jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Muunsukupuolisuus

Näin Pride-viikon päätteeksi on ehken syytä hieman kerrata keskeistä HLBTIQ-sanastoa ihan vai syventämään yleistä tietoisuutta.

Transgender l. muunsukupuolinen  on yleistermi, mikä kattaa suuren joukon ei-binääriseen sukupuolijärjestelmään kuuluvia ihmisiä.  Wikipedian kyseenalaistamattoman artikkelin mukaan :

 

   "Muunsukupuolinen tai ei-binäärinen (non-binary) on henkilö, jonka sukupuoli-identiteetti ei ole osa kaksijakoista sukupuolijärjestelmää, ja kuuluu näin sukupuolivähemmistöihin. Henkilöt, joilla on ei-binäärinen sukupuoli, eivät koe olevansa (vain) miehiä tai naisia, vaan sekoitusta näistä molemmista, jotain muuta sukupuolta tai sukupuolettomia. Muunsukupuolisten ulkoinen ilmaisu voi vaihdella maskuliinisesta feminiiniseen ja androgyyniin niin kuin muillakin sukupuolilla."

 

Kielitoimiston sanakirja antaa suomen kieleen vakiintuneelle sanalle "muunsukupuoinen" seuraavanlaisen merkityksen :

    "muunsukupuolinen henkilöstä jonka sukupuoli (-identiteetti) ei ole yksiselitteisesti miehen t. naisen vaan näiden väliltä, näiden yhdistelmä tms."

 

 

Selkeä ja helposti ymmärrettävissä oleva asia siis.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Koko tämä termi muunsukupuolinen on tullut aivan äskettäin. Minkäsuuruisesta ilmiöstä on kysymys? Transsukupuolisia on muistaakseni 0,1% kaikista ihmisistä. Heistäkin suurin osa tietää selkeästi sukupuolensa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Trans- ja muunsukupuolisten määrän on arvioitu olevan 0.3...0.5 prosenttia kokonaisväestöstä, joten puhumme Suomessa noin 16 500...27 000 henkilöstä. No, tästä määrästä voidaan jo päätellä, että selkeästi suuren luokan väestöryhmästä on kyse, koska esimerkiksi ILO 169-sopimuksen suojelemia saamelaisia elää Suomessa ainoastaan noin 6 000.

Vakavia sopeutumiseen vaikuttavia sosiaalisia konflikteja tai huomattavaa kehodysforiaa näistä transgendereistä kokee ainoastaan osa l. luultavasti sellaiset 5 000...10 000 henkilöä.

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Muunsukupuolisetkin tietävät sukupuolensa, ongelmia heille aiheuttaa lähinnä vihamielinen ympäristö ja virallisiin yhteyksiin liittyvät hankaluudet esimerkiksi jouduttaessa valitsemaan jompikumpi virallisista juridisista sukupuolista .

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Ulkopuoliselle on vaikea ymmärtää tätä sekasotkua, jossa termistökään ei ole välttämättä ymmärrettävää. Blogikirjoittaja Musta orkidea on hieman eri linjoilla ehdotetusta translain muutoksesta. Kirjoittaja kertoo tapauksesta, jossa henkilö (muistaakseni biologinen nainen) kokee vetoa biologisesti vastakkaista sukupuolta kohtaan, ei koe kehollista ristiriitaa ja haluaa lapsia - mutta on transsukupuolinen.

http://mustaorkidea.blogspot.fi/2017/06/translakia...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin.

Transihmisillä on yksilölliset sosiaalistumis- ja kehokokemukset sekä omanlaisensa persoonallisuus, joten tuon ninimerkin takaa kirjoittavan blogistin näkökulma on hänen omansa. Hänen kokemuksistan ei kannata suoraan sapluunalla piirtää esimerkiksi käypähoito-suosituksia trans- ja muunsukupuolisten kohtaamiseksi terveydenhoitoyksikössä...

Musta Orkidea tuntuu kannattavan tarkan essentialistista sukupuolieron ylläpitämistä (erityisesti painottaen sukupuolten rooleja lisääntymisessä) maailmankatsomuksellisista syistä ja vetoaa tässä naturalismiinsa.

Kaikille trans- ja muunsukupuolisille käsitys kahdesta erillisestä ja toisiaan luonnollisesti täydentävästä sukupuolesta ei ole mitenkään jalkoväliin ankkuroitu iätön totuus - sukupuoli-identiteetti kun on genitaaleja merkittävämpi sukupuolisuutta ilmentävä osa persoonaa.

"Minulla on myös erittäin suuri ongelma sen kanssa, että transaktivistit sanovat transtutkimusten olevan ihmisoikeuksien vastaisia ja että ne pitäisi lakkauttaa, mutta he eivät kerro, että miten transsukupuolisia sitten pitäisi heidän mielestään hoitaa. "

Trasekin ja Transtukipisteen sekä Puuteriwikin infoista saa tietoa nykyisten transtutkimusten ja erityisesti virallisen diagnostiikan heikkouksista - näitä ei olla haluttu lakkauttaa, vaan järjestää ne ensinnäkin tarvetta vastaaviksi eritoten tavoitettavuudeltaan ja poistaa transsukupuolisuus tautiluokitusjärjestelmästä kokonaan, jolloin sukupuolenkorjaukseen liittyvät terveydenhoitotoimenpiteet (hormonihoito, kirurgia ja psykiatrinen tuki) perusteltaisiin muulla ICD-luokituksen mukaisella koodilla. Esimerkiksi WHO on jo tulevaan ICD-11:een ehdottanut transtutkimuksia ja hoitoja suoritettavan "gender incongruence"-nimistä diagnostiikkaa hyödyntäen...

MO maalaa kirjoituksessaan myös tulevaisuuden uhkakuvia, missä ihmiset ajankulukseen ja viranomaisia harhauttaakseen muuttelevat juridista sukupuolimerkintäänsä alvariinsa. Juridisen sukupuolimerkinnän muuttaminen ei kuitenkaan tapahdu puhelinsoitolla, vaan aina erillisesti haettuna nimenmuutoksen tapaan ja koska henkilötietojärjestelmään tehtävistä muutoksista peritään hinnaston mukainen maksu, niin voidaan hyvin olettaa, että näitä juridisen sukupuolimerkinnän muuttamisia tapahtuu käytännössä vain aiheellisina.

Norjassa tällainen mahdollisuus muuttaa oma sukupuolimerkintänsää pelkällä hakemusmenettelyllä, johon ei liity mitään velvoitetta perustella hakemusta tai liittää hakemuksen mukaan lääkärintodistusta, on ollut olemassa noin vuoden ajan ja hyvin on toiminut...

Pekka Pylkkönen

Aivan yksi hailee. Silloin kun asialla on ulkopuolisille mitään merkitystä, kyseessä on mies, nainen tai kehityshäiriöinen. Jokainen kokekoon mitä haluaa mutta sopisi jo keskittyä välillä johonkin muuhunkin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin voisi keskittyä - tärkeämpiä asioita itselleni ovat paperittomien perusoikeuksien toteutumisen turvaaminen, tasa-arvon edistäminen ja miesten ja naisten välisten palkkaerojen supistaminen.

HLBTIQ-agenga kulkee noidenkin teemojen rinnalla luontevasti,,,

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset