jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Lastenpsykiatri Sinkkonen innostaa sukupuolitietoisuuteen lasten kasvatuksessa

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen intoutuu Iltalehdelle antamassaan haastattelussa suitsuttamaan varhaiskasvatuksen  ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin vakiintunutta sukupuolisensitiivistä kasvatusotetta - Sinkkonen kehottaa olemaan ohjaamatta lasta kohti tietynlaisia stereotyyppisiä sukupuolirooleja. Lapsen on annettava  löytää vapaasti ne asiat, joista hänelle on iloa. Poika saa siis olla hoivaava ja tyttö leikkiä palo-ja kuorma-autoilla, jos siltä tuntuu.

Sinkkonen on huolissaan siitä, että etenkin pojille tarjottu lokero poikana olemisesta on turhan ahdas.

Sinkkonen liennyttelee myös viime päivinä harhaisen transfobiseksi yltynyttä some-kohua, joka aiheutui hänen aiemmin  Länsiväylä-lehdelle antamansa haastattelun väärinkäsityksestä :

     "Sinkkonen kertoo työskennelleensä myös sukupuoltaan korjaavien ihmisten parissa. He ovat muistaneet jo leikki-ikäisestä lähtien samaistuneensa muuhun kuin omaan biologiseen sukupuoleensa. Sinkkonen muistuttaa, että lasta ei saa pakottaa kumpaankaan sukupuoleen vaan lapsen on annettava kasvaa siten kuin hän kasvaa.

- Tyttönä tai poikana oleminen saa koko ajan uusia elementtejä. Sukupuoli-identiteetti vakiintuu yli 20 vuoden kuluessa."

Näin juuri - kun esimerkiksi pojaksi syntymässään oletettu lapsi varhaislapsuudessan alkaa ilmentää identifioitumistaan tytöksi, niin vanhempien tulee antaa lapsen kasvaa siten kuin hän kasvaa ...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Asiantuntevaa infoa sukupuolisensitiivisestä varhaiskasvatuksesta kaikille tiedonhaluisille luettavaksi:

https://feministienvuoro.wordpress.com/2013/10/07/...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vielä näyttää pöllähtelevän muiluttajaisäin henki kumpujen yöstä ja leijuvan synkkien pohjamujujen yllä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #8

Suomi24.fi-keskustelujen "veteraanina" en itse juurikaan säikähdä näennäisesti aggressiivisen ulossulkevaa kommentointia vaikkakaan sellainen ei täällä PV:ssa ole yleinen tyyli eikä keskustelusääntöjen mukaistakaan...

Mistä johtuukin mieleen tuo Sinkkonen, joka osaa asetella sanansa aina tilanteen mukaan mahdollisimman laajan kuulijakunnan mieleiseksi, tulkintamahdollisuusrikkaasti siis :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Toki nahka parkkiintuu täällä Puheenvuorossakin ja joillakin sanomalehtien jurputuspalstoilla vaikka olenkin pidätellyt Suomi24:ään kommentointia. Jotenkin kuitenkin tuo eristysmielisyys provosoi minut kommentoimaan tuodessaan muistumia 1930-luvulta jolloin vielä miehet oli miehiä, naiset naisia ja läski valkoista.

Särmempää toki kuin toisaalta-toisaalta -tyylinen erilaisten näkökulmien tunnistaminen ja positiivinen kehumisen kautta rakentavaan palautteeseen ja sieltä lipaisun kautta finaaliin pyrkivä kommentointi.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ja todellakin linjassa lastenpsykiatri Sinkkosen kannanottojen kanssa. Mutta hänen tyttärensä ovatkin feministejä ;)

Pekka Pylkkönen

Joku oli Aatunkin isä. Eikä sitä isää syytetä penskan tekosista. Kai.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Hitleron vanhemmat ja lapsuuden aikainen lähipiiri tietenkin painostivat häntä sen aikakauden käsitysten mukaiseen ahtaaseen miehen sukupuolirooliin, johon hän ei temperamenttinsa ja habituksensakaan puolesta mahtunut - aikuisena hän sitten kosti tämän nöyryyttävän kaltoinkohtelunsa tunnetuin seurauksin...

Sukupuolisensitiivinen ote varhaiskasvatuksessa voi siis hyvinkin parantaa yksittäisten ihmisten ja välillisesti myös suurempienkin yhteisöjen hyvinvointia.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Transfoobikko Sinkkonen... Tuossa kohussa nähdään, ettei mikään riitä feministeille ja että heidän ideologiansa tulee lopulta syömään itse itsensä, kun kukaan ei ole tarpeeksi hyveellinen. Onneksi maailmalla tuo kehitys on alkanut jo näkymään ja jossain vaiheessa kolmannen aallon feministeistä tulee marginaaliryhmä samalla tavalla kuin yhtä autoritäärisestä liikkeestä nimeltä uusnatsismi.

http://www.nationalreview.com/article/449593/third...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Toisen aallon femimismi on tosiaan nyt (vakiintunutta ja ja osin jopa "konservatiivista") valtavirtaa - miesten ja naisten välinen palkkaero, naisiin kohdistuva väkivalta ja seksuaalinen häirintä ym. "perinteisesti" feministien agendalla olevat aiheet ovat silti edelleen ratkaisematta, joten en näe aihetta pelollesi siitä, että feminismi olisi vielä aikoihin tekemässä itseään tarpeettomaksi...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Se ei tee itseään tarpeettomaksi vaan marginalisoituu todellisuudesta vieraantumisen ja sisäisten ristiriitaisuuksien takia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Pikemminkin se sulautuu osaksi "yleistä individualismia" - tässä on nyt huomattava, että kolmannenkin aallon feminismin perusta kasvaa akateemisista alustoista, joten se vääjäämättä tulee rönsyilemään yhteiskunnan näkyvimmillä osa-alueilla. Ajankohtaisten sosiologisten ilmiöiden käsittely mediassa tapahtuu yleensä asiantuntijoita haastattelemalla ja kuten Sinkkosenkin kohdalla, niin myös jatkossa, asiantuntijoiden henkilökohtaiset näkemykset luovat oman aikakautensa yleisten arvokäsitysten pohjan...

Esimerkiksi oikeistolainen alt.right-heteroseksuaalinen arvopohja ei tule koskaan saavuttamaan samanlaista yhteiskunnan sosiaalista kehittymistä linjaavaa hegemoniaa, koska THL, Väestöliitto, STM yms. instanssit eivät houkuttele työpaikkoina jyrkkää sukupuolieroa tunnustavia konservatiivisia patriarkaattiuskovaisia :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Käsittääkseni nuo "patriarkaattiuskovaiset" tarvitsisivat auktoriteettiuskovaisempaa ympäristöä. Sellainen voisi syntyä vain jonkun karismaattisen henkilöpalvotun "vahvan johtajan" ympärille. Sellaistahan me emme enää suvaitse johtajaksemme, emmehän? Sen verran demokraatteja olemme, olemmehan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #13

Valtiosääntömme ei puolla tällaista yksilöidyn esikuvan arvovaltaa, kuten asia on vaikkapa Venäjällä tai Yhdysvalloissakin osittain.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset