Palkkaeron supistaminen kansallisena tavoitteena

Naisten ja miesten välinen keskimääräinen palkkaero on Suomessa olennainen sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyvä epäkohta. Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin ja palkkarakennetilastojen aineiston perusteella kokoaikaista työtä tekevien palkansaajanaisten ja -miesten säännöllisen työajan palkkaero  on  jumittunut 17 prosenttiin. Työtuntieroista sekä vertikaalisesta segregaatiosta johtuen mediaaniansioissa naisten ja miesten välinen ero sitten vielä  kasvaa aina 22 prosentiin saakka.

Sukupuolten välistä palkkaeroa on pyritty jo vuosikymmeniä supistamaan Suomen vuonna 1963 ratifioiman ja vuonna 1964 kansallisesti voimaan astuneen samapalkkaisuussopimuksen puitteissa "vaihtelevalla menestyksellä" koko ajan kuitenkin edistyen  – sukupuolittain eriytyneiden palkkataulukoiden kaltaisesta välittömästä palkkasyrjinnästä ollaan työmarkkinoilla siirrytty nyt vuosien työn jälkeen tilanteeseen, missä sukupuolten välisiin palkkaeroihin johtavien taustamuuttujien tarkastelu vaatii työmarkkinoiden ja palkanmuodostusprosessien logiikan tuntemuksen ohella laajempaa yhteiskunnallista näkemystä ja erityisesti tietämystä vallitsevan binäärisen sukupuolijärjestelmän tuottamista sukupuolirooleista ja niiden asettautumisesta osaksi yhteiskunnan hierarkista järjestystä 🙂

Naisten ja miesten välisiä palkkaeroja voidaan siis ainakin jonkin verran supistaa korjaamalla vanhanaikaiseksi jumittajaksi osoittautunut sukupuolijärjestelmämme ja ehkä myös tässä mielessä suomalainen tekstiilialan megayritys Finlayson onkin nyt syksyn koittaessa  käynnistämässä aika röyhkeästikin tasa-arvolakia rikkovan kampanjan

     "Finlaysonin mukaan naisten ja miesten välinen palkkaero ei istu Suomeen kaltaiseen tasa-arvoon rakentuvaan yhteiskuntaan.

Kiinnittääkseen huomiota epätasa-arvoon Finlayson aloittaa 1.9. alkaen kampanjan, jonka aikana naiset maksavat euron ostoksistaan 0,83 euroa. Miesten ja naisten rahapusseja tasataan reilun viikon ajan."

 

Mielestäni suunniteltu kampanja on mitä mainioin julkisuutta yritykselle ja tasa-arvotyölle tuova  idea ja se tulee varmasti kiihdyttämään mielipiteenvaihtoa koskien itse numeerisen palkkaeron ohella myös yleisempää sukupuolen merkitystä yksilön näkökulmasta sekä toisaalta järjestäytyneen yhteiskunnan toimivuuden kannalta….

 

 

 

jiihooantikainen
Vasemmistoliitto Kuopio

aktiivinen 🐟, woke, miesasia-aktivisti, feministi ja vasemmistolainen.
muuten ihan mukava mies :)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu