jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sadinmaalle vakavat moitteet

Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on tänään keskiviikkona 13. syyskuuta käsitellyt pastori Kai Sadinmaan 1. maaliskuuta ja 15. heinäkuuta toimittamista samaa sukupuolta olevien kihlaparien vihkimisistä tehtyjä kanteluita. Tuomiokapituli on katsonut, että Sadinmaa on toiminut vastoin pappisviran velvollisuuksia ja pappislupausta. Tuomiokapituli on antanut Sadinmaalle vakavan moitteen ja kehottanut Sadinmaata pysymään pappislupauksessaan.

 

Käytännössä tuomiokapitulin päätös tarkoittaa sitten sitä, että keskustelu ihmisen tarkoituksesta, avioliiton olemuksesta ja evankelis-luterilaisen kirkon asemasta osana kehittyvää yhteiskuntaa jatkuu tulikivenkatkuisena niin kirkon sisällä kuin yleisemmilläkin foorumeilla "hamaan tuomiopäivään saakka" :)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ev.lut.kirkolla lienee oikeasti kaksi mahdollisuutta jos haluavat olla älyllisesti rehellisiä. Joko editoivat oppinsa tähän päivään tai pitävät kiinni niistä nykymuodossa. Tämä nykymeno jatkaa "keskustelua" jossa välillä ollaan niiin humaaneja ja välillä vakavasti moititaan humaaneja.

Yhteiskunnalla taas ei ole oikeastaan kuin yksi vaihtoehto: ottaa tuollaisilta katsomusyhteisöiltä kaikki viranomaistehtävät neutraaliin toimintaan pystyville oikeille viranomaisille.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Yhdyn tähän näkemykseen.

Avioliittoon vihkiminen ja lapsen nimen rekisteröiminen ovat maistraatin perustehtäviä ja selkeyden vuoksi toimituksina ne pitäisikin suorittaa vain siellä. Jokaisella yhteisöllä olisi sen jälkeenkin mahdollisuudet omien sääntöjensä puitteissa juhlistaa noita toimituksia omissa seremonioissaan...

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Toinen vaihtoehto olisi ajatella ihmisiä yksilöinä ja poistaa valtion papereista avioliitto käsitteenä kokonaan. Tuolloin jokainen saisi avioitua millä tavalla tahansa kenen, keiden tai minkä tahansa kanssa ja se ei vaikuttaisi mitenkään yhteiskunnan toimintaan, koska se ei välittäisi siitä.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Vaikea on asia. Ehkä näissä homoasioissa pitäsi yrittää katsoa sitä mitä tieteen piirissä on saatu selville homojutuista. Onhan kromosomi tutkimusiakin ja nämä homoasiat liittyvät perimään ja aivotutkimukseen ja hormooneihin ja myös kasvatus ja ympäristö on näissä mukana. Yleensä kristikunta ajattelee että mies ja nainen menee avioon. Mutta kuitenkin on aina olemassa vähemmistöjä ihmisissäkin ja heitäkin pitäs rakastaa ja armahtaa. Raamatussa ei kerrota kuin se että mies ja nainen menee avioon, siellä ei oteta kantaa semmosiin ihmisiin, joille on syntynyt näitä tietynlaisia vaikeuksia sukupuoliasioissa. Raamatussa kyllä korostetaan että pitää rakastaa kaikkia ihmisiä. Hyvä kertomus on Laupias Samarialaisen kertomus. Uusi Testamentti kyllä korostaa että pitää tehä ensin parannus eli sehän tarkoittaa että ei enää eletä saman elämisen tyyliin eli ei enää tehdä aikaisempia valintoa miten on eletty ja eläminen pitäs muuttua. Miten homo sitten voi valita sillai että ei enää valitse samalla tavalla kuin ennen, se on vaikea asia. Kun siis on kyse homoseksuaalisesta suuntauksesta. Kirkon ehkä pitäsi antaa vapaus papille tehä niinkuin pappi itse näkee, vastuu on silloin papin oma, tuomio jää silloin Luojalle, joka tietää kuitenkin paremmin asiat kuin tuomiokapituli tai joku muu. Näin siksi, koska asia on vaikea meidän ihmisten ratkaista mikä tässä oisi oikeaa ja vääräää

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ihan varma asiasta en ole, mutta käsittääkseni Raamatussa ei mainita avioliitosta (tai lapsikasteesta) juurikaan mitään yksiselitteistä ja toisaalta olen pannut myös merkille, että Raamattua konservatiivisestikin tulkitsevat henkilöt unohtavat, että käytössä oleva suomen kielinen Raamatun versio poikkeaa hyvinkin olennaisesti eksemplaarista...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Jumala ei tainnut kovin hyvin onnistua luomisessa. Jo toinen ihmissukupolvi rikkoi älä tapa käskyä. Herää epäilys, voiko noin surkeaa kaikkivaltista olla edes olemassa?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Manu, yrittäisit edes!

Eihän kymmentä käskyä ollut voimassa tuohon aikaan! Kymmenen käskyä saatiin yli 1 500 vuotta Abelin kuoleman jälkeen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #23

Tarkoittaako Niemeläinen, että ennen Mooseksen käyntiä palavan puskan edessä ihmisille oli sallittua huoraaminen, tappaminen ja naapurin orjien kadehtiminen?

Eikö kuitenkin jopa pedot ja niiden tulevat saalitkin käyskennelleet sulassa sovussa muinoisen paradiisin kedoilla ja niituilla. Mutta Jahwen omaksi kuvakseen luomat ihmiset jo toisessa polvessa alkoivat listiä toisiaan.

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila Vastaus kommenttiin #27

Onko Myyryläinen unohtanut kristinuskon keskeiset asiat; esim. syntiinlankeemuksen:
"Koska kuulit vaimoasi ja söit puusta, josta minä kielsin sinua sanoen:
'Älä syö siitä', niin kirottu olkoon maa sinun tähtesi." 1.Ms.3:17.

Jo ensimmäinen ihminen Aadam rikkoi Jumalan nimenomaista käskyä ja lankesi syntiin.
Siitä alkaen on ihminen ollut luonnostaan synnin orja. Jumalan arkkivihollisen, sen pääperkeleen, tahtoa hän on siitä alkaen enemmän tai vähemmän ahkerasti totellut. Silti hän omassatunnossaan hyvin tietää ja tuntee, mikä on oikein Jumalan silmissä. Mutta hänellä ei ole voimaa synnin ja pahan voittamiseen itsessään, ellei Jumala Poikansa kautta sitä hänelle anna.

Tässäpä viitekehystä siihen pelastukseen, jossa askel askeleelta voidaan päästä vapaaksi kaikesta siitä synnistä ja kurjuudesta, mihin sielujemme vihollinen on meidät sitonut.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #29

Ei ole Myyryläinen unohtanut. Nyt oli vain kyse kuinka Jahwen luomat jo toisessa polvessa murhasivat toisiaan. Toki on totta, kuten Marttila muistutti, että jo ensimmäisessä polvessa pystyttiin petokseen.

KYseessä lienee myös Adamin yletön tyhmyys ja tilannetajun puute. Isävainaani aina ihmetteli kuinka tyhmä Adam oli kun alkoi haukkua Jahwea Evan luomisen virheistä. Hänen mielestään Adamin olisi kannattanut aloittaa keskustelu pikemmin sanomalla esimerkiksi, että "katos, mitä pirua Eva meni tekemään. Mitenkäs me nyt yhdessä tämä korjataan?" Sen jälkeen tie olisi ollut avoin yhteistyön jatkumiselle ihan molemminpuoliseksi tyydytykseksi.

Käyttäjän mpmaenp kuva
Mika Mäenpää-Louekoski

Ihmettelen vaan mitä järkeä on tavallisella tallaajalla maksaa kirkollisveroa, instituutiolle mikä homehtuu pystyyn..?

https://www.eroakirkosta.fi/dynamic/index.php/

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Henkilökohtaisesti olen jo hyödyntänyt tuota nettipalvelua vuosia sitten, koska olen uskomaton pakana. Harmonisemman kokonaisuuden luomiseksi ja "solidaarisuussyistä" tuen kuitenkin samalla kirkon moniäänisyyttä - kirkon uudistuminen kun voi tapahtua ainoastaan sen sisältä käsin :

http://www.yhteys.org/

Mika Sarivaara-Satta

traditiot eivät ole arvottomia, eivät edes kristilliset traditiot.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tässä kattava argumenttikokoelma samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden puolesta hamaan tuomiopäivään saakka jatkuvan tulikivenkatkuisen keskustelun tueksi ;)

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/1...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kotimaa lehdessä oli artikkeli, että emeritus arkkipiispa John Vikström vihkii syksyn aikana Vantaalla sateenkaari pareja. Oikeat kristityt varmaankin pöyristyivät. Tai siis itseään sellaisina pitävät.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Keskustelu aiheesta tulee siis jatkumaan räväkkänä ...

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Merkittävin kohta noissa moitteissa lienee:
"Eri mieltä olevat jäsenet katsoivat, että Sadinmaa on joutunut toimimaan oikeudellisesti epäselvässä ja kiistanalaisessa tilanteessa ja tehnyt asiassa ratkaisun, jossa hän on soveltanut voimassa olevan lainsäädännön määräyksiä painottaen kirkon jäsenten yhdenvertaista kohtelua. Tämän vuoksi tuomiokapitulilla ei ollut edellytyksiä katsoa, että Sadinmaa olisi toiminut pappisviran asettamien velvollisuuksien vastaisesti kirkkolain 5 luvun 3 §:n tarkoittamalla tavalla."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/1993105...

Melko tulkinnalliset moitteet etenkin, kun evankelis-luterilaisen kirkon tunnustuskirjoja tulkitaan muutoinkin hyvin anakronisesti. Esimerkiksi Lutherin käsitystä miesten erinomaisuudesta verrattuna naisiin tuskin jakaa monikaan kristitty nykypäivänä :

https://www.teologia.fi/54-opinnaytteet/pro-gradut...

Käyttäjän vmlouek kuva
Vesa-Matti Louekoski

Onhan se surullista, että kirkko valitsee kyseisessä tapauksessa rangaistusten tien mutta toisaalta kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista totesi seuraavaa:

"3.1 Tausta ja toteuttamisvaihtoehdot ...

... Evankelis-luterilaisella kirkolla ja muilla uskonnollisilla yhdyskunnilla on tällä hetkellä oikeus asettaa uskonnosta johtuvia lisäedellytyksiä avioliittoon vihkimiselle, ja näin olisi myös jatkossa. Uskonnollinen yhdyskunta voi esimerkiksi päättää, että he vihkivät avioliittoon vain eri sukupuolta olevia pareja. Tasa-arvoisen avioliittolain myötä evankelis-luterilainen kirkko ja muut uskonnolliset yhdyskunnat saavat edelleen itse päättää, miten suhtautuvat samaa sukupuolta olevien avioliittoon."

Sama asia ilmenee myös tasa-arvoisen avioliittolain 16 §:stä:

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1929/1929023...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tasa-arvoisen avioliittolain aloite-esitys ja itse uudistunut laki jättävät uskonnollisille yhteisöille autonomisen vallan päättää jäsenistöjensä keskuudessa avioliittoon vihkimisen edellytyksistä ja tätä tulkintavaltaa Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli on nyt myös käyttänyt.

Toisenlainenkin tulkintalinja olisi käytettävissä ja itse ainakin aion kannustaa tämän vaihtoehtoisen linjan omaksuneita kristittyjä "kansalaistottelemattomuuteen"...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kovin vähällä pääsi moinen harhaopettaja!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ei pantu kirkonkiroukseen eikä poltettu roviolla, joten siltä osin sanktiot ovat tosiaan lievimmästä päästä...

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#15. Lievä rangaistus kertoo vain siitä, että usko on elävää ja kirkko hiljalleen uudistuu sen mukana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Vakava moite " ja "tehokas katuminen".

Alkavat polvet jo vapista :)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Vakava moite vastannee kirjallista varoitusta työsuhteessa, joten siinä mielessä tuomiokapitulin päätös on huomattava.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Piispa Irja Askola totesi tv:ssä , että kyseessä ei ole Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulin antama rangaistus.

"Vakava moite" ei kuulune tuomiokapitulin viralliseen rangaistusasteikkoon, joten siitä ei ilmeisesti voi silloin valittaakaan.

Käyttäjän VinHirvel kuva
Väinö Hirvelä

Ei ainakan sen perusteella, että a) kaveri juhli tuomiota televisiossa.
b)yllytti kolleegoita nyt vihkimään homopaareha nyt.
c)käytännösä anto olettaa että Irja eskola tarjoaa tästäkin pullakahvit ja vähän heristää sormea.

Eikai siinä mitään muuten mutta sitä vähemmän voidaan ottaa maahanmuuttajia muista vahvoista kulttuuripiireistä mitä heikompi meidän omat yhteiset arvot tai esim. lain kunnioitus on. Kirkko voi mesota aivan rauhassa kuinka laittomia tulee piilotella. Se tarkoittaa, että suomen vetokyky integroida yhtään ketään on aika paska kun edes emme ole kansakunta samaa mieltä ovatko meidän lait oikeudenmukaisia.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Minusta selvintä olisi että kirkon kannasta pidettäisiin kirkollisvaalit ja kaikki papit sitoutettaisiin jäsenistön päätökseen tai perustamaan oman seurakuntansa.

Tämä jatkuva juupaseipäs huopaussoutu on turhauttavaa ja toiminnallisesti ja henkisesti seurakunnan rampauttavaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kirkolliskokous voisi tuon asian selkiyttää, mutta käytännössä sen kummemmin perinteisen avioliittokäsityksen kuin nykyisen avioliittolain mukaisen käsityksen kannattajilla ei ole määräenemmistöä kirkolliskokousedustajistossa...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Nuhdeltu pappi ilmoitti ennen tuomiokapitulin päätöstä valittavansa rangaistuksesta hallinto-oikeuteen. Toivottavasti hän tekee sen. Hallinto-oikeus voisi päättää, ettei rangaistus perustu Kirkkolakiin ja on siis niin muodoin ainakin perusteiden osalta pielessä.

Syyllistyivätkö rangaistuksen puolesta äänestäneet piispat syrjintärikokseen, pitäisi sekin nyt selvittää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset