jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Presidenttiehdokkaat edistämässä ihmisoikeuksien toteutumista

Amnesty Internationalin Suomen osasto on lähestynyt presidentinvaaliehdokkaita esittäen heille  ihmisoikeudellisiin aspekteihin kohdentuvia vaalikoneenomaisia  kysymyksiä. Myönteisen tai kielteisen vastausvaihtoehdon lisäksi kukin ehdokkaista on tietenkin saanut mahdollisuuden myös perustella omaa näkemystään, mitä mahdollisuutta ehdokkaat ovatkin hyödyntäneet  kiitettävässä määrin omien intressiensä edistämiseksi ja ehkäpä myös potentiaalisten äänestäjiensä informoimiseksi.

Amnestyn esittämiin kysymyksiin saatujen vastausten ja niiden perusteluiden yleissävy vaikuttaa häkellyttävän uudistusmieliseltä ja edistykselliseltä - valtaosa presidenttiehdokkaista haluaa presidentin edistävän arvojohtajana syrjimättömyyttä ja vihapuheesta vapaata yhteiskunnallista keskustelua. Tasavallan presidentin tehtävä koetaan ennen kaikkea  moraalisena suunnannäyttäjänä, jonka velvollisuus on pyrkiä vähentämään ihmisryhmien välistä eriarvoisuutta puuttumalla tätä ylläpitävään polarisoivaan yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Presidentin käytännölliset oikeudet vaikuttaa lainsäädäntöön rajoittuvat eduskunnan hyväksymien lakiesitysten allekirjoittamiseen. Presidentti omilla kannanotoillaan ja näkyvällä arvovallallaan pystyy kuitenkin jo lainvalmisteluvaiheessa antamaan painokkaan tukensa ihmisoikeuksia edistäville lakihankkeille ja siksi Amnesty on kysynyt presidenttiehdokkaiden mielipiteitä koskien kysymyksiin täsmennettyjä lakiuudistuksia - translain uudistaminen transihmisten itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi ja raiskauksen tunnusmerkistön muuttaminen rikoslaissa uhrin suostumuksen puutteen kautta määrittyväksi ovat tällä hetkellä tärkeimpiä maamme ihmisoikeustilannetta parantavia lakihankkeita, joiden toteutumista tasavallan presidentti voi arvojohtajana nopeuttaa.

Näihin kahteen lainsäädännölliseen kysymykseen presidenttiehdokkaat suhtautuvat varsin yksimielisen myönteisesti - ehdokkaat perustelevat myönteisiä kantojaan mm. Istanbulin sopimuksen velvoitteilla ja korostamalla implikoidusti yksilön perustuslaillisia oikeuksia. Esimerkiksi nykyinen presidentti Sauli Niinistö tukee translain uudistamista itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi, koska "pakkosterilisaatio ei ole ihmisoikeuksien mukaista",  mikä viittaa perustuslain toisessa luvussa esitettyyn säännökseen oikeudesta henkilökohtaiseen koskemattomuuteen.

Presidenttiehdokkailla on tämän kyselyn perusteella siis  hyvinkin  kokonaisvaltaisesti jäsentynyt näkemys siitä, että ihmisoikeuksien toteutuminen vaatii jatkuvaa sopimusjärjestelmän ylläpitoa ja huoltoa sekä aktiivisesti johdettua ihmisoikeuspolitiikkaa...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Hyviä kysymyksiä oli.. Ja oman suosikki ehdokkaan sijoitus vain varmistui! Ei pientäkään epäläilystä kenelle ääni menee:)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tämäkin kysely siis toimii potentiaalisten äänestäjien eduksi...

Pekka Pylkkönen

Toistan kysymykseni: mikä olisi tyypillinen keissi joka tulisi rangaistavaksi mikäli raiskauslainsäädäntöä muutettaisiin esittämälläsi tavalla?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Muutoksen myötä raiskaukseksi tunnistettaisiin nekin seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaamiset, joissa ei ole käytetty fyysistä väkivaltaa tai vastarintaa ...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Esimerkiksi tämän kältaiset rikostapaukset tulisivat selkiytymään törkeiksi raiskauksiksi teko-olosuhteet huomioiden :

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005459073.html

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Laura Huhtasaari jatkaa Amnestyn kysymyksissä samaa linjaa kuin TV-haastatteluissaankin:

EI VASTAUSTA.

Vastaakohan tää Huhtasaari edes puhelimeen?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hän perustelee vastaamattomuuttaan kysymystenasettelun ongelmallisuudella (vaikeita kysymyksiä siis) ...

Mielestäni Huhtasaarikin tukee ihmisoikeuksien toteutumista edistävää politiikkaa asettumalla keskeisesti opponoivaan asemaan ilman mainittavaa kompetenssia :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset