jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Konsensus edennyt liian pitkälle - presidentti valitaan jo 1:llä kierroksella

Taloustutkimuksen toteuttaman viime hetken presidenttiehdokkaiden kannatuskyselyn perusteella vaikuttaa hyvin vahvasti sille, että Suomen seuraava presidentti on Sauli Niinistö. Haastattelukyselyssä Niinistön kannatus on kolme vuorokautta ennen varsinaista äänestyspäivää turvallisen tuntuisesti 63 prosenttia. Nämä kannatuslukemat tuskin sulavat kovinkaan olennaisen paljoa sunnuntaihin mennessä, vaikka Ilmatieteen laitos onkin luvannut loppuviikoksi lauhaa keliä :)

 

Yle:n tilaamassa kannatuskyselyssä vihreiden Pekka Haavisto on säilyttänyt toisen sijansa 14 prosentilla ja kolmannen sijan jakavat vaalikamppailuun väriä tuoneet "toisinajattelijat". Perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari ja valitsijayhdistyksensä nimissä ehdokkuudesta kilpaileva Paavo Väyrynen saavat molemmat 6 prosentin kannatusosuuden.

 

Äänestäjien puolueuskollisuudesta tai pikemminkin sen puutteesta johtuen Niinistön ylivoima näyttää pitävän - sekä hallitusvastuuta kantavan Keskustan että opposition pääpuolue Sosialidemokraattien kannattajista valtaosa ilmoittaa kyselyssä äänestävänsä Niinistöä.

 

Miksi näin on?

Keskustalla ja demareilla on kuitenkin myös omat ehdokkaansa mukana kamppailemassa presidentin virasta ja etenkin demareiden olettaisi äänestävän aina sosialistisemman vaihtoehdon puolesta.  Konsensus on näköjään  edennyt maassamme liian pitkälle ja yhteiskuntaradikaalin muutoshalukkuuden on korvannut mukavuudenhaluinen konformisuus...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Puhuttaessa gallupeista ei pidä unohtaa median vahvaa lobbausta nimenomaisesti Niinistön puolesta.

Itse en usko noihin diktatuurimaista tuttuihin prosenttilukuihin tai jos noin on, niin kansa saa juuri sitä mitä tilaa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Ei tuo kysely vielä mitään tarkoita. Jos ennakkoäänet laskettaisiin jo nyt ja siitä tuloksesta näkisimme että Niinistö on ylivoimainen ykkönen, siinä tapauksessa voisi huoletta arvata että hänet valitaan jo 1. kierroksella.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mitä ilmeisimmin Niinistö valitaan ensimmäisellä kierroksella ja hyvä niin. Kun katsoo vastaehdokkaiden katrasta, olisi syytä epäillä jo demokratian toimivuutta ja kansalaisten arvostelukykyä, jos näin ei tapahtuisi.

Joissakin puheenvuoroissa (ei tässä Antikaisen) on oltu sitä mieltä, että demokratian kannalta olisi hyvä, jos tulisi toinen kierros. Ehkä näin on, mutta silloin se demokratian heikkous löytyy jo ehdokasasettelusta. Niinistölle ei ole löydetty vakavasti otettavia vastaehdokkaita. Kunnollista poliittista kokemusta on vain Väyrysellä ja Vanhasella. Väyryseltä kyllä löytyy tarvittavat referenssit, mutta se luonne, se luonne. Vanhanen on toki toiminut pääministerinä, mutta ajatus Vanhasesta neuvottelemassa Trumpin tai Putinin kanssa tai käsittelemässä ulkopoliittista kriisitilannetta saa hiukset nousemaan kauhusta pystyyn. Ja loput ehdokkaat sitten ovatkin jo politiikan kevytsarjalaisia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Näitä vaaleja on käyty jo nyt turhan pitkään.
Ei ole enempää puhuttavaa.
Yksi kierros riittää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, ei lopputulos toisella kierroksella kiksikään muuttuisi. Yhtä onneton kuin ensimmäiselläkin - noilla tarjokkailla.

Olisipa mahdollisuus äänestää kaikkia vastaan niin, että sellaisella äänellä olisi lopputulokseen yhtä vahva vaikutus kuin jonkun puolestakin annetulla. Ei se lopputulosta varmaankaan muuttaisi mutta olisipahan tälläisellä vastarannan kiiskellä vähän parempi mieli kun ei tarvitsisi kirkkoveneitä piirrellä.

Mutta ehkä jälkeisien eli vaaleja seuraavan ylimielisen älämölön voisi kuvitella olla hieman vähäisempää jos kisa olisi hieman kireämpi. Tosin tuokin taitaa olla yltiöpositiivista haihattelua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset