jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Transfobia

Transfobialla tai paremminkin cisseksismillä tarkoitetaan trans- ja muunsukupuolisuuteen ja transihmisiin kohdistuvia pelokkaita, inhoavia tai halveksuvia tunteita ja asenteita, jotka julki tuotuina aiheuttavat merkittävää haittaa niin transihmisille kuin transfobikoille itselleenkin.

Wikipedian artikkeli cisseksismin  haittavaikutuksista transsukupuolisille  :

   "Transfobia aiheuttaa merkittävää stressiä transsukupuolisille ihmisille ja se voi johtaa häpeään, heikkoon itsetuntoon, vieraantumiseen ja riittämättömyyden tunteisiin. Transsukupuoliset nuoret yrittävät selvitä stressistä esimerkiksi karkaamalla kotoa, jättämällä koulun kesken, käyttämällä huumeita tai viiltelemällä itseään[5][6]. Vaikka tarkkojen tilastojen saaminen onkin vaikeaa, transsukupuolisten henkilöiden itsemurhamääriä pidetään erityisen korkeina. Niiden katsotaan johtuvan siitä, miten he tulevat perheen ja yhteiskunnassa taholta kohdelluiksi"

Transfobisia asenteita ei nykyään yleisesti pidetä hyväksyttävinä niiden syrjivän luonteen vuoksi - transfobian motivoima mielipiteenilmaisu ymmärretään edesvastuuttomaksi  affektiivisuudeksi ja siten ihan jo yleisten käytösnormien ja tasa-arvolain tarkoituksenkin mukaisesti cisseksistisesti käyttäytyvää henkilöä on syytä ainakin alkuunsa kohdella samalla rajat osoittavalla rakkaudella kuin rumia puhuvaa ja toisia lapsia läpsivää esikoululaista...

 

 

edit.  korjattu transfobian kohdentumisryhmän kuvausta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Polkaistaan homma käyntiin ajatelmalla.

Ihminen pelkää approksimaalisesti kahta asiaa; lapsena kummitusjunaa ja aikuisena totuutta. Kuinka kaikki kääntyykään päälaelleen iän karttuessa.

Jatkakaa te, minä lähden syömään riekkoa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä asiassa lopullista totuutta ei ole vielä esitetty - ihmiskunnan kehittymisprosessi on kesken siis...

https://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/suku...

Ilkka Huotari

Se, että joissain tapauksissa sukupuolta voi olla vaikea määrittää, ei vielä tarkoita oikein mitään. Se vaikeus voi johtua vaikka näistä: https://en.wikipedia.org/wiki/Disorders_of_sex_dev...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Intersukupuoliset tosiaan kärsivät myös affektiivisten ihmisten asenteista ja rakenteellisesta syrjinnästä, mikä on sekin tärkeä huomioitava seikka syrjinnän ennaltaehkäisyssä - ja transihmisillä sukupuolen epätyypillisyys ilmentyy sitten sukupuolen merkittävimmällä osa-alueella :

https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_identity

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #23

Niin,

Transfobia on luonteeltaan voimakkaan tunnepitoista.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #27

Jaa, mutta en minä pelkää transsukupuolisia tai -seksuaaleja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #30
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #32

Hyvä. Ei asioiden tarkastelu tieteellisestä näkökulmasta olekaan välttämättä mitään pelkoa tai affektiivisuutta.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Jatketaan vaan. Miksi väestörekisterissä ei ole yhtään Henteri Virkkulaa? Mitä ajatuksia tämä herättää lukijoissa? Kertooko tämä totuudenpelosta?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Autan sinua. Kokeile kirjoittaa etunimeni etunimihaun kenttään ja sitten sukunimeni sukunimihaun kenttään. Loppu on mahdollisuuksien kombinatoriikkaa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #4

Sangen avuliasta! Virkkula on tuiki tavallinen sukunimi, yhtään Henteriä ei löytynyt. Kombinaatiomahdollisuudet päättyivät siihen. Valeprofiileja, siis sellaisia, joissa kasvokuva ja nimi eivät muodosta todellisuutta vastaavaa kokonaisuutta, on Puheenvuoron historiassa esiintynyt lukuisasti. Kokemusperäisesti niitä on putkahtanut keskusteluihin maahanmuutosta ja vähemmistöistä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #5

Kun suoritan väestörekisterikeskuksen etunimihaun etunimelläni saan tulokseksi 88 kappaletta.

Voiko joku vahvistaa tämän?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #6

Totta puhut ja samannimisiä on syntynyt tällä vuosikymmenellä peräti 8.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #8

Kysymys kuuluu: kummitusjuna vaiko totuus?

p.s. Sanoudun irti siitä, että keskustelun ajautuminen sivuraiteille olisi vastuullani. Nyt vetäydyn muutamaksi tunniksi, vaikka en välttämättä haluaisi - en halua olla töykeä illallisisäntääni kohtaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #8

Minkä matematiikan mukaan 88=8 ?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #10

Tällä vuosikymmenellä (2010-2017) on syntynyt kahdeksan Henteri-nimistä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Mutta eihän kukaan synny jonkun nimisenä. Etunimikin annetaan ainakin virallisesti vasta lapsen syntymän jälkeen, jopa hätäkasteessa.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Pikemminkin täytyy taistella setan heteroiden setämiesten (miehiä ja naisia) transasia hlbt-saarnaaja fobiaa vastaan ts. pullamössöheterotransasiasetämiesfobia ... (vähän kuin Tuomas Embuske joka kovasti haluaisi olla edes bi mutta ei pysty)

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Vähän väsynyttä, argumentit ihan loppu kun mielipiteitä nimitetään totuudeksi. Mutta monilla tuntuu olevan kauhea halu päästä syrjimään vaikeassa tilanteessa olevia. Mistä se kertoo?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varmaankin kyse on hierarkisesti rakentuvista maailmankuvista, joille osallistava, inklusiivinen ja yhdenvertainen yhteiskunta on tuhoisa.

Timo Lehtonen

Jaana Holmström kirjoitti 24.11.2017 18:38: "...argumentit ihan loppu kun mielipiteitä nimitetään totuudeksi."

Olen monissa puheenvuoro.uusisuomi.fi-blogeissa ja muuallakin mediassa kirjoitetun perusteella todennut, että kerrottuja mielipiteitä pidetään usein totuutena, vaikka mielipiteitään esittäneet henkilöt eivät ole osanneet/pystyneet perustelemaan mihin perustuen heidän mielipiteensä ovat heidän mielestään tosi (totuus).

Kysymys Jaana Holmströmille: Oletko sinä joskus esittänyt mielipiteen, jonka sanomaa et ole pystynyt osoittamaan todeksi, vaikka sitä on sinulta pyydetty?

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Jos ja kun "totuudella" viitataan sukupuoleen, tiedät aivan hyvin, että se voidaan määritellä monin eri tavoin. Useista määritelmistä valitset omaan mielipiteeseesi sopivan, siitäkin huolimatta, että se sulkee ulkopuolelleen lukuisia ihmisiä. Jos taas määritelmä valitaan niin, että se sisältää erilaiset ihmiset, se vääjäämättä ei kelpaa Lehtoselle.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kysymys Timo Lehtoselle: voiko mielipide olla koskaan totta? Tai vastaavasti, voiko mielipide koskaan olla väärässä?

Kun puhut mielipiteistä, sinunkin pitäisi ymmärtää, että silloin kyse on jokaisen ihmisen omasta näkemyksestä. Näkemys on kyllä yksilön omin silmin katsottuna totta: "Sininen on kaunein väri". Mutta se voi olla toisen silmin katsottuna virheellinen väittämä.

Sinäkin keskustelet mielipiteilläsi. Perustelet asioita usein näennäistodellisin argumentein, mutta johtopäätöksesi ovat usein esittämiesi todisteiden vastaisia. Esimerkiksi: osoita todeksi väitteesi, että ihmislajin sukupuolia on olemassa vain kaksi?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #34

En ole Lehtonen mutta heitän tähän jotain anyway.

Jos mielipide tarkoittaa yksilön näkemystä koskien jotakin objektiivisen (ts. kaikille subjekteille saman) todellisuuden asiantilaa niin eikö se silloin ole joko tosi tai epätosi?

Se, että on arvostelmia (tätä ei kukaan varmaankaan kiellä), joiden "totuus" jää kunkin yksilön maun ratkaistavaksi, ei tarkoita sitä, että olisi vain tällaisia arvostelmia. Että kaikki olisi vain "mielipidettä". Esimerkiksi: "Sininen on kaunein väri." on muodollisesti täysin erilainen arvostelma kuin "Veden kolmoispiste on lämpötilassa 273,16 K ja paineessa 611,73 Pa."

Yötaivaalla matkaava täysikuu ei myöskään tipahda radaltaan kenenkään mielipiteen vaikutuksesta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #35

Mielipiteet perustuvat usein osatotuuksille - minäkin "myönnän" sen, että lisääntymiselimistön ja -funktion pohjalta ihminen voidaan lajina jaotella kahteen eri tyyppiin jopa universaalisti, mutta tätä jaottelua ei voi pitää mitenkään absoluuttisena totuutena.

Sukupuolivähemmistöt tekevät asiantilaan tunnetun poikkeuksen ja muutenkin ihmisen "tarkoitus" on jo kauan sitten eriytynyt luonnonvalintaan perustuvan sopeutumisen tuottamasta lajin säilymistä korostavasta merkityksestä. Kulttuurievoluution seurauksena ihminen tuottaa jatkuvasti itselleen uusia ja aikaisempaa kestävämpiä "merkityksiä" kumuloituneen tiedollisuuden varassa ...

Objektiivisena totuutena voi siis ainoastaan esittää, että binäärisessä sukupuolijärjestelmässä sukupuolet pyritään palauttamaan niiden lisääntymisominaisuuksien mukaisiin luokkiin lain ja normien ohjauksella ja totalitaristisemmissa yhteiskunnissa tätä kaksijakoisuutta ylläpidetään sitten "vahvemmalla ohjauksella".

https://fi.wikipedia.org/wiki/Yvonne_Hirdman

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Niinpä, myös lisääntymisfysiologian mukainen jako kahtia on osatotuus sillä osalla ihmisistä on kyky hedelmöittää ja osalla kyky hedelmöityä mutta sen lisäksi on joukko joka ei pysty kumpaankaan. Toisaalta, ainakaan vielä, ei ole löytynyt ihmistä joka kykenisi molempiin.

Samaten lisääntymiselinten eli jalkojen välissä olevat genitaalit vaihtelevat selvästä siittimestä monimuotoisten variaatioiden kautta selvään häpyyn. Jalkovälikään ei siis ole puhtaan kaksijakoinen.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #36

Allekirjoitan.

Ehkä pitäisi enemmän keskustella näiden teemojen alla käytävästä keskustelusta sinällään, ottaa tavoitteeksi siinä esiintyvän sotkun ja epämääräisyyden selkeyttäminen. Pitäisi pyrkiä sanomaan paremmin. On sellaista tuntoa kämmenselässä, että moraalinen ja empiirinen menevät hengen lämpöliikkeen voimasta jatkuvasti sekaisin; ihanteista tulee "totuuksia" ja totuuksista "ihanteita". Teen itse suurta, tuskaista ja uskonvaraista työtä sen eteen, että pysyisin ns. aidalla, tasapainoillen tuulen ja sateen keskellä. Etten tippuisi kumpaakaan näistä "pässinpäälaumoista", jotka syövät oman niittynsä putipuhtaaksi kaikesta kasvillisuudesta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Sotkuja todella piisaa ja jotkut sotkevat tarkoituksella koko ajan lisää. On totta, että selviin havaintoihin on helppo "sotkea" mukaan arvottaminen ja sen jälkeen moraalisia asenteita. Lopputuloksena on sotketut havainnot samassa kasassa moraalisten ennakkoluulojen kanssa. Silloin pässinpäät osuvat kivuliaasti herkkiin paikkoihin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #36

"Mielipiteet perustuvat usein osatotuuksille"

Mielipiteeni ja käsitykseni on, että sukupuoli määräytyy ihmisillä edelleen näin:
https://en.wikipedia.org/wiki/XY_sex-determination...

"aikaisempaa kestävämpiä "merkityksiä" "

Jos lisääntyminen jätettäisiin ihmisiltä kokonaan pois, olisiko näillä muilla merkityksillä kovinkaan paljon arvoa? Ihmiskunnan tasolla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #40

Lisääntyminen on sinänsä turvattua jo nyt - länsimaissa lapsikuolleisuus on vähäistä ja ihmisten keskimääräinen elinikäkin on ihan riittävän pitkä eikä sukupuolen varioituvuus myöskään vähennä yksilöiden lisääntymiskykyä. Sukupuolivähemmistöön kuuluminen ei itsessään välttämättä tee kenestäkään lisääntymiskyvytöntä.

"Jos lisääntyminen jätettäisiin ihmisiltä kokonaan pois, olisiko näillä muilla merkityksillä kovinkaan paljon arvoa? Ihmiskunnan tasolla."

Tämä kysymys tullee esille vasta sitten, kun maapallon liikakansoitus on ensin ratkaistu ja ihmistä uhkaa sukupuutto...

Kulttuurievoluution myötä saavutettu elintason nousu on muuttanut sukupuolen eri osa-alueiden keskinäisiä painoarvoja jo siinä määrin, että sen sosiaaliset ulottuvuudet ovat merkityksellisimpiä yhteiskunnan järjestymiselle kuin puhtaasti eläinperäisiin vietteihin palautuvat merkitykset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #40

Huotarin viittaama kuvaus on kokonaisuuden ja jopa pelkän lisääntymisfysiologiankin kannalta suppeahko eikä ota huomioon kaikkia asiaan vaikuttavia seikkoja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #42

Johtaa helposti yleistysharhaan ja siten vähemmistöryhmien dissaamiseen - tässä asiassa on jo näkyvillä aggressiivista pyrkimystä leimata sukupuolivähemmistöön kuuluvat häiriintyneiksi (tai suoraan M1-lähetteellä psykiatriseen hoitoon määrättäviksi henkilöiksi).

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #35

"Veden kolmoispiste on lämpötilassa 273,16 K ja paineessa 611,73 Pa." ei ole mielipide, vaan faktatieto.

Yötaivaalla seikkailevaa täysikuuta ei myöskään ohjata mielipiteen mukaan.

Kysyin Lehtoselta mielipiteestä, niin kuin Lehtonenkin omassa kommentissaan. Mielipide voi tukeutua osittaisesti faktatietoihin, mutta pääosin ihmisen omaan henkilökohtaiseen näkemykseen ja tilannekuvaan.

Jos näet juuri syntyneellä ihmisellä pippelin, voit ajatella, että kyseessä on mies. Voit kertoa useita vauvoja nähtyäsi mielipiteeksesi muodostuneen, että syntyvät lapset ovat joko miehiä tai naisia.

Todellisuudessa näet hyvin erilaisia sukupuolisia kokonaisuuksia, kromosomistoltaan miehiä, joilla on miehen sukuelimet, kromosomistoltaan naisia, joilla on naisen sukuelimet, naisia, joilla on emätin ja kivekset, kromosomistoltaan naisia, joilla on miehen sukuelimet ja joita erehdyt pitämään naisina ja päinvastoin

Näet myös sellaisia, jotka sukupuoleltaan ovat hämmentyneitä joko miehinä tai naisina, siinä sukupuolessa, jonka kätilö on visuaaliseen näkemykseensä perustuen väestörekisteriin merkinnyt.

Väinö Hirvelä

Katsokaa mitä kaikkea transfobiaksi nykyään lasketaan: https://www.youtube.com/watch?v=bWSbWC-QfaY

Täysin keksitty raamitus kikka millä pelkästään hiljennetään muita vai ihan oikea ongelma. En tiedä enkä kuvittele tietäväni. Olen vain lähtökohtaisesti skeptinen.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Käsi ylös ne, jotka vaativat Koivulan tapaan oikeutta loukata ja syrjiä transsukupuolisia puhuttelemalla heitä vanhalla nimellä ja viittaamalla heihin syntymäsukupuolella?

Käsi ylös ne, jotka eväisivät transsukupuolisilta nykyisin käytettävän ja toimivan hoidon?

Ei tämä ole tämän vaikeampaa.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Tässäpä omakohtainen kokemukseni, joka itsekunkin on helppo toteuttaa. Aikuisluisteluleireillä valmentajat tiedustelevat leirin aluksi, haluanko itsestäni käytettävän mitä nimeä. Vakiovastaus on Minna-Maaria ja niinpä käskytykset ja näytösjuonnot toteuttavat tuota kaavaa. Homma sujuu!

Miksi ämpylöidä, kun siihen ei ole aihetta?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Transseksuaalit eivät vain ole ymmärtäneet sitä karua tosiasiaa, että ihmiset nyt ovat ylipäätänsä toinen toistensa ikäviä vainoajia. Ei siihen mitään poikkeamaa tarvita. Transseksuaali ajattelee, että hyljeksintä johtuu heidän valtavirrasta poikkeavasta habituksestaan tai elämäntavastaan. Tosiasiassa he vain saavat suoraan ja avoimesti vastansa kaiken sen vainon ja hyljeksinnän minkä nk. normaalit ihmiset kohtaavat joka tapauksessa jossakin vaiheessa. Seksuaali- ym. vähemmistöjen sinänsä ymmärrettävää uhriutumista lietsotaan poliittisista syistä ja vihervasemmisto käyttää sitä oman agendansa ajamiseen - sen päämääristä mainittakoon mm. ydinperhemallin syrjäyttäminen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Karu" on rehellinen määrite kuvaamaan ihmiselle tavanomaisesti vastaantulevia yhteisöllisiä kokemuksia. Selän takana puhumista, pilkantekoa, väheksymistä yms. harjoitellaan jo pienestä pitäen koulukiusaamisen oppiaineen nimellä. Väittäisin silti tutkittuun tietoon perustuvasti, että erilaisilla vähemmistöillä syrjinnän kokemukset ovat kokonaisvaltaisemmin ja syvemmin läsnä kuin sellaisella keskiverrosti normeihin sujahtavalla kansalaisella, jolla on yleensä perheensä ja muiden läheisten muodostama suojaverkko tukenaan ylläpitämässä henkistä hyvinvointia.

Myönteistä ajattelulinjaa seurattaessa voisin arvella, että vähemmistöryhmien kokeman syrjinnän lieventäminen suunnitelmallisesti lisäisi yleisemminkin ihmisten keskinäistä kunnioitusta...

Timo Lehtonen

Jouni Borgman 24.11.2017 22:11... Oh, jee. Tuo oli hyvä nykytodellisuutta kuvaava kommentti. Kiitos.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Ydinperhemallin syrjäyttäminen, vihervasemmiston agenda. Missä tähän voisi tutustua konkreettisesti?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Varsin ikävää, että muunsukupuoliset on jälleen kerran jätetty ilmeisen tietoisesti tämän keskustelun ja problematiikan ulkopuolelle.

Ilmeisesti muunsukupuolisten poliittinen välinearvo on mitätön verrattuna transmiehiin ja -naisiin.

Vai onko muunsukupuolisiin kohdistuva fobia tabu jopa vihervasemmistolle ?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyvä huomio. Jopa niin hyvä, että korjaan blogitekstiäni tältä osin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset