jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolen moninaisuuden kohtaaminen perheessä

Herkin ihmisyyteen kasvun vaihe ajoittuu varhaislapsuuteen ja nuoruuteen, jolloin neurologinen verkottuminen on kiivainta kuten myös sosiaalistumista vahvistava vuorovaikutteinen minäkuvan kehittyminenkin. Lapsuudessa koettu minäkuvan voimakas tai säännönmukainen kyseenalaistaminen jättää usein jälkensä ihmisen persoonaan trauman tai muun voimakkaan hämmennyksen muodossa - kasvuvaiheessa annettu tuki minäkuvaansa kehittävälle lapselle  taas auttaa kannattelemaan tätä  ihmistä hankalienkin elämänkokemusten yli koherentin sisäisen luottamuksen avulla.

Tämä lienee itsestään selvää jokaiselle modernille vanhemmalle.

Myönteisen minäkuvan rakentuminen on mahdollista ainoastaan avoimesti identiteettiominaisuuksiin suhtautuvassa ympäristössä - persoonallisuuspiirteitä tukevassa ja niihin reaalisesti suhtautuvassa ympäristössä ihmisen minäkuvakin kehittyy vastaavasti rehellisen tukevaksi :)

Lapsen identiteettiin kohdistuva vähättely, kieltäminen, kyseenalaistaminen tai muutoin perusteettomasti kielteinen palaute aiheuttaa helposti omanarvontunnon jopa pysyvää alentumista heikentäen ihmisen elämänlaatua radikaalisti.

Sukupuoli kuuluu kiistatta ihmisen perusluonteisiin identiteettiominaisuuksiin, jota olisi käsiteltävä lasten kasvatuksessa edellä mainitun avoimesti - sukupuolen moninaisuuden avoin kohtaaminen  perheessä helpottaa lapsen siirtymistä laajempiin sosiaalisiin ympäristöihin ja osiltaan myös purkaa yhteiskunnan rakenteissa muhivia binäärisiä homevaurioita...

Transtukipisteen julkaisema artikkeli sukupuolen moninaisuuden kohtaamisesta perheessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

Jos lapsella ei diagnosoida sukupuolidysforiaa, niin voidaan helposti mennä ojasta allikkoon, joten hullutuksen myotaily on vahingollisempaa, kuin vittuilu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

80 prosenttia lapsuusiällä "epätyypillisesti" sukupuoltaan ilmaisseista sopeutuu aikuisena cis-sukupuolisuuteen, joten olet ainakin jossain määrin oikeassa. Sukupuolen moninaisuuden kohtaaminen omien lasten kokemusmaailmassa kannattaa silti ottaa lapsen maailmankuvaa avartavana ominaisuutena, vaikka se sukupuolen ilmaisu olisikin lapselle pelkkää kokeilua ja leikkiä...

En kannata vittuilua (välillisesti eriarvoistavaa kohtelua) kasvatusmenetelmänä tässäkään.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä lapsosten on kuitenkin parempi oppia jo kotikasvatuksessaan kohtaamaan oikean elämän erilaisuuksia. Silloin ei tarvitse aikuisena niin pöyristellä ja mieltään pahoittaa.

Mika Sarivaara-Satta

Transsukupuolisia on ehkä 1%:n verran, joten 20% kuulostaa ei niin totuudenmukaiselta, ja muutenkin sukupuoli on sosiaalinen konstruktio hömppä on ristiriidassa transsukupuolisuuden kanssa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset