jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kolpakoita ja snapseja!

Valtiovarainvaliokunta on suuressa viisaudessaan päätynyt puoltamaan alkoholiveron korotusta hallituksen esityksen mukaisesti :

 

     "Valiokunnan ehdotuksen mukaan kaikkien mietojen, käymisteitse valmistettujen juomien veroa korotettaisiin 10,7 prosenttia, viinien 13 ja oluen 10,9 prosenttia.

Ns. välituotteiden veronkorotus olisi keskimäärin 9,5 ja väkevien alkoholijuomien viisi prosenttia. Korotusten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta ja niillä tavoitellaan noin 100 miljoonan euron vuotuista lisäystä alkoholiverotuottoihin."

 

Tätä valiokuntapäätöstä voidaan perustellä myös sillä, että alkoholin ns. kohtuukulutuksen yleistymisen  seurauksena alkoholiehtoisten maksasairauskuolemien ja alkoholisidonnaisten pahoinpitelyiden määrät ovat rajusti lisääntyneet viimeisen parin vuosikymmenen aikana.  

 

     "Pahoinpitelyjen määrälliset muutokset ja väestön alkoholinkulutus ovat seuranneet toisiaan tiiviisti jo vuosikymmenien ajan. Viimeisten 20 vuoden aikana pahoinpitelyjen määrä on noin kaksinkertaistunut ja vuonna 2012 poliisin tietoon tuli vajaat 38 000 pahoinpitelyä. Noin kaksi kolmasosaa näistä rikoksista syyllisiksi epäillyistä on ollut alkoholin vaikutuksen alaisena. Tarkemmin tutkituista, vuonna 1998–2000 tapahtuneista henkirikoksista noin puolet liittyi syrjäytyneiden miesten alkoholinkäyttötilanteisiin, jotka muodostivat näiden henkirikosten yhden päätyypin. Toinen päätyyppi oli perhe- ja parisuhdetapot. Parisuhdetappojen määrä on viime vuosina noussut ja ne näyttävät muuttuneen enenevässä määrin puolisoiden keskinäiseksi ryypiskelyväkivallaksi."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Moni ostaakin juomansa Latviasta, koska ne eivät aiheuta terveysriskiä, eikä hintansa puolesta johda väkivaltaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Virossa on myös korotettu alkoholiveroa tänä vuonna ja sen seurauksena halvempaa alkoholia haetaan nyt Latviasta.

Alkoholin saatavuudella ja hinnalla kokonaiskuluksen säätäminen on toki ikuissuusongelma haittojen minimoinnissa, mutta joka tapauksessa ne ovat ainoat eduskunnan käytössä olevat keinot...

Pekka Iiskonmaki

Hallituksella on varmasti keinoja, jos edes jotain haluttaisiin tehdä.

Pudottamalla puoleen ravintoloissa myytävät alkoholijuomat, niin kontrolli toimisi.

Sosiaalisuus lisääntyisi.

Syntyisi omasta ja turismista tuhansia uusia työpaikkoja.

Virossa alkoholiveron korotuksen takana on Suomi ja se puree jo raakasti Viron koko talouselämään.

Virossa alkoholivero menee virolaiselle kulttuurille ja verotulot ovat sielläkin vähentyneet.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Virossa korotettiin veroa, totta. Se vaan meni päin pyllyä, jäi verotulot tulematta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

#8
Viroon tulee vielä vaalit ja nykyiset korottajat tuskin jatkavat.

Alkoholiveron kerrannaisvaikutukset näkyvät jo monella alalla.

Lisäksi alkoholin kulutus on Virossa alentunut viimeiset 10 -vuotta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Nuo alkoholin ja terveys- ja väkivaltahaittojen yhteys perustuu pohjimmiltaan näkemykseen, että jos alkoholi voidaan liittää tapahtuneeseen, se siihen liitetään ja se on syyllinen. Sen jälkeen syyllisyys jaetaan veronkorotusten avulla kaikille sitä nauttiville vaikka länsimainen oikeuskäsitys kieltääkin kollektiiviset rangaistukset.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kiistatonta näyttöä jatkuvan kohtuullisen alkoholin käyttämisen terveyshaitoista on myös olemassa - kohtuukäytön "viikkoarvot" ovat myös mielestäni liian korkeita. Viimeksi käydessäni terveystarkastuksessa sain täytettäväkseni esitietolomakkeen, jossa kysyttiin myös alkoholin käyttöäni ja siinä kyselyssä kohtuullisen käytön ylärajaksi oli merkitty 24 annosta viikossa.

Minusta se on melko paljon "kohtuudeksi". Sehön tarkoittaa joko laatikollista olutta tai kahta kossupulloa viikoittain!?

" Sen jälkeen syyllisyys jaetaan veronkorotusten avulla kaikille sitä nauttiville vaikka länsimainen oikeuskäsitys kieltääkin kollektiiviset rangaistukset."

Polttoaineidenkin hinnasta osa on haittaveroa :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Aikoinaan taisi olla K.A.Fagerholm joka, absolutistina ja Alkon johtajana, oli alkoholin käytöstä mieltä, että "liika on aina liikaa, mutta kohtuus liian vähän".

Kohtuus lienee jokaiselle enemmänkin henkilökohtainen asia. Itsellenikin puolet tuosta lomakkeen määrästä jo riittäisi punaviinina mitattuna. Mutta jos ajattelee kuten aikoinaan raittiusseura Kohtuuden ystävissä laskettiin, niin vähänhän tuo on. Heille, siis Z.Topeliukselle, E.Lönrothille ja kumppaneille kohtuus tarkoitti päivässä ruokaryyppyä ja lääkeryyppyä, normaaleja ruokajuomia sekä illalla 24 senttilitraa viskiä ja tietenkin talvellä kylmillä matkoilla asianmukaiset lämmikkeet. Heidän seuransa kaikessa kohtuuttomassa raivoraittiudessaan ei kuitenkaan menestynyt ja kuoli jäsenkatoon.

Alkoholijuomien verojen rangaisevuus kohdistuu myös niihin joille alkoholi haittojen asemesta vain raikastaa hengityksen ja matkaan saattaa hövelin käytöksen. Bensaveron kaikki maksajat sen sijaan pössyttelevät maksamastaan menovedestä pakokaasuja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Alkoholilla on tietenkin lääkinnällisiä ja terapeuttisia vaikutuksia - jatkuvan kohtuukäytön petollisuus lienee siinä, että toistuvaan kevyen nousuhumalan tuomaan tunteeseen kiintyy? Addiktion ylläpitämä mielihyvän tunne peittää alleen myös mahdolliset sairauden oireet...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Totta ja jatkuvaan käyttöön liittyy vaikutuksen inflatoituminen. Jotta koko ajan pystyisi pitämään yllä "seitin ohutta", pitää annostusta pikkusen lisätä.

Siksi pieni sirkkeli välillä tekee hyvää. Sen jälkeen taas maistuu ja pienempikin määrä riittää.

Hyvänolon tunne on siitä vekkuli, että se vaatii aina vertailukohdan. Sen pienenkin pahanolon tunteen jotta voi tuntea siirtymän riemullisuuden.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

#11
Olen myös kohtuukäyttäjä.

Otan vain sen verran, että henki haisee ja kaatuilen. Loput näyttelen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

:)

MInä osaan nuo temput ilman viinaakin...

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #14

#14
Minä juon harvoin viinaa tai vodkaa. Ne on alkoholistien ja suomalaisten juomia.

Yleensä niitä kaytetään vain puhdistusaineissa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Pari vuotta sitten itselläni todettiin valtimotauti katkokävelyoireiden pahentuessa ja samoihin aikoihin alkoi käydä ilmeiseksi, että jo pienet annokset alkoholia voivat olla minulle dramaattisia vaikutuksiltaan. Klaudikaation ilmaantuminen viittaa nimittäin jo pitkälle kehittyneeseen yleiseen valtimoiden kovettumiseen, joten humalahakuinen juominen ainakin on nyt syytä unohtaa ellen välttämättä halua kokea aivoinfarktia.

Tuon sairauden hoitoon kuuluu myös "laaja" valikoima päivittäin otettavia lääkkeitä, joten senkin vuoksi pämppäämistä on syytä välttää etteivät yllättävät yhteisvaikutukset pääse yllättämään...

Minulle kohtuukäyttö tarkoittaa siis yhtä tai kahta olutta saunan päälle - riippumatta siitä miten usein sitä saunaa lämmittää :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #13

Eikö tuollaisesta mene iho rypyille?

Voisiko sen saunomisen virtualisoida? Kännykkään saunaäppsi josta voi seurata kiukaan sihinää ja toisella kädellä samaan aikaan juoda niitä saunaoluita?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #16

Virtuaalisauna ja virtuaaliolut.

Alkoholittomia oluita ja viinejä ollaan joskus maisteltu, mutta totuuden nimissä on myönnettävä ettei niillä ole samaa buustia kuin alkoholillisilla (onpas vaikeasti kirjoittuva sanamuoto) vastineillaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Ajattelin lähinnä saunaa virtuaalisdigitaalisena mutta olutta re-alena. En usko oluen ensipuraisua saatavan ihan heti virtualisoitua. Siis eräänlainen virtuaalisen ja fyysillisen kokemuksen hybridi.

Jos alkoholittomalla linjalle pitää mennä niin taidan tyytyä alkoholittomaan Kossuun eli puhtaaseen veteen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Parinkymmenen vuoden sisällä luultavasti jo eri aistimuksia voitaneen tuottaa keinotekoisesti stimuloimalla elektronisesti sopivia hermoratoja - teknologinen kehitys kun on muutoinkin kiihtyvässä määrin muuttanut ihmisen käyttäytymistä ja ajattelutapoja.

Ei tarvitse kuin astua paikallisbussin kyytiin huomatakseen miten valtava teknologian luoma muutos on tapahtunut ihan vuosikymmenessä - ennen ihmiset istuivat lähes apaattisina paikoillaan kuin kanat orrella luoden silloin tällöin varovaisen hämmentyneitä katseita ympärilleen. Nyt jokainen näprää keskittyneenä älypuhelimen näyttöä saaden silminnähden intersubjektiivista tyydytystä puhelimen näytölle ilmaantuvasta informaatiosta...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #20

Informaatiota, ihanko totta? Minä olen luullut heidän pelaavan matopeliä, heittelevän vihaisilla linnuilla possuja t.m.s. Täytyypä nostaa arvostusta.

Kuinkahan mahtaa onnistua keinotekoiselta elektronisia ärsykkeitä sinkoavalta vempeleeltä tuottaa kielen päälle sellainen yhdistelmä pehmeää merlot:ta ja sinihomejuustoa joka väntää pikkusormen sillee sivistyneesti törrölleen?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Bumpers and snaps!
8.12.2017 12:12 Juho Antikainen The alcohol 17 comments
In its wisdom, the Finance Committee has decided to support the increase in alcohol tax as proposed by the Government:

"According to the committee's proposal, the tax on all feral beverages produced by fermentation would be increased by 10.7 percent, with wine 13 and beer by 10.9 percent.

The so-called intermediation tax increase would be on average 9.5 and 5% of spirits. These increases are to come into effect at the beginning of next year, and they are seeking an annual increase of around 100 million euros in alcoholic taxes. "

This committee decision can also be justified by the fact that the so- As a result of the increase in moderate consumption, the number of alcohol-dependent liver diseases and alcohol -related assaults has increased dramatically over the last couple of decades.

"The quantitative changes in alcohol consumption and the population's consumption of alcohol have followed closely for decades, over the last 20 years, the number of assaults has doubled, and nearly 38,000 assaults have been reported to the police in 2012. About two thirds of those suspected of having committed these crimes have been under the influence of alcohol. , about half of the homicides committed in 1998-2000 related to the alcohol consumption of marginalized men, which constituted one of the main types of these homicides, and the second main type was family and partner relationships, and the number of couples has increased in recent years and appear to have become increasingly inter-spousal violence among spouses.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset