jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kansainvälinen transihmisten hoitosuositus

Kansainvälinen transihmisten hoitosuositus on käännetty nyt myös suomen kielelle - hoitosuosituksen tavoite on tarjota kliinistä ohjeistusta terveydenhuollon asiantuntijoille, jotta he voivat tukea transihmisten turvallista ja henkilön yksilöllistä hyvinvointia tukevaa polkua.

 

     "Kansainvälinen transihmisten hoitosuositus on julkaistu suomeksi. Suosituksen on kääntänyt Setan Transtukipiste yhteistyössä HUS:n jaTAYS:n sukupuoli-identiteettitutkimuksen ja sukupuolen korjaushoidon asiantuntijoiden, Psykologiyhdistyksen työryhmän ja käännöstoimisto Delinguan kanssa.

Hoitosuosituksen julkaisee WPATH eli The World Professional Association for Transgender Health. WPATHin tarkoituksena on edistää transihmisten (mm. transsukupuoliset, muunsukupuoliset ja ei-binääriset) korkeinta mahdollista terveydenhoitoa. Hoitosuositus Standards of care V7 perustuu parhaimpaan mahdolliseen tieteelliseen ymmärrykseen ja ammatilliseen asiantuntemukseen."

 

Vaikka hoitosuositus onkin suunnattu pääasiassa terveydenhoidon ammattilaisille eri hoitoportailla, niin suositus soveltuu myös yleiseksi tietolähteeksi sukupuolidysforian oireisuudesta transihmisille, heidän läheisilleen ja julkisille laitoksille,  oppilaitoksille ja kouluille sekä varhaiskasvatuksen eri toimijoille.  Varhaislapsuudessa  ja nuoruusaikana sukupuolinormeista koetun poikkeaman (sukupuolirajojen ylittämisen) ja sukupuolidysforian kohtaaminen asianmukaisesti vähentää näiden lasten ja nuorten vaaraa joutua yleistyneiden ennakkoluulojen vuoksi syrjäytetyiksi ja parantaa oleellisesti heidän elinikäistä terveyttään ja hyvinvointia.

 

 

Transihmisten hyvän hoidon suositus suomen kielellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei kai kyseessä ole jonkinlainen hybridisodankäynti? Hyvä lisääntymisterveys on jokaisen kansakunnan selkäranka!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin on. Lisääntymisterveys ei suoranaisesti liity aiheeseen, mutta silti kommenttisi on asiapohjainen. Sen asiapohjaisuuden näkee esimerkiksi siitä, että niissä maissa, joissa lisääntymisterveyttä heikennetään välillisesti mm. aborttioikeutta voimakkaasti rajoittamalla, rehottaa korruptio ja kaikkinainen muu kaksinaismoralistinen asenne.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lisääntymisterveys paranee juuri aborttioikeutta rajoittamalla, koska myös sikiöiden kuolleisuus kuuluu myös siihen!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen Vastaus kommenttiin #5

Abortioikeutta rajoittavissa maissa teinitytyöt kuolevat sukkapuiko kohdussaan. Tahdotko sinä vanha setä oikeasti nähdä tyhjiin vuotavia naisia ja lapsia?

Toisaalta sinähän olet kristitty, joten sinulle synnin palkka on kuolema. Sinulle siis tuskin tekisi pahaa nähdä kuoliaaksi vuotanut 14-vuotias, koska tyttöhän olisi selvästi sortunut syntiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #7

Sodan jälkeisinä vuosikymmeninä arvioitiin Suomessa tehdyn vuosittain noin 30 000 raskaudenkeskeytystä, joistaainoastaan parituhatta oli luvallista. Minusta nykytilanne on paljon terveempi ja eettisesti kestävämpi - abortti tehdään yleensä jo hyvin aikaisessa vaiheessa raskautta eivätkä naiset kärsi epämääräisten keskeytysmenetelmien ikävistä seurauksista.

Pekka Pylkkönen

OECD on myös antanut suosituksensa Suomelle johon kuuluu esimerkiksi työttömyysturvan leikkaukset. Tavoitteena on kestävällä tavalla rahoitettu hyvinvointivaltio.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Euroopan neuvostopa on antanut Suomelle huomautuksen liian pienestö sosiaaliturvan tasosta.

Pekka Pylkkönen

Mutta kuten tiedät, nootti perustui virheelliseen katsaukseen Suomen sosiaaliturvasta kuten Suomen vastauksesta ilmenee.

Muut nootin saaneet maat olivat muuten Ruotsi ja Tanska. Pohjoismaat ovatkin Euroopan takapajula. Pitää lähteä opintomatkalle vaikka Viroon katsomaan kuinka asiat pitää hoitaa jotta noottitädit eivät menetä tolkkuaan.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #6

No miten mielestäsi pitäisi hoitaa ettei ihminen hävitä itsearvostustaan ja kotiansa? Mikä olisi mukava rangaistus rakenteellisesta työttömyydestä? Orjakauppa kenties?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Kokeillaan vaikka näin. Yli 50 vuotiaat tai vähintään 25 vuoden työuran tehneet jatkavat nykyisillä eduilla. Nuoremmat eivät saa mitään ilman osallistumista esimerkiksi koulutukseen tai yhteiskuntapalveluun.

Nykysysteemi orjuuttaa duunarit elättämään hirveän ison määrän työkykyistä väkeä. Siitä pitää joka tapauksessa päästä eroon. Asunnottomaksikin potkaiseminen on moraalisempaa kuin antaa hyväksikäyttää muita.

Ja kyllä joku yleinen sosiaaliturvan tason lasku kautta linjankin voisi olla ihan fiksua ja oikeudenmukaista.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #9

Mun mielestäni olisi upeampi systeemi missä ihmiset tekisivät töitä elatuksensa eteen ja heille maksettaisiin palkka.

Sä oot laskenut joskus jotain aivan utopistisia summia? Esim työmarkkinatuki+se asumistuki olisi ihan palkan nimikkeellä hyvä juttu monelle työttömälle. Eli sillä summalla tehtäisiin normaaleja töitä mistä saisi kerrytettyä eläkkeet.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

No tuo! Työmarkkinatuki, asumistuki ja ylläpitokorvaus tekevät tyypillisesti hiukan päälle tonnin kuussa nettona. Sillä vaikka 80-100 tuntia kuussa duunia yhteiseksi hyväksi niin kaikki ovat tyytyväisiä! Tuntipalkkakin jää hyvinkin kohtuulliseksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6
Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6

Pylkkönen tietää kertoa, että Euroopan neuvoston raportoinnit perustuisi virheelliselle tiedolle. Hän varmaan myös tietää, että OECD:n raportit perustuvat taloudellisten toimijoiden ja heitä tukevien poliitikkojen ja virkamiesten OECD:lle antamalle "vertaistuelle". Sen maaraportit eivät perustu OECD:n omien riippumattomien ja puolueettomien talousasiantuntijoiden tarkalle analyysille kohdemaasta vaan niiden sisältö ja toimenpidesuositukset ovat peräisin a.o. maiden talouseliitiltä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

Euroopan neuvoston nootissa huomioitiin työmarkkinatuki sekä asumistuki. Ei esimerkiksi toimeentulotukea sekä maksualennuksia jotka ovat osa Suomen sosiaaliturvaa.

OECD hyödyntää maaraporteissaan ajantasaista taloustieteellistä tutkimusta. Luonnollisesti he haastattelevat suomalaisia toimijoita. Esimerkiksi työttömyysturvan laskemissuositus perustuu nimenomaan havaintoon siitä että antelias työttömyysturva pidentää työttömyysjaksoja ja johtaa pitkän aikavälin tarkastelussa tuloerojen kasvuun.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Höpsönlöpsön. Meillä ei ole "anteliasta" työttömyysturvaa ja työttömyysaikoja pidentää työpaikkojen puute. Tuloerojen kasvuun johtaa toisaalta toisten palkkojen ja etuuksien polkeminen ja toisaalta toisten tulojen yletön ahnehtiminen, etenkin pääomatulojen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Jaa. Sää oletkin näitä trumppilaisia jotka ignooraa iloisesti tieteellisen näytön ja julistaa mutuiluaan. Typerää Mutta valitettavan yleistä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Pylkkönen menee nyt vaarallisen pitkälle metsään, mahtaako osata enää takaisin?

OECD:n maaraportteja on nimen omaan arvostelleet taloustieteilijät.

Mutta on totta, että taloustieteijöitä on moneen junaan ja osa jää vielä asemallekin. Kannattaa siis tarkastella maailmanmenoa itsekin ja koostaa käsityksensä useammasta näkökulmasta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vuoden takaisessa maaraportissaan OECD ei suosittele kovia leikkauksia työttömien aktivoimiseksi, vaan maaraportissa se peräänkuuluttaa työnantajien ja valtiovallan vastuuta irtisanottujen ja lomautettujen aktivoimisessa takaisin työelämään.

OECD pitää (nyt) työttömyysturvan tasoa kattavana ja melko tehokkaana :

"Suomalaista työttömyysturvaa OECD pitää kattavana ja melko tehokkaana. Etuuksien tasoa ei ole mahdollista pudottaa tuntuvasti nykyisestä.

Työttömyyskorvausta saavia tulisi kannustaa työntekoon esimerkiksi kiristämällä työnhakuun liittyviä velvoitteita. OECD:n mielestä aktivointitoimiin osallistumisesta ei pitäisi maksaa erikseen, sillä se antaa irtisanotuille väärän viestin. Nopeasti työllistyviä voitaisiin kuitenkin palkita."

https://yle.fi/uutiset/3-9312908

Pekka Pylkkönen

Kyseessä ei ole maaraportti vaan yhden julkaisusarjan osa. Maaraportissakin leikkaukset tuli kohdistaa ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, ei muihin työttömyysturvan muotoihin. Linkkisi takaa löytyvässä julkaisussa ei muistettu mainita mitä etuuslajia tarkoitettiin.

Olen samaa mieltä siitä että työmarkkinatukea on sinänsä turha leikata, sillä se ei tutkimusten mukaan juurikaan vaikuta ihmisten työllistymiseen. Toisin kuin ansiosidonnaisen leikkaukset. Toki oikeudenmukaisuusnäkökulmasta sitäkin voisi leikata, mutta ei osana tavoitteellista politiikkaa.

Timo Lehtonen

Kyseisessä julkaisussa STANDARDS OF CARE V7 – HYVÄN HOIDON SUOSITUS http://transtukipiste.fi/wp-content/uploads/2017/1...
olevia määritelmiä:

Sukupuoli: Sukupuoli määritellään syntymässä mieheksi tai naiseksi. Määritelmä perustuu yleensä ulkoisten sukuelinten ulkonäköön. Jos määrittelyä ei voi tehdä ulkoisten sukuelinten perusteella, otetaan huomioon muut tekijät (sisäiset sukuelimet sekä kromosomaalinen ja hormonaalinen sukupuoli) (Grumbach, Hughes & Conte, 2003; MacLaughlin & Donahoe, 2004; Money & Ehrhardt, 1972; Vilain, 2000). Useimpien ihmisten sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu vastaavat heille syntymässä määriteltyä sukupuolta, mutta transsukupuolisilla, muunsukupuolisilla ja sukupuolen kokemukseltaan tai ilmaisultaan epänormatiivisilla ihmisillä sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroavat syntymässä määritellystä sukupuolesta.

Sukupuoli-identiteetti: Ihmisen oma kokemus siitä, onko hän sukupuoleltaan miespuolinen (poika tai mies), naispuolinen (tyttö tai nainen) tai jokin muu (esimerkiksi poikatyttö, tyttö-poika, muunsukupuolinen, genderqueer tai sukupuoleton) (Bockting, 1999; Stoller, 1964).

Sukupuoli-identiteetin häiriö: Virallinen diagnoosi, joka on määritelty teoksessa Diagnostic Statistical Manual of Mental Disorders, 4. painos, tark. teksti (DSM IV-TR) (American Psychiatric Association, 2000). Sukupuoli-identiteetin häiriölle on tyypillistä vahva ja pysyvä toiseen sukupuoleen samaistuminen ja pysyvä tyytymättömyys nykyiseen sukupuoleen tai tunne sopimattomuudesta nykyiseen sukupuoleen liittyvään sukupuolirooliin. Tämä aiheuttaa kliinisesti merkittävää ahdistusta tai haittaa sosiaalisia suhteita, työelämää ja muita elämän tärkeitä osa-alueita.

Sukupuolirooli tai sukupuolen ilmaisu: Persoonallisuuden, ulkonäön ja käyttäytymisen ominaispiirteet, jotka tietyssä kulttuurissa ja tiettynä aikana yhdistetään maskuliinisuuteen tai feminiinisyyteen (eli tyypillisemmäksi miehen tai naisen sosiaalisessa roolissa) (Ruble, Martin & Berenbaum, 2006). Vaikka useimmat ihmiset ovat omaksuneet selkeästi maskuliinisen tai feminiinisen sosiaalisen sukupuoliroolin, joillakin on vaihtoehtoinen sukupuolirooli, kuten genderqueer tai muunsukupuolinen (transgender). Kaikilla ihmisillä on sukupuolen ilmaisussaan sekä maskuliinisia että feminiinisiä piirteitä, mutta niiden ilmaisutavat ja voimakkuusasteet vaihtelevat (Bockting, 2008).

Transsukupuolinen: Usein terveydenhoidon ammattilaisten käyttämä nimitys, jolla viitataan ihmisiin, jotka pyrkivät muuttamaan tai ovat jo muuttaneet ensi- ja/tai toissijaisia sukupuolitunnusmerkkejään feminisoivilla tai maskulinisoivilla lääketieteellisillä toimenpiteillä (hormoneilla ja/tai leikkauksilla). Yleensä tähän liittyy myös sukupuoliroolin pysyvä muuttaminen.

Genderqueer tai muunsukupuolinen: Nimitys, jota voidaan käyttää ihmisistä, joiden sukupuoli-identiteetti ja/tai -rooli ei vastaa kaksijakoista sukupuolikäsitystä, jonka mukaan sukupuolia ovat vain mies ja nainen sekä sosiaalisesti että fyysisesti (Bockting, 2008).

Transmies (FTM, Female-to-Male): Viittaa syntymässä naiseksi määriteltyyn henkilöön, joka on muuttamassa tai on jo muuttanut kehoaan ja/tai sukupuolirooliaan maskuliinisemmaksi.

Transnainen (MTF, Male-to-Female): Viittaa syntymässä mieheksi määriteltyyn henkilöön, joka on muuttamassa tai on jo muuttanut kehoaan ja/tai sukupuolirooliaan feminiinisemmäksi.

Timo Lehtonen

Kyseinen teos englanniksi:
Standards of Care for the Health of Transsexual, Transgender, and Gender Nonconforming People
The World Professional Association for Transgender Health - 7th Version
https://s3.amazonaws.com/amo_hub_content/Association140/files/Standards%20of%20Care%20V7%20-%202011%20WPATH%20(2)(1).pdf

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset