jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Presidenttiehdokkaat kantavat jokseenkin globaalia vastuuta

Tammikuun lopulla järjestettävien presidentinvaalien eräs keskeinen kansakunnan arvokäsityksiä linjaava kysymys lienee tulevan presidentin suhtautuminen globaaliin siirtolaisuuteen - tasavallan presidentti johtaa maamme ulkopolitiikkaa yhteistoiminnasa valtioneuvoston kanssa ja siinä asemassa hänen henkilökohtaiset näkemyksensä nousevat presidentin toimivallan puitteissa määrittämään myös niitä periaatteita, joilla Suomi operoi kansainvälisiä suhteita hoidettaessa. Esimerkiksi Euroopan unionin alueella harjoitettavan pakolaispolitiikan periaatteellisiin linjauksiin tasavallan presidentin näkemyksillä on maamme kannalta painokas vaikutuksensa :)

Potentiaalisena äänestäjänä, joulurauhan ylläpitämiseksi ja muuten vain tekemisen puutteeseen kyllästyneenä hain valmiita vastauksia tähän kansankunnan keskeisiä arvokäsityksiä linjaavaan kysymykseen eräästä presidentinvaaleja varten tehdystä vaalikoneesta, jonne presidenttiehdokkaat ovat saaneet antaa omat vastauksensa ennalta olennaisiksi arvioituihin poliittisesti ajankohtaisiin asiakysymyksiin.

Tässä Yle:n vaalikoneessa presidenttiehdokkailta on kysytty heidän mielipidettään Suomen velvollisuudesta osallistua kansainvälisen pakolaiskriisin hoitamiseen nykyistä tehokkaammin - sanatarkasti vaalikoneen esittämä kysymyksenä esitetty väite kuuluu : "Suomen on kannettava vastuuta pakolaiskriisistä ottamalla nykyistä enemmän pakolaisia.". 

Presidenttiehdokkaiden keskuudessa esitettyä väitettä kannatetaan melko yksimielisesti, sillä kahdeksasta ehdokkaasta kolme asettuu tukemaan väitettä täydellisesti ja kolme muuta ehdokasta pitää ajatusta jokseenkin kannatettavana. Ehdokkaista yksi on jokseenkin eri mieltä väitteen sisältämän ajatuksen suhteen ja ainoastaan yksi presidenttiehdokkaista tyrmää ajatuksen pakolaisten vastaanottamisen lisäämisestä aktiivisen maahanmuuttopolitiikan keinoin.

Pakolaiskiintiön kasvattamista ja proaktiivista pakolaispolitiikkaa puoltavien näkemysten perusteluissa presidenttiehdokkaat ovat mielestäni löytäneet varsin tärkeitä näkökulmia. Useat ehdokkaista myös  huomauttavat vastauksissaan, ettei pelkällä pakolaisten vastaanottamisella vielä puututa varsinaisiin pakolaisuuteen johtaviin juurisyihin - lähinnä siis jälkikolonialismiin (kolonialismin ja muun sorron  tosiasialliseen jatkumiseen modernin humanistisen ajattelun yleistymisestä länsimaissa huolimatta) ja  kehittyvien maiden ympäristöä ja alueellisesti poliittista vakautta horjuttavaan väestökasvuun.

 

 

Niin, mitä mieltä sinä olet?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Joku täällä blogeissa laski että niillä rahoilla jotka Suomi (vai oliko se Suomi ja Ruotsi yhteensä) saataisiin leiritettyä kaikki maailman pakolaiset lähtömaiden lähettyville.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/AbJLT9a...

"Integraatio ei toimi kunnolla. Se ei toiminut kunnolla myöskään ennen syksyä 2015. Meille olisi pitänyt jo aiemmin olla selvää, ettei meillä voi olla suurempaa maahanmuuttoa kuin mitä yhteiskunta pystyy ottamaan vastaan", Andersson sanoo.

Magdalena Andersson on Ruotsin valtiovarainministeri. Liika on liikaa, siksi kiintiöt ovat olemassa. Voidaan poimia muutama hiekanjyvä rannalta, enempään ei Suomikaan pysty.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jonkunlaiset keskitysleirit niillä rahoilla voitaisiin toki rakentaa - 65 miljoonaa pakolaista varten tarvitaan myös muutakin kuin piikkilankaa ja aseistettuja vartijoita...

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Kyse oli leireistä joissa olisi mahdollista käydä koulua ja puuhastella jotain työpajatoimintaa jotta ihmisillä olisi eväitä tulevaisuuteen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Puhdas vesi ja viemäröinti sekä jäteveden käsittely, ruoanjakelu ja valmistus, sääolosuhteisiin soveltuvat asunnot, järjestyksenvalvonta, terveydenhoito, opetus ja ammattiin tähtäävä koululutus sekä mm. tiedonvälitysjärjestelmät vaativat jatkuvaa ylläpitoa ja organisatorista hallintoa, joten tällaisten leirien päivittäiset kulut nousevat helposti minimissäänkin miljooniin euroihin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

Suuri määrä asumaan länsimaihin länsimaisella tasolla taitaa vain maksaa reilusti vielä enemmän eli jos huonoista vaihtoehdoista pitäisi valita se vähiten huonoin...

Pulmahan ei olisi niin suuri mikäli mm. pakolaiset työllistyisivät tilastojen mukaan paremmin, mutta mikäli eivät, niin valtioiden kantokykyjen rajat tulevat vastaan. Sitä ennen kansalaiset luultavasti äänestävät joukottain ns. populistipuolueita valtaan toki, ja olen jotenkin käsittänyt että olet moisia vastaan. Mikäli haluat paljonkin lisää "taakanjakoa" (tiettyyn rajaan saakka voi toimia, mutta ei suurissa määrin todellakaan, kun nytkin menee nitisten ja natisten), niin se on varma keino millä EU:n saa horjumaan sekä halveksimasi puolueet valtaan. Mutta miten vain.. ihmettelen vain mitenkä tuo käytännössä toimii, niin että kannattamasi asiat jäävät voitolle.. en oikein näe logiikkaa, millä sen saisi toimimaan tuolla tyylillä.

**************************************

Ellei ole loputtomia rahavaroja käytössä, niin on olemassa rajat, miten paljon pakolaisia voi ottaa vastaan ilman että yhteiskunta alkaa kärsimään ja oirehtimaan eikä sen jälkeen ainakaan helpompaa ole kantaa sitä globaalia vastuuta. Ruotsi on ottanut jo liikaa pakolaisia, kuten nyt poliitikotkin siellä alkavat myöntämään.

Uskon myös että samalla summalla voidaan auttaa paljon enemmän lähempänä kriisialueita kuin ottamalla vain enemmän pakolaisia (täällä auttaminen on paljon kalliimpaa ja useinmiten eniten hädänalaiset ovat pakolaisleireillä jos nyt ovat edes niihin saakka päässeet). Pakolaismäärän lisääminen on enemmänkin feel-good -meininkiä ja samalla rahasummalla saisi todennäköisesti paljon enemmän autettua vaikka nyt siellä pakolaisleirillä ja kriisialueilla. Luulisi että auttamisessa pitäisi keskittyä sen tehokkuuteen (mitä tietyllä summalla saa / miten apua saa järjestettyä tehokkaimmin tietyllä rahamäärällä) eikä mennä vain tunnepohjalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Minäkin kannatan presidenttiehdokkaiden tapaan kriisialueilla tapahtuvaa pakolaisten auttamista ja ennaltaehkäisevää kehitysyhteistyötä. Kuitenkin Suomi voi ottaa samaan aikaan vastaan nykyistä enemmän pakolaisia "humaanina investointina" kriisialueiden tulevaisuutta varten.

Suomessa turvallisissa olosuhteissa kouluttautuneet pakolaiset voivat tulevaisuudessa auttaa lähtömaidensa uuudellenrakentamisessa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Vyyhteä alettaneen selvittämään laajalla rintamalla. Presidentti Donald Trump suhautti hiljan tiedotteellaan tulen sytytyslankaan, joka tullee räjäyttämään uutispommeja viimeistään joulun jälkeen. Presidentin joulupommi ruotii ”humanitaarisen avun ja pakolaisavun” nimissä harjoitettua ihmiskauppaa, pedofiliaa... ...kansainvälistä järjestäytynyt rikollisuutta, jonka lonkerot ulottuvat myös Suomeen, täällä erityisesti maahanmuuttobisneksen, poliittisen korruption ja kansainvälisen veronkierron lonkeroihin.""

Kuka Suomen presidenttiehdokkaista lähtee ”kuivattamaan omaa suota”? https://blogit.kansalainen.fi/trumpilta-joulupommi/

Executive Order Blocking the Property of Persons Involved in Serious Human Rights Abuse or Corruption https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/ex...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyvä jos Usan viranomaiset selvittävät näiden Yhdysvaltojen kansallista turvallisuutta vaarantavien henkilöiden yhteysverkostoja, mutta tuokaan selvitystyö ei tule aiheuttamaan YK:n kaltaisille kv-ihmisoikeustoimijoille minkäänlaista maineenmenetystä...

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Suomen tasavallan presidentin on pääsääntöisesti ajettava Suomen
ja Suomen kansalaisten etuja. Vastuu koko maailmasta ja sen ongel-
mista on liikaa vaadittu ja käytännössä puhdasta maailmanhalausta
ja idealistista hölynpölyä. Suomi ei ole maailmanvalta, emme ole
vastuussa maailman suurvaltojen tekemisistä ja sotatantereiden
siivoamisesta tai Afrikan väestöräjähdyksestä. Olemme edistäneet
Afrikan väestöräjähdystä suoraan ja välillisesti jo Kehitysavulla
mutta ei kait meidän pidä siitä ruoskia itseämme uhrautumalla ?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Perustuslain 1§, ote siitä :

"Suomi osallistuu kansainväliseen yhteistyöhön rauhan ja ihmisoikeuksien turvaamiseksi sekä yhteiskunnan kehittämiseksi. Suomi on Euroopan unionin jäsen."

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Ei tuota osallistumista ole määritelty mitenkään. Osallistuminen voi tarkoittaa, vaikka rauhanturvatehtäviä tai painokkaiden vastalauseiden lausumisia (mitä YK:ssa kovin usein tehdään, vaikka menossa olisi kansanmurha).

Väestöräjähdys on ihmiskunnan, luonnon ja ilmaston suurin uhka. Parhaiten tätä torjuttaisiin toimilla väestönkasvun hillitsemiseksi. Suomen pakolaiskiintiön kasvattaminen on isossa kuvassa yksi kärpäsen paska, ainoat vaikutukset näkyvät Suomen budjetissa ja siinäkin hyvin vähän, vaikka onhan sekin raha jostain pois.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #15

Paras ehkäisykeino on koulutus, etenkin naisten. Toiseksi paras on toimiva terveydenhoito ja siihen liittyvä valistus.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #16

Voi ollakin. Pakolaiskiintiön kasvattamisella ei tämän kanssa kuitenkaan ole mitään tekemistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Se olikin kommentti väestöräjähdyskirjoituksiin.

Mutta on toki aasinsilta rakennettavissa. Pakolaiskiintiöillä puuhastelu on seurausten siistimistä kun hommat on aiemmin jätetty hoitamatta oikein. On lietsottu sotia omien kansallisten etujen takia, viety oman kehityksen edellytyksiä monellakin tavalla ja nyt on seuraukset silmien edessä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #19

Mitä sotia Suomi on lietsonut?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Suomi on mukana EU:ssa ja NATOn rauhankumppanina(sic!) läntisen n.s. arvoyhteisön piirissä. Ne ovat olleet ja ovat mukana useammassakin sodanlietsonnassa. Kannttaisi hieman katsoa missä porukoissa kulkee.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #21

Siis pitäisikö eristäytyä P-Korean tapaan, ettei olisi vastuussa kaikesta pahasta mitä maailmalla tapahtui. Vmp.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Kankaanpää ehdottelee P.Korealaista lähestymistä sodanlietsonnan vaihtoehdoksi. Niinhän se todellakin menee: maailmassa toimimiselle ei ole kuin kaksi asentoa. Tai voisi myös toimia rauhanomaisesti ja avoimesti, pyrkien auttamaan mutta ei päällepäsmäröimään ja pomottamaan. Järjenkäyttö on sallittua ja olisi ihan toivottavaa.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #27

No mainitse jokin maa, joka näin toimii.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #28

Lienee aika vaikea löytää maata jonka tuollaiseen kysymykseen voisi nimetä sillä seurauksena olisi, että sen käyttäytymisestä alettaisi etsiä tikulla toimia joissa se ei ole toiminut kauniisti ja hyvin. Jokaisen maan käyttäytymisestä kun löytyy jotain moitittavaa. Täydellisiä ei ole olemassakaan sillä onhan aina tiedetty, että täydellinen on hyvän vastakohta.

Ehkä nyt kuitenkin voisimme pitää esimerkiksi Sveitsiä vähemmän sodanlietsontaan osallistuneena kuin Suomea sekä Saksaa ja Ruotsia enemmän huonompiosaisia auttaneena kuin Suomea. Mutta kiellän pitämästä niitä esimerkillisinä kummassakaan suhteessa.

Tärkeintä ja ensisijaista meille olisi kuitenkin irrottautua politiikasta joka vie tällä hetkellä ihan päinvastaiseen suuntaan. Se olisi hyvä alku paremmalle elämälle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #18

Suomeen asutettavat ja täällä kouluttautuvat pakolaiset ovat humaania investointia.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #24

Mitäs tällä investoinnilla on mahdollista saada?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Postkoloniaalista teoretisointia tiedon valjastamisesta ideologiseksi "realismiksi" :

"Fisken (1993/2003, 135−138) mukaan tapa, jolla kolmatta maailmaa representoidaan esimerkiksi länsimaisessa mediassa on ensimmäisen maailman ”imperialisoivaan tiedon strategiaan perustuva tuote”. Kolmatta maailmaa ei voida esittää sen omilla ehdoilla, koska tällaisia tapoja ei ensimmäisessä maailmassa tunneta. Hänen mukaansa länsimainen tietämisen tapa luonnollistaa oman valtansa ja piilottaa poliittisuutensa esittämällä itsensä objektiivisena: tieteellinen ja rationaalinen tieto olisi siis seurausta länsimaisten tutkijoiden kyvystä tietää totuus."

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/4...

Ilkka Huotari

"pakolaiskriisin hoitamiseen nykyistä tehokkaammin"

Jos pakolaiskriisejä haluttaisiin hoitaa tehokkaammin, ohjattaisiin apu pakolaisleireille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ja ennaltaehkäisevään kehitysyhteistyöhön - onneton hallituksemme tosin jo ennätti ensitöikseen leikkaamaan kehitysyhteistyömäärärahoitusta ja vaaransi siten useiden jo hyvään alkuun saatetun projektin onnistumisen...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pakolaiskriisejä ennaltaehkäistäisi parhaiten lopettamalla sodanlietsonta ja kansallisten etujen ajaminen sotavoimin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Totta.

Sodanlietsonta on kuitenkin politiikan ytimessä myös Suomessa - turvallisuuspoliittisista selonteoista ja Puolustusvoimien kaluston uusintatarpeiden perusteluista tuo sodanuhalla pelottelu tulee ilmi...

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Toivoisin, että niin presidentit kuin hallituksen jäsenet allekirjoittaessaan
tiettyjen lobbauspiirien läpisaamia sopimusasiakirjoja, lukisivat petiitin ja
sopimuksen hintalapun hieman kaukokatseisemmin. Laskuhan tästä maailmanhalaami-
sesta ensikädessä annetaan veronmaksajan käteen. Viittaan Ruotsin tuoreeseen
valtionvarainministerin ulostuloon Ruotsin pakolaispolitiikan ongelmista.

Kannattaa ottaa karttamaapallo ja katsoa, mikä kärpäsenläntti Suomi on !

Kansan on hiukan vaikea ymmärtää sitä, että poliittinen eliitti paskoo näissä
asioissa vuodesta toiseen omaan pesäämme. Olemmeko niin alemmuudentuntoinen ja
hyväntahtoinen kansa, joka ei osaa sanoa koskaan ei ? Ojennamme auttavaa kättä
ja sitä myös purraan joka päivä kiitokseksi. Ja eikun seuraava kolehti..

Suomi on vuosien 1990-2017 aikana maksanut tätä paljonpuhuttua ja kritisoitua
Kehitysapua noin 24 miljardia euroa eli lisää matalampia aitoja Afrikkaan ja
Afganistanin unikkoviljelmien tallaajille. Ikuisuusprojekteja, joista on vaikea päästä irti. Rahan- ja avunpyytäjät eivät maailmasta lopu.

Ilkka Huotari

"Oxfordin yliopiston professori: Pakolaisten auttaminen kotimaissa on 135 kertaa tehokkaampaa kuin Eurooppaan tuominen"

https://www.kansalainen.fi/oxfordin-yliopiston-pro...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Professorilta on tainut jäädä huomaamatta, että paikanpäällä auttaminen vaatii rauhallisempia oloja kuin on monessakaan paikassa joista pakolaisia tulee. Auttaminen on siis likipitäen mahdotonta, etenkin kun ihmiset ovat jo lähteneet liikkeelle.

Ja jos professori ajattelisi pidemmälle, hän saattaisi huomata kansainvälisen talouden reilummat kauppatavat auttaisivat vielä tehokkaammin.

Ilkka Huotari

Syyriaankin on saatu rakennettua Trumpin aloitteen pohjalta turvallisia alueita, ei se varmaan mahdotonta ole.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan...
http://edition.cnn.com/2017/08/07/middleeast/syria...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #32

Aloite Astanaan ja tulitaukoihin sekä turvavyöhykkeisiin ei tainnut tulla Trumpilta mutta hän on, ainakin joissakin puheissaan, niitä tukenut.

Mutta ne ovat vielä kaukana sellaisesta turvasta, että esimerkiksi kehitysyhteistyöllä voitaisi saada omaehtoinen olojen paraneminen alkuun. Vielä tarvitaan ad hoc -apua sinne mihin ihmisiä on paennut ja pakolaisille parempaa turvaa.

Mutta tietenkin Trump voiosi lopettaa kapinallisten tukemisen ja siten aloittaa rauhallisemman elämän kehittymisen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset