jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Työttömien aktivointimalli on vasta alkua

Paljon porua aiheuttanut ja ansaittua kritiikkiä osakseen saanut työttömyysturvalain muutos on valitettavasti vasta alkusoittoa laajemmille työvoiman toimeentuloon vaikuttavilla  ja järjestymisoikeuteen kohdistuvilla  lakihankkeille - haltuuni saamani asiakirjan perusteella hallituskoalitiota lähellä olevissa oikeistolibertaristisissa ajatushautomoissa on jo valmistunut selkeät suunnitelmat, joilla pyritään lainsäädännöllisen keinoin alistamaan työvoima yksiselitteisesti kapitalistisen markkinatalouden kasvottomaksi tuotantovälineeksi.

Suunnitelmissa on muun muassa muuttaa työsopimusjärjestelmää siten, että työntekijöiden ansioturvaa, työaikaa ja muita työehtoja määrittelevien työehtosopimusten yleissitovuudesta luovutaan kaikilla laissa nykyisin määritellyilä tasoilla ja samalla poistetaan työntekijän irtisanomista ja takaisinottamista koskevat säännökset työsopimuslaista.

Näitä kaavailtuja lakimuutoksia tultaneen perustelemaan työehtosopimusten yleissitovuuden luopumisen osalta näennäisellä sopimusvapauden ja yksilön vapauksien  laajentumisella ja joustavampaan  paikallisen työsopimusjärjestelmään liitettävillä edukkailla mielikuvilla. Irtisanomisperusteiden koskevien lainsäännösten poistamista tullaan suunnitelmien mukaisesti perustelemaan "työllistämiseen liittyvien riskien minimoitumisella", "työttömien työnhakijoiden aseman parantumisella" ja  "tarjolla olevien työpaikkojen lisääntymisella" .

 

Huvittavimpana perusteena tultaneen myös esittämään, että nämä lakimuutokset "mahdollistavat ansiotuloverotukseen tehtävät kevennykset". 

No, jos  työntekijän "yksilön vapauksia ja sopimusvapautta laajennetaan"  kaavailluilla lakimuutoksilla, niin työelämään jo kolmekymmentä vuotta tutustuneena voisin puolestani arvioida, että ainoa asia mikä siinä tulee kevenemään on työntekijän ansiotulo...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"työvoima yksiselitteisesti kapitalistisen markkinatalouden kasvottomaksi tuotantovälineeksi"

Toisin sanoen työttömät pyritään työllistämään yksityiselle sektorille.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Orjatalous ymmärretään usein väärin. Moderni kapitalisti ei halua orjia, koska sitoutuminen orjan koulutukseen ja ylläpitoon tulee kalliimmaksi kuin ammattitaitoisen työläisen palkkaaminen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #3

Totta, orjatalous ymmärretään liian usein liian väärin. Shän ei ole vain henkiorjuutta vaan on myös maaorjuutta, palkkaorjuutta ja velkaorjuutta.

Nykypäivän todellisuus on palkka- ja velkaorjuutta. Toisaalta TEM:n ja EK:n tapa yrittää sitoa sosiaali- ja työttömyysturvaa pakkotyön kaltaiseen työpakkoon muistuttaa maaorjuutta.

Kyse orjuuden "kehityksessä" (oik. muutoksessa) on juurikin tuosta, että työnantajat eivät haluavat minimoida orjuuden kustannukset ja maksimoida sen tuotot.

P.s. Maailmassa on lisäksi miljoonia ihmisiä, myös n.s. lännessä, ihan henkiorjuudessa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos ei ihan henkiorjiksi niin palkka- ja velkaorjiksi työpakolla pakkotyöhön kuitenkin.

Väkisintyöllistäminen havaittiin tehottomaksi ja haitalliseksi jo 1960-luvun siirtotyömaiden n.s. hätäaputöissä, oman aikansa keskitysleireissä.

Pekka Pylkkönen

Mutta eihän työehtosopimusten yleissitovuudessa olekaan mitään mieltä. Jokainen ihminen on yksilö, ei niitä ehtoja voi kaikille samaksi panna. Jotkut saavat sitten liikaa ja toiset liian vähän. Todella epäoikeudenmukaista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työehtosopimus mahdollistaa yleissitovana paikallisen joustavuuden työsopimuksen ehdoissa - TES sisältää ne minimiehdot, joiden toteutuessa työsopimusta voidaan pitää esimerkiksi kansainvälisen työjärjestö ILO:n vaatimukset täyttävänä, joten sen pohjalta on sitten helppo rakentaa työpaikkakohtaisten työsopimusten mallineet.

Yleissitova TES varmistaa sen, että työnantajaa ei aleta epäillä ihmiskaupan kaltaisen pakkotyön teettämisestä :

https://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2016/20160069

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Työehtosopimus ilman siinä erikseen sovittuja paikallisia sopimuksiakin on vain ja ainoastaan ehtojen minimi. Sen päälle työsopimuksella voi kukin työnantaja ja työläinen sopia haluamiaan asioita ja usein sopiikin.

Noiden sopimusminimien alle pyrkiminen on epäoikeudenmukaista ja sopeutumattomuutta sopimusyhteiskuntaan sekä osoittaa äärimmäisen kelvotonta moraalia.

Väinö Hirvelä

Kuvitellaan että raha ei kasva puussa. Kumpia halusit tällä hetekellä enemmän auttaa (raha riittää vain toiseen.) Töttömiä vai laittomia maahanmuttajia?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Valtiontaloudessa nämä asiat hoidetaan eri momenteilla ja omasta mielestäni niitä ei voida muutenkaan arvottaa toisensa poissulkevasti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Nyt kansalaisaloitepalvelussa olisi myös aidosti kannustava aktiivimalliehdotus. Sen mukaan ativoitunutta työnhakijaa palkittaisi leikkaamisen asemesta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset