jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Klopidogreeliresistenssi

Aikakauskirja Duodecimin artikkelin mukaan :

    "Klopidogreeli estää irreversiibelisti P2Y12-ADP-reseptorin välityksellä verihiutaleiden aktivaatiota. Tämä aihiolääke aktivoituu CYP450-järjestelmän kautta. Aktiivisen lääkeaineen pitoisuus plasmassa ja siten lääkevaikutus vaihtelevat suuresti yksilöittäin. Osa vaihtelusta selittyy geneettisillä syillä, mutta myös lääkeaineinteraktiot saattavat vaikuttaa vasteeseen. Jopa 30 %:lla potilaista saavutettu teho on oletettua vähäisempi. Heikkoon lääkevasteeseen liittyy suurentunut kardiovaskulaaritapahtumien riski."

 

Niin. Jos epäilee, että lääkärin määräämä Plavix 75 mg ei ole riittävä ylläpitoannos estämään tukoksia aiheuttavaa  verihiutaleiden aktivoitumista, niin kannattaa joko tuplata päivittäinen annoskoko 150 mg:aan tai sitten vaihtaa toiseen antitromboottiseen lääkkeeseen hoitavan lääkärin konsultoimana ...

 

 

lisäys:  -täsmensin viimeistä lausetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

SSRI-lääkkeet myös vähentävät verihiutaleiden tarttumista toisiinsa, ja estävät veritulppia, epidemiologisestikin tämä on osoitettu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yhteisvaikutukset ovat kanssa "arvaamattomia" - että jos käyttää varfariinia eteisvärinän vuoksi, niin silloin olisi syytä huomioida klopidogreelin varfariinin tehoa voimistava vaikutus...

http://www.omaterveyteni.fi/sites/www.omaterveyten...

Niko Sillanpää

Klopidogreeli ei sinänsä vaikuta warfariinin tehoon (kineettinen tai dynaamisen interaktion kautta), mutta koska molemmat lääkkeet vaikuttavat hyytymisjärjestelmään vuotoaikaa pidentävästi (vaikka tosin eri mekanismilla), yhteisvaikutus on potentoituva eli vuotoaika on pidempi kuin kummankaan lääkkeen monoteraipassa. Tämä yhteisvaikutus on ilman muuta merkittävä ja huomioitava asia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #5
Niko Sillanpää

Herram pieksut, Antikainen otti esille yleisen, mutta edelleen yllättävän huonosti tunnetun, kaikkien valtimotautien hoitoon vaikuttavan reseptoripolymorfismin. Piti oikein suositella blogia.

Tosin fiksumpaa kuin muutella lääkeannoksia tai vaihtaa lääkettä omin päin umpimähkään on määrittää verihiutaleiden reaktiivisuus klopidogreelihoidon aikana PRU-mittauksella. Tähän tarkoitukseen on olemassa pikamittareitakin tyyliin verensokerin mittari, mutta niitä on lähinnä keskussairaaloissa.

Vaihtoehtoiset lääkkeet (tikagrelori, prasugreeli) ovat aika kalliita ja korvattavuuden saaminen on mutkikkaampaa, mikä myös puhuu umpimähkään vaihtamista vastaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nimenomaan on pikatestilaitteita olemassa, joiden luotettavuus on silti ja edelleen bulgarialaisen keittiövaa´an (puntarin) luokkaa. Geenitesti on ainoa, jolla klopidegreeli"resistenssi" ilmenee luotettavasti ja kliinisesti käyttökelpoisella tavalla. :)

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S...

Niko Sillanpää

Vuotoherkkien tunnistaminen on kieltämättä haastavaa pikatesteillä, mutta paljon kiinnostavampaa onkin juuri non-respondereiden tunnistaminen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lääkeannoksia ei tietenkään omin päin tule muuttaa, paitsi marevan-annoksia voi säätää sen inri-lukeman perusteella ihan itse...

Niko Sillanpää

#6: Juu toivottavasti, koska muutoin hoito on aika työllistävä :).

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

INR ja INRI merkitsevät eri asioita.

Jälkimmäinen muistetaan Uudesta testamentista Jeesuksen ristipuuhun merkitystä kuolemantuomion perusteesta. Suomennettuna:

Jeesus nasaretilainen, juutalaisten kuningas

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #10

Sairaala- ja potilasslangissa se on "inri" (jota edelsi testi nimeltä "simppi"), mutta joo, International Normalized Ratio.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #11

Nuori polvikin puhuu rippileirillä Jessestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset