jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Työntekijöiden vuoro aktivoitua!

Poliittisesti valppaiden kansalaisten aikaisemmin esittämä huoli esille nousseesta mahdollisuudesta, että hallitusrintaman sisällä kaavailtaisiin työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista ja irtisanomissuojan heikentämistä, on tänään saanut konkreettista vahvistusta - Demokraatti-lehden artikkelin mukaan työministeri Jari Lindström olisi itse henkilökohtaisesti vihjannut keskustelun yleissitovuuden purkamisesta ja irtisanomissuojan heikentämisestä olevan aiheellista :

 

     "Työministeri Jari Lindström (sin.) antoi MustReadin haastattelussaymmärtää, että edessä on keskustelu työehtosopimusten yleissitovuudesta ja irtisanomissuojasta."

 

Hallituksen asettama tavoite työllisyysasteen nostamisesta näyttäytyy keinovalikoimaltaan toki näennäisesti tasapuoliselta - hallitus siis aikoo kurittaa työttömien ohella jatkossa myös työntekijöitä.  Oikeudenmukaista ja hyvän kehän ajatukseen sisältyvää tällainen yksipuolinen riistokapitalistien  etujen ajaminen ei kuitenkaan ole...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Ammattiliitot tulevat pian tarpeeseen. Mutta aletaan olla myöhässä. Hallitukset tulevat olemaan jatkossakin oikeistolaisia ja se tarkoittaa nykyisen linjan jatkumista. Työntekijöiden oikeudet poljetaan maaorjuuden tasolle, jollei vastusta ole.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ainoa mikä todella vahvistuu on kansamme polarisaatio.

Henry

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Robert Reich on ehkä suurimpia hyvän kehän ajatuksen puolestapuhujia ja hänellä on konkreettista tilastoa sen toimimisesta noususuhdanteen luojana.

Suomen poliitikot tuntuu olevan jopa jälkeenjääneen oloisia toimissaan, monet päätökset heiltä ruokkivat laskusuhdannetta (pahan kehää) eikä he tunnu tajuavan sitä.

Poliitikkojen ja yritysten toimet vahvistavat tallennettua taloushistoriaa jossa ollaan vasta todellisen romahduksen partaalla, samanlaisen joka alkoi 1928 ja päättyi vasta 1970 lopppupuolella, kättä ylös ketä kiinnostaa ottaa selvää miten syvälle pohjalle päädytään ja kuinka pitkäksi aikaa ennen kuin saadaan järkeä politiikkaan?

Yritysten sääntelyn purku ei johda mihinkään hyvään, koska on liikaa yrittäjiä ja yritysjohtajia jotka menevät ahneuksissaan liian pitkälle käyttäessään annettua vapautta hyväkseen. Jos ette usko niin 2008 pankkiromahdus on viimeisin todiste siitä.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Lisätään vielä muutama pahan kehän ominaisuus:
- Koulutuksesta leikkaus
- työntekijöiden oikeuksien heikennys
- yritysten ja rahalaitosten sääntelyn purku

kuulostaako tutulta?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

No olethan optimisti - eihän nää tiedä kuka Robert Reich on!
Tässsä yksi hänen monesta dokkarista:
Inequality for All
https://www.youtube.com/watch?v=uZsGDIfeqUM

_____________________________________________

2008 pankkiromahdus on suht hyvin selostettu:
Global Financial Meltdown
https://www.youtube.com/watch?v=VQzEWeGJLP0

Molempien videoiden kautta löytyy useita muitakin hyviä videoita.

Henry

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

TES ja sen yleissitovuus suojaavat myös yrittäjiä - "vapaa sopimusoikeus" työnantajan ja työntekijän välillä johtaa helposti tilanteisiin, jossa työsuhde saa ihmiskaupan kaltaisen pakkotyön tai työperäisen hyväksikäytön piirteitä ...

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Kyllä, muutenkin sääntely luo tasa-arvoista suojaa kaikille yrityksille vaikka se ei siltä näytä, kuitenkin yrittäjät haluavat että heidän palveluitaan ja tuotteitaan ostetaan, eikö ole heidän etu että asiakkailla on varaa näitä ostaa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Suomen ogelma on vähenevä ostovoima.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Ei. Ei ja vielä kerran EI. En "antanut ymmärtää" yleissitovuudesta luopumista enkä irtisanomissuojastakaan.

Kävimme toimittajan kanssa keskustelua SEURAAVAN ja SITÄ SEURAAVIEN hallitusten haasteista. Kun tätä nykyistä hallitusta syytetään kajoamisesta vaikka mihin, niin väitän, että seuraavat hallitukset eivät taatusti tule pääsemään mitenkään helpommilla päätöksillä. Jos siis halutaan, että Suomessa on sellainen työllisyysaste, jolla pidetään pystyssä hyvinvointivaltio(siis palvelut kaikkinensa). 75% työllisyysaste ei synny ihan pienillä viilauksilla puhumattakaan 80% työllisyysasteesta. Tarvitaanko palkan ja sos.turvan yhdistelmä ja jos ei ole maksaa TES:n mukaista palkkaa, niin pitäisikö sitä voida täydentää tulonsiirroilla? Mikä on riittävä työllisyysaste(jotta palvelut säilyvät)ja miten siihen päästään?

Ei pidä siis antaa oman ideoiogiansa sotkea asioita tai vetää johtopäätöksiä ilman että ymmärtää mistä olen puhunut. Onko tämäkin vuosi väärinymmärtämisen vuosi vai olisiko niin, että koittaisimme ymmärtää toisiamme paremmin- vaikka olisimmekin eri mieltä asioista?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jari!
Todellisuudessa homma menee niin, että kakunjakamishomma on tullut tiensä päähän.
Selittääkseni lyhyesti: X vuoden kuluttua kaikista nykyisistä työpaikoista on robootit ja muu rationalisointi viennyt puolet. Uusia ammatteja/työpaikkoja on muodostunut huomattavasti vähemmän, ehkä neljännesosa.
Kakku on jo minimaalinen, kierre on alkanut. Ja jengi haluaa tehdä jotain - edes jotain, mutta kun *kaikki* muruset mitä työtön saa on sidottu johonkin.
Vielä jäljllä oleva keskiluokan rippeet sanovat etteivät he maksa. Ja prekaraatti & co huutaa kadulla, etteivät he alistu.
Ja kun keskiluokka vihdoin lähtee mukaan kadulle, on Valta hävinnyt pelin - totaalisesti - ja jälki on sen mukaista.

Et pysty ratkaisemaan tätä yhtälöä, koska sen taakse tarvittaisiin käytännössä *kaikki* päättäjät. Ja heistä 95% huuhailee jossakin aivan surrealistisissa sfäreissä.
_____________________

Ainoa ratkaisu, jolla voidaan tulevaisuudessa ratkaista tämä yhtälö, on että muodostat "propellihattutyöryhmiä" pitkin maata. Vähän joka niemeen ja notkoon.
_____________________

Totta kai joku tuleva hallitus voi alkaa taistelemaan ay-liikettä vastaan - ja veri lentää (kuvannollisesti).
Tämä voidaan ratkaista joko kovan ja kylmän tien kautta - tai aivoilla.
Siinähän valitset(te).
_____________________

David Bowie - Five Years: https://www.youtube.com/watch?v=yYwpnG-rkHI

Henry

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lindström siis itse tunnustaa, että yleissitovuuden purkaminen tai ainakin merkittävä rajoittaminen on tulossa.

Samalla hän manaa meille kaksia työmarkkinoita joista toisilla veronmaksajat maksavat osan työläisten palkoista. Saattaakohan hän ymmärtää haluavatko työnantajat sen jälkeen enää itse maksaa.

Lindström yrittää sotkea kokkuleiden ja EK:n ideologialla meidän muidenkin asiat. Aiemmin persulit olivat kokkuleiden valitusosasto. Nyt sinikot näyttäisivät olevan heidän likaisten töiden osastonsa. Kun Etelärannassa ja Kansakoulukadulla ei haluta liata omia käsiä, laitetaan sinikko asialle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Lindströmiltä lapsellista uskoa työllisyyteen pakottamalla etsimään työpaikkoja. Nykyisetkin pienyrittäjät lopettavat koska ostovoima vähenee hallituksen korottaessa veroja sekä omavastuita palkkojen sekä eläkkeiden pysyessä ennallaan.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Melkein kaikki merkittävät ekonomistit on suoraan sen kannalla, että yleissitovuuden purkamisella olisi positiivisia vaikutuksia työllisyyteen. Minusta Suomi voisi seurata tässäkin kehityksessä muuita Euroopan maita ja varsinkin muita Pohjoismaita.

Suomessa on niin käsittämättömiä erivapauksia työmarkkinajärjestöillä, jotka nykyiseen perusoikeuskehitykseen nähden tuntuu täysin absurdeilta.

Juha Hämäläinen

Työllisyys ei parsne jakamalla samaa pientä palkkakertymää useamman kesken. Palkat, joilla ei elä, ovat ihmisten hyväksikäyttöä.

Se millä työllisyys ja valtion velkaantuminen paranee, on kaikkien sossutukien sekä työttömyyskorvauksien näkeminen vastikkeellisina. Niitä vastaan on yhteiskunnan voitava osoittaa töitä valtion ja kuntien palveluksessa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Melkoisen massiivisen lähdelinkkeineen laitoit tänne. Jouduin lukemaan vähän pitkään.

Lyhyesti tähän, kun on tullut luettua liikaa:

Palkkaa pitää maksaa. Aktiivimallissa on sellainen ongelma ja sen nimi on TES ja siinä sisältyy tuntipalkka.

Minun mielestä työntekijä voi kieltäytyä, jos hän ei saa sitä tuntipalkkaa. Mutta sitten ongelma on se, että TE-keskus voi antaa karenssia vaikka heidän pitäisi ymmärtää TES-sopimuksen, jossa sanotaan hinta.

Vai olenko ymmärtänyt väärin?

Palkkaa pitää maksaa 6,91 euroa tunnissa.

Tässä sitä luettavaa. Myös Lindströmille:

http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2...

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Muuten, mitä "nuorisotakuulle" kuuluu?...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset