jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Mitä jos sukupuolia onkin todellisuudessa ainoastaan yksi?

Aristoteleen kehittelemä ja vielä myöhäiskeskiajalla länsimaissa yleisesti lääketieteessä käytetyn  humoraaliopin keskeisenä ajatuksena ollut idea  ihmisestä yhden sukupuolen toisintoina näyttäisi sittenkin kuvaavan parhaiten ihmistä sosiobiologisena olentona, vaikka alkuperäinen idea sisältää myös nykyajan ihmisoikeuskäsitykselle  vierasta yksilöiden ominaispiirteiden arvottamista. 

 

Tässä ajatuskehikossa ihmisellä on vain yksi sukupuoli, josta on sitten olemassa lukuisa määrä erilaatuisia ja eri tarkoituksiin sopivia muunnelmia ...

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tosi vaikeaa se on mutta yrittäisit päättää ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Yksi monimuotoinen tai lukemattomia erilaisia. Miksi pitäisi päättää? Mikä sopii yhdelle ei välttämattä sovi muille. Voinemme elää noiden vaihtoehtojen kanssa kunhan emme ala arvottaa niitä ja kohtelemme suvaitsevaisina kaikkia tasavertaisesti ja -arvoisesti sellaisina kuin he itse halauavat tulla kohdelluiksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tällaista ajatusta peräänkuulutan itsekin ja etenkin kaikkia koskevan lainsäädännön tulisi rakentua erilaiset ihmiskuvat ja elämänkäsitykset huomioivaksi...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #4

Aivan, jos pääsemme lainsäädäntöön joka kohtelee kaikkia Ihmisinä, sukupuoli voi olla henkilökohtainen yksityisasia jonka kanssa jokainen voi toimia haluamallaan tavalla tai olla toimimatta. Yhteiskunnalliset velvollisuudet ja oikeudet toimisivat ihmisiksi Ihmisiltä Ihmisille.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

2)
Niin että voinko olla tänään tuota mieltä ja sitten ehkä huomenna toisin ja ensi viikolla kiivailla taas sukupuolten äärettömästä määrästä. Sitä tarkoitin. Tietenkin kaikkea on suvaittava mutta olen niin vanhanaikainen että odotan että olemme kuitenkin suurinpiirtein jatkuvasti asioista samaa mieltä itseksemme. Voin olla tietenkin väärässä ja sukupuolten määrä vaihteleekin eri vuorokauden aikoina satunnaisesti?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

Jos pääsemme siihen, että yhteiskunta kohtelee kaikkia Ihmisinä erottelematta mahdollisia sukupuolia niin mitä välii?

Jos joku haluaa olla aamulla jotakin, illan huumassa jotakin muuta ja ehkäpä siinä välissäkin jotain erilaista niin ketä se haittaa? Kyse on henkilökohtaisesta suhtautumisesta itsensä ja itsensä ilmaisemisesta ilman mitään vaikutuksia yhteiskunnallisiin oikeuksiin ja velvollisuuksiin, vai kuinka?

Ei minua ainakaan kiinnosta pätkääkään jos esimerkiksi naapuri olisi tänään pe-illan huumassa täti vaikka aamulla olikin vielä setä ja huomenna jotakin ihan muuta. Ei kiinnosta vaikka hän kulloisiakin valintojaan ulkoisella habibuksellaan jotenkin ilmentäisikin. Jos hän vaikka vielä avaisi aiheesta keskustelun niin eiköhän suvaitsevaisuuteni senkin kohteliaasti kestäisi. Ne olisivat hänen valintojaan joita hänellä olkoon oikeus tehdä ja muuttaa ihan siinä tahdossa ja siten kuin haluaa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #12

" Ne olisivat hänen valintojaan joita hänellä olkoon oikeus tehdä ja muuttaa ihan siinä tahdossa ja siten kuin haluaa."
Tietenkin saa muuttaa mielipidettään mutta kyllä se uskottavuutta jonkinverran vähentää jos päivänmittaan on samasta asiasta puolenkymmentä täysin erilaista mielipidettä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Uskottavuutta lienee monenlaista ja moneen asiaan liittyvää. Sen voinee myös menettää monella tavalla ja koskien eri tavalla eri asioita sekä eri tavalla eri ihmisten silmissä.

Ilmiasuaan muutavan kerran päivässä muuttava ei varmaankaan luottavuudessa paljonkaan poikkeaisi ihmisestä joka pukeutuu eri tavalla eri aikaan päivästä ja erilailla erilaisiin tilaisuuksiin. Nykyään on paha rikos miehen käyttää ruskeita kenkiä klo 19:n jälkeen, tulevaisuudessa ehkä jotain muuta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tällä hetkellä "kannatan" tätä yhden sukupuolen teoriaa - sillä näet pystyy selittämään "kaiken" :)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Tuo "Tällä hetkellä" selvittää kyllä paljon.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11
Käyttäjän pecmak kuva
Pekka Mäkinen

1. Moos. 1:27

Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

1. Moos. 5:2

Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi ja siunasi heidät ja antoi heille nimen ihminen, silloin kun heidät luotiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tunnettu kertomus ihmisen luomisesta - kertomus on peräisin vanhasta juutalaisten tarinakokoelmasta nimeltään Tanak ja se on säilynyt tähän päivään saakka varsin muuttumattomana sanamuodoiltaan, vaikkakin tulkinnat siitä ovat hyvin moninaisia.

Tanakin ja sen osien kirjaamisen aikoina Välimeren pohjukassa vallitsi kirjoituksessani esille tullut aristoteleellinen ihmiskäsitys ja ymmärrettävästi siksi Jumala ihmisen kuvana on luomiskertomuksessa esitetty sekä miehenä että naisena. Jo tuohon maailmanaikaan juutalaiset tosin tunnistivat ihmisessä ainakin puolen tusinaa eri laatuista sukupuolta, joten sukupuolen moninaisuus-oppi ei ole mitenkään leimallisesti vasta modernilla jälkiteollisella ajalla keksittyä ajanvietettä :

http://www.sojourngsd.org/blog/sixgenders

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuon vanhan juutalaisnarratiivin, joka lienee babylonialaista ja persialaista alkuperää, mukaan Jahwe loi ensimmäisen ihmisen, mieheksi kutsutun, ja muovasi toisen, naiseksi kutsutun, ensimmäisen kylkiluusta. Eikö sekin itse asiassa siis kuvaa yksisukupuolisuutta? Sillä ei kai miehestä irroitettu kylkiluu vaihda sukupuolta?

Tuollainen sukupuolen vaihtohan on ihme johon ei edes Jahwe pystyne vaan siihen vaaditaan suomalainen elintarvikeketju joka vaihtaa lehmänraadosta irroitetun lihaköntsäleen häränpaistiksi ja vanhan munimisensa lopettaneen kanan kukoksi viinissä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, latinan sana "homo" tarkoittaa ihmistä. Olkaamme todellakin ihmisiä ja ihmisiksi.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#13. Jos oikein tarkkoja ollaan, niin tässä "homo" on kreikan kielen etuliite, joka tarkoittaa "samaa", "samanlaista t. samankaltaista". Siitä siis sana "homoseksuaalisuus". ("Seksuaalisuus" taas sitten tuleekin latinasta.)

Mutta yhtä kaikki, olemme kaikki ihmisiä - niin homot, heterot, naiset, miehet, muunsukupuoliset kuin vaikkapa "yhdensukupuolisetkin".

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Totta, homoseksuaalisuus-sanassa homo tulee tuosta kreikankielisestä etuliitteestä. Tulkitsinkin siis hieman lukiolaishymöörillä tarkoitushakuisesti kommentoijan kirjoittavan latinaa ;=}

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ennen yritettiin purkaa sosiaalisen konstruktion käsitettä kahden biologisen sukupuolen ympäriltä. Nyt vissiin on hommasta luovuttu kun kahden kapean lokeron murtamisen sijaan yritetään rakentaa 19 lokeroa lisää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yksi iso lokero, mihin kaikki mahtuvat ratkaissee tämän ikuisuuspulman yleisellä tasolla ,,,

Binäärisen sukupuolieron ja sen merkityksien avaaminen linkittyvät vahvasti toisen ja kolmannen aallon feministisiin teorioihin ja perustellusti voidaan väittää, että niille kaikille teorioille on oikeutuksensa ja ne kuvaavat varsin hyvin totuutta, koska ihmistieteissä totuus ilmenee aina sosiaalisen ympäristönsä funktiona...

Mika Sarivaara-Satta

Siis jos ikinä joudun vankilaan, niin identifioidun välittömästi naiseksi.

Mika Sarivaara-Satta

Tämä pedofiili onkin itse asiassa lapsi, joka on vankina aikuisen ruumiissa.
https://www.dailywire.com/news/26380/trans-age-ped...
Silirimpsis vaan kaikki marxistit ja pyyhkikää todellisuudella persettä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Henkisesti pedofiilit ovatkin lapsen tasolla - joko heidän aikuistumisensa on jäänyt alunperin vaillinaiseksi tai sitten heillä on pysyvämpi regressio meneillään. Yhtä kaikki, sillä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö on rikollista riippumatta tekijän syyntakeisuudesta...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

... ja tangeerannee melko heikosti sukupuoli-identiteetin monimuotoisuuden kanssa. Ollen siis melko huono argumentti keskusteluun sukupuolien lukumäärästä?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #24

Voi ihmetellä, miten aikuiset miehet tällä tavalla jaksavat jauhaa skeidaa. Mutta toisaalta, mikäpä siinä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #25

No, meidän ei pidä mitätöidä demokratiaa. Me saamme olla eri mieltä, kunnioitetaan erilaisia mielipiteitä. Minä koen, että tämä on taas askel kohti sukupuolineutraalia yhteiskuntaa.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #25

#25. Keskustelun tasoon tulee aina syvä notkahdus, kun Janhunen tunkee mukaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset