jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Kansainvälinen kissapäivä

  • villi ja kissa
    villi ja kissa
  • bulgarialainen kulkukissa
    bulgarialainen kulkukissa

Tänään vietetään kansainvälistä kissapäivää -  kissa on mukava lemmikkieläin ja sen on osoitettu ylläpitävän mielen terveyttä ja lieventävän stressiä, masennusta tai ahdistusta.

Sisäsiistinä nisäkkäänä kesy kotikissa viihtyy mainiosti lämpimissä tiloissa ihmisten hemmoteltavana, mutta päästessään vapaasti liikkumaan ulkona kissasta kuin kissasta  kuoriutuu oitis esille kylmäverinen saalistaja, jolta ei jää huomaamatta pieninkään saaliseläimen liikahdus syvällä ruohikkoisen aluskasvillisuuden peitteessä...

Kansainvälisen eläisuojeluun erikoistuneen järjestön IFAW:n arvion mukaan maailmassa eläisi villiintyneinä peräti 500 000 kulkukissaa, joiden elinolosuhteet vaihtelevat hyvinkin suuresti. Etelä-Euroopassa ja Mustameren alueella kissojen itsenäinen elämä on usein varsin lokoisaa turistien ja paikallisten asukkaiden tarjotessa niille asuinsijan että ruokaa. Sen sijaan Suomen ankarissa luonnonoloissa  kissan itsenäiset selviytymismahdollisuudet ovat heikot, nälän ja tautien näännyttämänä villiintynyt kulkukissa siirtyy helposti itse ilmojen kylmetessä ravintoketjussa pari pykälää alemmalle tasolle.  Lemmikkikissaa, jonka hoitaminen käy ylivoimaisen hankalaksi esimerkiksi perheenjäsenen allergian tms. syyn vuoksi,  ei siis saa "vapauttaa" luontoon, vaan sille pitää etsiä uusi koti vaikka sitten paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen väliaikaisista tiloista...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen joskus lukenut, että kotikissat ovat kaikkein vaarallisimpia nisäkkäitä ihmisille maailmassa, mitä tulee lukumääräisesti kuolonuhreihin ja vakaviin sairaalahoitotapauksiin. Eritoten perheen pikkuvauvoille.

Kissoilla ei myöskään ole kovin suuria tunnesiteitä ihmisiin, vaan se on kehittynyt hyödyntämään ihmisen hellittelytaipumusta kerjäämällä ruokansa mahdollisimman suloisesti jalkoja puskien ja hellyyttävästi kurnaten. Kissa kiintyy kotipaikkaansa ja jää mielellään sinne asumaan, vaikka isäntäväki vaihtuisi, jos nyt ei ihan huonoihin oloihin joudu.

Kissa ja koira ovat siis samalla tavalla eri planeetoilta kuin miehestä ja naisesta on sanottu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No, kyllä amurintiikeri tai ihan tavallinen leijona olisivat lemmikkieläiminä paljon vaarallisempia...

Yleisistä lemmikkieläimistä koirat ovat kaikkein vaarallisimpia, jopa 25 000 ihmistä kuolee vuosittain koiran hyökkäyksen aiheuttamiin vammoihin joko raateluno seurauksena tai koirasta tarttuneen raivotaudin uuvuttamana. Kissat sen sijaan eivät levitä tappavia tauteja eivätkä ne hyökkäile ihmisten kimppuun vahingoittamistarkoituksessa.

Tässä muita kissamyyttejä kumottuna :

http://kissatieto.fi/yhdeksan-kissamyyttia

Kissa tosiaan mieltyy uusiinkin isäntiinsä nopeasti, mutta se myös tunnistaa sitä vakituisesti hoitaneet pitkienkin ajanjaksojen jälkeen.

Jyrki Karvo

Mistähän tilasto löytyisi? 25000 kuulostaa kovin korkealta vuodessa. Gisslerin tutkimuksen mukaan Suomessa kuoli 19 ihmistä koiran aiheuttamiin vammoihin vuosina 98-04. Kissa aiheutti samana aikajaksona 3 kuolemaa.

Väitteen mukaanhan olisi maailmalla kuollut tuona aikajaksona koiran aiheuttamiin kuolemiin 175 000 ihmistä.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/is-professori...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

http://www.telegraph.co.uk/science/2016/03/15/whic...

"Man's best friend is also the mammal most likely to kill him. Of the roughly 25,000 people killed by dogs each year, the majority die from rabies."

Jyrki Karvo Vastaus kommenttiin #12

Tossa luetaan mukaan kulkukoirat jotka eivät ole lemmikkejä. Erityisesti Intia nousee arviosta mikään tilastohan tuo ei ole. Käynyt siellä ja villiintyneitä koiria oli nurkissa. Kirjoituksesta saa käsityksen että tarkoitat lemmikkieläimiä. Toki maailmalla on noiden kulkueläinten kanssa ongelma olemassa. siksihän niitä on yritetty vähentää. Todellinen ongelma on taas ihminen milloin minkäkin ongelman takana. Ja yleensäkin pidän lemmikkien vertailua ihan järjettömänä...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #14

Kommentti numero kaksi on vastaus Juha Kuikan kommenttiin nro 1 eikä siten sinällään suoraa blogitekstin jatkumoa. (kieltämättä kommenttini muotoilu on siinä harhaanjohtava)

Hoidettuna lemmikkieläimenä kotikissasta ei juurikaan ole vaaraa ihmiselle tai muuta haittaa - hyötyä sitäkin runsaammin.

Jyrki Karvo Vastaus kommenttiin #15

Rouvalle aikoinaan sanottii että hygienia pitää olla kunnossa Toksoplasmoosin vuoksi. sitä kissa kyllä levittää. Voi pahimmillaan tappaa sikiön. Ja käsittääkseni on mahdollisuus muualtakin saada. noin 50 lasta syntyy vuositain käsien tästä. osalle saattaa tulla myöhemmässä vaiheessa mm silmäsairauksia. Voi aiheuttaa myös kehityshäiriöitä kuten vesipäisyys. Järjen käytöllä toki tästäkin selviää...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Rabies on onneksi käynyt harvinaiseksi täällä pohjoisessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kissa nyt vain on sen verran v-mäinen nihilisti, että siitä ei voi olla pitämättä. Lisäksi jokaisen uuden kissan osalta joutuu toteamaan, että jälleen kerran uusi, omanlaisensa luonne.

Kannattaa muistaa, että Baby Puss heittää aina Retun ulos talosta, ei päinvastoin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Talo ilman kissaa on kuin pilvinen päivä ilman aitan polulla astelevaa emäntää...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja jos kissasi saisi päättää, asuisitte kellarissa ja söisitte rottia (erästä kissanruokamainosta mukaillen).

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Vuosia sitten sarjakuvassa kissa Karvinen heittäytyi Eskon lukeman sanomalehden päälle lepäilemään. Aivan äskettäin Hesarin sarjiksessa Esko avasi läppärin, ja hetkessä Karvinen oli asettunut mukavasti näppäimistölle. Näin mukautuvainen eläin on kissa, jota ei edes median teknistyminen haittaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kymmenisen vuotta sitten eräs silloinen kotikissamme mieltyi makoilemaan läppärin näppäimistöllä - ihan vain annettiin sen siinä maata rauhassa aina sen aikaa, kun tietokoneella ei ollut muuta käyttöä. HUonompi juttu oli vain se, että se kissa meni makoilemaan siihen näppäimistölle myös silloin, kun kone jäi aktiivitilaan pyörittämään jotain ohjelmaa eikä siinä koneen äärellä ollut ketään käyttäjää - melko äkkiä siinä prosessori ylikuumeni kissan peittäessä tuuletusaukon.

Takuuhuoltoliikettä myöten sitten kaikki ihmeteltiin, miten noinkin uusi ja kallis tietokone voi tiltata totaalisesti "omia aikojaan" ...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Siihen aikaan kun XT ja 20 Mt:n kovalevy olivat kova sana, levyn sektori- ja sylinteritason formatointi oli mahdollista tehdä erillisellä (muistaakseni) DBG ohjelmalla.

Yhden kerran kun olin unohtanut koneen pöydälle käyntiin, sieltä löytyi kissan poistuessa makaamasta näppäimistöltä 'Do you want to hard format the drive?'... Minä en ollut käynnistänyt DBG:tä.

On nytkin käynyt niin, että tehdessäni töitä kotoa, IRC on jäänyt auki. Hetken kuluttua löytyy keskustelu:
- 'qjgkährhah'hahr hgẅr5+h+wjtjaahahjarhj'
- 'kissa pois näppäimistöltä...'

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kissa lienee jotakuinkin ainoa eläin joka on kesyttänyt ihmisen pikkuapulaisekseen. Ne ovat jopa kehittäneet oman kielen kommunikoidakseen ihmisten kanssa.

Jossakin piilossa lienee kissojen maailmanhallitus joka meitä hallitsee. Eikä heiltä puutu muikkuja eikä kermaa.

Itse olen viehtynyt etenkin Orwellin Eläinten vallankumouksen kissoihin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eteviä ne ovat mielistelemään ihmisiä ja jostain tv-dokumentista muistan sellaisen tiedon, että nimenomaan kotikissat käyttävät pentumaisia naukumisäännähdyksiä aikuisinakin ihmisten kanssa viestiessään.

Keskenäänhän niillä on täysin erilaiset kommunikaatiomenetelmät useinkin käytössä...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Aina ei voi onnistua, ei edes kissa. Jostain lähistöltä pihapiiriini päätynyt iso punavalkoinen kissa oli onnistunut työntymään erääseen ulkorakennukseen. Siellä se oli tunkenut itsensä nielun kautta katiskaan, joka oli vieläpä kaksiosainen. Katiskan "peräkamari" on varsin ahdas paikka varsinkin suurikokoiselle kissalle, ja eläinparka oli varmasti joutunut (jätösten määrästä päätellen) viettämään siellä pari vuorokautta ennen kuin osuin paikalle.

Avasin katiskan luukun, ja aloin käännellä pyydystä eri asentoihin vapauttaakseni kissan. Eläin oli varmasti todella ahdistunut vankeudestaan, ja operaationi pelotti sitä yhä enemmän. Se näytti yrittävän kaikin keinoin välttyä aukkoon joutumiselta ymmärtämättä, että vain siten se voisi pelastua verkkohäkin ahtaudesta. Minä puolestani halusin vapauttaa kissan ehdottomasti siihen käsin koskematta, ja jatkoin katiskan kääntelyä.

Lopulta kissa osui aukkoon niin, että se huomasi olevansa avoimella pihamaalla ilman tukalaa katiskaverkkoa ympärillään. Miettimistauko kesti ehkä sekunnin, ennen kuin vahingoittumaton eläin syöksähti vauhdilla kohti koivumetsää pihamaan takana.

Kissa otti todennäköisesti opikseen, ja niin tein osaltani minäkin: katiska on syytä varastoida korkeammalle esimerkiksi kattokoukkuun ripustettuna, luukku avoimena.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Yksi kissa oppi avaamaan lattialla olevan jääkaapin. Saranoiden kätisyyden vaihto auttoi hetkeksi mutta lopullinen ratkaisu oli muistaa laittaa pirttipöydän penkki oven eteen yöksi. Penkin siirtoon voimat eivät riittäneet.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #17

Yksi kissa osasi pentuna noutaa tavaroita kuten koirat osaavat, mutta vanhemmiten se sitten ymmärsi, ettei siitä hommasta ole hänelle itselleen mitään hyötyä...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset