jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Koulut alkoivat - ja koulukiusaaminen

  • Koulut alkoivat - ja koulukiusaaminen

Koulukiusaaminen on kaikille aikuisille ainakin jossain määrin omakohtaisesti elettyä elämää, useimmille onneksi kokemukset koulukiusaamisesta rajoittuvat  pieniin sosiaalisiin yhteenottoihin, joita kypsemmällä iällä sitten osataan muistella lähinnä ikävaiheeseensa kuuluvina kehittyvien identiteettien kohtaanto-ongelmina. 

C'est la vie, siis.

Kuitenkin tuhannet keskuudessamme liikkuvat lähimmäisemme kantavat edelleenkin sisällään koulukiusaamisen jättämiä  traumoja jopa vuosikymmeniä oppivelvollisuutensa  päättymisestä - rajusti eristävän kiusaamisen seuraukset näkyvät arkielämässä erilaisena syrjäytyneisyytenä, ihmisarkuutena ja asosiaalisuutena, mielenterveysongelmina ja erityisesti itsetuhohakuisuutena.  

Suomalainen koululaitos on kaikessa kehittyneisyydessään ollut kansainvälisten oppimistulosten kärjessä niin hyvässä kuin pahassakin - PISA-tutkimustulosten vertailussa Suomi keikkuu vuodesta toiseen itsepintaisesti kärkijoukoissa ja samaan aikaan suomalainen peruskoulu on sosiaalistanut  tehokkaasti koululaiset soveltamaan yleispohjoismaista Janten lakia.  Erilaisuus on ollut pienyhteisöä kuormittava haitta, josta on pyritty eroon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Pientä parannusta on toki tapahtunut viime vuosien aikana ehkä kaupungistumisen, kansainvälistymisen  ja tiedonvälityksen nopeutumisen vuoksi - jatkuvan koulukiusaamisen aiheuttamista häiriöistä oppilaiden koulunkäynnille ja terveydelle  puhutaan nykyisin entistä enemmän ja avoimemmin julkisuudessa ja koulukiusaamiseen pyritään myös puuttumaan aikaisempaa vakavammalla  asenteella.  

Ja syytä onkin suhtautua asiaan vakavasti, sillä jatkuva koulukiusaaminen täyttää rikoslaissa  pahoinpitelyn tunnusmerkistön -  myös tarkoituksellinen sosiaalinen eristäminen ja sanallinen itsetunnon mitätöinti muuttuvat pahoinpitelyksi siinä vaiheessa, kun niiden seurauksena vahingoitetaan toisen terveyttä...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juhani Vehmaskangas

Totta. Radiossa tuli hiljattain ohjelma asiasta. Eräs keskustelijoista totesi mielestäni hyvin: "Kiusaaminen on kuin rikkaruoho. Jos sitä ei heti kitketä se alkaa rehottamaan."

Koulukiusaaminen on vakava asia. Samoin kuten kaikki muukin kiusaaminen. Itseenikin kohdistuu tällä hetkellä tuota henkistä kiusaamista erään naisen taholta. Ja ko. nainen on sentään jo nelikymppinen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Juho, kuten huomaat, koulukiusaamiskeskustelu ei ota tulta.

Aihetta on hyvä lähestyä tavalla, joka ei sisällä kiusaamis -sanaa.

Kysehän ei ole oikeasti kiusaamisesta, vaan pahimmillaan julmasta pahoinpitelystä ja eristämisestä.

Marko Annalan Värityskirja kertoo hyvin, miten äärimmilleen viety pahoinpitely ja eristäminen sekä lapsen oma häpeä, voivat olla tuhoisia ja johtaa masennukseen.

Jopa vanhemmille jätetään kertomatta, sillä erityisesti pojat eivät halua ilmaista heikkouttaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tänäänkin on tätä minun kirjoitustani parempia keskustelunaiheita uutisvirrassa...

Häpeän tunne ja voimattomuus syövät nopeasti elämänilon ja vanhempien kyllä luulisi tunnistavan lapsessaan silloin tapahtuvat muutokset ja heillä olettaisi olevan myös kyky yhdistää ne koulussa tapahtuneisiin ikävyyksiin jo senkin vuoksi, että heillä on varmasti omakohtaistakin kokemusta kouluikäisten usein voimakkaasta ryhmäpaineesta...

Lapsen oirehtimisen tunnistaminen koulupahoinvoinniksi on tärkeää, mutta tavallaan silloin, kun oppilas jo oireilee psyykkisesti, ollaan auttamatta myöhässä - minusta sellaiset kivakoulu- tyyliset ohjelmat, joilla pyritään jo ennakoidusti ehkäisemään koululaisten kaltoinkohtelua, raamittaisivat koulujen toimintakulttuureja herkemmin oppilaiden tuntemuksia vastaaviksi ja siten pienempiinkin kiusaamistapauksiin osattaisiin varautua ajoissa riittävällä vakavuudella...

http://www.kivakoulu.fi/

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Pistäpä Juho Kuopioon pystyyn koulukiusaamisia SOVITTELEVA järjestö.
Se on tehokas tapa vähentää kiusaamisia.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä. Kiusaamisen osapuolten tunnistaminen ja heidän saamisensa neuvottelupöytään sovittelemaan tilannetta onkin toinen juttu. Ja aika hankalaa käytännössä,,,

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Ei lainkaan hankalaa, vaatii vain yhteistyötä koulujen kanssa.
Katso nettisivut Seiskan Sovittelijat ry ja lisätietoja on myös saatavilla jos kiinnostus asiaan herää.
http://seiskansovittelijat.nettisivu.org/

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Puhelinnumeroasi on kaivannut lähelläsi asuva, koulusovittelua käynnistelevä henklö.
Jos haluat hänen ottavan yhteyttä, lähetä numerosi e-mailiin veikko.karkkainen@live.fi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset