jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Nuorten käsityksiä omasta sukupuolisuudestaan ja seksuaalisuudestaan

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman viimeisimmän Kouluterveyskyselyn mukaan peruskoulujen 8. ja 9. luokkien oppilaista melkoinen osa kokee sukupuolensa muuksi kuin mitä väestötietojärjestelmä väittää.  Näiden ikäluokkien pojiksi ilmoitetuista oppilaista (35 684 vastaajaa) 94,4 prosenttia kokee myös olevansa poika ja vastaavasti tytöiksi leimatuista (36 599 vastaajaa) 94,5 prosenttia kokee melko vaivattomasti olevansa tyttö.

Myös ammattikoululaisten keskuudessa jakauma säilyy samansuuntaisena. Ammattikoululaisista noin 5,1 prosenttia kokee sukupuolensa olevan muu kuin mitä väestötietojärjestelmään on ilmoitettu.

Aikaisemmin esille tuoduissa selvityksissä  transihmisten  lukumäärää on arvioitu sukupuoli-identiteettitutkimuksiin hakeutuvien määristä ja näissä arvioissa on päädytty varovaisiin  promillelukemiin osuudeksi koko väestömäärästä, mutta todellisuudessa trans- ja muunsukupuolisia  lienee - ja myös  kehityspsykologisia tutkimustuloksia myötäillen -  olevan mieluumminkin vähintäänkin 5...10 prosenttia väestöstä.

Kouluterveyskyselyssä oppilaiden seksuaalista suuntautuneisuutta on kysytty ainoastaan lukion ja ammattioppilaitosten opiskelijoilta ja näiden vastausten perusteella ainoastaan reilut 10 prosenttia maamme teini-ikäisistä nuorista identifioituu muuksi kuin heteroseksuaaliksi, - pojista noin 7 prosenttia ja tytöistä noin 14 prosenttia. Teini-ikäiset suomalaiset nuoret ovat tämän kyselyn perusteella siis yllättävänkin heteronormatiivisia, sillä ulkomaalaisten tutkimusten mukaan nuorten aikuisten eli ikäryhmän 18...24 vuotiaiden keskuudessa  homo- ja biseksuaalisia olisi jo jopa puolet ikäryhmästään  ja suomalaisenkin selvityksen perusteella juuri aikuistuneiden keskuudessa seksuaalinen varioituvuus koetaan mutkattomasti omaksi jutuksi...

 

 

Lisäys: Kyselyn perusteella peruskoulujen 8. ja 9. luokkalaisista 18,8 prosenttia on ollut sukupuoliyhdynnässä. lukion 1. ja 2. luokan oppilasta yhdynnässä on ollut 38 prosenttia. Ammattikoululaisten keskuudessa yhdyntäkokemukset ovat sitten aivan eri kategoriassa, ammattikoulun pojista 53 prosentilla ja tytöistä  67 prosentilla on jo kokemusta "siitä"....

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (78 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Näin ne normienpurkutalkoot etenee.

Niko Sillanpää

Naulan kantaan, Myyryläinen. Kyse on tosiaan aktiivisesta toiminnasta eli talkoista, eli indoktrinaation ja edesvastuuttoman, ideologisesti motivoituneen sosiaalisen insinöörityön tulos, joka on massiivinen karhunpalvelus kyseisten haavoittuvaisten, helposti suggestoituvien nuorten mielenterveydelle. Toivottavasti tämän ideologisen projektin toimijat saadaan tulevaisuudessa edesvastuuseen teoistaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pikemminkin on kyse tiedon lisääntymisestä ja sen mieliä avartavasta vaikutuksesta jonka jälkeen aikaisempaan tietämättömyyteen perustuneet normit purkautuvat. Sen jälkeen ihmisillä on mahdollisuus pohtia omia tuntemuksiaan laajemman tiedon ja suvaitsevaisuuden oloissa.

Sehän on tietenkin kauhistus ihmisille jotka kuvittelevat omissa ennakkoluuloissaan pyöriskellessään olevansa oikeutettuja mestaroimaan muiden elämiä.

Eikä Sillanpääkään liene niin tietämätön maailmanmenosta etteikö tunnistaisi mitä kohti sanallinen piikkini tuossa kommentissa sojotti.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #3

Jos sama kysely tehdään vaikka 30-50-vuotiaiden kohorttiin, tulos on se promille, minkä Antikainen tuossa mainitsee. Se sama promille, joka olisi tuloksena myös nuorempien kohortissa, ellei heitä olisi altistettu tälle muodikkaalle, vaaralliselle indoktrinaatiolle. Kyse ei ole tiedosta, vaan ideologisesta projektista aivan kuten homo sovjeticusta luotaessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5

ApoWikin mukaan indoktrinaatio tarkoittaa ainoastaan uskontojen iskostamista omaksumishaluisten mieleen :) (ApohöpöWikissä tosin myös ateismi, uskonnottomuus ja tiede yleisesti rinnastetaan uskontoihin)

Disinformaatio taas tarkoittaa oikean Wikipedian mukaan tarkoituksellisen harhaanjohtavaa tiedottamista - esimerkiksi siis sellaista kommentointia, missä lastenlääkäreiden ja kehityspsykologien tekemien havaintojen pohjalta rakentuvaa informoimista kutsutaan aivopesuksi (indoktrinaatio) ja maalaillaan muutenkin piruja seinille Stalin-kortti hihasta repäisten...

Timo Lehtonen Vastaus kommenttiin #8

Haettiin "indoktrinoida" Kielitoimiston sanakirjasta: vars. pol. iskostaa t. ujuttaa mieliin jtak oppia t. katsomusta
https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/netmot.exe?...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #35

Esimerkiksi suomen kielen kieliopin ujuttaminen peruskoululaisten mieliin on indoktrinaatiota?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Eiköhän vanhempien suurempi varmuus johdu siitä, että he ovat jo ehtineet pohtia tuollaisia kysymyksiä pitempään ja päätyä siten omiin ratkaisuihinsa.

On tietysti myös otettava huomioon, että vanhemmat sukupolvet ovat olleet tiukemmin normien puristuksessa eikä heillä ole ollut yhtä vapaata mahdollisuutta pohtia omaa olemustaan. Suvaitsevammissa oloissa ja enemmin tiedoin ihmisen monimuotoisuudesta nuio pohdinnat heilläkin olisivat ehkä mahdollisesti saattaneet päätyä useammalta toisin.

Tietystikin meillä on joukossamme niitä jotka haluavat puristaa ihmiset elämään omien normiensa milaisesti heidän ennakkoluulojensa mukaan, valitettavasti. Onneksi kuitenkin ihmisten tietämys lisääntyy ja suvaitsevaisuus lisääntyy joten ihmisillä on enemmän vapautta ja mahdollisuuksia pohtia olemuksensa ihan itse.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #12

Edellisiä sukupolvia yhteenliimanneet sukupuolisidonnaiset normit olivat kyllä jälkikäteen nähtyinä karmeita seurauksiltaan l. vaikka meno olisi ajoittain vaikuttanutkin Tauno Palon ja Ansa Ikosen tähdittämältä elokuvalta, niin kulissien takana mm. perheväkivalta, lasten seksuaalinen hyväksikäyttö, raiskaukset ja tilastollisesti hämmästyttävän yleiset sikiönlähdetykset rapauttivat kansalaisten hyvinvointia huomattavan merkittävässä määrin.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #12

Sukupuoli ei nyt todellakaan ole jonkin henkilökohtaisen valinnan tulos. Jotain tolkkua näihin tuntemuksiin tarvitaan järjen lisäksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Sukupuoli kehittyy varhaislapsuudessa kuten muukin tietoinen mieli - kyse ei ole suorasta valinnasta kuten karkkihyllyn edessä tehdään, vaan asteittaisesta omaksumisesta :

"Children go through several stages in which they learn what behaviors are socially acceptable for males and females. Through this process, children come to identify themselves with a gender.
(1) Gender Labeling, occurs until the child is 2-3 years old. During this period, the child learns to identity his or her sex.
(2) During the preschool years, children learn that gender is stable in the Gender Stability phase. They understand that boys grow to be men and girls grow to be women.
(3) In the third stage, Gender Constancy, children further learn that gender is stable. This stage occurs as children are about 4-7 years old. They understand that even if a boy wears a dress, he will not become a female."

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #25

Olen tästä kokemusperäisesti eri mieltä. Synnyin miespuoliseksi. Jahtasin ikäisiäni tyttöjä jo kolmevuotiaana hiekkalaatikolla. Ja viisivuotiaasta muistan terävästi katselleeni kirjaimellisesti aikuisten hyvännäköisten naisten perään. Usko tai älä näin oli. Mitään tutkimustietoa ei tähän kaivata. Lapsuudenystäväni kertoo aivan samanlaisista kokemuksistaan. Lasten seksuaalisen minän kehityksen nopeutta rankasti aliarvioidaan.

Kun katsomme kehitysmaiden suuntaan niin siellä ei ole poikkeuksellista, että isäksi tai äidiksi tullaan 10-vuotiaana. Ns kehittynyt läntinen yhteiskuntamme on niin vieraantunut ihmisen normaalista kehityksestä, että se pitää mahdottomana ajatuksena alle 18-vuotiaiden seksipuuhia, vaikka ihminen on niihin kypsä jo viimeistään 14-vuotiaan iässä, jossa itse aloitin nämä harrastukset kuten muutama kaverinikin. Mitään haittaa tästä ei ollut kenellekään tietääkseni. Päinvastoin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #25

Täytyy kuitenkin erottaa sukupuoli ja normien määrittelemä sukupuolirooli.
Tässä erottelussa sosiologian rooli-käsite olisi käyttökelpoinen, valitettavasti sen merkitys on kadotettu kun "rooli" on ruvettu käyttäämään minkä tahansa tehtävän, funktion, tarkoituksen tai merkityksen synonyyminä ja siten vesitetty tämä yhteiskuntatieteellinen käsite, jonka tarkoitus oli nimenoma erottaa normien määrittämä käyttäytymismalli henkilön asemasta tai tehtävästä välttämättömästi seuraavasta toiminnasta.

Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #3

Minulla on pienestä asti ollut varmuus siitä, että olen koira. Sitä ei näe peilistä. Mutta missä tahansa koiralaumassa olen erittäin suosittu. Kotimaassa ja ulkomailla.

Vaimoni vahvistaa myös, että olen koira. Miten tätä asiaa tulisi yhteiskunnan tukea. Olen joutunut yksin kantamaan tämän. No kolme koiraa on tuossa vieressä tukena.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19
Juha Hämäläinen Vastaus kommenttiin #24

Jotain on yhtäläisyyttä kokemuksissamme.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #19

Onhan päivänselvää, että olet koiralauman jäsen. Ilmeisesti vaimosi on lauman johtaja.

Tiina Teittinen

erittäin epäasiallinen ja epätieteellinen kommentti.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #39

Ihmisillä ei pääsääntöisesti ole aihetta epäillä oman identiteettinsä ja kehollisuutensa yhteenjuurtuvuutta (cis-sukupuoliset), joten on ihan luontevaa sinänsä, että epätyypillisten ilmiöiden äärelle jouduttaessa selitystä haetaan ilmeisimmiksi koetuista vaihtoehdoista. Transidentiteetin, mikä on kieltämättä edelleen epätyypillinen ilmiö, siis kuvitellaan rinnastuvan samaistumiskokemukseen mihin tahansa elävään objektiin - toki rinnastamista koiraan voi jo itsessään pitää loukkauksena, "eläimellistämisenä" ja ihmisarvon riistoyrityksenä, mutta usein tuo loukkaaminen tapahtuu ilmeisen tahattomasti. Tietämättömyyden seurauksena.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Freud oli monessa asiassa oikeassa, mutta kyllä hänen käsityksensä ihmisen seksuaalisuudesta on sanoisinko mielikuvituksellinen omalla tavallaan.

Kevennys:

psykiatri: olittekos pienenä mustasukkainen isällenne?
-- juu, kyllä.

psykiatri: jaahas, taitaa olla oidipus-kompleksi. Äiditänne siis?

---ei suinkaan, vaan meidän piiasta!

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Oidipus-kompleksi on tarina jota Freud kehitti peittääkseen - itseltäänkin - todellisuudesta paljastuvat insestitapaukset. Freudin "teoriat" ovat pikemminkin fiktiivistä kirjallisuutta kuin tiedettä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Ehkä länsimaisen kulttuurin onkin syystä tarkoitus kuihtua pois jos nuo prosentit jatkaa kasvuaan...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lisääntymiseenhän tämä ei vaikuta millään tavalla ja toisekseen, mikä on länsimaisen kulttuurin ydintä muu kuin yksilöllinen valinnanvapaus?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Millainen on sellainen "länsimainen kulttuuri" jonka olemassaolo on kiinni siitä, että ihmiset pakotetaan heille vastenmielisiin muotteihin?

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Minullehan tää on ihan sama sinänsä, koska minun ei tarvitse selittää lapsilleni ja tai lapsenlapsilleni miksi suomalainen hyvinvointivaltio ja länsieurooppalainen kulttuuri johtivat omaan tuhoonsa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Elvis edustakoon länsimaista seksuaaliliberaalia kulttuuria :

https://www.youtube.com/watch?v=lzQ8GDBA8Is

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mitenkäs Myyryläinen Venäjällä sitten?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #26

Mikä Venäjällä? Mitä Kuikka hakee kysymyksellään ketjussa johon Antikainen asetti käsittäkseni aiheeksi nuorten sukupuoliidentiteetin hakemisen täällä Suomessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Kirjoitit: "Millainen on sellainen "länsimainen kulttuuri" jonka olemassaolo on kiinni siitä, että ihmiset pakotetaan heille vastenmielisiin muotteihin?"

Siksi kysymykseni on hyvin relevantti, koska sinut tiedetään venäjämyönteisenä ihmisenä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #37

Kysymys ei ole relevantti koska tämän keskustelun aloittavassa kirjoituksessa ei käsitelty mitenkään Venäjän asioita. Se ei olisi sitä, vaikka plokkaajana olisin ollut minä.

Toisaalta en ole erityisen Venäjämyönteinen vaan kaksinaismoralismin vastainen enkä pidä paikkaansapitämättömistä jutuista. Siksi olen joltisenkin monta kertaa puuttunut kommentoiden juttuihin joissa kaksinaismoralistisesti vaaditaan joiltakin muilta, itselle vastenmielisiltä, jotakin mutta sallitaan se toisille, itselle mieluisammille. Olen myös oikonut joitakin uutisia ja muita juttuja joissa esitetään suorastaan vääriä tietoja tuohon asenteeseen liittyen ja muutenkin. Nykyinen yhteiskunnallinen ilmapiirimme näyttää johtaneen tilanteeseen jossa tuollaisten perättömien juttujen kohteena on useinkin Venäjä tai joku muu joka uskaltaa ja ilkeää vastustaa n.s. läntisen arvoyhteisön pyrkimyksiä tai USAn johtajuutta siinä.

Olen arvostellut Venäjää monestakin asiasta silloin kun ellaista olen nähnyt. Hatrvemmin vain näissä keskusteluissa on puututtu sellaisiin asioihin. Enemmänkin on asiatonta älämölöä paikkaansapitämättömistä asioista. Osuvampaa kritiikkiä voisi esittää esimerkiksi heidän sosiaali- ja terveysasioidensa muutoksista mtta se kritiikki osoisi myös suomalaiseen SOTE-uudistukseen koska muutokset ovat samansuuntaisia kummassakin. Toisaalta ay-liikkeen asema ja mahdollisuudet jäsentensä edunvalvontaan ovat heikot. Mutta suuri osa tämän sisvustön älämölisteistä haluaisi saman menon tännekin.

Mitä tulee sukupuolien moninaisuuteen niin asenteet Venäjällä lienevät vielä vanhakantaisemmat kuin meillä Suomessa. Se ei kuitenkaan ole mikään perustelu mitenkään päin väittää, etteikö täällä tarvitsisi niitä korjata. Joten siis Venäjän vetäminen mukaan tähän keskusteluun täyttää trollauksen tuntomerkit siinä mielessä, että se yrittää vetää keskustelua n.s. sivuraiteelle, pois itse plokissa esiinnostetusta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pari linkkiä kouluikäisten ja pienempienkin lasten vanhemmille, erityisesti tuo yhdysvaltalainen sivu yksityiskohtaisuudessaan antaa selkeät ohjeet lasten sukupuolisensitiivisessä kasvatuksessa huomioitavaksi...

http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/tietoa_vanhe...

https://www.healthychildren.org/English/ages-stage...

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Sukupuolisensitiivisyys on tarkoitushakuista uuskieltä. Jossa ei pyritä antamaan tilaa ja herkkyyttä ajoittaisille/luonnollisille painottumiselle tyttö- ja poikamaisiin ilmaisuihin. Vaan taustalla on , vaikkakin usein tiedostamaton, pyrky häivyttää normaaleja, elämän omasta luonteesta nousevia ja lopulta parhaiten kaikenpuolista hyvinvointia ylläpitäviä sukupuolirooleja.
.
Tässä toiminnassaan aikuinen maksattaa omaa psykopatologista vaillinaisuuttaan lapsen kustannuksella hämmentäen hänen tervettä "hakuammuntaansa" uuden ja tuoreen elämän valtauksessa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuoliroolit ovat toki "ihmisen osa" sosiaalisena eläimenä ollessaan - ihminen kun käyttäytyy muutenkin jo usein aikaisemmin esille tuomillani representationalistisilla periaatteilla.

Aivan eri asia on kuitenkin esittää normipaineen alaisena pakosti sopeutettuna itselleen vierasta roolia kuin omien synnynnäisten ominaisuuksiensa tukemaa tulkintaa itsestään...

Tässä erään asiantuntijan kirjoitus sukupuolisensitiivisestä pedagogiikasta :

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Myönteistä, että nuoret voivat, uskaltavat ja osaavat ajatella perinnelaatikoiden ulkopuolella ja että asiantuntevat ja asiaankuuluvat tahot, kuten THL, tekevät näitä selvityksiä. Kehityksen seuraaminen ja tarvittaessa siihen reagointi esim. opetussuunnitelman ja kouluterveydenhuollon resurssoinnin kautta edellyttää luonnollisesti selvitysten toistamista ajoin.

Kouluterveyskyselyn tulokset sateenkaarinuorten hyvinvoinnista sen sijaan olivat huolestuttavaa luettavaa. Erityisesti pisti silmään niin hetero- kuin sateenkaarinuorten kokema henkinen ja fyysinen väkivalta vanhempiensa taholta. Sateenkaaripojat ja -tytöt kokivat vanhempiensa väkivaltaa vielä huomattavasti useammin kuin heteronuoret. Kokemukset kiusaamisesta koulussa ja vapaa-ajalla olivat yleisiä, mutta vielä yleisempää oli vanhempiensa nuoriin kohdistaman henkisen väkivallan kokeminen.

Vanhemmat koulun penkille, kiitos. Jos on pakko kiusata, kiusatkaa ikäseuraanne ja jättäkää lapset ja nuoret rauhaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yksityiskohtaisempi selvitys sateenkaarinuorten hyvinvoinnista :

http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/13523...

"Tässä tutkimuksessa tarkastellaan lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa
opiskelevien nuorten hyvinvointia, terveyttä, elintapoja, opiskelua ja tuen
saantia seksuaalisen suuntautumisen mukaan. Mielenkiinnon kohteena ovat
ne nuoret, jotka eivät identifioidu heteroiksi. Tekstin sujuvuuden vuoksi heitä
kutsutaan tässä tutkimuksessa sateenkaarinuoriksi vaikka yleensä käsite sisältää
myös sukupuolivähemmistöt."

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla nuorilla syrjintä- ja väkivaltakokemukset ovat aivan varmasti vielä yleisempiä...

Mika Sarivaara-Satta

Normipaine on vain tulos evoluutiosta, ja sukupuolisensitiivisyys tai sen puute on todellakin vain ensimmäisen maailman ongelmia. Ihmettelen kyllä ajatusmaailmaa jossa normaali on epänormaalia ja epänormaali on uusi, jopa tavoiteltava normaali.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Normaaliuden käsite on sopimuksenvarainen asia, etenkin kun sosiaaliset ilmiöt selittyvät vain sosiaalisilla faktoilla...

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10224/3...

Mika Sarivaara-Satta

Fucking identiteettipolitiikka!!! Mitä helvetin merkitystä mihinkään on sillä, mikä olet, sillä eiköhän paljon tärkeämpää ole se kuka olet.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Aivan, miksi niin monet haluavat määritellä mitä muut saavat olla? Siis pidetään yllä normeja miehestä ja naisesta sekä yhdestä oikeasta seksuaalisuhteen mallista heidän välillään? (tosin mielummin ilman minkäänkielistä kiroilua). Annetaan ihmisten valita ihan vapaasti sukupuolensa ja seksuaalisen suuntautumisensa sekä muodostaa ihmissuhteensa.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #30

No jos joutuu osallistumaan kustannuksiin, kun tervettä kehoa leikellään epämukavuuden välttämiseksi, niin suoraan sanottuna ainakin minua vituttaa niin paljon, että veri ei tahdo kiertää, mutta omilla rahoillaan operoikoon vaikka kyrvän otsaan ja vitun takaraivoon.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #38

Mitä otsaan ja takaraivoon tulee, kuvainnollisessa mielessä onnistuu aivan ilman kirurgisia toimenpiteitä. Vaikka molemmat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Niinpä, minunkaan ei tee mieli maksaa muiden itsehankimien urheiluvammojen korjaamista mutta ei tule silti mieleen esitellä nuorison käyttämiä välimerkkejä.

Samaten näin sydänsairaana ei tunnu mukavalta yhdistää verenkierronestymisiä seuraukseksi siitä, että omat ennakkoluulot törväävät reaalimaailmaan.

Oikeasti kuvitelma kyseisten genitaalien siirtäminen pään alueelle on jokseenkin eri asia kuin nyt p.o. kirurgiset toimenpiteet. Joku saattaisi pitää tuollaista esimerkkiä jopa loukkaavana, ihmisarvoa alentavana ja vähintäänkin osoituksena kuinka asenteissamme todellakin on korjaamisen varaa.

Toki luotan, että tiedon ja suvaitsevaisuuden lisääntyessä joskus tulevaisuudessa yhä useampi voi tuntea olonsa kotoisaksi ruumiissa joka ei noudata arkaaisia sukupuolikösityksiä. Mutta niin ei käy kaikille ja niiden jotka eivät nyt niin tunne, on elettävä ennen asenteiden korjaantumista.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #42

"Toki luotan, että tiedon ja suvaitsevaisuuden lisääntyessä joskus tulevaisuudessa yhä useampi voi tuntea olonsa kotoisaksi ruumiissa joka ei noudata arkaaisia sukupuolikösityksiä. Mutta niin ei käy kaikille ja niiden jotka eivät nyt niin tunne, on elettävä ennen asenteiden korjaantumista."

-----

-Avaisitko vähän tätä? Mitä tarkkaan ottaen pitäisi suvaita enemmän ja paremmin? Ja miten ruumis "noudattaa" jotain sukupuoli- tai muita käsityksiä?

Tarkoitatko, että transsukupuoliset kokevat tarvitsevansa leikkausta vain koska TOISET eivät suvaitse heidän kehoaan? Ja koska ei vielä olla riittävän suvaitsevaisia, niin leikkauksen toteuttaminen on paras tai pakotettu tapa elää suurempaa suvaitsevaisuutta odotellessa?

"Joskus tulevaisuudessa" ei tarvitse enää tehdä tätä kun asenteet ovat muuttuneet?

Minusta on melko... miten sen sanoisi... surullista ja aika avuttomalta vaikuttavaa odottaa asenteiden muutosta, ennenkuin voi itse pitää itsestään huolta parhaalla tavalla ja hyväksyä itsensä, myös oma kehonsa kaikkineen, sellaisena kuin se on.

Sehän tarkoittaa että on toisten "armoilla". Asenteiden täytyy muuttua, koska ne hallitsevat minua ja pakottavat minut tekemään jotain (leikkelemään tervettä kehoani) miltä muuten voisi välttyä. Näinkö?

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #47

"Tarkoitatko, että transsukupuoliset kokevat tarvitsevansa leikkausta vain koska TOISET eivät suvaitse heidän kehoaan? Ja koska ei vielä olla riittävän suvaitsevaisia, niin leikkauksen toteuttaminen on paras tai pakotettu tapa elää suurempaa suvaitsevaisuutta odotellessa?"

Joo, voisi ymmärtääkseni sanoa että joidenkin kohdalla on juuri näin. (Kun taas toiset kaipaisivat hoitoja siinäkin tapauksessa, että koko ympäristö suhtautuisi heihin ideaalisesti.)

Esimerkiksi Sari Weckroth on kirjoittanut: "Sen sijaan pitäisin kyllä johdonmukaisempana ja kaikkien kannalta selkeämpänä sitä, että jos nainen haluaa tulla mieheksi, niin naiseuden tunnusmerkeistä olisi silloin luovuttava. Kuten kohdusta ja munasarjoista." ( http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244... )

Yksittäisenä mielipiteenä tällä ei toki olisi isompaa merkitystä muille kuin kommentoijan lähiomaisille. Ongelma on siinä, että aikoinaan myös lainsäätäjä (ja esim. lääkärikunnan enemmistö) on ollut sitä mieltä, että vaikkapa miehellä ei nyt vain kuulu olla kohtua ja munasarjoja, ja ne tulee havaittaessa poistaa, vaikka niistä ei olisi asianosaiselle mitään harmia.

Sinänsä ei ole mitään erityistä tai vain transasioihin liittyvää siinä, että asenteet vaikuttavat (varsinkin sukupuolitettujen piirteiden kohdalla) siihen, hyväksyykö ihminen kehonsa ja pitääkö hän tarpeellisena jotain lääketieteellistä väliintuloa.

Jos naisella on runsas parrankasvu (ilman mitään erityistä sairautta), hän saattaa kyllästyä toisten kommentteihin, neuvoihin ja ei-toivottuun huomioon ja hakea asiaan lääketieteellistä apua, vaikka olisi tykönään sinänsä aivan tyytyväinen tähänkin ominaisuuteensa. Jos naiselta puuttuu vaikka MRKH-oireyhtymän vuoksi vagina, hän saattaa hakeutua korjausleikkaukseen jottei joutuisi törmäämään normeihin siitä, millaiset sukuelimet naisella pitäisi olla - vaikka hän itse hyväksyisi kehonsa kaikkineen sellaisena kuin se on.

Jos lääketieteellistä apua on saatavilla, miksi pitäisi kauhistella, että on toisten "armoilla"? (Lisäys:) Tai siis, onhan se tietenkin älytöntä että joidenkin mielestä joiltakuilta toisilta pitäisi poistaa munasarjat ja nämä asianosaiset kokevat helpoimmaksi tieksi mukautua siihen vaikka mieluummin ne pitäisivät, mutta ei asia kauhistelemalla varsinaisesti kummene.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #55

Tenka Issakainen, en taaskaan kysynyt sinulta, mutta käydään läpi.

"Esimerkiksi Sari Weckroth on kirjoittanut: "Sen sijaan pitäisin kyllä johdonmukaisempana ja kaikkien kannalta selkeämpänä sitä, että jos nainen haluaa tulla mieheksi, niin naiseuden tunnusmerkeistä olisi silloin luovuttava. Kuten kohdusta ja munasarjoista." ( http://susannakoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/244... )"
-----

-Kyllä, kirjoitin näin, jos on niin, että keholtaan nainen haluaa tulla keholtaan mieheksi. Näinhän sukupuolen"korjaus"leikkauksia on perusteltu. Että keho tulee saada "vastaamaan" koettua sukupuolta. Mutta jos ei ole miehen kehoa ja naisen kehoa, vaan kohtu voi olla joko miehellä tai naisella, ei silloin ole mitään "vastaavuuttakaan".

Minua sen sijaan ei lainkaan häiritse jos joku ajattelee, että ei ole mitään mieheyden ja naiseuden tunnusmerkkejä, ja uskoo/kokee olevansa (esim.) mies, jolla sattumoisin on kohtu ja munasarjat, niin mikä tällöin on välttämätön pakote toimenpiteeseen?

TÄMÄN vuoksi kyselin, että ollaanko vastapuolella tästä erimielisiä, vai katsotaanko että kohtu ja munasarjat kuuluvat naiseuteen. Jos kuuluvat, voiko todeta muuta kuin että johdonmukaisempaa olisi muuttaa kehonsa rehellisesti ja kokonaan muistuttamaan miehen kehoa.

Kun näin sukupuolenkorjausleikkaukseen menevät tuntuvat ajattelevan ja siltä pohjalta haluavan leikkauksia.

Yritän vain saada selvää mitä tästä ollaan mieltä. Jotta voin tehdä johdonmukaisia päätelmiä. Ei mitään muuta kuin johdonmukaisuutta. Kiitos etukäteen.

Mutta jos itse katson, että on olemassa naisen keho ja miehen keho, enkä ketään mihinkään määrää, en keneltäkään mitään kysele enkä muutenkaan kenenkään elämään puutu, niin miksi tämä näkemys miehen ja naisen kehosta pakottaisi ketään mihinkään operaatioon?

Kysyin (Myyryläiseltä, en sinulta) että millä tavalla tarkkaan ottaen pitäisi tulla "suvaitsevaisemmaksi". Sitenkö, että kaikki lakkaavat ajattelemasta että on olemassa mitään naisen ja miehen kehon osia?

Että sukupuoli on kokemus, jolla ei ole biologian kanssa mitään tekemistä? Sittenkö olemme tarpeeksi suvaitsevaisia? (Minä olin kyllä luullut suvaitsevaisuuden tarkoittavan jotain muuta...)

http://www.hyvejohtajuus.fi/12137/mita-on-olla-suv...

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #56

"Tenka Issakainen, en taaskaan kysynyt sinulta, mutta käydään läpi."

No, mutta miksi kysyit asiaa Myyryläiseltä, vaikka hän nähdäkseni ei pyytänyt sinua kysymään mitään? :) Kenties sinun on syytä pyytää hänen henkilökohtaiset yhteystietonsa, jos et toivo, että kukaan muu vastaa hänelle esittämiisi kysymyksiin. Toisten viestien kommentointi keskustelun viemiseksi eteenpäin ei ole suinkaan kiellettyä tällä alustalla.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #58

Ei ole kiellettyä. Teen itsekin niin usein. Enkä esittänyt muuta kuin toteamuksen. Siitä että tulit jälleen vastaamaan jonkun puolesta. Teit siitä turhaan noin ison numeron... Mutta tapasi kommentoida minun jollekin toiselle esittämiäni kysymyksiä on jo melko silmiinpistävää.

Myyryläinen tuskin kaipaa pelastamista, ja olin kiinnostunut hänen vastauksestaan. Koska kysymykseni koski hänen kirjoittamaansa viestiä. Toivon, ettei hän katso tulleensa niin pelastetuksi ettei tarvitse vastata.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #55

"Yksittäisenä mielipiteenä tällä ei toki olisi isompaa merkitystä muille kuin kommentoijan lähiomaisille. Ongelma on siinä, että aikoinaan myös lainsäätäjä (ja esim. lääkärikunnan enemmistö) on ollut sitä mieltä, että vaikkapa miehellä ei nyt vain kuulu olla kohtua ja munasarjoja, ja ne tulee havaittaessa poistaa, vaikka niistä ei olisi asianosaiselle mitään harmia."

----

-Ok. Yritän nyt hahmottaa ajatuskuviotasi. Olet siis sitä mieltä, että mitä tahansa kehossamme onkin, sillä ei ole sukupuolen kanssa suoraan mitään tekemistä, ei ole mikään tunnusmerkki sukupuoleen liittyen eikä "kuulu" kumpaankaan sukupuoleen?

Kiitos.

Mutta onko olemassa yhtään sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäynyttä joka ajattelisi näin? Jos ei, niin se on siis niiden syytä, jotka edelleen liittävät tietyt kehon osat sukupuoleen.
Ja tarve leikkauksiin poistuu vain jos tämä asenne poistuu? Näinkö?

En halua ivailla, yritän vain hahmottaa kuvaa.

-----
"Sinänsä ei ole mitään erityistä tai vain transasioihin liittyvää siinä, että asenteet vaikuttavat (varsinkin sukupuolitettujen piirteiden kohdalla) siihen, hyväksyykö ihminen kehonsa ja pitääkö hän tarpeellisena jotain lääketieteellistä väliintuloa."
---

-Käytät paljon sanoja ja koukeroisia lauseita. Kuten Myyryläinenkin. Oliko tässä jotain erityistä informaatiota tai pointtia?

-----
"Jos naisella on runsas parrankasvu (ilman mitään erityistä sairautta), hän saattaa kyllästyä toisten kommentteihin, neuvoihin ja ei-toivottuun huomioon ja hakea asiaan lääketieteellistä apua, vaikka olisi tykönään sinänsä aivan tyytyväinen tähänkin ominaisuuteensa. Jos naiselta puuttuu vaikka MRKH-oireyhtymän vuoksi vagina, hän saattaa hakeutua korjausleikkaukseen jottei joutuisi törmäämään normeihin siitä, millaiset sukuelimet naisella pitäisi olla - vaikka hän itse hyväksyisi kehonsa kaikkineen sellaisena kuin se on.

Jos lääketieteellistä apua on saatavilla, miksi pitäisi kauhistella, että on toisten "armoilla"? (Lisäys:) Tai siis, onhan se tietenkin älytöntä että joidenkin mielestä joiltakuilta toisilta pitäisi poistaa munasarjat ja nämä asianosaiset kokevat helpoimmaksi tieksi mukautua siihen vaikka mieluummin ne pitäisivät, mutta ei asia kauhistelemalla varsinaisesti kummene."
----

-Niin mikä tässä on se lääketieteellinen "apu"? Jos mitään absoluuttista miehen tai naisen kehoa tai mieheyden tai naiseuden ulkoisia tunnusmerkkejä ei ole? Sinun mielestäsi.

Eikö silloin kaikkien kannalta järkevintä, helpointa, terveintä ja terveellisintä olisi se, jos jokainen hyväksyisi oman kehonsa sellaisena kuin se on. Ja voi sitten itse mielessään kokea olevansa mies, vaikka on keho jossa on rinnat ja vagina?

Mikä estää tämän ajattelun? Anteeksi nyt, mutta en saa tuosta selostuksestasi paljonkaan selvää.

Lähinnä voisin ajatella, että jos suoraan kehotetaan poistamaan munasarjat, henkilö saattaa taipua jotta toiset, siis lähellä olevat ihmiset, lakkaisivat kauhistelemasta. Mutta pelkät yleiset tai joidenkin ihmisten mielipiteet ja näkemykset. Eihän niiden pitäisi pakottaa ketään mihinkään. (Parrankasvu naisella on jotain mikä yleisesti huomataan, mutta entä täysin naiseuskäsitystä vastaava keho, joka ei herätä huomiota, vaikka henkilö kokisi olevansa mies?)

Miljoonat muslimit ovat sitä mieltä, että islam on ainoa oikea uskonto, ja minun pitäisi kääntyä muslimiksi, jotta pääsisin paratiisiin enkä joutuisi helvettiin. Miksi en kuitenkaan tee niin?

Jos kukaan ei suoraan ketään mihinkään painosta eikä pakota, eikö meidän kaikkien tule voida vain kestää toisten ajattelutapoja, maailmankuvaa ja mielipiteitä. Varsinkin jos meillä on vain jokin "aavistus" että valtaosa tai suuri osa ajattelee näin, vaikkemme tiedä?

Ja tavoite olisi, että itse olemme sinut itsemme kanssa. Emmekä odota asenteiden muutosta, että voimme vapautua tarpeesta tehdä jotain?

Kysymys nyt sinulle: Näetkö siis sukupuolenkorjausleikkauksissa käyneet sellaisina ihmisinä, jotka ovat taipuneet yleiseen mielipiteeseen? Siis ovat taipuneet asenteiden, oletusten ja paineen alla. Ja he ovat tehneet jotain mitä heidän ei sinunkaan mielestäsi olisi pitänyt tai oikeasti tarvinnut tehdä?

Ja tämä tarve leikkauttaa itsensä, siis täysin terve kehonsa, on sinällään (sinunkin mielestäsi) surullinen asia, joka toivottavasti muuttuu tulevaisuudessa kun asenteet muuttuvat? Koska se on sinällään tarpeeton.

Mutta tällöinhän kyse ei ole "lääketieteellisestä avusta" (kuten esitit), vaan ihmisen mielikuvien ja toiveiden mukaisesta kehonmuokkauksesta. Samaan tapaan kuin kauneuskäsitykset ajavat ihmisiä kauneusleikkauksiin.

Saisinko tähän suoran vastauksen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #57

"Olet siis sitä mieltä, että mitä tahansa kehossamme onkin, sillä ei ole sukupuolen kanssa suoraan mitään tekemistä, ei ole mikään tunnusmerkki sukupuoleen liittyen eikä 'kuulu' kumpaankaan sukupuoleen?"

Tuossa on niputettu yhteen monta eri asiaa. 1) Monellakin kehollisella piirteellä on tekemistä sukupuolen kanssa, mutta 2) mikään yksittäinen kehollinen piirre ei tietääkseni ole ehdoton sukupuolen tunnusmerkki.

Muistelen kysyneeni sinulta joskus sukupuolen määritelmää, ja muistelen myös, että et itsekään osannut sellaista muotoilla. Onko sinusta sitten jokin kehollinen piirre, joka yksiselitteisesti määrittelee sukupuolen?

"Mutta onko olemassa yhtään sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäynyttä joka ajattelisi näin?"

Siis 1) vai 2)? Varmasti useimmat sukupuolesta kartalla olevat ymmärtävät että 2), riippumatta siitä kuinka omakohtainen asia on.

"Käytät paljon sanoja ja koukeroisia lauseita. Kuten Myyryläinenkin. Oliko tässä jotain erityistä informaatiota tai pointtia?"

Pahoittelut koukeroisuudesta! Koetan ilmaista pointtini yksinkertaisemmin lausein:

Asenteet vaikuttavat siihen, onko ihminen tyytyväinen kehoonsa.
Asenteet vaikuttavat siihen, tarvitseeko ihminen jotain lääketieteellistä apua.
Näin on monen asian kohdalla.
Transasiat eivät ole mitenkään erityisiä tässä mielessä.

"Niin mikä tässä on se lääketieteellinen 'apu'?"

No esimerkiksi partakarvoituksen poisto tai vaginan konstruointi.

"Jos mitään absoluuttista miehen tai naisen kehoa tai mieheyden tai naiseuden ulkoisia tunnusmerkkejä ei ole? Sinun mielestäsi."

Eihän minun mielipiteeni tässä paina! Vaan juuri vallitseva kulttuuri ja yhteisön odotukset, ja tietenkin yksilön oma kokemus. Jos jossain päin maailmaa suhtaudutaan täysin mutkattomasti siihen, että naisella voi olla parta tai että naisella ei tarvitse olla vaginaa, niin siellä tällaisille väliintuloille on todennäköisesti vähemmän tarvetta (joskaan tarve olisi sielläkään tuskin olematon).

"Eikö silloin kaikkien kannalta järkevintä, helpointa, terveintä ja terveellisintä olisi se, jos jokainen hyväksyisi oman kehonsa sellaisena kuin se on."

Esimerkiksi parrakkaana naisena? No, ehkä, mutta en koe että voisin mennä sanomaan kellekään tällaisessa tilanteessa, että hyväksy nyt vain itsesi äläkä välitä muiden kommenteista.

"Miljoonat muslimit ovat sitä mieltä, että islam on ainoa oikea uskonto, ja minun pitäisi kääntyä muslimiksi, jotta pääsisin paratiisiin enkä joutuisi helvettiin. Miksi en kuitenkaan tee niin?"

Sen tiedät parhaiten varmaankin itse. Oletko aivan vakuuttunut tämän rinnastuksen mielekkyydestä?

"Ja voi sitten itse mielessään kokea olevansa mies, vaikka on keho jossa on rinnat ja vagina? - Mikä estää tämän ajattelun?"

No, mikä esimerkiksi sinun kohdallasi estää sen? (Oletan tässä sinusta nyt muutamia asioita joista en ole varma.)

Mutta joo, toki on todellisuutta että pienenä tytöksi määritelty ihminen voi kokea olevansa mies ja olla samalla tyytyväinen kehoonsa.

Ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä. Joku liikuntakykynsä menettänyt voi olla täysin tyytyväinen siihen, että makaa vain paikoillaan, kun taas toinen toivoo pyörätuolia tai muuta liikuntamahdollisuutta. Olisiko paikallaan sanoa jälkimmäiselle, että mikä estää sinua olemasta tyytyväinen liikuntakyvyttömyyteesi?

"Näetkö siis sukupuolenkorjausleikkauksissa käyneet sellaisina ihmisinä, jotka ovat taipuneet yleiseen mielipiteeseen? Siis ovat taipuneet asenteiden, oletusten ja paineen alla. Ja he ovat tehneet jotain mitä heidän ei sinunkaan mielestäsi olisi pitänyt tai oikeasti tarvinnut tehdä?"

Asiaan liittyy joissakin tapauksissa myös tällaisia puolia, Suomessa merkittävämpänä juuri painostus hankkiutua eroon sukurauhasista. (Lisäys:) Joissakin maissa genitaalikirurgia on edellytys juridisen sukupuolen vahvistamiselle, ja siellä sitten ihmiset saattavat mennä leikkauksiin vaikka eivät itse niitä toivoisikaan.

"Ja tämä tarve leikkauttaa itsensä, siis täysin terve kehonsa, on sinällään (sinunkin mielestäsi) surullinen asia, joka toivottavasti muuttuu tulevaisuudessa kun asenteet muuttuvat? Koska se on sinällään tarpeeton."

Ei hoidoista kokonaan pääse eroon eikä ole nähdäkseni syytäkään. Hoidot parantavat ihmisen elämänlaatua osittain sosiaalisesti (ihminen tulee ulkopuolisten taholta tulkituksi sukupuolensa edustajana) mutta myös suoraan (muiden ihmisten mielipiteistä ja asenteista riippumatta).

(Lisäys:) Minusta on iloinen asia, että sukupuoliristiriitaa pystytään tuloksekkaasti hoitamaan.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #60

TI:"Tuossa on niputettu yhteen monta eri asiaa. 1) Monellakin kehollisella piirteellä on tekemistä sukupuolen kanssa, mutta 2) mikään yksittäinen kehollinen piirre ei tietääkseni ole ehdoton sukupuolen tunnusmerkki."
----

SW-Eli ei ole tekemistä sukupuolen kanssa. Säästäisi aikaa kun vastaisit suoraan ja lyhyesti. Ei ole olemassa miehen tai naisen kehon osia. Mielestäsi. Selvä.

-----
TI:Muistelen kysyneeni sinulta joskus sukupuolen määritelmää, ja muistelen myös, että et itsekään osannut sellaista muotoilla. Onko sinusta sitten jokin kehollinen piirre, joka yksiselitteisesti määrittelee sukupuolen?
----

SW:-On miehiä, on naisia, on intersukupuolisia. Kaikki nämä ovat tunnistettavissa sukupuolielimistä ja kromosomeista. Jo ennen kromosomien "löytämistä" tiedettiin mitkä sukuelimet ovat miehen ja mitkä naisen. Intersukupuolisuus ei määritä sukupuolta muuksi kuin mitä biologinen tunnistettavuus kertoo.

SW:"Mutta onko olemassa yhtään sukupuolenkorjausleikkauksen läpikäynyttä joka ajattelisi näin?"

TI:Siis 1) vai 2)? Varmasti useimmat sukupuolesta kartalla olevat ymmärtävät että 2), riippumatta siitä kuinka omakohtainen asia on.
----

SW:-Tästä olisi kiinnostavaa saada tietoa asianosaisilta. Että miksi he ovat halunneet muuttaa kehoaan. Aiemmin sukupuolenkorjausleikkaus on määritetty juuri siten, että keho pitää muuttaa "vastaamaan" koettua sukupuolta. Mutta tämä leikkausoperaation määritelmä ei ilmeisesti enää päde?

-------
TI:Asenteet vaikuttavat siihen, onko ihminen tyytyväinen kehoonsa.
Asenteet vaikuttavat siihen, tarvitseeko ihminen jotain lääketieteellistä apua.
Näin on monen asian kohdalla.
Transasiat eivät ole mitenkään erityisiä tässä mielessä.
-----

SW:-Tyytyväisyys omaan kehoonsa ja lääketieteellinen apu eivät ole sama asia. Jos kehossa ei ole mitään vialla (kuten jos nähdään asia kuten esitit: että mikään kehon osa ei määritä sukupuolta, silloin kyse ei ole "lääketieteellisestä avusta" vaan tyytymättömyydestä omaan kehoon.

------
SW:"Niin mikä tässä on se lääketieteellinen 'apu'?"

TI:-No esimerkiksi partakarvoituksen poisto tai vaginan konstruointi.

----
SW:-Tässä juuri kaipaisin sitä johdonmukaisuutta. Jos partakarvat eivät (mielestäsi) kerro sukupuolesta mitään, kyse on henkilökohtaisesta tyytymättömyydestä tähän ominaisuuteen. Ei jostain mikä täytyy lääketieteellisesti "hoitaa".

Ja jos vaginan kohdalla on samoin. Että se ei ole mikään "naisen elin", silloin kyse on vain henkilökohtaisesta tyytymättömyydestä siihen oman kehon osana.
-------

SW:"Jos mitään absoluuttista miehen tai naisen kehoa tai mieheyden tai naiseuden ulkoisia tunnusmerkkejä ei ole? Sinun mielestäsi."

TI:-Eihän minun mielipiteeni tässä paina! Vaan juuri vallitseva kulttuuri ja yhteisön odotukset, ja tietenkin yksilön oma kokemus. Jos jossain päin maailmaa suhtaudutaan täysin mutkattomasti siihen, että naisella voi olla parta tai että naisella ei tarvitse olla vaginaa, niin siellä tällaisille väliintuloille on todennäköisesti vähemmän tarvetta (joskaan tarve olisi sielläkään tuskin olematon).
-------

SW:-Kyllä se nyt vain painaa. Koska vallitseva kulttuuri ja yhteisön odotukset koostuvat yksilöiden näkemyksistä ja mielipiteistä. Mahdotontahan on keskustella kun se perustuu arvailulle siitä mitä "muut" ovat mieltä. Kuin emme kuuluisi siihen joukkoon ollenkaan.

-----
SW:"Eikö silloin kaikkien kannalta järkevintä, helpointa, terveintä ja terveellisintä olisi se, jos jokainen hyväksyisi oman kehonsa sellaisena kuin se on."

TI:Esimerkiksi parrakkaana naisena? No, ehkä, mutta en koe että voisin mennä sanomaan kellekään tällaisessa tilanteessa, että hyväksy nyt vain itsesi äläkä välitä muiden kommenteista.
----

SW:-Mutta tämähän on tavoite kuitenkin. Ei tuonkaan pidä olla mikään määräys, tietenkään. Vaan juuri se asenne joka voi muuttaa tarpeen mennä leikkelemään omaa kehoaan. Käytät tuota "parrakas nainen" -esimerkkiä, vaikka oman kehon leikkaaminen toisenmuotoiseksi on ymmärrettävästi paljon radikaalimpi toimenpide.

Eli. Ei tietenkään voi eikä pidä väkivaltaisesti määrätä tai kieltää ketään tekemästä operaatiota. Mutta eikö oma asenne voi olla se terve asenne, kaiken "ennakkoluulojen" ja "odotusten" vastapainoksi, jotka saavat ihmisiä menemään näihin peruuttamattomiin leikkauksiin? Joita ehkä myöhemmin katuvat, tai voi tulla komplikaatioita ym.

SW:"Ja voi sitten itse mielessään kokea olevansa mies, vaikka on keho jossa on rinnat ja vagina? - Mikä estää tämän ajattelun?"

TI:No, mikä esimerkiksi sinun kohdallasi estää sen? (Oletan tässä sinusta nyt muutamia asioita joista en ole varma.)
----

SW:-Tässä kohden sanon etten koe itseäni tarpeelliseksi esimerkiksi tässä. Sitä tulisi kysyä joltakulta joka "kokee" tai "kokee kokevansa" olevansa mies, jolla on rinnat ja vagina. Ja onko hänellä tarve muuttaa kehoaan.

---------
TI:"Mutta joo, toki on todellisuutta että pienenä tytöksi määritelty ihminen voi kokea olevansa mies ja olla samalla tyytyväinen kehoonsa.

Ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä. Joku liikuntakykynsä menettänyt voi olla täysin tyytyväinen siihen, että makaa vain paikoillaan, kun taas toinen toivoo pyörätuolia tai muuta liikuntamahdollisuutta. Olisiko paikallaan sanoa jälkimmäiselle, että mikä estää sinua olemasta tyytyväinen liikuntakyvyttömyyteesi?"
----

SW:-No nyt on esitettävä vastakysymys, että onko tuo rinnastus sinusta mielekäs? Liikuntakyvyttömyys vs. täysin terve keho, johon ulkopuoliset eivät pääosin mitenkään puutu, ja jonka voisi hyväksyä sellaisena kuin se on.

-------------

SW:"Näetkö siis sukupuolenkorjausleikkauksissa käyneet sellaisina ihmisinä, jotka ovat taipuneet yleiseen mielipiteeseen? Siis ovat taipuneet asenteiden, oletusten ja paineen alla. Ja he ovat tehneet jotain mitä heidän ei sinunkaan mielestäsi olisi pitänyt tai oikeasti tarvinnut tehdä?"

TI:"Asiaan liittyy joissakin tapauksissa myös tällaisia puolia, Suomessa merkittävämpänä juuri painostus hankkiutua eroon sukurauhasista. (Lisäys:) Joissakin maissa genitaalikirurgia on edellytys juridisen sukupuolen vahvistamiselle, ja siellä sitten ihmiset saattavat mennä leikkauksiin vaikka eivät itse niitä toivoisikaan."
-----

SW:-En nyt ole oikeastaan kiinnostunut juridisista seikoista. Vaan näkökulmasta itse asiaan. Oletan että vastaus on periaatteessa kyllä.

------
SW:"Ja tämä tarve leikkauttaa itsensä, siis täysin terve kehonsa, on sinällään (sinunkin mielestäsi) surullinen asia, joka toivottavasti muuttuu tulevaisuudessa kun asenteet muuttuvat? Koska se on sinällään tarpeeton."

TI: "Ei hoidoista kokonaan pääse eroon eikä ole nähdäkseni syytäkään. Hoidot parantavat ihmisen elämänlaatua osittain sosiaalisesti (ihminen tulee ulkopuolisten taholta tulkituksi sukupuolensa edustajana) mutta myös suoraan (muiden ihmisten mielipiteistä ja asenteista riippumatta)."
----

SW:-Sitä juuri yritän tässä kysyä, että miksi näet sen "hoitona" kun kyse on tarpeesta leikkauttaa täysin terve keho toisen näköiseksi. Hoito on jotain mitä sairas tai viallinen keho tarvitsee, terve keho ei tarvitse "hoitoa". Ja jos ei hyväksy omaa kehoaan, silloin voi kysyä että miksi ei voi hyväksyä.

Ja tässä juuri on se ristiriita. Kehon sukupuolisidonnaisista tulkinnoista pitäisi päästä eroon mutta kuitenkin leikkauksilla niitä vahvistetaan. Ja nimität leikkauksia "hoidoksi", vaikka kyse on nähdäkseni täysin plastiikkakirurgiaan rinnastettavasta operaatiosta, joka lähtee henkilön omista toiveista, jotka hän olettaa ympäristön toiveiksi.

Ja edelleen, on tapauksia, joissa leikkaus ei ole parantanut elämänlaatua, vaan pahentanut asiaa. Johtanut kierteeseen, lisännyt ahdistusta ja henkilö on katunut sitä jälkeenpäin.

Näistä tapauksista ei ole viimevuosina enää puhuttu. On useita vuosia siitä kun dokumentti "Katujat" tuli televisiosta. Sen esittelytekstissä sanottiin että sukupuolen muuttaminen leikkauksella voi olla "loputon rakennustyömaa".

Tämän ratkaisun esittäminen aina toimivana ja ihmisen elämän pelastavana täydellisen toimivana ja kaiken paremmaksi muuttavana operaationa ei kerro koko totuutta.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #61

Kannattaisi käydä terapeutille puhumassa tuosta traumastasi.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #61

"Eli ei ole tekemistä sukupuolen kanssa."

Niin, minähän kirjoitin: "Monellakin kehollisella piirteellä on tekemistä sukupuolen kanssa." Väärinymmärrys on varsin huomattava! Etkö tosiaan huomannut tuota lausettani?

"On miehiä, on naisia, on intersukupuolisia. Kaikki nämä ovat tunnistettavissa sukupuolielimistä ja kromosomeista."

Et vastannut kysymykseen. Millä yksiselitteisillä kriteereillä määrittelet miehen tai naisen? Miten vaikkapa täydentäisit lauseen: "Mies on ihminen, jolla on - -"

"Tästä olisi kiinnostavaa saada tietoa asianosaisilta."

Joo, suosittelen perehtymään! Sitten eivät jää pohdinnat niin todellisuudesta irrallisiksi.

"Tässä juuri kaipaisin sitä johdonmukaisuutta. Jos partakarvat eivät (mielestäsi) kerro sukupuolesta mitään, kyse on henkilökohtaisesta tyytymättömyydestä tähän ominaisuuteen. Ei jostain mikä täytyy lääketieteellisesti 'hoitaa' - Ja jos vaginan kohdalla on samoin."

Nyt en saa kiinni tästä ajatuksesta. Jos nainen on tyytymätön em. epätyypillisiin seikkoihin, niin - niitäkö ei pitäisi silloin hoitaa?

"Kyllä se nyt vain painaa. Koska vallitseva kulttuuri ja yhteisön odotukset koostuvat yksilöiden näkemyksistä ja mielipiteistä."

Tarkoitin, että minun mielipiteeni ei paina sen suhteen, pitäisikö jonkun henkilön X hakeutua johonkin tiettyyn hoitoon. Jos oire tai piirre aiheuttaa hänelle elämänlaadun heikkenemistä ja seikasta eroon pääseminen helpottaa oloa, niin sitten hänen on varmaankin hyvä hoitaa asia.

Minun henk.koht. mielipiteeni ei myöskään mahda mitään sille, että meidän kulttuurissamme ymmärtääkseni partaa pidetään maskuliinisena ja esimerkiksi tietynmallisia rintoja feminiinisenä piirteenä.

"No nyt on esitettävä vastakysymys, että onko tuo rinnastus sinusta mielekäs? Liikuntakyvyttömyys vs. täysin terve keho, johon ulkopuoliset eivät pääosin mitenkään puutu, ja jonka voisi hyväksyä sellaisena kuin se on."

Katsos, ihminen ei ole pelkkä keho. Liikuntakyvyttömän keholle ei ole sinänsä mitenkään tarpeellista päästä esimerkiksi käymään itsenäisesti kaupassa, luonnossa, kavereiden luona. Mutta jos ihminen menettää itsenäisen liikkumiskykynsä, hän saattaa masentua, menettää elämänhalunsa, tulla itsetuhoiseksi jne. - etenkin siinä tapauksessa, jos häntä voitaisiin auttaa, mutta sitä ei jostain periaatteellisesta syystä viitsitä tehdä. - Kaikki em. kurjuudet ovat pelkkiä subjektiivisia fiiliksiä, ja itse asiassa aika samantyyppisiä joista hoitamattomat transsukupuolisetkin saattavat raportoida.

Transsukupuolisen hoitamaton keho vs. täysin cissukupuolisen keho, johon ulkopuoliset eivät mitenkään puutu ja jonka voisi hyväksyä sellaisena kuin se on. Joo, tämä on oikein osuva rinnastus.

"Ja nimität leikkauksia 'hoidoksi', vaikka kyse on nähdäkseni täysin plastiikkakirurgiaan rinnastettavasta operaatiosta, joka lähtee henkilön omista toiveista, jotka hän olettaa ympäristön toiveiksi."

Siis leikkauksethan OVAT plastiikkakirurgiaa. Plastiikkakirurgia on aivan kunniallinen osa-alue julkisessa terveydenhuollossa. Siinä siirretään ihoa palovammapotilaille, poistetaan hankalissa paikoissa olevia kasvaimia, rakennetaan neniä, tehdään korjaushoitoihin kuuluvia leikkauksia ynnä muuta, minkä lääketiede on todennut yleisesti ottaen toimivaksi hoidoksi.

"Ja edelleen, on tapauksia, joissa leikkaus ei ole parantanut elämänlaatua, vaan pahentanut asiaa. Johtanut kierteeseen, lisännyt ahdistusta ja henkilö on katunut sitä jälkeenpäin."

Totta kai. Monet katuvat syöpähoitojakin. Ja jos tehtäisiin vain sellaisia kirurgisia operaatioita jotka päättyvät satavarmasti hyvin, mitään kirurgisia operaatioita ei tehtäisi.

"Näistä tapauksista ei ole viimevuosina enää puhuttu."

Juuri puhuit. Muistaakseni aiemmissakin keskusteluissa. Kuten monet muutkin keskustelijat. Kuinka usein kyseinen dokkari olisi mielestäsi hyvä esittää uusintana?

"Tämän ratkaisun esittäminen aina toimivana ja ihmisen elämän pelastavana täydellisen toimivana ja kaiken paremmaksi muuttavana operaationa ei kerro koko totuutta."

Aikamoinen understatement! Tuollainen väitehän olisi aivan täyttä kukkua. Tosin en muista nähneeni, että kukaan olisi tuollaista väittänytkään. Voinet laittaa sitaatin?

(On myös muistettava, että leikkaushoidot eivät ole mitenkään korjaushoitojen ykkösasia.)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #66

Lämpimät kiitokset Issakaiselle kun jaksoi noin perinpohjin ja osuvasti vastata Weckrothille.

Itseäni alkaa hieman jo kyllästyttää kun hän jankuttaa ja jaksaa tivata samoja, hänelle jo monta kertaa avattuja kantoja ihmisen kehon ja mielen moninaisuudesta, yhteiskunnallisista olosuhteista ja asenneilmapiireistä niiden ympärillä ja ihmisten erilaisesta herkkyydestä ja suhtautumisista niiden kaikkien muodostamaan kokonaisuuteen.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #68

"Itseäni alkaa hieman jo kyllästyttää kun hän jankuttaa ja jaksaa tivata samoja, hänelle jo monta kertaa avattuja kantoja ihmisen kehon ja mielen moninaisuudesta, yhteiskunnallisista olosuhteista ja asenneilmapiireistä niiden ympärillä ja ihmisten erilaisesta herkkyydestä ja suhtautumisista niiden kaikkien muodostamaan kokonaisuuteen."

-----

-Minulle on oikeasti täysin yhdentekevää kuinka paljon sinua kyllästyttää vastata kysymyksiini. Älä huomioi jos niin kovasti vaivaa. Esitin kuitenkin alunperin kysymykseni nimenomaan sinulle. Issakaisen väliintulo esti sinua vastaamasta, mitä arvelinkin. Mikä on sääli, koska olisin halunnut saada sinulta tarkennusta siihen mitä esitit.

Kiitos vaivannaäöstä Issakaiselle, mutta hän puhui koko ajan asian vierestä, eikä asia tosiaankaan ole minusta niin yksinkertainen kuin annetaan ymmärtää, vaan koko ajatuskuvio on täynnä ristiriitaisuuksia ja epäjohdonmukaisuuksia.

Tosin, voi olla että Issakainen oikeasti yritti vastata parhaansa mukaan. Mutta. Hän puhui mm. "tietyn mallisista rinnoista", partakarvoista, palovammoista, syöpähoidoista ym.
Melko turhauttavaa käydä keskustelua tältä pohjalta. Tässä on vastatusten kirurginen operaatio, jota ei oikeasti tarvitsisi tehdä, koska keho on täysin terve vs. sairaan tai vammautuneen kehon leikkaaminen. Eivät ne toimi rinnasteisina tässä.

Enkä aio luvata etten vastaisuudessakaan esitä samoja kysymyksiä. Ehkä kuvio menee jatkossakin niin, että Issakainen rientää vastaamaan puolestasi. Kirjoittaa äärettömän pitkästi, käyttää epärelevantteja rinnastuksia ja toimimattomia vertauksia. Jne.

Eikä asiassa päästä yhtään mihinkään :)

Oikeasti, ajattelumallit ja "oikeat suhtautumistavat" muuttuvat jatkuvasti. Aiemmin sanottiin, että ihminen on "syntynyt väärään ruumiiseen", on "nainen vankina miehen kehossa" jne. Ja nyt se ei enää olekaan niin, koska ei ole "naisen kehoa" ja "miehen kehoa" eikä tunnistettavia biologisia ominaisuuksia.
Tämä on uusi ajatus, johon aiempia väitteitä nyt yritetään sovittaa, ikäänkuin ristiriitaa ei olisi.

Esimerkki: Jos on esim. mieheksi ulkoisesti miellettävä henkilö, joka kokee olevansa nainen. Hän haluaa muuttaa itsensä kirurgisesti sellaiseksi, joka ymmärretään naiseksi. Hän menee leikkaukseen.
Aiemmin hän ei ole saanut oudoksuvia katseita osakseen, mutta nyt monet, ellei jopa kaikki, huomaavat hänessä olevan jotain erikoista. Hän näyttää naiselta, mutta moni arvaa hänen käyneen leikkauttamassa itsensä naisen näköiseksi.

Eli vasta nyt häneen aletaan suhtautua oudoksuen ja varauksella, ja liioitellusti ja kohteliaasti korostetaan, että "hän näyttää naiselta eikä kukaan arvaisi hänen käyneen operaatiossa", vaikkei se olisi totta.

Ja edelleen, en sano etteikö ihminen voisi saada jonkinlaista sielunrauhaa siitä että muuttaa ulkonäköään. Näin on myös terveydellisistä syistä tarpeettoman plastiikkakirurgian kanssa.
Kun itse vertasin sukupuolenvaihdosleikkausta plastiikkakirurgiaan, tarkoitin operaatioita, joita ei TARVITSISI terveydellisistä syistä tehdä. Silti ihminen voi saada siitä sen mitä kokee psyyken tasolla tarvitsevansa.

Mutta mahdollisuus on, jopa suurikin, että ahdistus kasvaa ja leikkauksista tulee kierre. "Loputon rakennustyömaa", kuten dokumentissa "Katujat" sanottiin.

Eli näkisin leikkaukset oikeastaan ennemmin sellaisena, joista olisi tavoitteena päästä eroon, saada ne tarpeettomiksi. Eikö tämä ole ainakin meillä yhteistä. Toive ja tavoite, että niitä ei tarvitsisi tehdä. Niihin liittyy myös terveydellisiä riskejä operaation jälkeen.

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen Vastaus kommenttiin #75

Kas täällä on rupattelu jatkunut. En nyt kaikkeen puutu kun näihin kenties vielä palataan, mutta jospa tähän, kun tätä seikkaa en muista vastikään tulleen keskusteluissa esiin:

"Hän menee leikkaukseen. - Aiemmin hän ei ole saanut oudoksuvia katseita osakseen, mutta nyt monet, ellei jopa kaikki, huomaavat hänessä olevan jotain erikoista. Hän näyttää naiselta, mutta moni arvaa hänen käyneen leikkauttamassa itsensä naisen näköiseksi. - Eli vasta nyt häneen aletaan suhtautua oudoksuen ja varauksella, ja liioitellusti ja kohteliaasti korostetaan, että 'hän näyttää naiselta eikä kukaan arvaisi hänen käyneen operaatiossa', vaikkei se olisi totta."

Voi hyvän tähen! :D Oletko koskaan ihan arkijärjellä ajatellut, mihin genitaalikirurgia vaikuttaa? (Oletan nyt että puhut siitä.)

Ulkopuolisen silmissä ja useimmissa sosiaalisissa tilanteissa se vaikuttaa hieman vaatetuksen alaosan istuvuuteen. Ei mihinkään muuhun.

Pääsääntöisesti kirurgiaan mennään vasta siinä vaiheessa, kun ollaan muuten jo ihan tyypillisiä oman sukupuolen edustajan näköisiä.

En tiedä kuinka tarkkaan Sarilla on tapana syynätä vastaantulijoiden jalkoväliä, mutta vaikka hän olisi tässä tarkkailussaan hyvinkin systemaattinen, voisin vannoa että hän ei bongaisi yhtäkään transihmistä sitä suuntaa tarkkailemalla. Koska valtaosa ei halua käyttää sellaista vaatetusta, että mahdollinen epätyypillisyys paljastuisi.

Naisen maitorauhaset ja muut muodot, ja miehen lihakset tai sitten kaljamaha, sekä kaikilla esimerkiksi kasvojen piirteet ovat seurausta geeneistä ja hormonitasapainosta eikä kirurgiasta. Näin jokseenkin poikkeuksetta myös transihmisillä. Näin stetsonista vetäen sanoisin, että naisista 90 ja miehistä 99 prosenttia tulee hoitojen tuloksena oikein sukupuolitetuiksi ilman mitään kirurgiaakin.

Käyttäjän sariweckroth1 kuva
Sari Weckroth Vastaus kommenttiin #66

Niin, minähän kirjoitin: "Monellakin kehollisella piirteellä on tekemistä sukupuolen kanssa." Väärinymmärrys on varsin huomattava! Etkö tosiaan huomannut tuota lausettani?"
----

-Tietenkin huomasin. Yritän vain saada selvää sen merkityksestä. Itse tarkoitan sitä, että onko sukupuoli tunnistettava biologiasta vai ei.

------
TI: "On miehiä, on naisia, on intersukupuolisia. Kaikki nämä ovat tunnistettavissa sukupuolielimistä ja kromosomeista."

Et vastannut kysymykseen. Millä yksiselitteisillä kriteereillä määrittelet miehen tai naisen? Miten vaikkapa täydentäisit lauseen: "Mies on ihminen, jolla on - -"
----

-Minua kiinnostaisi kysyä miten itse määrittelet sanan mies. Minä voin sanoa, että mies on se jolla on penis, jos keho on terve, sekä XY-kromosomit.

Miten itse määrittelet sen kuka on mies. Onko sille määritelmää tai tunnistettavaa piirrettä, kun "kokemuksiakaan" ei voi vertailla?

"Tästä olisi kiinnostavaa saada tietoa asianosaisilta."

TI: Joo, suosittelen perehtymään! Sitten eivät jää pohdinnat niin todellisuudesta irrallisiksi.
----

-Olen perehtynyt sen verran kuin on mahdollista. Olen lukenut myös niiden kokemuksia, jotka ovat kokeneet sukupuoli-identiteettinsä muuttuvan tai ovat katuneet leikkaukseen menemistä.

------
"Tässä juuri kaipaisin sitä johdonmukaisuutta. Jos partakarvat eivät (mielestäsi) kerro sukupuolesta mitään, kyse on henkilökohtaisesta tyytymättömyydestä tähän ominaisuuteen. Ei jostain mikä täytyy lääketieteellisesti 'hoitaa' - Ja jos vaginan kohdalla on samoin."

TI: Nyt en saa kiinni tästä ajatuksesta. Jos nainen on tyytymätön em. epätyypillisiin seikkoihin, niin - niitäkö ei pitäisi silloin hoitaa?"
-----

-Sanoisin, että ei ole kyse "hoidosta", jos kyse on vain siitä mihin nainen itse on tyytymätön. Eli henkilökohtaisista toiveista ja mieltymyksistä, tai koetusta tarpeesta muuttaa kehoaan.

------
"Kyllä se nyt vain painaa. Koska vallitseva kulttuuri ja yhteisön odotukset koostuvat yksilöiden näkemyksistä ja mielipiteistä."

TI: Tarkoitin, että minun mielipiteeni ei paina sen suhteen, pitäisikö jonkun henkilön X hakeutua johonkin tiettyyn hoitoon. Jos oire tai piirre aiheuttaa hänelle elämänlaadun heikkenemistä ja seikasta eroon pääseminen helpottaa oloa, niin sitten hänen on varmaankin hyvä hoitaa asia.
----

-Tässä juuri en näe eroa plastiikkakirurgiaan. Ja oikeasti, onko niin itsestäänselvää, että leikkaukseen meneminen helpottaa oloa? Näin voi olla, mutta siitä voi tulla kierre. En näe, että asia olisi noin itsestäänselvä ja yksinkertainen, että jokainen leikkaukseen menevä on onnellisempi operaation jälkeen, kuten näytät ajattelevan... Esimerkkitapauksia on toisenlaisestakin lopputuloksesta.

-----
TI: "Minun henk.koht. mielipiteeni ei myöskään mahda mitään sille, että meidän kulttuurissamme ymmärtääkseni partaa pidetään maskuliinisena ja esimerkiksi tietynmallisia rintoja feminiinisenä piirteenä."
--

-Kovasti sinä olet nyt kiinnostunut tuosta parrasta. Minä yritän puhua kehollisista ominaisuuksista, joita muutetaan tai ei muuteta kirurgisesti, peruuttamattomilla leikkauksilla.

Enkä puhu "tietynmallisista rinnoista", vaan ominaisuuksista, jotka eivät ole sekoitettavissa toisiinsa miehellä ja naisella. Peniksestä ja vaginasta.

"No nyt on esitettävä vastakysymys, että onko tuo rinnastus sinusta mielekäs? Liikuntakyvyttömyys vs. täysin terve keho, johon ulkopuoliset eivät pääosin mitenkään puutu, ja jonka voisi hyväksyä sellaisena kuin se on."

TI: "Katsos, ihminen ei ole pelkkä keho. Liikuntakyvyttömän keholle ei ole sinänsä mitenkään tarpeellista päästä esimerkiksi käymään itsenäisesti kaupassa, luonnossa, kavereiden luona. Mutta jos ihminen menettää itsenäisen liikkumiskykynsä, hän saattaa masentua, menettää elämänhalunsa, tulla itsetuhoiseksi jne. - etenkin siinä tapauksessa, jos häntä voitaisiin auttaa, mutta sitä ei jostain periaatteellisesta syystä viitsitä tehdä. - Kaikki em. kurjuudet ovat pelkkiä subjektiivisia fiiliksiä, ja itse asiassa aika samantyyppisiä joista hoitamattomat transsukupuolisetkin saattavat raportoida."
----

-Voisitko olla puhumatta minulle kuin olisin tyhmä. Liikuntakyvyttömyyteen vertaaminen menee täysin aiheen vierestä tässä asiassa. Puhun siitä jos keho on täysin terve, miksi sitä pitäisi leikellä tai muuttaa?

------
TI: Transsukupuolisen hoitamaton keho vs. täysin cissukupuolisen keho, johon ulkopuoliset eivät mitenkään puutu ja jonka voisi hyväksyä sellaisena kuin se on. Joo, tämä on oikein osuva rinnastus.
---

-Mitä transsukupuolisen kehossa on vialla, niin että se olisi pakko muuttaa?

------

"Ja nimität leikkauksia 'hoidoksi', vaikka kyse on nähdäkseni täysin plastiikkakirurgiaan rinnastettavasta operaatiosta, joka lähtee henkilön omista toiveista, jotka hän olettaa ympäristön toiveiksi."

TI: Siis leikkauksethan OVAT plastiikkakirurgiaa. Plastiikkakirurgia on aivan kunniallinen osa-alue julkisessa terveydenhuollossa. Siinä siirretään ihoa palovammapotilaille, poistetaan hankalissa paikoissa olevia kasvaimia, rakennetaan neniä, tehdään korjaushoitoihin kuuluvia leikkauksia ynnä muuta, minkä lääketiede on todennut yleisesti ottaen toimivaksi hoidoksi.
----

-Mutta edelleen ja jälleen: transsukupuolisen keho on täysin terve! Ei siis verrattavissa mihinkään palovammapotilaaseen kehoon, jonka tila on vaarallinen hoitamattomana. Eikä transsukupolisen kehossa ole edes mitään vialla, jos on noin kuin sanot, että ei ole olemassa miehen kehoa ja naisen kehoa" eikä niihin kuuluvia tunnistettavia kehonosia.
Ei voi edes sanoa, kuten aiemmin, että on "syntynyt väärään ruumiiseen" tai on "mies naisen kehossa" tai päinvastoin.

Miksi kehoa tällöin tarvitsisi "hoitaa" tai muuttaa?

------
"Ja edelleen, on tapauksia, joissa leikkaus ei ole parantanut elämänlaatua, vaan pahentanut asiaa. Johtanut kierteeseen, lisännyt ahdistusta ja henkilö on katunut sitä jälkeenpäin."

TI: Totta kai. Monet katuvat syöpähoitojakin. Ja jos tehtäisiin vain sellaisia kirurgisia operaatioita jotka päättyvät satavarmasti hyvin, mitään kirurgisia operaatioita ei tehtäisi.
----

-Katuvat syöpähoitoja?? Koko ajan vertaat transsukupuolista johonkuhun, joka on vakavasti sairas. Palovammapotilaaseen ja nyt syöpäpotilaaseen. Vaikka edelleen on niin, että transsukupuolisen kehossa ei ole mitään vialla. Hän ei ole sairas, keho ei ole sairas eikä vääränlainen.

"Näistä tapauksista ei ole viimevuosina enää puhuttu."

Juuri puhuit. Muistaakseni aiemmissakin keskusteluissa. Kuten monet muutkin keskustelijat. Kuinka usein kyseinen dokkari olisi mielestäsi hyvä esittää uusintana?

"Tämän ratkaisun esittäminen aina toimivana ja ihmisen elämän pelastavana täydellisen toimivana ja kaiken paremmaksi muuttavana operaationa ei kerro koko totuutta."

Aikamoinen understatement! Tuollainen väitehän olisi aivan täyttä kukkua. Tosin en muista nähneeni, että kukaan olisi tuollaista väittänytkään. Voinet laittaa sitaatin?

(On myös muistettava, että leikkaushoidot eivät ole mitenkään korjaushoitojen ykkösasia.)

----

-Esitit, että leikkaus parantaa ihmisen elämänlaatua. Kuin se olisi itsestäänselvyys. Tätä kuulee jatkuvasti, mahdollisesta toisesta puolesta ei puhuta.

Olemme ilmeisesti samaa mieltä ainakin siitä, että kaikista paras ratkaisu olisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Tämä olisi parasta kaikkien kohdalla, eikä sen pitäisi olla mahdotonta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #74

Issakainen vastasi ihan asian ytimestä enkä itse olisi muotoillut juurikaan toisin muuten kuin ehkä vielä monisanaisemmin. Hän oli mielestäni hyvinkin selväsanainen.

Weckroth on oikeassa suunnassa kirjoittaessaan "Oikeasti, ajattelumallit ja "oikeat suhtautumistavat" muuttuvat jatkuvasti. Aiemmin sanottiin, että ihminen on "syntynyt väärään ruumiiseen", on "nainen vankina miehen kehossa" jne. Ja nyt se ei enää olekaan niin, koska ei ole "naisen kehoa" ja "miehen kehoa" eikä tunnistettavia biologisia ominaisuuksia."

Todellisuudessa meillä on kuitenkin ominaisuuksia jotka ilmenevät yksilöillä vaihdellen ja ristiriitaisesti niin, että vaikka koko kirjo onkin olemassa, on kaksi joukkoa joissa tiettyyn suuntuun viittaavat ominaisuudet ovat enemmän edustettuina kuin toiseen suuntaan. Varianssi on kuitenkin niin suurta, että emme pysty aivan yksikäsitteisesti ja selvärajaisesti määrittämään noita ominaisuusjoukkoja niin, että niiden perusteella ihmiset voitaisi jakaa yksikäsitteisesti ilman poikkeuksia kahteen joukkoon. Enkä keksi mitään syytä miksi meidän pitäisi jakaa. Älkäämme siis jakako vaan antakaamme ihmisten itse elää omaa elämäänsä keskenään ja erillään emmäkä tee rajoitteita sen mukaan miten kuvittelemme omissa ennakkoluuloissamme sukupuolten menevän.

Jos pääsemme siitä, että vain kaksi ääripäätä olisi n.s. "oikea suhtautumistapa", pääsisimme todella pitkälle. Se toisi apua monelle nyt ristiriitaisten kehollisten tunnusmerkkien ja tuntemusten kanssa painiskeleville mutta taatusti ei kaikille. Mutta me emme ole vielä siellä pitkällä ja sinne on vielä pitkä ja vaivalloinen matka. Sen on tämäkin keskustelu osoittanut.

Weckroth kirjoitti: "Olemme ilmeisesti samaa mieltä ainakin siitä, että kaikista paras ratkaisu olisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Tämä olisi parasta kaikkien kohdalla, eikä sen pitäisi olla mahdotonta."

Emme taida olla ihan, sillä olen vakuuttunut, että vaikka ihmiselle olisi hyväksi pystyä hyväksymään itsensä ja muut ihmiset sellaisina kuin olemme, kaikilla ei olisi kuitenkaan siihen mahdollisuutta. Me voimme, tietenkin, suvaitsevaisuudella lisätä heidän määräänsä mutta kaikkia se ei kuitenkaan koske. Jos me alamme pakottamaan heitä hyväksymään itsensä väkisin, olemme totalitarismissa. Ihmisellä tulee kuitenkin viime kädessä olla itsellään päätösvalta.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström Vastaus kommenttiin #74

"Ja oikeasti, onko niin itsestäänselvää, että leikkaukseen meneminen helpottaa oloa? Näin voi olla, mutta siitä voi tulla kierre. En näe, että asia olisi noin itsestäänselvä ja yksinkertainen, että jokainen leikkaukseen menevä on onnellisempi operaation jälkeen, kuten näytät ajattelevan... Esimerkkitapauksia on toisenlaisestakin lopputuloksesta."

Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan 96% oli tyytyväisiä transsukupuolisuuteen saamaansa hormoni- ja leikkaushoitoon. Minkälaisia lukujen pitäisi olla, että Weckrothinkin mielestä ne kertoisivat henkilöiden olon parantumisesta? Pitäisikö siksi, että muutama henkilö ei ollut tyytyväinen tekemäänsä ratkaisuun, evätä toimiva hoito kaikilta?

Luin joitakin amerikkalaisia tapauksia, joissa henkilö oli tyytymätön ratkaisuunsa. Niissä syynä oli se, että henkilöllä oli jokin muu mielen sairaus, joka oirehti samoin kuin transsukupuolisuus ja hoitui sitten muulla hoidolla. Tämän välttämisseksi juuri tehdään transtutkimukset. Vaan kun ihminen ei ole täydellinen vaikka olisikin psykologi, niin joku aina pääsee läpi. Sanopa jokin sairaus, jota ei koskaan diagnosoida väärin?

"Olemme ilmeisesti samaa mieltä ainakin siitä, että kaikista paras ratkaisu olisi hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Tämä olisi parasta kaikkien kohdalla, eikä sen pitäisi olla mahdotonta."

Lähtökohta transsukupuolisuudessa on, että henkilö kokee todella voimakasta epämukavuutta ulkoisen sukupuolensa vuoksi. Ilmiön voimakkuutta kuvastavat transsukupuolisten suuret itsemurhaluvut. Kyse ei siis ole satunnaisesta tyytymättömyyden tunteesta, vaan oikeasta olemassaolevasta ilmiöstä. Tätä ei asiaa kokematon mitenkään voi ymmärtää.

Olen näilläkin palstoilla jo useaan kertaan todennut sen tosiasian, että EI OLE OLEMASSA psykiatrista hoitoa, joka korjaisi transsukupuolisen tilan. Jos olisi, sitä käytettäisiin, siis mikäli se aiheuttaisi vähemmän sivuvaikutuksia kuin nykyinen hoito. Olisi julmaa evätä toimiva hoito pelkästään sen vuoksi, että olisi jonkun asiaa tuntemattoman mielestä somempaa vain hyväksyä se, että on sairas. Eihän kivunhoitoakaan kielletä vaikka usein sille ei löydy kuvannettavaa syytä ja olisi kaikin puolin kipulääkkeiden sivuvaikutuksien takia turvallisempaa olla syömättä niitä.

Kysynkin nyt Weckroth, vastustatko transsukupuolisten hoitoa nykyiseen tapaan ja vaaditko sen lopettamista? Vastaathan ilman sarvia ja hampaita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #78

Niinpä, suvaitsevaisuus auttaa vain niitä jonka tuntemukset johtuvat ympäristön paineesta. Muita se ei auta. Mutta toki heitäkin on autettava asenteita muuttamalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #29

Kyllä - sukupuoli, seksuaalisuus ja VALTA kietouvat sosiaalisissa yhteisöissä hyvinkin merkittästi toisiinsa.

Nyt otan esille Venäjä-kortin ja väitän, että vladimir Putin on tärkeä henkilö ainoastaan siksi, että venäläinen sukupuolijärjestelmä tukeutuu hegemoniseen maskuliinisuuteen...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ennen vastustettiin stereotypisiä käsityksiä miehistä ja naisista, nykyään keksitään uusia sukupuolia koska stereotyyppiset käsitykset miehistä ja naisista.

Käyttäjän JaanaAnitaHolmstrm kuva
Jaana Holmström

Blogisti kirjoittaa kyselystä, jonka mukaan osa vastanneista kokee sukupuolensa muuksi kuin se virallisesti on. Todennäköisesti näistä suurin osa ei tunne ristiriitaa niin vakavaksi, että hakisi siihen apua. Mutta jo yksi prosentti, jotka hakeutuvat terveydenhoitoon asian johdosta, on merkittävästi aiempia arvioita suurempi määrä. Pitää muistaa, että esiintyvyydestä on ollut vain enemmän tai vähemmän valistuneita arvauksia, ja todellista tietoa ei ole vieläkään.

Sukupuolidysforiasta on tosiaan viime vuosikymmeninä puhuttu ääneen, mitä ei esimerkiksi 50 vuotta sitten tapahtunut. Ja onhan tiedonvälityskin nyt jotain ihan muuta kuin tuolloin. Tietoa kaikesta on saatavissa helposti. Vaikka transsukupuolisuudesta on puhuttu, sitä ei koskaan ole mainostettu, koska se ei täällä ole bisnestä. On kyllä olemassa ihmisiä, jotka sovittavat itseensä kaiken, mitä löytävät netistä, mutta hekin ovat pieni vähemmistö, eivätkä vastaa transsukupuolisten määrän kasvusta.

Niille, jotka transsukupuolisuudesta kärsivät, nykyinen tiedon lisääntyminen on valtava helpotus. Ei tarvitse yksin kärsiä vuosikymmeniä, kuten ennen tarvitsi. Kuinka moni on tiedon puutteessa syrjäytynyt alkoholin pariin tai tehnyt itsemurhan? Ja kuinka moni päätyy vieläkin tähän ratkaisuun, koska transsukupuolisia vastaan hyökätään jatkuvasti?

Tiina Teittinen

Olisi omia arvoja tukevaa voida ajatella että sukupuoli-identiteettijakauma näyttäisi siltä kun silloin kun meikämanni oli nuori. Itse olin niin naiivi ja tietämätön että ihmettelin kun 14-15v sukupuoleltaan vaikeasti määriteltävissä oleva tyyppi osoitti vahvaa kiinnostusta. Myöhemmin hän on ollut näkyvästi julkisuudessa sukupuoli-identiteettiään peittelmättä. On totta että hyvin nuorilta seksuaalista identiteettiään vielä etsiviltä henkilöiltä on turha kysellä heidän suuntautuneisuudestaan. Asennemuutoksesta se sen sijaan kertoo hyvin paljon.
Oma kokemukseni mielenterveystyössä nuorten parissa on että yksi homoseksuaali per kymmenen osallistujaa on normi. Transsukupuolisiksi itsensä kokevia ei edes 1/50.
Toisin kuin Niko Sillanpää arvelee, vaikeasti hyväksyttävää sukupuoli-identiteettiä ei valita vain koska se on aiempaa hyväksyttävämpää tai muoti-ilmiötä lähentelevä erikoisuus. Seksuaali-identiteetin poikkeavuus heteronormatiivisuudesta on edelleenkin puberteetti-ikäiselle erittäin haastava kriisi. Voikin olla että nuorten mielenterveyshäiriöissä (lievissä) sukupuoli-identiteetiltään vähemmistöön kuuluvilla on yliedustus.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Osaako joku kertoa, miltä miehenä tai naisena olemisen pitäisi tuntua?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Jokainen osaa kertoa omalta kohdaltaan ja niitä "kertomuksiahan" on dokumentoitujen tallenteiden kuten kaunokirjallisuuden, elokuvien, mainosmedian yms., ohella esillä joka päivä ihmisten viestittäessä sukupuolensa tuntemuksia olemuksellaan ja käyttäytymisellään.

Varsinaista miehen ja naisen yleismaailmallista sapluunaa ei kaiketi ole määritelty eikä etenkään museoitu kuten on metrin prototyyppi.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ok.

Olen kai jäänyt taas jostain paitsi, kun minulla ei ole aavistustakaan, miltä miehenä olemisen pitäisi tuntua. Tai naisena.

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #49

Käsitykseni mukaan se menee likimain näin:

Kussakin kulttuurissa on oma käsityksensä siitä, mitä kuuluu naiseuteen ja mieheyteen - ja onko mukana muita sukupuolikategorioita. Kukin yksilö muodostaa siitä vielä oman henkilökohtaisen tulkintansa. Ja sitten hän asemoi itsensä tuon käsityksen mukaisesti, tuntuvatko vaihtoehdot mies, nainen tai mahdollinen muu vaihtoehto omilta.

Se ei kuitenkaan ole valinnan asia, vaan kokemus perustuu vaihteleviin biologisiin sidoksiin. Yksinkertaisimmissa tapauksissa kokemus vastaa sitä, mitä syntymässä on arvailtu. Usein tällainen ihminen ei sen kummemmin edes koe kokevansa miehuuttaan tai naiseuttaan - kuten ilmeisesti kohdallasi on asianlaita. Tästä poikkeavilla kokemuksillakin on biologinen taustansa eikä niitä voi valita. Tuo tausta on vielä osin hämärän peitossa, mutta geenien aktivoitumisella ja sammumisilla lienee tekemistä asian kanssa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #67

Tuntevatko jotkut sitten jotain? Mitä tarkemmin ottaen?

Jos itse en tunne mitään erityistä, niin miksi jotkut tuntevat?

Kuka ylipäätään tuntee mitään? Onko tästä jotain tutkimuksia?

Käyttäjän AnukatariinaSolonen kuva
Anukatariina Solonen Vastaus kommenttiin #69

Varmaan moni kokee, että ei tunne mitenkään, kunhan on vaan. Mutta jos esimerkiksi tällä tavoin kokematon mies laitettaisiin tilanteeseen, jossa kuukautiset pukkaa päälle, sukkahoususta alkaa juosta silmä ja esimies läpsyttelee takamukselle pyytäessään laittamaan kahvia kesken kiireisen projektiraportin laatimisen, niin voisi tuntea eron nykyiseen oloonsa.

Yleisesti ottaen tuntua korostavat niin ne tilanteet, joissa voi erityisesti nauttia olostaan sukupuolen edustajana tai tilanne korostaa sukupuoleen liitettyjä asioita (naisen heikkous ja huolenpito, miehen vahvuus ja ratkaisuhalu...) ja toisaalta ne tilanteet, joissa oma kokemus ja ulkoinen paine ovat ristiriidassa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #70

Hyvät vastaukset, kiitos niistä.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Ilkan kysymys osuu naulan kantaan. Koko keskustelun, ja tuollaisten koululaisille suunnattujen kyselyiden, perusongelmana on, että käsitteet "tuntea olevansa poika" tai "tuntea olevansa tyttö" otetaan jotenkin annettuina. Keskustelin asiasta jokin aika sitten joidenkin aikuisten ystävieni kanssa, eikä kukaan ollut erityisesti tunteunut olevansa mies tai nainen, mutta miehinä tai naisina oltiin eletty.

Tuntuu tosi typerältä esittää tuollaisia kysymyksiä lapsille, koska ne saattavat heitä turhaan hämmennyksiin ja pahimmillaan herättävät täysin turhia ajatuksia siitä että pojan tai tytön täytyisi tuntea olonsa jotenkin tietynlaiseksi. Kyselyiden takana oleva ajatusmaailma näyttää perustuvan sukupuolistereotypioiden vahvistamiseen, vaikka suuntauksen pitäisi olla päinvastainen. Ajattelutavan juuret lienevät Amerikassa, jossa sukupuolistereotypiat ovat perinteisesti olleet vahvemmat kuin Suomessa.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Minun mielestäni jokainen saa määritellä itsensä mieheksi, naiseksi tai vaikka oravaksi aivan kaikessa rauhassa. Niin kauan kuin pitää asian omana tietonaan, jakaen uuden viisautensa korkeintaan toisten samanmielisten kanssa. Itse en omia seksijuttujani ole koskaan revitellyt julkisuudessa ja toivon, että muutkin toimisivat samoin.

Pidetään yksityisasiat yksityisasioina!

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Siinä menee taas seksuaalisuu ja sukupuolisuus iloisesti sekaisin. Jos koet itsesi naiseksi, liikut naisena ja jos koet itsesi mieheksi, liikut miehenä. Kyllähän se näkyy totta kai julkisuuteen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sukupuoli lienee tuntuvin yksilön asemaa yhteisössä määrittävä ominaisuus...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lapsuudessani ja nuoruudessani pojat kiroilivat enemmän kuin tytöt. Nyt puoli vuosisataa myöhemmin huomaan tyttöjen kiroilevan enemmän kuin poikien.

Sitä en sitten osaa enää sanoakaan, onko ympäröivä maailma miehistynyt vai naisistunut vai väärinsukupuolittavatko kiroilijoiden kehot ?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hieman olet mutkia oikonut ilmiön luonteen kuvauksessa, sillä nuo linkittämäsi akateemiset tutkimukset kertovat ainoastaan kirurgisiin sukupuolenkorjaushoitoihin osallistuneista...

Tässä uusinta tietoa :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28075643

"
Future national surveys are likely to observe higher numbers of transgender people. The large variety in questions used to ask about transgender identity may account for residual heterogeneity in our models. Public health implications. Under- or nonrepresentation of transgender individuals in population surveys is a barrier to understanding social determinants and health disparities faced by this population. We recommend using standardized questions to identify respondents with transgender and nonbinary gender identities, which will allow a more accurate population size estimate."

Suomen väestasolle siirrettynä meillä elää noin 25 000 ihmistä, joilla on vähintään ajoittaisen sukupuoliristiriidan vuoksi tarvetta terveydenhuollon palveluille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset