jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Vihapuhetta suitsiva lainsäädäntö tuottaa tuloksia

Objektiivisen näkemykseni mukaan rasistinen vihapuhe on menettänyt näkyvyyttään vuonna 2011 rikoslakiin tehtyjen muutosten seurauksena - tuon vuoden toukokuussa eduskunnan enemmistön ja kansan syvien rivien toivomuksesta käyttöön otettu rubriikki kiihottaminen kansanryhmää vastaan määritellään rikoslain 11 luvussa ja sen tunnusmerkistö on hyvin yksinkertaisen selkeä :

 

   "Joka asettaa yleisön saataville tai muutoin yleisön keskuuteen levittää tai pitää yleisön saatavilla tiedon, mielipiteen tai muun viestin, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammautumisen perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi"

 

Oikein kohdennetulla rikoslain uudistuksella on siis ollut kansakunnan arvokäsityksiä tervehdyttävä vaikutus  - nykyisin rasistiseen  jollotukseen  ei juurikaan törmää  valtamedioiden viestinnän seassa eikä myöskään normaaleissa sosiaalisen median intersubjektiivisissa kohtaannoissa. Rasistista vuodatusta joutuu ihan erikseen etsimään asiaan paneutuneilta marginalisoiduilta foorumeilta...

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Monien mielestä tuo pykälä vertautuu jo erääseen kuuluisaan pykälään §58. Milloinkas tuohon litaniaan lisätään "panetellaan tai solvataan ... sosio-ekonomisen aseman perusteella ..."?

Pekka Iiskonmaki

Minua on aina tyrmistyttänyt vasemmiston vihapuheet työnantajista.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Lainaus Antikaisen lakilainauksesta: "... ryhmää rodun, ihonvärin, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammautumisen perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella"

Onko ay-liike jossakin hyökännyt noilla perusteilla työnantajia vastaan? Tuskinpa työnantajat edes vakaumuksensa perusteella työntekijöitä sortavat vaan kyseessä on taloudellinen etu ja ideologia eikä kumpaakaan ole tuossa listassa mainittu.

Sitä paitsi ay-liikkeen sanomassa on tarkoituksena saada työnantajat sopimaan työehdoista niin, että myös työläisten edut tulee otetuksi huomioon. Kyse ei siis ole vihasta.

Sen sijaan armeijamme käyttämässä eräässä marssilauluissa "syvä iskumme on, viha voittamaton".

Pekka Iiskonmaki

#4
''Onko ay-liike jossakin hyökännyt noilla perusteilla työnantajia vastaan? ''

Kyllä ja useasti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6
Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #9

#9
Tunnetko termin sensuroiva kuulo?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #10

Olen kuullut "selektiivisestä kuulosta" mutta en aiemmin "sensuroivasta". Miten ne poikkeavat toiosistaan ja miten se liittyy Iiskonmäen kuvittelemaan ay-liikkeen muka työnantajiin kohdistamaan vihapuheeseen?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #13

#13
Tuskin AY -liikkeen johto siihen syyllistyy, mutta rivijäsenet hyvin aktiivisesti.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

Siis "sensuroivaan kuuloon" vai vihapuheeseen?

Ja edelleenkin: missä ay-liike tai joku ay-liikkeen nimissä ja valtuuttamana on vihapuhetta työnantajista levittänyt? Iiskonmäki todistaa nyt tai tunnustaa syyllistyneensä panetteluun - tai edes intoutuneensa levittelemään pahoja puheita.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Antikainen jälleen, positiivisille asenteelleen ominaisesti näkee asiat kovin suotuisassa valossa. Itse en ole yhtä positiivinen enkä ole tunnistanut noin myötämielistä kehitystä ja olenkin ollut tunnistavinani edelleenkin kaikenlaista älämölöä josta voitaisi hyvinkin päästä eroon.

Tosin myös sananvapauden ja sivistyksen kannattajana toivoisin ihmisten itse ymmärtävän ja alkavan hävetä vihapuheitaan ja luopuvan sellaisesta. Mutta toivomukseni taitaa kaikua kuuroille korville.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Objektiivisen näkemykseni mukaan"

Eikö tuohon sopisi pikemminkin "subjektiivisen näkemykseni mukaan", jos kyse on vain omasta mututuntumastasi?

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minun on vaikea arvioida, sillä en vihapuheeseen ole törmännyt ennen enkä jälkeen vuoden 2011.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eihän täällä valvotuilla foomeilla juurikaan näe vihapuhetta, tyhmää puhetta paljon, mutta sehän on vain elämän suola.

Onhan niitä sitten oikeitakin vihapuheita, niistä voi vaikka kysyä TS:n toimittajilta.

Esimerkiksi vaikka Halla-ahon masinoimasta kampanjasta TS:n toimittajaa Rebekka Härköstä kohtaan, jonka valeuutisen tämä ns. puheenjohtaja otti mv-lehdestä. Siitähän seurasi sitä oikeaa vihapuhetta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Millä mittarilla blogisti Antikainen päätyy tulokseen, että vihapuheen väheminen johtuisi (enimmäkseen) lainsäädännöstä?

Esimerkiksi rasismi ja aiheeton ennakkoluuloisuus on tietenkin vähentynyt maassamme, kun Suomessa asuvat ihmiset ovat tutustuneet maahanmuuttajiin ja turvapaikanhakijoihin yms.

Toisaalta jättääkö blogisti kokonaan huomioimatta mittavan antirasistisen työn, jota monet järjestöt ja vapaaehtoiset ovat väsymättä tehneet?

Voimmekohan olla yksimielisiä blogistin kanssa siitä, ettei Suomessa enää esiinny rasismia, ellei sitä tuoda ulkomailta? Olisin vain ohjaamassa kiitosta toisaallekin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kyllä meillä on ihan kotikutoistakin rasismia tuontikudonnaisten lisäksi. Tosin osa kotikutoisestakin on nyplätty ulkomaalaisten mallien mukaan.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Lakia tulkitaan sen hetkisten päättäjien/oikeusmiehien mukaan. Nyt kun vihapuhe on laissa, niin ei tarvita kuin pieni heilahdus oikealle ja sen jälkeen koko laki kääntyy päälaelleen. Tästähän saimme jo esimakua kun Huhtasaari määritteli vastottain pelkästään muslimien toiminnan vihapuheeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset