jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Professorin raju ulostulo - "Suomen translaki loukkaa ihmisoikeuksia!"

  • Professorin raju ulostulo - "Suomen translaki loukkaa ihmisoikeuksia!"

Oikeustieteen professori Pauli Rautiainen Itä-Suomen yliopistolta kirjoittaa Suomen valtiosääntöoikeudellisen seuran ajankohtaispalstalla Suomen ns. translain perus- ja ihmisoikeudellisista puutteista :

    "Transsukupuolisten sukupuolen juridista vahvistamista määrittävän translain 1 §:ssä säädetään, että täysikäinen henkilö vahvistetaan kuuluvaksi vastakkaiseen sukupuoleen kuin mihin hänet on väestötietojärjestelmään alun perin merkitty, jos hän lääketieteellisen selvityksen nojalla pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen, elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa ja on steriloitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön.

Suomessa voimassa oleva translaki edellyttää näin sukupuolen juridisen vahvistamisen ehtona henkilön ehdotonta lisääntymiskyvyttömyyttä. Vaatimus johtaa käytännössä pakotettuun hormonihoitoon, joka on yksi ihmisarvoa alentavan epäinhimillisen kohtelun muoto. Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus sisältää myös ajatuksen siitä, ettei transihmisen toivota saavan lapsia tai perhettä, mikä loukkaa niitä perhe-elämää ja syrjimättömyyttä koskevia ihmisoikeusvelvoitteita, joihin Suomi on sitoutunut.

Suomi on saanut ihmisoikeussopimusten kansainvälisiltä valvontaelimiltä lukuisia huomautuksia, joissa nykyisen translain katsotaan rikkovan Suomea oikeudellisesti sitovia ihmisoikeusvelvoitteita. Ihmisoikeusnäkökohtiin viitaten lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista ovat vaatineet muun muassa YK:n kidutuksen vastainen erityisraportoija ja YK:n naisten syrjinnän poistamista käsittelevä komitea (CEDAW). Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu Nils Muižnieks kehotti jo vuonna 2012 Suomea poistamaan translain epäkohdat. Suomi on viitannut huomautuksille toistuvasti ja systemaattisesti kintaalla. Translain lisääntymiskyvyttömyysvaatimus kuuluu joukkoon hyvin tiedostettuja suomalaisia ihmisoikeusongelmia, joiden korjaamiseen ei ole poliittista tahtoa."

Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on heinäkuussa voimaan tulleen jäsenvaltioita oikeudellisesti sitovan ratkaisunsa myötä linjannut translakiin sisältyvän lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen rikkovan yksiselitteisesti Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8:tta artiklaa.

 

Jo yksinomaan näillä perusteilla eduskunnan tulisi viimeistään nyt alkavan syysistuntokauden aikana ottaa kiireellisenä käsiteltäväkseen joko kansanedustajien allekirjoittama lakialoite lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamiseksi translaissa esitetyistä edellytyksistä juridisen sukupuolen vahvistamiselle tai mieluumminkin käsitellä translakiin tarvittavat muutokset aikaisemmin annetun hallituksen esityksen pohjalta...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Olen steriloinnista samaa mieltä, mutta virallisissa papereissa olisi hyvä olla biologinen sukupuoli.

Käyttäjän samimollgren kuva
Sami Mollgren

Miksi "virallisissa papereissa" merkintä juuri biologisesta sukupuolesta on merkittävä asia?

Miten pitäisi menetellä intersukupuolisten henkilöiden kohdalla?

Yhä enemmän muuten vaikuttaa siltä, että sukupuolen kokemus on myös taustaltaan nimenomaan biologinen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Voi myös kysyä, miksi virallisissa papereissa pitäisi olla kuviteltu sukupuoli, tai miksi kenenkään pitäisi voida valehdella viranomaisille sukupuolestaan? Omaa sukupuoltaan ei oikeasti edes ole mahdollista muuttaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #3

Totta, voimme kysyä miksi yleensä pitää rekisteröidä ihmisten sukupuolia.

Meillähän on yhteiskunnassamme oikeasti vain kolme lakiin perustuvaa velvollisuutta: oppi-, vero- ja asevelvollisuus. Vain viimeksimainitussa on rajauksia sukupuolen suhteen ja sekin olisi helposti korjattavissa ja jopa useammallakin tavalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #9

Asevelvollisuuslakiin voi mallia ottaa Norjasta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #12

Itse henkilökohtaisesti menisin norjalaisia pidemmälle ja vaihtaisin asevelvollisuuden kaikkia tasapuolisesti koskevaksi rauhanvelvollisuudeksi.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Nimenomaan, tarkemmin sanottuna transidentiteetillä on neurobiologinen perusta.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Mikä merkitys sillä sukupuolitiedolla on? Kun miettii elämää taaksepäin, niin sukupuoli vaikutti itselläni 1980-luvulla siihen, että armeijapalvelus iski. 1990-luvun alussa menin naimisiin, eli silloin sukupuolimääritelmää tarvittiin, mutta enää sitä ei tarvittaisi.

Muulloin ei sukupuoli ole tullut miksikään kynnyskysymykseksi. Ei töitä haeta miehenä tai naisena, harrastamiseen liittyvät jutut ovat sukupuolettomia, ja vessankin voi valita sen perusteella, mikä on lähinnä itseä silloin kun sinne on tarvis mennä.... :)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Ensinnäkin asiat kannattaa pitää yksinkertaisina, jos vaihdoksen sallii virallisiin papereihin, niin jatkossa voi voi joutua sallimaan vaikka mitä muutakin. Esim. Kanadassa on päästy jo sukupuolienkin yli ja varsinkin virkamiehet on pakotettu tituleeraamaan asiakkaitaan siksi miksi he haluavat itsensä tituleerattavan. Jos virkamiehet eivät tee näin, heille voi rapsahtaa rangaistus.

"Critics warn that under Bill C-16, Canadians who deny gender theory could be charged with hate crimes, fined, jailed, and compelled to undergo anti-bias training."

https://www.lifesitenews.com/news/breaking-canada-...

Toinen syy on käytännönläheisyys. Esim. miehenä kasvaneella ja myöhemmin transition käyneellä on erilainen fysiologinen rakenne ja sen tietäminen voi onnettomuudessa olla elämän ja kuoleman kysymys.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax Vastaus kommenttiin #6

Aika heikoissa kantimissa nuo perustelusi ovat. Suomessa vielä on se etu, että meillä on hyvä persoonapronomini hän. Sillä osuu oikeaan aina!

Translaki uudistuu seuraavan hallituksen aikana. Ja silloin voi toivottavasti sukupuolensa korjata ilman, että tarvitaan mitään lääkärijuttuja. Siihen saakka on pakko edetä "taiteilijanimellä". Tosin se ei ole ollut ympäristölle ongelma ensinkään.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #7

"Aika heikoissa kantimissa nuo perustelusi ovat."
Miksi ne ovat heikoissa kantimissa?

Ensimmäinen laittamani kohta on jatkumoa, sille mitä muissa maissa oikeuksien lisääminen erikoisryhmille on tuonut.

Tulen vastaan toisessa laittamassani kohdassa. Jos sukupuolen muutoksen yhteydessä allekirjoittaa vastuuvapauden hoitovirheistä sun muista, joihin sukupuolen määritys on vaikuttanut, niin en näkisi ongelmaa sukupuolen vaihtamisessa virallisiin papereihin. Eli esim. jos lääkäri antaa vaikka väärän annoksen lääkettä käyttäen mittana saman kokoisen miehen lihasmassaa miehelle, joka on oikeasti kasvanut naisena, ja tästä tulee komplikaatioita, niin lääkärin ei pitäisi olla vastuussa niistä komplikaatioista. Ymmärrätkö tuon ongelmallisuuden? Allekirjoittaisitko sinä tuon paperin?

"Suomessa vielä on se etu, että meillä on hyvä persoonapronomini hän. Sillä osuu oikeaan aina!"
Kanadassa ollaan päästy persoonapronomineistakin yli. Jos joku on mielestään poni, niin on viharikos kutsua häntä joksikin muuksi.

"...että tarvitaan mitään lääkärijuttuja."
Nuo lääkärijutut ovat ikävä jäänne ikäviltä ajoilta ja niiden poistamisesta olen samaa mieltä.

Itselle on ihan sama mitä kukin yksilönä tekee, mutta silloin mennään mielestäni väärään suuntaan kun ideologiaa yritetään pakottaa muille tai kun ideologia vaikuttaa muihin.

Edit:
Vastuuvapauden voisi hyvinkin kirjailla lakiin, jolloin se olisi automaattinen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #6

Onnettomuustilanteissa ensihoitajien ainoa tehtävä on pitää yllä potilaan peruselintoiminnot kuten verenkierto ja hengitys ja siirtää potilas turvatusti sairaalaan, missä tiedottomankin potilaan genitaalinen anatomia tulee ilmeiseksi viimeistään silloin, kun hänelle asennetaan katetria. Sitäpaitsi, nykyisin sairaanhoidossa turvaudutaan sähköisiin potilasasiakirjoihin, joten sukupuolenkorjaushoitoja saaneiden potilaiden hoitohistoria on käytettyjä lääkkeitä myöten sairaalan henkilöstön käytettävissä tarvittavassa määrin...

Myös Suomessa tasa-arvolaki kieltää sukupuoli-identiteettiin perustuvan syrjinnän - Lifesitenews on artikkelissaan kääntänyt tämän suomalaista tasa-arvolakia vastaavan kanadalaisen lakisäädöksen tarkoituksen päälaelleen (Lehden mukaan sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella asiakkaita syrjivät viranomaiset ovat itseasiassa viattomia uhreja, joiden mielipiteen ja sen ilmaisunvapautta loukataan).

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen Vastaus kommenttiin #11

"Sitäpaitsi, nykyisin sairaanhoidossa turvaudutaan sähköisiin potilasasiakirjoihin..."
Tämä on totta Suomessa sairaanhoidon osalta, jos systeemi vain toimii, mutta muualla asia ei välttämättä ole näin.

"Myös Suomessa tasa-arvolaki kieltää sukupuoli-identiteettiin perustuvan syrjinnän..."
Ei siinä määrin kuin mitä Kanadassa säädetty laki määrittää. Myönnän, että Lifesitenews oli hieman huono lähde asialle. Kuuntelu laista, jossa käydään läpi lain ongelmakohtia, on parempi lähde.

https://youtu.be/KnIAAkSNtqo

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Väestötietojärjestelmään jää tietenkin muutoshistoriaan tieto sukupuolimerkinnän muuttamisesta, jos tätä tietoa johonkin sitten viranomaiset ylipäätään tarvitsevat...

Transsukupuolisten biologinen sukupuoli on pääsääntöisesti se, minkä he itse kokevat omakseen. Transnainen on biologinen nainen ja transmies biologinen mies lisääntymisanatomioistaan riippumatta.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Kyllähän sinäkin sen toki tiedät, että ei sukupuoli määräydy henkilön kokemuksen mukaan. Tiedät senkin, että transsukupuolisuus on oikeasti mielenterveyden häiriö, johon toki on mahdollista saada hoitoa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Ei ole transsukupuolisuus mielenterveyden häiriö an sich kuten ei ole enää homoseksuaalisuuskaan. Transsukupuolislla ja muunsukupuolisilla voi toki olla kehodysforiaa ja erilaisia vihamielisen ympäristön aiheuttamia mielenterveyden häiriöitä, ahdistusoireita ja masennusta siis lähinnä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #18

"Ei ole transsukupuolisuus mielenterveyden häiriö"

-> Kyllä se on lääketieteellisesti luokiteltu mielenterveyden häiriö, ks:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tautiluokitusjulkaisu
F64: Sukupuoli-identiteetin häiriöt
S. 270 Transsukupuolisuus
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe201205085423

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Myös ennenaikainen siemensyöksy on luokiteltu mielenterveyden häiriöksi kuten myös tupakan käytön aiheuttama riippuvuusoireyhtymä F17.2 :)

Transsukupuolisuus itsessään ei ole mielenterveyden häiriö eikä etenkään psykoositasoinen mielisairaus - osa transihmisistähän elää vallan mainiosti tasapainoisesti minäkuvansa kanssa ilman mitään tarvetta hakeutua sukupuolenkorjaushoitoihin...

F64.xx on sitä paitsi psykopatologisoivan selitteensä vuoksi poistumassa WHO:n tautiluokitusoppaasta...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #20

Kyllä kai asia on tässä tapauksessa ihan selkeä: mielisairaudesta on kyse, jos henkilö vakaasti kuvittelee olevansa jotain sellaista mitä hän ei oikeasti ole.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

"Transnainen on biologinen nainen ja transmies biologinen mies lisääntymisanatomioistaan riippumatta."

Aika hullunkurinen lause. Sitä kai se dogmi-uskovaisuus teettää. "Saksan demokraattinen tasavalta oli demokraattinen maa, hallittiin sitä miten hallittiin."

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #21

Tuo lauseeni ajatus sisältyy professori Rautiaisenkin kirjoitukseen - korjatakseen juridisen sukupuolimerkintänsä transihmisen ei tarvitse luopua lisääntymiskyvystään, koska sukupuoli on neurobiologinen ominaisuus...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset