jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kaksi äitiä - eräs variaatio

Eduskunnassa viime hetken viimeistelyä vaille oleva laki äitiyden määräytymisestä on kirvoittanut hienoisen protestin konservatiivisiin näkemyksiin ihastuneiden piirissä - on väitetty mm. että tuleva ns. äitiyslaki sekoittaisi jollain mystisellä tavalla vastaavan mystisesti ihmisen moraalia rakentavan  luonnonoikeuden rakenteen, järkyttäisi pahemman kerran yhteiskuntarauhaa ja ompa esitetty myös väitteitä, joiden  mukaan koko äitiyslaki on ihan tyhmä,koska "ainoastaan lapsen synnyttänyt henkilö on lapsen aito ja oikea biologinen  äiti ja äidin kulloisetkin naispuoliset asuinkumppanit ovat korkeintaan lapseen sukulaisuussuhdetta muodostamattomia kasvattivanhempia tai muita kumminkaimoja  ja keinohedelmöitys lahjoitussiittiöillä on  muutenkin rikos lasta  kohtaan, koska lapsella on Lapsen oikeuksien sopimuksen seitsemännen artiklan perusteella oikeus molempiin vanhempiinsa".

​Melko tunteikkaita ja arvottavia väittämiä siis.

​Väittämien totuusarvoa voi onneksi  aina koetella  jollain tosielämän totuustestillä, vaikkapa siis yleisesti käytetyllä komplementaarisella  korrespondenssiteorialla, jonka mukaan väite on suurella todennäköisyydellä epätosi, jos sitä vastaava vastakkainen tosiasia on olemassa :)

​No, tosielämän esimerkkinä voidaan käyttää tilannetta, jossa avioliitossa elävä naispari, jonka muodostavat Merja ja transtaustainen MIrja, päättää hankkia yhteisen lapsen hedelmöityshoidoilla käyttäen inseminaatiossa avukseen Mirjan aikoinaan spermapankkiin taltioimia pakastettuja siittiöitä. Hoidot onnistuvat tietenkin  odotusten mukaisesti - Merja tulee siis raskaaksi ja synnyttää noin yhdeksän kuukauden kuluttua terveen lapsen, jolloin voidaan todeta, että syntyneen lapsen molemmat biologiset vanhemmat ovat naisia ja että syntyvä lapsi tuntee molemmat vanhempansa ja on heidän hoidettavanaan ja siten yllä esitetty väittämä siitä, että koko äitiyslaki olisi tyhmä lainausmerkkeihin sijoitettuine perusteluineen on komplementaarisen  korrespondenssiteorian sääntöjen mukaan suurella todennäköisyydellä epätosi.  m.o.t.

 





 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Äläs nyt, täällä blogistanissa vaikuttaa pieni, mutta ärhäkkä joukko, jonka päät menevät sekaisin noin monimutkaisesta ajattelusta:o/

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, itseltänikin menivät tuossa kirjoituksessani väite ja sen perustelut sekaisin :)

Joka tapauksessa äitiyttä tai vanhemmuutta ylipäätään ei voi määritellä lain tasolla ainoastaan yhdellä ulottuvuudella - vanhemmuudella kun on biologisten ominaisuuksien ohella rinnasteisesti sosiaaliset, psykologiset ja juridiset ulottuvuutensa. Ja lapsen etua tulee harkita tilannekohtaisesti kulloisten olemassa olevien vanhemmuuden ulottuvuuksien mukaan.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

:)Tuo on poliittista höpöhöpöpuhetta - sitä samaa mitä ennenkin on kuultu. Mutta kyllä sellaista saa esittää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Politiikka juurikin liittyy lain säätämiseen...

Timo Lehtonen

Blogin otsikko: "Kaksi äitiä - eräs variaatio".
Juhon esittämässä esimerkissä vain Merja on ko. lapsen äiti, joten blogin otsikko johtaa harhaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kielitoimiston sanakirja väittää näin :

"äiti

1. nainen suhteessa lapseensa t. lapsiinsa."

Mirja on selvästi nainen, koska Mirja on naisen nimi ja Mirja ja Merja muodostavat avioliitossa elävän naisparin. Tavallisenkin korrespondenssiteorian valossa väitteesi on siis epätosi...

Timo Lehtonen

Juho, henkilön nimi ei kerro sitä, onko hän oikeasti mies vai nainen!
Koska tarkoittamasi Mirja on taltioinut spermapankkiin siittiöitä, niin hän on oikeasti mies – hän ei voi oikeasti olla nainen (yksikään oikea mies ei oikeasti voi muuttua naiseksi).
Nainen on kehon ominaisuuksiltaan hedelmöityvä ja mies on kehon ominaisuuksiltaan hedelmöittävä.
nainen: täysikasvuinen naissukupuolta oleva ihminen
mies: täysikasvuinen miessukupuolta oleva ihminen
sukupuoli: eliön ominaisuus, joka määräytyy sen mukaan, onko kyseinen yksilö lisääntymissoluiltaan hedelmöittävä (koiras, mies) vai hedelmöityvä (naaras, nainen)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Lopullisen varmuuden henkilön sukupuolesta saa toki ainoastaan mittaamalla hänen etusormensa ja nimettömän sormen välisen pituussuhteen 2D:4D, minkä tilastollinen normaalijakauma limittyy molemmat arkkityyppiset sukupuolet kattavasti. Ts. nainenkin voi olla lisääntymisominaisuuksiltaan hedelmöittävä tarpeen niin vaatiessa...

Väestöliiton artikkeli selventää sitä, miksi vanhemmuuden määrittelevää lainsäädäntöä tulee selventää:

https://www.perheaikaa.fi/jutut/lapsi-toiveissa/va...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Vanhempainpäivärahaoikeuden määräytymisessä sateenkaariperheissä ollaan varsinaisessa säädösviidakossa, koska lain mukaan "(Synnyttävän) äidin naispuolinen avio- tai avopuoliso tai rekisteröity puoliso voi jäädä vanhempainvapaalle. Vanhempainvapaan ajalta maksetaan vanhempainrahaa tai osittaista vanhempainrahaa. Puolisot voivat sopia keskenään, kumpi jää hoitamaan lasta. He voivat myös jakaa kauden. Yhtä aikaa ei kuitenkaan voi olla vapaalla (poikkeuksena osittainen vanhempainraha)." Sen sijaan perheen sisäisessä adoptiossa puolisolla taas ei ole oikeutta vanhempainpäivärahaan...

Käyttäjän MerjaNyberg1 kuva
Merja Kaarina

Mirja on lapsen biologinen vanhempi, mutta ei äiti vaan isä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No mutta :)

Mirja on jo nimestäänkin päätellen nainen, jolloin hän on tietenkin omien biologisten lastensa äiti.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Ei kait me täällä harjoiteta oletuksia ihmisten sukupuolista ? Miksi oletat että Mirja on naisoletettu ? Ei kait sitä voi nimestä päätellä ?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Tässä tapauksesa on syytä olettaa, koska Mirja on itse valinnut oman etunimensä.

Mika Sarivaara-Satta

Taitaapa olla marginaalin marginaali-ilmiö, joten EVVK, jos vielä tapahtuu omakustanteisesti.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse jo odotan koska tulee miehille oikeus tulla raskaaksi. Laitan saman tien hakemuksen hedelmöitysklinikalle menemään.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Raskaaksi tuleminen edellyttää sitä, että miehellä on kohtu...

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Entäs jos paksusuoleni identifioituu kohduksi?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Variaatioita riittää sukupuolen ollessa moninainen ominaisuus - suomalaisessa lainsäädännössä synnyttävää henkilöä pidetään lapsen äitinä, mikä olisi varsin erikoista silloin, kun mies synnnyttää...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Miehiltä puuttuu edellytykset synnyttää vauvoja. Vaikka leikkelet miehille kohdun niin mies ei voi synnyttää lasta koska se ei ole fyysisesti mahdollista.

Et voi huijata dnata ja biologiaa vaikka hokisit sitä vaikka loppuelämän. Lapsella voi olla vain yksi äiti ja yksi siittäjä jota yleensä kutsutaan isäksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Binäärisessä sukupuolijärjestelmässä sukupuolet jaetaan kahteen toisiaan täydentävään ryhmään lisääntymiselimistön perusteella, mutta siitä jaottelun _tekemisestä_ ei seuraa se, että tuo jaottelu vastaisi todellisuutta kovinkaan täsmällisesti. Ts. Sukupuoli on neuvottelukysymys siis - sukupuoli tehdään kulttuurin sisällä perinteiden, normien, tieteellisen kehityksen antaman uuden informaation ja myös politiikan avulla sosiaalisesti rakentamalla.

No, tällä hetkellä vaikuttaa sille, että olen tässä "neuvottelussa" jo etulyöntiasemissa ja uskallan kirjoittaa epäröimättä, että myös miehillä on oikeus tulla raskaaksi ja synnyttää, kunhan vain heillä on siihen tarvittava elimistö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset