jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Vanhempainpäivärahaoikeudet tasa-arvoisiksi

Julkisuudelta pahasti varjoon jääneen lehtiuutisen mukaan on ilmennyt, että sairausvakuutuslaissa määriteltävät vanhempainpäivärahaoikeudet eivät kohdentuisi tasa-arvoisesti - Joensuussa ilmestyvä sanomalehti Karjalainen nimittäin uutisoi, että suomalaisella äskettäin avioituneella miesparilla ei välttämättä olisi oikeutta kaikkiin vanhempainpäivärahoihin, vaikka avioparin toinen osapuoli on normaalisti raskaana :

    "Avioparin mukaan tilanne on aiheuttanut ongelmia terveydenhuoltoon liittyvän paperityön kanssa. Lainsäädännössä ei ole varauduttu siihen, että synnyttäjä voi olla mies. Esimerkiksi äitiysraha on sairausvakuutuslaissa määritelty kuuluvaksi naiselle, jonka raskaus on kestänyt vähintään 154 päivää."

Sukupuolten välisen tasa-arvon kannalta tilanne on ongelmallinen ja selkeästi miehiä syrjivä, sillä viime maaliskuussa voimaan astuneen avioliittolain uudistuksen yhteydessä tehtyjen liitännäislakimuutosten seurauksena Kansaneläkelaitoksen sv-tulkintaohjeistuksessa naispareilla on selvä oikeus kaikkiin vanhempainpäivärahoihin :

     "Äidin naispuolinen avio- tai avopuoliso tai rekisteröity puoliso voi jäädä vanhempainvapaalle. Vanhempainvapaan ajalta maksetaan vanhempainrahaa tai osittaista vanhempainrahaa. Puolisot voivat sopia keskenään, kumpi jää hoitamaan lasta. He voivat myös jakaa kauden. Yhtä aikaa ei kuitenkaan voi olla vapaalla (poikkeuksena osittainen vanhempainraha).

Äidin puolisolla on myös oikeus isyysrahaan. Puolison isyys- ja vanhempainrahaoikeus ei edellytä, että hän on adoptoinut kumppaninsa lapsen."

 

Sairausvakuutuslain lakiteksti ja sen tulkinta laahaavat siis pahasti kehityksen jäljessä, vaikka periaatetasolla sairausvakuutuslain ongelmakohdat monimuotoisten perheiden yhdenvertaiseksi kohtelemiseksi ovatkin  jo aika päiviä sitten tiedostettu...

 

 

 

 

Niin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Miksi pitää olla tasa-arvo?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eri perhemuodoissa eläviä ei voida asettaa eriarvoisiin asemiin lain edessä, koska tälle eriarvoiseen asemaan asettamiselle ei löydy hyväksyttävää perustetta.

Perustuslain toinen luku on tässä takana.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset