jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

WMA:n suositukset transihmisten huomioimiseksi

Maailman lääkäriliitto (WMA) on  66:ssa yleiskokouksessa annetussa lausunnossa linjannut, että poikkeama cis-sukupuolisuudesta ei sinänsä ole sairaus tai mielenterveyden häiriö, mutta  transihmiset saattavat silti tarvita myös psykiatrista tukea ja neuvontaa ymmärtääkseen paremmin omaa sukupuoltaan ja käsitelläkseen monimutkaisia ​​sosiaalisia ja läheissuhteisiin liittyviä  kysymyksiä, joihin se vaikuttaa.

Maailman lääkäriliiton kannan mukaan jokaisella on myös oikeus itse määritellä oma sukupuolensa.

Koska transihmiset kokevat edelleenkin varsin yleisesti  sekä suoraa syrjintää ja väkivaltaa että myös välillistä, puutteellisesta lainsäädännöstä, terveydenhuollon vanhentuneista hoitokäytänteistä  tms. johtuvaa  perusoikeuksia loukkaavaa, rakenteellista syrjintää, on Maailman lääkäriliitto antanut jäsenliitoilleen suositukset, joita noudattamalla transihmisten perus- ja ihmisoikeudellinen asema sekä yleinen terveydellinen tilanne saadaan varsin helposti ja mukavasti paremmalla tolalle :)

Suositukset :

  1.  WMA korostaa, että jokaisella on oikeus päättää omasta sukupuolestaan ja tunnustaa tällä toteamuksella sukupuolen moninaisuuden. WMA vaatii lääkäreitä puolustamaan jokaisen yksilön oikeutta määritellä itse oma sukupuolensa.
  2. WMA esittää, että transidentiteetti ei sinänsä ole mielenterveyden häiriö,  mutta se voi aiheuttaa epämukavuutta tai ahdistusta, jota kutsutaan sukupuolidysforiksi (DSM-5)
  3. WMA toteaa, että jokainen terveyteen liittyvä menettely tai hoito, joka liittyy henkilön transidentiteettiin, kuten kirurgiset toimenpiteet, hormonihoidot tai psykoterapia, edellyttävät potilaan vapaaehtoista, tietoista ja nimenomaista suostumusta. 
  4. WMA kehottaa järjestämään transihmisiä varten kattavasti saatavilla olevan yksilöllisen, moniammatillisen, monitieteisen ja kohtuuhintaisen  terveydenhoitopalvelujärjestelmän  (mukaan lukien puheterapia, hormonihoito, kirurgiset toimet ja mielenterveyden hoito).
  5. WMA kieltää nimenomaisesti kaikki käyttäytymistä muuttavat pakkokeinot tai pakottavat hoitomenetelmät transihmisten terveydenhoidossa. Transihmisten terveydenhuollon tavoitteena on mahdollistaa transihmisille  paras mahdollinen elämänlaatu. Kansallisten lääketieteellisten yhdistysten olisi ryhdyttävä toimiin haitallisten hoitomuotojen (eheytys- yms. uskomushoidot) tunnistamiseksi ja torjumiseksi.
  6. WMA vaatii lääkäreille asianmukaista asiantuntijoiden antamaa koulutusta heidän uransa kaikissa vaiheissa, jotta he voivat tunnistaa ja välttää syrjiviä käytäntöjä sekä tarjota transihmisille asianmukaisesti sukupuolisensitiivistä terveydenhoitoa.
  7. WMA tuomitsee kaikenlaisen syrjinnän, leimaamisen ja väkivallan transihmisten kohdalla ja vaatii asianmukaisia ​​oikeudellisia toimenpiteitä heidän yhdenvertaisten kansalaisoikeuksiensa suojelemiseksi. Yksittäisten lääkäreiden tulisi käyttää lääketieteellistä tietämystään ennakkoluulojen torjuntaan tässä suhteessa.
  8.  WMA vahvistaa kantansa, jonka mukaan ketään ei saa pakottaa sukupuolensa, etnisen alkuperänsä, sosioekonomisen  asemansa, sairautensa tai vammaisuutensa vuoksi pysyvään sterilisaatioon (WMA Statement on Forced and Coerced Sterilization). Tähän sisältyy myös lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ehtona rekisteröidyn sukupuolimerkinnän oikaisemiselle virallisissa asiakirjoissa.
  9. WMA suosittelee, että kansalliset hallitukset huolehtivat transihmisten oikeusturvasta terveydenhuoltojärjestelmässä tekemällä terveydenhuoltopalvelututkimusta kansallisella tasolla ja käyttämällä näitä tuloksia terveys- ja lääketurvapolitiikan kehittämisessä. Tavoitteena tulisi olla herkästi soveltuva terveydenhuoltojärjestelmä, joka optimaalisimmillaan toimisi jokaisen transihmisen kohdalla yksilöimällä aina parhaat käytettävisssä olevat vaihtoehdot.

 

 

 

 

Näin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"WMA korostaa, että jokaisella on oikeus päättää omasta sukupuolestaan ja tunnustaa tällä toteamuksella sukupuolen moninaisuuden."

Kertoiko WMA, monestako vaihtoehdosta voi valita?

Mika Sarivaara-Satta

Jos yhteiskunta leikin maksaa, niin eiköhän joitain reunaehtoja voi vaatia.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minun puolestani reunaehdoksi riittää, että lajikohdassa lukee sana ihminen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Terveydenhoito on syytä järjestää ihan vain lääketieteellisillä perusteilla ja yhteiskunta asettaa reunaehdot jo valtiosäännössä. Vetoan tässä perustuslain toiseen lukuun...

Mika Sarivaara-Satta

Eli kyseessä on siis sairaus?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #11

Terveydenhoitoa lähinnä.

Koulukiusatuillakin ilmenee usein mielenterveyden häiriöitä, jotka saattavat ajan myötä kroonistua vakaviksi sairaudentiloiksi. Yhteiskunnan velvollisuus on tässäkin huolehtia syrjimisen ennaltaehkäisystä ja myös huolehtia jo sairastuneiden terveydenhoidosta...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

"Yksittäisten lääkäreiden tulisi käyttää lääketieteellistä tietämystään ennakkoluulojen torjuntaan tässä suhteessa."

Yksittäisillä lääkäreillä on valitettavasti haasteita ennakkoluulojen torjunnassa myös ammattikuntansa piirissä. Ikäpolveni lääkäreiden parissa todellinen kosketuspinta transsukupuolisuuteen on usein ohut ja ennakkoluuloja paljon. Yllättävän moni redusoi ja medikalisoi transsukupuolisuuden pelkästään hormonihoitoja ja kirurgisia toimenpiteitä edellyttäväksi tilaksi. Nuoret kollegat ovat jo lähtökohtaisesti ja nykyisen koulutuksen pohjalta valmiimpia.

WMA:n linjaukset ovat kohdallaan.

Tärkeätä on, että transsukupuolisuutta ei medikalisoida liiaksi. Ollessani opiskeluaikana kirurgian amanuessina, jouduin päivystämään saapuessani tottumaan päivävuoron kirurgin raporttiin, joka totesi poliklinikalla olevan esim. kaksi kipeää nilkkaa, yksi umpilisäke ja yksi nyrkin ja hellan väliin jäänyt poskiluu. Peittojen alta löytyi paljon muutakin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Runsas viikko sitten satuin kuuntelemaan radiosta mielenkiintoista ohjelmaa, jossa eräs lääkäri kertoi oman lapsensa olevan transihminen. Oli fiksu ja empaattinen ihminen se lääkäri, ei voi muuta sanoa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Sen toteaminen, ettei ketään saa syrjiä tai ettei keneenkään saa kohdistaa väkivaltaa ovat itsestäänselvyyksiä, kuten sekin on itsestäänselvyys, että terveydenhuollossa potilaaseen kohdistuvat hoitotoimenpiteet edellyttävät lähtökohtaisesti potilaan tietoista suostumusta.

Nämä periaatteet ovat yleisesti tunnustettuja arvoja, eikä kukaan niistä ole eri mieltä. Muilta osin kirjoitus on pitkälti ideologista roskaa, kuten "jokaisella on oikeus määritellä oma sukupuolensa".

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Terveydenhuollossa valinnanvapaus ei ole itsestään selvää. Juridinen korjatun sukupuolen vahvistaminen nimittäin edellyttää lisääntymiskyvyttömyyttä, joka monelle tekee suostumuksesta pakollisen, ei vapaaehtoisen. Translain muutos on välttämätön. Suomen lainsäädäntö on ihmisoikeuksien vastainen. Hallituksemme ei asialle korviaan lotkauta. Vähemmistöt jäävät usein poliittisen roskan jalkoihin. Viime kädessä ihmisoikeusloukkaukset on jälleen korjattava kansalaisaktiivisuuden kautta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Oikeastaanhan sukupuolen virallista määrittelyä tarvitaan kait vain passiin, koska oletan sitä maailmalla vaadittavan. Jos tasa-arvo vallitsee, niin sitä ei yhteiskunnassa tarvita mihinkään sinänsä - jotain pelisääntöjä pukuhuoneiden jne. suhteen toki on sovittava.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #8

Eikös joissakin maissa ole mahdollista valita sukupuoleksi X jos ei halua määritellä itseään mieheksi eikä naiseksi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Meidän lainsäädännössämme on vain yksi yleinen velvollisuus jota rajataan sukupuolella: asevelvollisuus. Se olisi helppo korjata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset