jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Saksa hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain

Saksan liittopäivät on hyväksynyt tasa-arvoisen avioliittolain äänin 393 puolesta ja 226 vastaan. Lakimuutoksen myötä samaa sukupuolta olevat avioparit saavat myös adoptio-oikeuden.

    "Laki hyväksyttiin erittäin pikaisella aikataululla. Pikaisen käsittelyn syy oli se, että liittokansleri Angela Merkel ilmoitti tällä viikolla muuttaneensa kantaansa sukupuolivähemmistöjen avioliiton suhteen. Aiemmin Merkel on vastustanut homoseksuaalien avioitumisoikeutta."

Uutistoimistojen mukaan Merkel itse äänesti kuitenkin lopulta aviioliittolain uudistusta  vastaan. Hänen arvomaailmassaan  avioliitto on miehen ja naisen välinen asia.

Saksan hyväksymä lakiuudistus vastaa kevättalvella Suomessa voimaan astunutta tasa-arvoista avioliittolakia ja joiltain osin voidaan siten myös spekuloida Suomen antaman esimerkin merkityksellä pehmentämässä Merkelin mielipiteitä. Finnlandisierung kun on aikasempinakin vuosikymmeninä ollut saksalaisten konservatiivipoliitikkojen suosikkitermejä...

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Täällä Saksassa kukaan ei näytä, ei myöskään lgbt- ja bdsm-näyttämöillä, osoittavan mitään kiinnostusta tätä lakiuudistusta kohtaan. Ihmisillä ei ole sellaista tarvetta julkistaa ja dokumentoida rakkaus- ja seksisuhteitaan ajantasaisesti tai ennakolta kuten avioliitossa – ”kunnes kuolema meidät erottaa”.

Dokumentaatio voi olla myös jälkikäteistä. Linkin takana oleva Saksa-kuvat kuvat, vaikka ne on otettu sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, kuvaavat pikemminkin mennyttä kiintymyssuhdetta. Tämä on dokumentaatiota siitä, mikä on ollut, eikä siis ainoastaan minulle:

https://www.flickr.com/photos/erotic-art-cabinet/s...

Sama koskee myös samansukupuolisia seksi- ja rakkaussuhteita, mikä kannaltani ilmennee sitten, kun muuan tunnettu elokuvanäyttelijä saa kirjoitetuksi ja julkaistuksi rakkaan sehr geeherter ex- Boyfriendini elämäkerran. Ex-Boyfriend lupasi, että kirjaan tulee minun 20 vuoden takainen lauseeni ”Ich bin nicht schwuler, aber ich liebe H.” Sitten kun tämä on julkaistu, voin tehdä asianmukaiset lähdeviittaukset. Kaikki eivät halua raportoida asioistaan kenelle tahansa ja reaaliaikaisesti.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Asiasta viidenteen, minua hieman huolestuttaa tuleva bride-marssi. Helsingissä on äärioikeisto valloillaan kaduilla, koska Suomi ensin-leiri purettiin. Toivottavasti mitään pahaa ei tapahdu.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Itse en ole kovin huolissani Pride-kulkueen turvallisuuden puolesta - pieni mahdollisuus yksittäisiin yhteentörmäyksiin on toki mahdollista, koska kulkue on kilometrien pituinen. Nasuilla ei käsittääkseni kuitenkaan ole intressiä järjestää organisoitua iskua nimenomaan Pride-marssia vastaan.

Toivottavasti olen oikeassa...

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Krististillisdemokraatti Merkel tapasi naisparin, joka kasvatti kahdeksaa lasta. Muuta ei tarvittu mielen muuttumiseen. Suomen Tanusten, Räsästen ja muidenkin kannattaisi illastaa sateenkaarisuurperheen kanssa...

Hieno päivä. Taitaa olla kutsuja talvihäihin tulossa :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Merkel ei sielläkään "pehmentynyt" kuin sen verran, että salli äänestyksen jossa itse äänesti vastaan. Hän siis hävisi äänestyksen ja sillä voi olla seurauksensa suurelle hallituskoaliitiolle.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #5

Tämä on kyllä jännä juttu, että Suomen kristillisdemokraatit on niin eri jengiä kuin Saksan kristillisdemokraatit, jotka ovat ihan tolkun ihmisiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #7

Eikös laki mennyt läpi SDP:n, Vihreiden, Vapaiden demokraattien ja Linken äänin? Kristillisdemokraatit kai hajosivat ja nyt siellä syytellään toisiaan puolueen arvojen ja ohjelman hylkäämisestä. Kyllä siellä vieläkin siis elää kristillinen ahdasmielisyyden henki voimakkaana vaikka täkäläinen lahko onkin tiukemmin ruodussaan.

Äänten jakautuminen puolueiden kesken löytyy ainakin tuosta Guardianin jutusta: https://www.theguardian.com/world/2017/jun/30/germ...

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #8

Minusta Saksan kristillisdemokraattit muistuttavat enemmän Suomen kokoomusta kuin Suomen kristillisdemokraatteja. Maltillisia konservatiiveja.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #9

Lamminpää on oikeassa. Sikäläiset Kristillisdemokraatit baijerilaisine sisar- tai veljespuolueineen vastaavat enemmän täkäläistä Kansallista kokoomusta.

Suomen kristillisdemokraatit vaihtoivat aikoinaan nimensä Kristillisestä liitosta Kristillisdemokraateiksi saadakseen nimeensä enemmän maailmallakin hyväksyttyä klangia.

Toisaalta sekä suomalainen Kokoomuksen ja saksalaisen sisar- tai veljespuolueen maltillisuuden kanssa on hieman niin ja näin. Molemmat ajavat kovaa kapitalismia ihan saman suuntaisesti. Minusta esimerkiksi nykyisen hallituksemme politiikka on ihan Kokoomuksen näköinen ääri-ilmiö (vaikka jostakin marginaalien reunoista löytyisikin vielä libertaarimpia hörhöjä).

Eikä suomalaisten Kristillisdemokraattien talouspoliittinen linja paljon Kokoomuksen vastaavasta poikkea. Heillä on vain lisäksi joitakin uskonnollisia kynnyskysymyksiä jotka taas eivät kovinkaan paljon poikkea Kokoomuksen perinteisestä kypäräpääpappiudesta.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #8

#4, #8. Merkel joka tapauksessa noudatti periaatetta ”elä ja anna toisten elää”, ja siitä hänelle on nostettava hattua.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Ymmärrät kai, ettei tällä lakiuudistuksella ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa. Kyseessä on poliittinen päätös.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Enpä nyt sanoisi. Avioliiton auvoisaan satamaan purjehtiminen tuo mukanaan tiettyjä etuja ja nyt nämä edut ovat myös homo- ja lesboparien saavutettavissa. Siinä mielessä tämä on tasa-arvokysymys ja poliittinen päätös samalla kertaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Kyllä sen voi sanoa. Varmasti tämä on jonkun mielestä mukavaa, mutta silti edelleenkään tämä ei ole tasa-arvokysymys, vaan poliittinen päätös.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #12

Tasa-arvo ei tosiaan ole vieläkään valmis. Seuraavaksi sitten ruvetaan miettimään moniavioisuuden laillistamista.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #13

Suosittelen että perehdyt siihen, mitä tasa-arvolla tarkoitetaan. Tasa-arvoa ei ole se, että hyväksytään lakeja, joiden nojalla kuka tahansa voi mennä naimisiin kenen tahansa kanssa tai samanaikaisesti useampien kanssa. Tällainen menettely voi kyllä olla mahdollista poliittisen päätöksen seurauksena, mutta se on sitten eri asia kuin tasa-arvo.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #16

Antikainen ja Myyryläinen tuossa alempana antoivatkin jo hyvät vastaukset. Samaa sukupuolta olevat parit eivät ole aiemmin voineet mennä naimisiin, mutta nyt he voivat. Näkemyksesi mukaan se nostaa heidän mahdollisuuksiaan saada avioliiton tuomia etuja ja siirtää uuden ryhmän näiden etujen piiriin. Näin ollen Tasa-arvo on lisääntynyt nyt Saksassakin. Mahdollisuuksien tasa-arvosta puhuvat eräät tahot paljon ja Saksassa mahdollistettiin juuri samaa sukupuolta/sukupuoli-identiteettiä olevien naimisiinmeno.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #22

#22: "Antikainen ja Myyryläinen tuossa alempana antoivatkin jo hyvät vastaukset. Samaa sukupuolta olevat parit eivät ole aiemmin voineet mennä naimisiin, mutta nyt he voivat. "

Näin todellakin on asianlaita. Tällä uudistuksella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä tasa-arvon kanssa. Asia selviää sinullekin, jos perehdyt siihen, mitä tasa-arvolla tarkoitetaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #23

Meillä on ilmeisesti eri näkemys tasa-arvosta. Siinä ei sinänsä ole mitään poikkeuksellista vasemmalla laidalla tavataan ajatella asioita tulosten tasa-arvon kannalta. Yritin myös hienovaraisesti alleviivata kyseessä olevan oman näkemykseni.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #24

"vasemmalla laidalla tavataan ajatella asioita tulosten tasa-arvon kannalta."

Näin se juuri on, eli vasemmiston näkemys on virheellinen. Tasa-arvolla ei tarkoiteta lopputuloksen tasa-arvoa kaikille, vaan tasa-arvolla tarkoitetaan sitä, että samanlaisia tulee kohdella samalla tavalla, siis tasa-arvoisesti.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #25

Tasa-arvoinen avioliittolaki sopii kumpaankin käsitykseen. Nyt kahdella, jotka rakastavat toisiaan on mahdollisuus mennä naimisiin kun heillä aiemmin ei ollut. Mahdollisuuksien tasa-arvo on ottanut askeleen eteenpäin, sillä ennen vain mies ja nainen saattoivat mennä naimisiin.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #27

Analogiasi on nyt pielessä, huomaatko sen itse?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #25

Janhunen rajoittaa liikaa tasa-arvon käsitettä. Kysehän ei ole samanlaisten tasa-arvosta vaan kaikkien tasa-arvosta ja samanvertaisina kohtelusta.

Janhusen tavalla voisimme pitää jopa rotuerottelua tasa-arvoisena sillä ihmisiähän on erivärisiä ja heidän erottelunsa sen perusteella erilaisiksi antaisi mahdollisuuden kohdella heitä eri tavalla. Onneksi ylivertainen valtaosa ihmisistä tulkitsee toisin.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #28

Myyryläisen esittämä näkemys kaikkien tasa-arvosta ja samanvertaisesta kohtelusta on täysin järjetön. Jos pelkästään kävelee ovesta ulos ja katsoo ympärilleen, niin huomaa että maailma ei vain toimi tällä tavalla. Ajan- ja tilanpuutteen vuoksi tästä aiheesta ei kuitenkaan enempää tässä yhteydessä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #30

Parempaan kannattaa aina pyrkiä, jos näin ei oltaisi tehty olisi orjus edelleen laillista ja Etelä-Afrikassa olisi Apartheid voimassa. Kun käsityksesi tasa-arvosta on samanlaisten kohtelu samalla tavalla, niin luetaanko tähän joukkoon myös liikuntarajoitteiset. Silloinhan tasa-arvo toteutuisi myös, vaikka ei olisi ramppeja joita pitkin pyörätuolia käyttävät pääsisivät ylös portaita.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #30

Parempaan kannattaa aina pyrkiä, jos näin ei oltaisi tehty olisi orjus edelleen laillista ja Etelä-Afrikassa olisi Apartheid voimassa. Kun käsityksesi tasa-arvosta on samanlaisten kohtelu samalla tavalla, niin luetaanko tähän joukkoon myös liikuntarajoitteiset. Silloinhan tasa-arvo toteutuisi myös, vaikka ei olisi ramppeja joita pitkin pyörätuolia käyttävät pääsisivät ylös portaita.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #32

On aika väsynyttä vetää mukaan orjuus- ja apartheidjuttuja. En sitäkään ymmärrä, mihin viittaat sillä, että mainitset liikuntarajoitteiset tässä yhteydessä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #33

En minäkään ymmärrä sinun tasa-arvo käsitystäsi. Siksi minä kysyinkin.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #34

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta on käsitelty paljon esim. kirjallisuudessa. Kannattaa tutustua. Tasa-arvon rautalangasta väännetty malli voisi olla vaikka se, että Kaikki yksilöt ovat keskenään tasa-arvoisia, eikä tämän asiantilan kanssa ole silti mitenkään ristiriidassa se, että yksilöillä kuitenkin on keskenään erilaisia oikeuksia ja velvollisuuksia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #35

Janhunen kirjoitti: "Tasa-arvon rautalangasta väännetty malli voisi olla vaikka se, että Kaikki yksilöt ovat keskenään tasa-arvoisia, eikä tämän asiantilan kanssa ole silti mitenkään ristiriidassa se, että yksilöillä kuitenkin on keskenään erilaisia oikeuksia ja velvollisuuksia."

Tuossa nimen omaan on ristiriita vaikka Janhunen yrittääkin selittää sen pois. Ja noita yksittäisiä eroja yksilöiden välillä heidän oikeuksissaan ja velvollisuuksissaan meidän tulee korjata saadaksemme maailmastamme entistä tasa-arvoisemman.

Tulkitsen, että Janhunen lähtee ikäänkuin asetelmasta, että meillä jo olisi tasa-arvo saavutettuna emmekä tarvitsisi enää mitään muuta. Kaikki mitä lisää vaaditaan olisi ikäänkuin turhaa. Aikuisten oikeasti meillä ei kuitenkaan vallitse tasa-arvo eikä koskaan tule vallitsemaankaan ablosuuttista tasa-arvoa. Sen sijaan me olemme pitkällä matkalla kohti tasa-arvoisempaa maailmaa jossa nämä nyt käsillä olevat asiat ovat pieniä askeleita oikeaan suuntaan.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #12

#12. Olkoon poliittinen päätös tai mikä hyvänsä, mutta tasa-arvoa se kuitenkin lisää.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Täällä ollaan kyselty nyt avioliittolain uudistuksesta käyttämäni nimityksen "tasa-arvoinen avioliittolaki" perään ja ihmetelty kovasti sitä, että mikä siinä uudistuneessa avioliittolaissa on tasa-arvoista.

No, subjektiivisen arvioni mukaan 1.3.2017 voimaan astuneet avioiittolain säännökset tekevät avioliittolaista aikaisempaa tasa-arvoisemman. Tätä subjektiivista arviotani tukevat mm. seuraavat seikat :

- avioliittolain uudistuksen yhteydessä eduskuntakäsittelyn aikana kuultujen perustuslaki- ja valtiosääntöoikeuden asiantuntijoinen mukaan kihlakumppaneiden sukupuolirajauksen poistaminen avioliittolaista vastaa aikaisempaa paremmin perustuslain kuudennnen pykälän yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolausekkeita sekä näitä täsmentävien erillisten lakien tarkoitusta

- tasa-arvolain mukaan syrjintä sukupuolen ja sukupuolen ilmaisun perusteella on kiellettyä ja tasa-arvolaissakin sukupuolella tarkoitetaan myös sukupuoli-identiteettiä

- edellisistä johtuen avioliittolaki, joka ei sisällä sukupuolisidonnaisia ehtoja, on kiistatta tasa-arvolain ja perustuslain mukainen etenkin, koska ei ole esitetty yhtäkään hyväksyttävää perustetta, jolla perustuslain kuudennen pykälän yleissäännöksistä voitaisiin poiketa

- tasa-arvon toteutuminen on tapauskohtaisesti arvioitava poliittinen päätös. politiikka tarkoittaa kansalaisia koskevien asioiden järjestämistä legaalisti ja siten voimme helposti todeta, että laajasti kannatetun ja tuetun kansalaisaloitteen pohjalta säädetty avioliittolainmuutos vastaa kansalaisten oikeustajua tasa-arvon toteutumisesta eli on legitiimi

- oma subjektiivinen arvioni avioliittolakiin tehtyjen muutosten tasa-arvoistavasta luonteesta yhdentyy ympäröivässä sosiaalisessa todellisuuskentässäni vallitsevaan käsitykseen...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Antikainen perusteli kauniisti ja yhdyn noihin sanoihin mieluusti. Ne ovat oiva vastaus Janhuselle jota minun ei nyt tämän huomattuani alakaan sorvailla sillä en pystyisi yhtä asialliseen.

Sen sijaan tekee mieleni puuttua Antikaisen kirjoituksen osaan "politiikka tarkoittaa kansalaisia koskevien asioiden järjestämistä legaalisti". Minä olen aina nähnyt politiikan yhteisten asioiden hoitamisena (erotuksena yksityisistä). Sen merkityksessä ei siis otettaisi rajaavasti kantaa legaalisuuteen eli lain kirjaimen mukaisuuteen. Siten n.s. kansalaistottelemattomuuskin olisi politiikkaa, samaten erilaisten kiellettyjen järjestöjen toiminta silloin kun yritetään vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Toisaalta sana ei myöskään arvota sen harjoittamiseksi käytettyjä keinoja vaan olisi vain yleistermi yhteiskunnallisiin yhteisiin asioihin vaikuttamiselle.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pysyttelin järjestyneen yhteiskunnan ideaalissa politiikka-termin määrittelyssäni eritoen sen vuoksi, että tässä asiayhteydessä lähestyttiin tasa-arvon määritelmää erityisen lain sisältä.

Kansalaistottelemattomuus on perustelua, jos legitimiteetti ei muutoin tahdo toteutua ja ehkä myös ulkoparlamentaariset keinotkin äärioloissa tulevat oikeutetuiksi.

No, jos tuohon tästä kotisohvalta mitaten kilometrin päähän kalliomäelle alettaisiin suunnitella uraanikaivosta, niin todennäköisesti olisin itse ensimmäisenä siellä kuusen ylimmällä oksalla kahlehdittuna vastustamassa rakennusaikeita...

Politiikka on kyllä lainmukaista joukkotoimintaa laajempaa ja yksilöllisempää vaikuttamista - henkilökohtainen on poliittista siis. Omilla valinnoillaan jokainen voi ohjata sosiaalista lähipiiriään toimimaan siten, että yhteisvaikutukset kanavoituvat muuttuviksi asenteiksi ja käytänteiksi ja jalostuvat siten osaksi näitä jo mainittuja legaaleja rakenteita...

Pride-tapahtuma on osin ja osa tällaista yksilöiden vapaista valinnoista seuraavaa laillisuuden tihentymää...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

Totta, tässä asiassa on nimen omaan tavoiteltu lain muuttamista ja nyt se on saavutettu, tältä osin ja jopa Saksassa. Sikäli siis jopa legalismia parhaimmillaan (l. = korostettu, jopa liiallinen lainnoudattaminen). Onhan kyse tasa-arvosta nimen omaan lain edessä ja n.s. laillisen yhteiskunnan rekistereissä ja kirjanpidossa.

Rupisen maailmamme todellisuus on kuitenkin muualla kuin näkemässämme järjestäytyneen yhteiskunnan ideaalissa joka useimminkin on kuni väpäjävä haave iltaruskon sinessä tahi viipyilevä unelma aamuruskon autereessa. Joudumme siis käyttämään moninaisia keinoja, joskus illegaalejakin, jotta maailman paremmaksi saisimme.

Toisaalta minäkään en näe Pride-tapahtumissa mitään laitonta saati illegaalia tai peräti rikollista tai edes hyvien tapojen vastaista. Järjestäjillä tuntuu olevan korostetun legalistinen asenne. Onhan se meidän lähes kaikkea pöyristelevän julkisen valtatiedonlevitysilmapiirimme mukaista.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #26

Niin se vain Saksakin suomettui...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset