalanpiirakoihin.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Mitäs jos luovutaan kaikista lauluista, juhlista ja ylipäätänsä kaikesta, josta jollekin voi tulla henkinen pipi?

Nyt vain listaa keräämään asioista, joista hiekkaa voi pipariin mennä, niin saadaan kertarysäyksellä asiat kuntoon. Ärsyttää tämä vinkuminen milloin mistäkin turhanpäiväisestä. Yksi kunnon rysäys ja kymmenen vuoden päästä kukaan ei edes muista, että olimme joskus jotain muuta, kuin olioita.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"Ukko Nooa" ei kelpaa, mutta kommenteista päätellen "Jänis istuu maassa" sopisi vallan hyvin. Kun yrittää miellyttää kaikkia, ei miellytä ketään.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Kunnioitan Juho A:n mielipidettä suuresti ja omani on, että "helvetti jäätyy" ennen kuin suostun a) vaihtamaan maammelaulun sanoja, b) muuttamaan Suomen lippua, c) lopettamaan arvostamasta itsenäisyyspäivää.

Myonnytyspolitiikka ja antautuminen kulttuurisen relativismin houkutuksille ovat menneet maan valtavirran arvojen edelle.

Sarkasmia muutenkin ikävä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Historian roskatynnyrit ruumiskasoilla peitettyinä ovat tupaten täynnä tuollaisia helvetin jäätymistä odottelevia "arvoja".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset