jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Unisex-lastenvaatemallistot arvoliberaaliuden edistäjinä

Espanjalainen muotialan yritys Mango on tuonut markkinoille vahvasti transinklusiivisen lasten vaatemallistonsa  twitter-tunnisteella #genderless - sukupuolineutraali lastenvaatemallisto on yhdellä tapaa kannanotto vapaamman sukupuolen ilmaisun puolesta ja yrityksen avaus myös soljuu melko onnistuneesti  liberaalissa ajan hengessä. Nykyvanhempien ja heidän lastensa ihmiskuvassa sukupuolen moninaisuus kun on jo melko hyvin ymmärrettyä...

 

Unisex-muoti ei sinänsä ole mitenkään uusi ilmiö vaatemarkkinoilla, mutta aikaisempina vuosikymmeninä sukupuolineutraalia pukeutumiskulttuuria edistettiin käytännössä ainoastaan aikuisten vaatemallistoissa, jolloin niiden arvoliberaalit vaikutukset jäivät varsin lyhytaikaisiksi ja suppeiksi trendeiksi.  

 

Tulevien sukupolvien etua ajatellen sukupuolineutraaleja lastenvaatemallistoja voi pitää tervetulleina ja kestävinä vaihtoehtoina...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mainiota! Kiinassakin palataan Mao-pukuun, siitä voisi tehdä Suomessa koulu-invormun, niin kenenkään vaatteita ei haukuttaisi.

https://thenanfang.com/mao-suits-to-come-back-in-s...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Arvoliberaalina vieroksun itse tuollaista henkilöpalvontaan perustuvaa kollektivismia.

Nyt voi tietenkin myös väittää, että unisex-vaatteisiin pukeutuminen on myös eräänlaista kollektivismia tai ryhmäajattelua. Toki näin onkin, sillä vaatetuksen eräs tarkoitus on juuri ryhmään kiinnittyminen - vaatetuksella viestitään aina jostain ryhmiä luovista arvoista (tai niiden puutteista). Pakollisesta koulupuvusta unisex-muoti eroaa siinä, että sukupuolineutraali vaatetus on vapaaehtoisuuteen perustuva valinta.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Jännä sinänsä.. Ihan yhtä samanlaisia "muoti" vaatteita (Joihin ei kukaan oikeastaan pukeudu, ainakaan Suomessa) kun muutkin. Huomiota ja myyntiä vain saa kasvatettua, kun laittaa nimeksi unisex ja genderless.. Ja idiootit ihmiset ostavat vaatteita :D Oijoi.. No ihmiset ovat aina retkahtaneet muoti villityksiin ja mainoksiin, myös itse olen mennyt vipuun :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihmiset tahtovat pukeutua aina sosiaalisen ympäristönsä ehdoilla sovinnaisesti ja muoteja lanseeraavat markkinoijat myös osaavat suvereenisti hyödyntää ajan henkeä.

Sukupuolineutraali vaatetus pohjautuu joka tapauksessa tämän hetkisiin yhteiskunnallisiin ajatusvirtauksiin (soljuu niiden mukana) - muoti-ilmiöt eivät myöskään jätä oikeastaan ketään "kylmäksi", koska joko niihin lähdetään mukaan tai sitten niitä ryhdytään vastustamaan jollain normeja tukevalla konservatiivisella argumentaatiolla :)

Minusta nuo #genderless-pukineet vaikuttavat melko tavallisilta käytännöllisiltä vapaa-ajan vaatteilta ja ehkä myös hieman "poikamaisilta" - edelleenkin mallistossa toistuu mieskeskeisyys ja miesnormi siis. Mallistosta puuttuvat tyystin röyhelöt, hame-tyyliset kietaisuvaatteet sekä tunika-mallit...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Kyse on vain järjen käytöstä ja säästöstä. Nyt isosiskon pieneksi jääneet vaatteet voi pukea pikkuveljelle jne..

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Näin on, säästöä syntyy pienillä ratkaisuilla - mutta saako poika sitten pukeutua esimerkiksi isosiskonsa entiseen mekkoon, jos hän itse on tähän vaatekappaleeseen tykästynyt?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ainakin meidän perheessä tuollainen pukeutuminen on ankarasti kielletty. Mistä syystä tietenkin poika ihan kiusallaan laittoi tyttöjen vaatteita päällensä.

Mika Sarivaara-Satta

Aikanaan parisuhdemarkkinat sitten määrittelevät, kuinka haluttu kumppani onkaan mekkoon/hameeseen pukeutuva mies(oletettu). Typerää samaan muottiin vääntämistä, koska kuitenkaan miehet ja naiset eivät ole samanlaisia, edes ideologiankaan voimalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Parisuhdemarkkinoillakin on kysymys kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta ja kuten tavallisessa markkinataloudessa niin myös seurustelusuhteita haettaessa erikoistuotteille on aina kysyntää ...

Sukupuolineutraalia vaatemallistoa tuskin voi pitää muottiin ahtamisena, koska ne vaatteet ovat tarjolla oleva vaihtoehto sukupuolitetuille vaatteille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset