jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Nuorten miesten syrjäyttäminen uudelle tasolle

Efraim Elon  laskuopin mukaan vähennyslaskussa pätee sääntö "ei voi ottaa, täytyy lainata" ja tämä yksinkertainen laskusääntö toimii näköjään yllättävän hyvin tavanomaisessa blogikirjoittamisessakin  :)

 

Etelä-Suomen Sanomista lainaamassani uutisessa yhdistyy monella tasolla yhteiskunnallisessa kehityksessä ilmenevä sukupuolivinouma - vuoden 2008 taloustaantuman jälkiseurauksena nuorten miesten työmarkkina-asema on heikentynyt jopa siinä määrin, että tilannetta pidetään jo uhkana sisäiselle turvallisuudelle :

 

     "Nuorilla miehillä menee työelämässä heikommin kuin samanikäisillä naisilla tai edellisillä miessukupolvilla samassa iässä.

Suomen Pankin mukaan nuoret miehet ovat vuoden 2008 taantuman jälkeen päässeet työelämään huonommin kuin nuoret naiset. Lisäksi 1980-luvulla syntyneiden miesten työllisyys on heikompaa kuin aiemmin syntyneiden ikäluokkien samassa iässä.

– Nuorissa miehissä on aiempaa enemmän niitä, jotka ovat kokonaan pudonneet työmarkkinoiden ulkopuolelle eli ovat syrjäytymisvaarassa tai syrjäytyvät, sanoo Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Petri Mäki-Fränti."

 

Arvioiden mukaan työikäisistä miehistä jo noin 7,4 prosenttia on kokonaan työelämän ulkopuolella ja nuorista 20...24-vuotiaista miehistä työttömien ja koulutukseen osallistumattomien osuus on viidennes,,,

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ei tämä tähän lopu.

Julkinen sektori ei voi enään niellä väkeä ja vasemmiston hokkuspokkustöitä ei ole.

Ehdotan siirtymistä markkinatalouteen.

Ps. Virossa on työvoimapula ja markkinatalous.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Työttömälle olisi työllisyysnäkökulmasta edullisinta siirtyä asumaan Ahvenanmaalle :

https://www.eurojatalous.fi/fi/2017/5/ian-sukupuol...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ad post scriptum Iiskonmakiensis:

Viron työttömyysaste on n. seitsemän prosenttia (Eesti statistikaamet) ja siellä vallitsee kapitalismi. Työttömyys on noinkin alhaisella tasolla koska iso osa työväestä työskentelee ulkomailla ja monet ovat jo muuttaneet kokonaan pois. Virossa väestö vähenee kovaa vauhtia, CIA:n tilaston mukaan 226. väestön muutoksella mitattuna 235:stä maasta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Markkinatalous on näin vasemmistoliittolaisen katsannossa kannatettava järjestelmä työllistävyytensä, osallistavuutensa ja kohdentuvuutensa vuoksi niin kauan, kun toiminta järjestyy kestävien periaatteiden mukaisesti - kun lisäarvo ja liiketoiminnan pääomatuotto jakautuu oikeudenmukaisesti eikä konsentroidu eräiden harvojen pankkitileille...

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #13

#13
Miksi sitten ei kaikki vasemmistoliittolaiset perusta yritystä niin saadaan oikeuden mukaisuutta tulonjakoon?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #13

Antikainen kirjoitti markkinatalouden kannatettavuudesta vasemmistoliittolaisen näkökulmasta. Niin, Vassulithan ovat ohjelmatasolla ja käytännön politiikassa luopuneet sosialismista (jättäen sen vain ajatussuunnan samaistumiskohteeksi, mitä se konkreettisesti merkitseekään?).

Kannatettavuuden ehdoksi Antikainen asettelee ihan kannatettavia ajatuksia. Ne vain mitkään eivät sinällään kuulu kapitalismin olemukseen. On totta, että historiallisesti verrattuna edeltäjäänsä, feodalismiin, kapitalismi oli tässäkin suhteessa aikoinaan edistyksellinen. Mutta se tarkoitti vain tulojen ohjautumista entisten vielä pienempien maanomistajien asemesta myös hieman laajemmalle joukolle porvareita. Sillä ei, vielä, ollut tekemistä sitä laajemman oikeudenmukaisuuden kanssa. Kestävyyden kanssa sillä on tekemistä sen verran, että kapitalismin periaatteet pysyvät voimassa niinkauan kunnes uudenlaiset tuotantosuhteet ne toisiksi muuttavat. Mutta koska muutos tapahtuu? tai oikeammin saadaan aikaiseksi - sen näkee sitten aikanaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #18

Yksin- ja pienyrittäjä toimii erikoistumisalueellaan markkinaehtoisesti (vääjäämättä) joten esimerkiksi kestäviä tuotantomenetelmiä suosiva sisävesikalastaja joutuu työssään huomioimaan markkinatalouden mekanismeja samalla kun hän pyrkii välttämään sellaisia pyyntimenelmiä, jotka vaarantavat alueellisen kalastokannan.

Markkinatalouteen kapitalismista puhumattakaan liittyy toki ahneuden riski, mutta on näillä talousjärjestelmillä myös vissi eronsa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Antikaisen kuvaaman kalastajan toiminta ja kapitalismin, m.m. suuret tukku-
ja vähittäiskauppaketjut, huomioonottaminen on kai lähinnä sopeuma ympärillä olevaan yhteiskunnalliseen todellisuuteen ja yhteiskunnallisen kehityksen vaiheeseen.

Markkinat ja markkinatalous eivät ole synonyymeja. Kalastajan toimiminen markkinoilla ei ole yhteiskunnallisessa eikä kansantaloudellisessa mielessä markkinataloutta. Toistaiseksi kaikissa yhteiskunta- ja talousjärjestelmissä on toiminut markkinoita ja vaihdantaa. Niin tulee(-nee) tapahtumaan myös kapitalismin seuraajassa. Kyse on enemmän siitä millaisten yhteiskunnallisten ehtojen vallitessa tuotantoa ja vaihdantaa harjoitetaan. Mitkä ovat siis tuotantosuhteet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Valtiohan niitä markkinatalouden edellytyksiä ja ehtoja lainsäädännön avulla määrittelee, joten en näe (ainakaan selkeästi) luopuneeni sosialismistani puolueeni jäsenenä...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Antikainen tarkoittanee n.s. adenauerilaista "vastuullista markkinataloutta" (Kokoomuksen n.s. "remonttimiesten" markkinointitermi aikanaan) jossa demokraattisesti valitut hallintoelimien sallitaan asettaa joitakin reunaehtoja pääomien vallalle sekä rakentaa pahimman pahoinvoinnin estämiseksi joitakin sosiaalisia keinoja. Silloin saksalaisittain puhutaan ohjatusta kapitalismista (Koordinierte Marktökonomie" tai "Rheinischer Kapitalismus") vastaan liberaali kapitalismi ("Liberale Marktökonomie" tai "Neo-amerikanischer Kapitalismus"). Saksassa kyseistä mallia kiitellään Saksan liittotasavallan noususta sodan jälkeen.

Kyseiselle kapitalismin mallille (Kapitalismusmodelle) oli tilausta kun II Maailmansodan jälkeinen maailmanjärjestys ei vielä ollut asettunut kohdalleen ja suurimpien kapitaalien kerääjät eivät tunteneet oloaan turvalliseksi. NL:n romahduttamisen jälkeen tilanne on ilmeisesti koettu toiseksi ja noita kapitaaleille asetettuja reunaehtoja ollaan purkamassa. Matti Wuori -vainaa nimitti tuota menoa aikoinaan istusteluksi Titanicin kansituoleissa.

Sosialismi edellytäisi minusta kahta asiaa:
1) täydellistä, kaikille aloille ulottuvaa demokratiaa ja
2) tuotantosuhteita joissa tuotantovälineet ovat niiden käyttäjien hallussa.
Käsittääkseni Vasemmistoliitto ajaa toki etenemistä ensimmäisessä kohdassa mutta toinen unohtunut. Miten yksittäisten vasemmistoliittolaisten kanssa? Luulenpa, että vaihtelevasti.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #27

''Sosialismi edellytäisi minusta kahta asiaa:
1) täydellistä, kaikille aloille ulottuvaa demokratiaa ja
2) tuotantosuhteita joissa tuotantovälineet ovat niiden käyttäjien hallussa.
Käsittääkseni Vasemmistoliitto ajaa toki etenemistä ensimmäisessä kohdassa mutta toinen unohtunut. Miten yksittäisten vasemmistoliittolaisten kanssa? Luulenpa, että vaihtelevasti.''

Lisäksi erittäin vahvan poliisin, armeijan ja vankileirit.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #27

Ele Aleniuksen perillisyyttä haen omaksi ideaalikseni, vaikka toisalta Suomessa julkista sektoria palveluntuottajana puolustetaan ja sosiaalista yhteisvastuuta peräänkuulutetaan ajoittain jokaisen puolueen taholta siinä määrin, että Kokoomustakin voisi luulla osa-aikasosialistiseksi puolueeksi,,,

"Sosialismi edellytäisi minusta kahta asiaa:
1) täydellistä, kaikille aloille ulottuvaa demokratiaa ja
2) tuotantosuhteita joissa tuotantovälineet ovat niiden käyttäjien hallussa.
Käsittääkseni Vasemmistoliitto ajaa toki etenemistä ensimmäisessä kohdassa mutta toinen unohtunut. Miten yksittäisten vasemmistoliittolaisten kanssa? Luulenpa, että vaihtelevasti."

AIka hyvä määritelmä sosialismille ja Vasemmistoliitonkin suhteen nappiosuma - itsekään en ole aktiivisesti edistänyt tuotantovälineiden täydellistä sosialisointia. Omistusoikeuden väärinkäyttöyrityksiin voi puuttua mielestäni (tehokkaasti) demokraattisin keinoin valtiosäännön puitteita hyödyntäen...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #30

Ongelma lienee, että moni asia joita inhimillisessä ja humaanissa mielessä pidämme tuona "omistusoikeuden väärinkäyttönä" ei ole sitä valtiosäännön ja muun lainsäädännön puitteissa. Ei vaikka monet, jopa kokoomuslaiset, juhlapuheissaan vakuuttavat sosiaalista mielenlaatuaan. Kysehän on kapitalismin luonteenlaadusta ja sen sisäisistä lainalaisuuksista.

Me voimme, tietenkin, pyrkiä olemaan hyviä ihmisiä jotka haluamme ajaa kaikkia hyviä asioita ja vastustaa kaikkia pahoja asioita sillee kivasti pahoittamatta kenenkään mieltä, edes kapitalistien. Niin minäkin haluaisin (kapitalistien mielenrauhasta en ole ihan varma ;=) ). Maailma vain ei muutu sillä tavalla paremmaksi paikaksi olla ja eleä.

On sanottu, että munakasta ei voi tehdä rikkomatta munia. Pellotkaan eivät kasva jos niitä ei aika-ajoin muokata ja rikota rikkaruohojen juuristoja. Sama pätee(-nee) myös yhteiskuntaan. Meidän on aika-ajoin "alas lyötävä koko vanha maailma". Niin on tehty kaikissa aiemmissakin yhteiskunta- ja talousjärjestelmien vaihtamisissa enkä usko seuraavankaan menevät yhtään rauhallisemmin, sitten aikanaan kun se tapahtuu.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #30

#31
Ele Alenius ja Kalevi Kivistö olivat kyllä vasureiksi fixuja miehiä.

Pekka Iiskonmaki

#8
Poistin viron kielisen kommentin, koska alusta on suomen kielinen.

Pekka Iiskonmaki

#8
Sosialisti ja luottaa CIA:n tilastoihin.

Virosta on poistunut 400.000 henkilöä. Puna-armeijan sotilaat ja heidän perheensä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

CIA:n tilastot c. luotettavuus ... ajattelin Iiskonmäen luottavan enemmän niihin joten viittasin niihin. Muista lähteistä löytyy samansuuntaisia muutaman desimaalin eroin. Toisaalta työttömyystiedot olivat virolaisilta itseltään eikä CIA:lta (niillä lienee, vielä, eroa ;=}).

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

Avoimia työpaikkoja on enemmän.

Työllistymisen jarru on alkoholismi ja anhiton kielitaito.

Kaikkia ei voi työllistää edes kommunismissa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin, missä määrin nuoret miehet on syrjäytetty, ja missä määrin ovat valinneet itse syrjäytyä?

Pekka Iiskonmaki

#2
Ainakin osa näistä nuorista miehistä asuu ja tekee töitä Virossa.

Suomesta kuitataan peruspäiväraha tai sitten ei.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Iiskonmäki kuvailee tilannetta jossa suomalainen asuu ja työskentelee Virossa.

Siinä on, ainakin osittain, kyse ihan suomalaisten työnantajien yrityksestä, ja osittain onnistumisestakin, keinotella työsuhteen ehdoilla.

Tiedän esimerkiksi IT-alan suuryrityksiä jotka ovat YT-neuvotteluissa tarjonneet irtisanomisen vaihtoehdoksi muuttoa Viroon huomattavasti pienemmällä palkalla. Jotkut perheettömät ovat jopa tarttuneet tarjouksiin huomatakseen myöhemmin, että työehtoihin kuuluu muutakin kuin luvattu palkkapäivä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kasvavassa määrin :

"Erityisen ongelmallinen on nuorten miesten tilanne. Heidän osuus on myös korkeakoulutuksessa pienempi kuin naisten. Tilanteen heikkeneminen näkyy jo nyt esimerkiksi nuorten miesten pienituloisuuden nopeana lisääntymisenä. Kun vielä tiedetään, että heikosti koulutetun työvoiman kysyntä on hiipumassa digitalisaation edetessä, tulee koulutuspolitiikalla olemaan Suomessa keskeinen merkitys. Paitsi työvoiman tarjontaan ja siten talouden pitkän aikavälin kasvunäkymiin, sillä vaikutetaan myös tuloeroihin ja köyhyysriskiin."

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Antikaiselle tutkimusehdotus:
Feminististen tasa-arvo-ohjelmien ihmisiä syrjättävä vaikutus

Ikävä vain, etten pysty takaamaan rahoitusta.

Pekka Iiskonmaki

#6
Eräs vapaaehtoiseen rahoitukseen perustuvat tutkimus päätyi seuraavaan johtopäätökseen:

''Ihmisen paras ystävä on koiran jälkeen feministi.''

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nollatutkimukselta vaikuttaa - sama kuin tekisi tutkimusta tausta-ajatuksella, että Pihtiputaan mummojen (grannies from Pittsburgh) kulutuskäyttäytymisillä olisi olennainenkin kasvihuoneilmiötä kiihdyttävä vaikutus :)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Luovutat liian helposti! Juuri mitään puhetta ei nuoruudessani ollut tasa-arvosta, eikä nuorten miesten syrjäyttämistäkään erityisesti havaittu. Tässä vaikuttaisi olevan selkeä korrelaatio tasa-arvopuheiden ja syrjäyttämisen välillä. Tutkimuksesi koskisi siis sitä, että onko kausaalisuutta.
Perusoletuksena voisi ollakin, että tasa-arvoisuutta on vakiomäärä. Kun sitä on lisätty naisille, niin mistä se onkaan poissa?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #26

Blogitekstini pohjautuu lähinnä ESS:n uutiseen ja tähän SP:n tutkimukseen :

https://www.eurojatalous.fi/fi/2017/5/ian-sukupuol...

Feministinä minua kiinnostaa nuorten miesten syrjäytymiskehityksen kiihtymisen ohella se kysymys, että miksi naisten osallistumisaste työmarkkinoille säilyy miehiä alhaisemmalla tasolla suhdanteista riippumatta?

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ja tämä uudistus parantaa varmasti erityisesti miehien koulu kiinnostusta.

" jokainen ilman ammattia joka aloittaa aikuiskoulutuksen vuodesta 2018 joutuu opiskelemaan kaikki sivistävät opinnot"

Siis opiskelun aika Pitenee, talous asiat vaikeutuu (kirjat jne) ja se tärkein motivaatio heikkenee. Mieti onko vaikka kuljetuspuolta 30 -vuotiaan miehen järkeä opiskella historiaa,äidinkieltä jne.

Sitten vielä ihmetellään miksei miehet opiskele...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ei ihan noin mene siis teksti mutta taitaa opetusministeriön sivuilta löytyä..

http://minedu.fi/amisreformi tuolta kohta mikä muuttuu opiskelijalle.. aika paskaa sanon minä

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hallituksella on onneksi hyviäkin ideoita nuorten syrjäytymiskehityksen katkaisemiseksi - sektorirajat ylittyy paukkuen, kun hyödynnetään ekosysteemiajattelua NEET-nuorten vähentämiseksi :)

http://valtioneuvosto.fi/documents/10616/4592272/H...

Mika Sarivaara-Satta

Hyvinvointivaltio teki sen taas: pieni ongelma kasvoi hyvää tarkoittavilla tukitoimilla eksponentiaalisesti.
Nature is a bitch, when you leave it out of equasition.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Pääongelma Suomessa ei ole työttömät ihmiset- vaan vallitseva suurtyöttömyys.

Mitä on tehty työpaikkojen lisäämiseksi?Tuo aktiivimalli on viime hallituksien ja koko Tupo järjestelmän synninpäästö itselleen, eli jotain on tehty, ja itse asia vyörytetään työttömän harteille.

"Jos koko sopimus- järjestelmä mahdollistaa näin suuren työttömyyden sekä syrjäytymisen-olisi päättäjien syytä katsoa peiliin."

On iso keskustelun paikka, onko kansalaisaloite tarkoitettu opposition vai vapaan kansalaistoiminnan käyttöön.

Ruotsinkielen pakollisuudesta tehtiin aikaisemmin Soinin johtaman Perussuomalaisten toimesta kansalaisaloite. Soini Sinisen tulevaisuuden jäsenenä arvosteli kansalaisaloitteita propagandan välineiksi-Miten nyt ?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Nuorten miesten syrjäytymisen estäminen on projektiavaruus, jonka parissa on askarreltu jo pitkälle toista vuosikymmentä; aletaan olla tilanteessa, jossa on syytä epäillä projektihenkilöstön kyvykkyyttä hoitaa annettua tehtävää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse muistan olleeni mukana nettikeskustelussa vuonna 2008, jolloin totesin matalan kynnyksen työpaikkojen hävinneen Suomesta ja sen olevan osa silloista selitystä nuorten miesten vaikeuksille päästä osallisiksi vakiintuneesta elämänrytmistä. Nuorten miesten syrjäytyminen työelämästä näyttää Suomen Pankin toteuttaman tuoreen tutkimuksen perusteella laajentuneen kymmenessä vuodessa ...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Projektin eräs määritelmä kuuluu: "[PROJEKTI on] sarja ainutlaatuisia, monimutkaisia ja toisiinsa kytkeytyviä toimintoja, joilla on yksi tavoite tai päämäärä ja jotka pitää toteuttaa määrätyssä ajassa, määrätyllä budjetilla ja määrättyjen spesifikaatioiden mukaan." (Project Management Body Of Knowledge; 1996)

Toisaalta neljän vuosikymmenen kokemuksella erilaisista projekteista olen päätynyt huomaamaan projektin ensimmäisen tehtävän olevan pitää huoltaa, että projektin johdolla on tulevaisuus turvattu jatkoprojekteissa. Ennenkuin se on turvattu, on turha olettaa saatavan mitään aikaiseksi. Jos se taas alkaa näyttää olevan uhattuna, loppu meneekin jälkien peittelyksi.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Nuorten miesten syrjäytymisongelman ratkaisemisessa on epäonnistuttu. Vastuussa ovat, no, kaikki; jokainen. Jokainen, joka olisi voinut "tehdä jotain". Mutta tähän on silti tultu. Tämä on se epämukava totuus, joka on otettava vastaan. Lähtökohta.

Myyryläinen tietää, mistä puhuu. Osaavan, aikaansaavan, vahvan, rohkean, vastuullisen ja turvatun (~tietoisuus johtaja-aseman säilymisestä riittävän kauas projektin strategisessa aikahorisontissa; ml. kilpailukykyiset, paikallisesti neuvotellut, työsopimusehdot sekä voimakkaat tuloskannustimet) johtamisen ja johtamiskulttuurin puuttuminen on ollut omiaan tuottamaan sen pirstoutuneitten, aliresursoitujen ja vaiheeseen jääneiden tyhjäkäyntiprojektien loputtoman kuluerän ja yhteensopivan "on totuttu epäonnistumaan, ei voida vaikuttaa" - työmoraalin (töissäkäymismoraalin), joka on suurella varmuudella puheena olevan - ja minulle itselleni suurta surua aiheuttavan - ongelman keskeisiä syytekijöitä.

Ok. Havaitsemme tilastoista, että nuoret miehet "syrjäytyvät" odotusarvoisesti useammin kuin oman ikäluokkansa naiset; miksi?

Miksi se, mitä on tehty ongelman ehkäisemiseksi ja poistamiseksi, ei ole toiminut?

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #36

miesten ja naisten ÄO-kellokäyrät ovat erimuotoiset, naisten muistuttaa porkkanaa, eli suurin osa naisista on lähellä mediaania ja miesten muistuttaa rintaa eli hajontaa on enemmän, mikä tarkoittaa sitä että matalan ÄO:n miehiä on enemmän kuin matalan ÄO:n naisia, mutta toisaalta sitten myös älykkäitä ja huippuälykkäitä miehiäkin on enemmän kuin naisia.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #37

Hmm. Älykkyysosamäärä on muuttuja, joka tyypillisesti korreloi yksilön koulumenestystä mittaavien muuttujien kanssa. Kun heikon koulumenestyksen taas tiedetään korreloivan syrjäytymisriskin kanssa, niin voitaneen turvallisesti olettaa "ällin määrällä" olevan (ainakin jotain) merkitystä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Pro primo:

Meidän tulisi hieman miettiä myös mitä syrjässä oleminen ihan oikeasti on? Mikä on se tavoiteltu yhteiskunnan keskus ja ydin sekä mikä on siitä katsottuna syrjässä? Mitä ihan konkreettisesti on tapahtunut a) yksilön itsensä toimesta ja b) muiden toimesta kun yksilö on a) siirtynyt tai b) ollut koko ikänsä keskuksesta syrjässä?

Tätä pohdittaessa kannattaisi tietysti myös tarkastella asiaa n.s. suhteellisen liikaväestön käsitteen kautta. Siis miten paljon ja millaista liikaväestöä kapitalistinen talous aiheuttaa ja siinä päättävässä asemassa olevat katsovat tarvitsevansa. Mieleeni kun on maailmanmenoa tarkkaillessani tullut, että ihan kaikkien ei halutakaan olevan mukana tässä yhteiskunnassa, että kaikkien ei olekaan tarkoitus mahtuakaan haluttuun yhteiskunnan ytimeen ja keskukseen.

Pro secundo:

Tehoton projektityömalli ei ole syynä syrjäytymiseen eikä varsinkaan syrjäyttämiseen. Se aiheuttaa syrjäytymisen ja syrjäyttämisen osalta vain tehottomia korjausyrityksiä.

Jos haluamme vaikuttaa syrjään joutumiseen vaikuttavia juurisyitä, meidän tulisi ihan ensimmäiseksi pystyä erottamaan syrjäytyminen ja syrjäyttäminen. ensinmainitussa on kyse ihmisen itse itselleen aiheuttamasta joutumisesta syrjäytyneeseen asemaan. Jälkimmäisessä on kyse muiden yksilölle aiheuttamasta tarpeettomuudesta.

Ensinmainittuun voimme vaikuttaa erilaisilla aktivointitoimenpiteillä mutta jälkimmäisessä tapauksessa ne ovat ihan turhia (paitsi niiden parissa puuhasteleville ja niille jotka kokevat tarpeelliseksi syyllistää uhreja)

Jälkimmäisen joukon saamiseksi n.s. mukaan yhteiskuntaan sen n.s. hyödyllisiksi jäseniksi meidän olisi suunnattava toimenpiteet työnantajiin ta talouselämän päättäjiin. Meidän tulisi "aktivoida" heitä, ehkäpä jopa kikyttelyn ja n.s. aktiivimallin kaltaisilla toimilla eli vaikkapa haittaveroilla niille jotka eivät palkkaa k.o. nuoria. Siis puuttumalla heidän tuloihinsa ja voittoihinsa niin, että he aktivoituvat palkkaamaan ja tarjoamaan toimeentuloa. Mutta silloin meidän tulisi nykyisen yhteiskunta- ja talousjärjestyksen vallitessa siirtyä vapaana virtaavasta kapitalismista kohti Rheinin uomaa.

Pro tertum et finitum

Meidän tulisi ensin miettiä käsitteitämme ja mitä niillä oikeasti tarkoitamme. Siten selviäisi myös, kuka haluaa mitäkin. Epäilen, että me jotka haluaisimme kaikki mukaan yhteiskuntaamme ihan hyvässä mielessä ja tarkoittaen kaikkien parasta, emme halua perimmältään ihan samaa kuin ne jotka yhteiskuntamme asioista päättävät omaa etuaan tavoitellen.

Samalla voisi selvitä myös mitä nykyiset olosuhteemme aiheuttavat, siis käytössämme olevan yhteiskunta- ja talousmallin perustavaa laatua olevat lainalaisuudet.

Vasta sen jälkeen pystymme tehokkalla tavalla vaikuttamaan olosuhteisiimme ja nimen omaan haluaamme suuntaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset