jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Perusoikeuksista

   

 

     "Perusoikeudet ovat kansallisessa perustuslaissa valtion kansalaisilleen ja muille valtion oikeudenkäyttöpiirissä oleville takaamat oikeudet. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta perusoikeudet eivät takaa absoluuttista suojaa, vaan perustuslaissa ainoastaan edellytetään, että kyseisen oikeuden loukkaamisesta täytyy säätää lain tasoisesti ja vain tietyissä rajatuissa tarkoituksissa.

Perusoikeudet on siis säädetty kansallisesti."

 

Näin Wikipedia kertoo  ytimekkäästi perusoikeuksien olemuksesta ja jatkaa samalla selkeällä linjalla tarkentaen, että perusoikeuksia ovat myös oikeudet sosiaaliturvaan, terveyteen ja opetukseen. Maassaolostatuksesta riippumatta jokaisella on siis oikeus toimeentuloon, oikeus saada terveydenhoitoa ja jokaisella lapsella oikeus saada perusopetusta yhdenvertaisesti ja syrjimättömästi.

Valitettavasti Suomessa tilanne on se, että valtio ei lainsäädännöllä takaa maassaolostatukseltaan erityisten väestöryhmien perusoikeuksien toteutumista, vaan jokainen kunta joutuu erikseen harkinnanvaraisesti päättämään miten se varmistaa aluellaan oleskelevien maassaolostatukseltaan erityisten väestöryhmien perusoikeuksien toteutumisen. 

Helsingissä näyttäisi tuota harkintakykyä löytyvän kiitettävästi ...

 

 

PS. Kansainvälisten suositusten mukaan maassaolostatukseltaan erityisiä väestöryhmiä tulee kutsua yleisnimityksellä "paperittomat" eikä esimerkiksi rikollisuuteen viittavalla termillä "laittomasti maassaolevat" :

   "Throughout this brief, we refer to people who are without a valid residence permit “undocumented” (or, alternatively, as having “irregular” status), and not “illegal.” The term “illegal” is discriminatory and implies criminality. A person can never be ‘illegal’. Migration is not a crime. ‘Illegality’ as a status is only applied to migrants and used to deny them their rights. It also has a real impact on policy and public perception. Inaccurate language leads society to accept that people should be prosecuted and punished."

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Suomesta pystyn löytämään monta juttua joissa tuota on rikottu, mutta silti lakia on noudatettu. Onko se hyvä?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Satojen metrien leipäjonot. Lapset, joilla ei ole kenkiä eikä kyyneliä. Kymmenet tuhannet nuoret miehet syrjässä. Työpäivän mittainen jonotus olkaluu murtuneena teekoossa. Lottana toiminut isoäiti ruoka-apunötköttipurkista iloitsemassa. Wanhaa maitoa kaapissa. Veto asunnossa. Paskan haju kirppareilla.

Niin?

Juhani Vehmaskangas

Tottakai tuo murtunut olkaluu hoidetaan. Muutenkin olen sitä mieltä, että kyllä homma toimii. En ala kinaamaan siitä, etteikö se voisi toimia paremmin.
Harkitsen ketä äänestän. Tällä hetkellä Laura on hyvä kakkonen - ja ainoa...

Ilkka Huotari

"Paperittomat

Paperiton-käsitettä ei ole määritelty yksiselitteisesti ja sillä voi olla eri yhteyksissä eri merkitys. Paperittomia koskevaa erillistä lainsäädäntöä ei ole.

Paperittomilla viitataan käytännössä esimerkiksi niihin, joilla ei ole laillista oleskeluoikeutta. Paperittomilla viitataan usein myös liikkuvaan väestöön, jonka oleskelu Suomessa on laillista. Usein paperittomilla tarkoitetaan kielteisen päätökseen saaneita turvapaikanhakijoita, jotka ovat jääneet Suomeen laittomasti eri syistä johtuen.

Lainvalvonnan näkökulmasta termin paperiton käyttö ei ole suotavaa. Sen sijaan tulisi puhua siitä, oleskeleeko henkilö maassa laillisesti vai laittomasti."

http://intermin.fi/maahanmuutto/laittoman-maahanmu...

Niin?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lainvalvojalla on omat intressinsä - terveydenhoidon näkökulmasta paperittomat ovat henkilöitä, joilla ei ole voimassa olevaa sairausvakuutusta...

Ilkka Huotari

Eivät ole. Terveydenhoidon näkökulmasta he ovat henkilöitä, joilla ei ole Suomessa pätevää sairausvakuutusta.

"Paperittomuudella" ei ole sen kanssa mitään tekemistä. Heillä saattaa hyvinkin olla "paperit", eli vaikka henkilöllisyystodistus, tai mitä sillä nyt milloinkin halutaan tarkoittaa.

Miksi näin: koska terveydenhoito noudattaa myös lakia, eikä laissa mainita mitään papereista.

Timo Lehtonen

”…maassaolostatukseltaan erityisiä väestöryhmiä tulee kutsua yleisnimityksellä "paperittomat" eikä - - termillä "laittomasti maassaolevat"”

Ovatko Juhon tarkoittamat ”paperittomat” laillisesti Suomessa, jos he eivät ole laittomasti maassa?
Laillinen: lain vaatimukset täyttävä, lakiin perustuva, lakimääräinen, -sääteinen, lainmukainen, -voimainen, legaalinen.
Laiton: lainvastainen; sääntöjen vastainen.

Juhani Vehmaskangas

Oletan niin, että Suomessa on myös laillisesti maassa ollevia joilla nyt sitten vaan en ole henkkareita. Laittomasti maassa olevat ovat siis henkilöitä jotka eivät tule papereita saamaan. Mutta paperittomissa on myös heitä jotka vaan odottavat papereitaan.

Olen monessa asiassa eri mieltä. Ja sitä olen nytkin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Paperittomilla on usein paperit, passi ja henkilöllisyystodistus, joten tämäkään termi ei ole osuva.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Luvaton maassaoleskelu ei ole välttämättä laitonta - ihan heti en Suomen rikoslaista löydä pykälää, jonka perusteella luvattomasti maassa oleskelevaa voitaisiin rangaista sakoilla tai vankeudella...

Tässä yhteydessä paperittomilla henkilöillä tarkoitan ensisijassa valtion oikeudenkäytön piirissä oleskelevia henkilöitä, joilla ei ole voimassa olevaa sairausvakuutusta Suomessa eikä myöskään vakituista asuinpaikkaa kotikunnassa.

Pekka Pylkkönen

Sellaista oikeutta ihmisillä ei ole että he voisivat yksipuolisesti kaikissa tilanteissa päättää minkä valtion alueelle he asettuvat tai minkä valtion sosiaaliturvan piiriin asettuvat. Laittomasti maassaolevien tapauksessa palautus pikinmiten kotimaahan on sekä laillinen että moraalinen velvollisuus.

On joskus hämmentävän vaikea ymmärtää joidenkin, kuten Antikaisen, järjenjuoksemattomuutta. Tai sen puoleen Helsingin kaupunginhallituksen. Lain epäselvät tulkinnat antavat selvästi pölhöpopulisteille pelivaraa ja tältä osin laittomasta maassaolosta tulisikin kirjoittaa oma lakinsa. Se ei tarvitse kuin yhden pykälän:
"Veks!"

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Maasta poistaminen voidaan suorittaa toki milloin tahansa lain voiman saaneen käännytyspäätöksen jälkeen, mutta terveydenhuollon näkökulmasta henkilön kansalaisuus- tai maassaolostatus on toissijainen. Kaikilla on oikeus terveyteen ja riittäviin terveydenhoitopalveluihin sekä muihin perustuslaissa mainittuihin perusoikeuksiin riippumatta siitä, minkälaisten hallinnollisten pakkokeinojen kohteeksi kyseinen henkilö on mahdollisesti joutumassa.

"Lain epäselvyyksistä" sen verran, että Helsingissä toimii jo nyt paperittomille henkilöille tarkoitettu palvelukeskus, jossa vapaaehtoiset lääkärit hoitavat akuuteimpia potilaita - julkisuudelta salassa pidetty palveluasema on paikkana myös poliisin tiedossa, joten "lain" käytännöllinen tulkinta on tästä pääteltävissä. Vertaisin itse tätä ratkaisua narkomaaneille tarjolla oleviin palveluihin - huumausaineiden käyttäminen on yksiselitteisesti huumausaineiden käyttörikos, mutta siltikin sosiaalisista syistä ja järjestyshäiriöitä välttääkseen moni kaupunki tarjoaa piikkihuumeiden käyttäjille puhtaita neuloja ja käytettyjen neulojen keskitettyä palautuspalvelua...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Yksi "lain epäselvyys" on myös, että oleskeluluvan saamisen ehdot ovat oma juristerian muotonsa ja maasta poistamisen edellytykset toinen. Väliin jää harmaa alue jolla suurin osa n.s. "paperittomista" on eikä tuo harmaus saisi vaikuttaa saavatko ha tarvitsemaansa esim. sairaanhoitoa.

Pekka Pylkkönen

Mikäli terveys- tai sosiaalipalvelujen tarve pystyy odottamaan seuraavaan kotimaan lentoon saakka, niitä ei tietenkään pidä antaa vaan ohjata henkilö kotimaahansa saamaan apua.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Olemme juridiikan kovassa ytimessä. Mikään ei ole selvempää kuin se, että kaikki on täysin epäselvää.

Laittomasti maassa oleskelevat = Luvatta maassa oleskelevat = Maassaolostatukseltaan erityiset väestöryhmät = Valtion oikeudenkäytön piirissä oleskelevat henkilöt, joilla ei ole voimassa olevaa sairausvakuutusta = Henkilöt, joilla ei ole Suomessa pätevää sairausvakuutusta = Paperittomat = Paperittomat, jotka odottavat papereitaan = ...

Jeesus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset