Sateenkaariperheet ry:n perhepoliittiset tavoitteet

Sateenkaariperheet ry:n perhepoliittiset tavoitteet on kirjattu yhdistyksen  verkkosivustolle vaikuttamistyö-osioon. Tavoiteohjelmaa selaamalla huomaa varsin nopeasti, että Suomi ei ole missään mielessä  vielä valmis hyvinvointivaltiona – yhdenvertaisuus ja tasa-arvo kun eivät toteudu lähimainkaan riittävässä laajuudessa eri perhemuotojen välillä.

Legaalisuuden puutteet koskettavat erityisesti useamman vanhemman perheitä, homo-, trans- ja bimiehiä sekä perheellistymistä suunnittelevia hlbti-ihmisiä. Esimerkiksi itsellinen transmies ei hedelmöityshoitolain kirjaimen perusteella ole oikeutettu hedelmöityshoitoihin, vaikka laki sallii naisparien ja itsellisten naisten inseminaatiohoidot lahjasukusoluilla…

Siteerausoikeuden puitteissa lainaan kirjoitukseeni pitkästä ja perusteellisesti perustellusta perhepoliittisesta tavoiteohjelmassa mielestäni keskeisen tavoitteen – kohdassa 5 yhdistys on esittänyt tavoitteekseen kahta useamman juridisen vanhemman mahdollistavan lainsäädännön ;

 

     "Lasten tosiasialliset perhetilanteet on otettava lainsäädännön pohjaksi. Joissain perheissä lapsella on useampia tosiasiallisia vanhempi. Tällaisia perheitä voivat olla uusperheet, mutta myös ns apilaperheet, joissa useampi kuin kaksi henkilöä on yhdessä päättänyt jakaa vanhemmuuden alusta lähtien. Lapsi luo kiintymyssuhteen jokaiseen vanhempaansa vanhempien lukumäärästä riippumatta. Tällaisten varhaisten kiintymyssuhteiden turvaaminen lapselle on Suomen perhelainsäädännössä mahdollista varmistaa ainoastaan myöntämällä kaikille lapsen tosiasiallisille vanhemmille juridisen vanhemman asema. Useamman kuin kahden vanhemman vanhemmuus voitaisiin juridisesti vahvistaa ainakin kahdella tavalla.

     a. Perheen sisäisessä adoptiossa ei kenenkään tarvitse luopua vanhemmuudestaan. Uusperheissä kohdataan usein tilanne, jossa lapsen elämään tulee jossain myöhäisemmässä vaiheessa aikuinen, josta aikaa myöten kasvaa vanhempi lapselle. Nykyäänkin voidaan tietyissä tilanteissa vahvistaa uuden vanhemman juridinen vanhemmuus perheen sisäisessä adoptiossa. Järjestelmämme ongelma on se, että edellisen vanhemman on tässä tilanteessa luovuttava vanhemmuudestaan. Usein lapsen etu todellisuudessa vaatisi sekä suhteen luomista uuteen vanhempaan että yhteyden säilyttämistä jo olemassa oleviin vanhempiin. Naisparin tilanteessa tämä voisi esimerkiksi tarkoittaa, että lapsen tosiasiallisen etäisän ei tarvitsisi luopua vanhemmuudestaan, jotta lapsi voisi saada turvatun asema siinä kodissa, jossa pääasiallisesti elää.

     b. Lapsen voi tunnustaa eli selittää omakseen useampi kuin kaksi halukasta Silloin kun lapsella on jo syntymästään alkaen useampia kuin kaksi vanhempaa, juridinen vanhemmuus on mahdollista vahvistaa jo ennen lapsen syntymää. Tämä voisi toteutua vanhemmuusolettaman tai tunnustamisen kautta. Jos esimerkiksi avioliitossa elävän naisparin osapuoli synnyttää lapsen, puolison vanhemmuus voitaisiin todeta avioliiton perusteella. Sen lisäksi lapsen biologinen isä ja hänen mahdollinen puolisonsa voisivat tunnustaa lapsen omakseen isyyslaissa määritellyllä tavalla ilman, että kukaan muu joutuisi tunnustamisen takia luopumaan vanhemmuudestaan. Lapsella olisi tässä tilanteessa neljä hänen hoivaansa ja elatukseensa vapaaehtoisesti sitoutunutta juridista vanhempaa."

 

Piakkoin eduskunnan hyväksymäksi tuleva lakiesitys äitiyslaiksi parantaa toki nykytilannetta vähentämällä byrokratiaa erityisissä tilanteissa juridista vanhemmuutta määriteltäessä, mutta äitiyslaki itsessään ei vielä ole riittävä korjausliike kohdentamaan vanhemmuutta määrittelevää lainsäädäntöä perustuslain yhdenvertaisuussäännöksen edellyttämällä tavalla.

 

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu