jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Osallistuukohan Arja Juvonen Helsinki Priden tapahtumiin?

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK  osallistuu tänä vuonna ensimmäistä kertaa Pride-viikolle ja järjestää yhdessä palkansaajien työmarkkinakeskusjärjestöjen kanssa seminaarin ”Tällainen on yhdenvertainen työpaikka”.

EK kampanjoi Pride-tapahtumassa työpaikkakiusaamista ja syrjintää vastaan sekä kustantaa yhdessä palkansaajajärjestöjen kanssa Pride-kulkueen taustamusiikin.

EK haastaa kaikki yritykset mukaan tukemaan syrjimättömyyttä työpaikoilla - EK:n johtaja Ilkka Oksalan mukaan syrjintään on suhtauduttava torjuvasti jo ennakoivasti, mihin velvoittavat myös työnantajia koskevat yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaitkin :

     "– Kiusaaminen ja asiaton vitsailu on ehdottomasti kielletty. Kehotan kaikkia työpaikkoja tässä suhteessa niin sanottuun nollatoleranssiin. Kaikkien osapuolten työpaikoilla on tunnettava vastuunsa, niin työnantajien kuin myös työntekijöiden."

 

Näin.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Kiusaaminen ja asiaton vitsailu on ehdottomasti kielletty. Kehotan kaikkia työpaikkoja tässä suhteessa niin sanottuun nollatoleranssiin..."

Koska keskeistä kiusaamisen ja _asiattoman_ vitsailun määrittelyssä on kohteen kokema tunne, päätin juuri, että tästä lähtien koen vokaalien käytön minulle puhuttaessa kiusaamiseksi ja epäasialliseksi vitsailuksi.

Nlltlrnss vklll - Nollatoleranssi vokaaleille!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

"Kokeilen kepillä jäätä" ja kirjoitan tämän kommentin normaalisti vokaaleja käyttäen.

Tuskin tulen saamaan tästä käyttäytymisestäni nyt virallisenluonteista sanktiota, koska vokaalien käyttämistä puhutussa tai kirjoitetussa kielessä ei yleisesti koeta loukkaavana vaan itseasiassa asianmukaisena ts. asiallisena kommunikointimuotona.

Sinänsä olet nollatoleranssin suhteen oikeilla jäljillä, sillä loukkaava käyttäytyminen on hienovaraisimmillaan asianomaisia koskien täysin subjektiivisesti tunnistettavaa ja ulkopuoliselle lähes mahdotonta havaittavaa. Pyrkimys nollatoleranssiin työpaikkakiusaamisessa sisältää työpaikoilla tehtävät ennakoivat suunnitelmat yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien velvoitteista sekä toimintamallit konfliktitilanteiden korjaamiseksi....

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu

"Tuskin tulen saamaan tästä käyttäytymisestäni nyt virallisenluonteista sanktiota, koska vokaalien käyttämistä puhutussa tai kirjoitetussa kielessä ei yleisesti koeta loukkaavana vaan itseasiassa asianmukaisena ts. asiallisena kommunikointimuotona."

Voisit ajatella vähemmistön tunteita, etkä sitä mikä ei yleisesti loukkaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #4

Kyllä. Kukaan ei vain ole vielä validisti osoittanut vokaalien käyttämisen aiheuttavan kenellekään ahdistusta tai syrjinnän kokemusta.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvilla on sen sijaan runsaasti kokemusasiantuntijuutta työpaikkakiusaamisen kohteena olemisesta...

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu Vastaus kommenttiin #9

Mitenkä validisti osoitetaan, että mitä Solakivi tuntee? Henkilön tai vähemmistön sana ei siis riitä? Riittäkö henkilön sana mielestäsi kuitenkin oman sukupuolen määrittelyyn?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

Sukupuolensa määrittelyyn oma kokemus riittää, koska sille kokemukselle on olemassa lääketieteellistä tukea. Transidentiteetillä on näet selkeä neurobiologinen perusta ja epätyypillisenkin sukupuoli-identiteetin aitous voidaan tarvittaessa varmentaa erotusdiagnostisilla keinoilla :

http://www.duodecimlehti.fi/lehti/2015/4/duo12102

Perusluonteisina pidetyt "miehen" tai "naisen" identiteetit ovat myös kokemuksellisia tiloja - esimerkiksi itse koen olevani cishetero-mies.

Solakiven esittämä väite vokaalien käyttämisen loukkaavuudesta on epäuskottava paristakin syystä. Ensinnäkin hän itse käyttää kommenteissaan normaaleja vokaalillisia sanoja ja toisekseen nollatoleranssin vaatiminen vokaaleille rajoittaa ilman hyväksyttävää syytä ihmisten perusoikeuksia, lähinnä sananvapautta :)

Hyväksyn vokaalittoman kommunikaation ainoastaan siinä tapauksessa, että henkilöllä on esittää lääkärintodistus vokaaliallergiasta...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #16

Kuten tiedät, sukupuolen määrittämiseen ei edelleenkään kelpaa yksinomaan henkilön oma subjektiivinen kokemus. Voit toki olla itse tätä mieltä, mutta ympäröivä maailma on ihan eri mieltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Janhunen kertoo meille, ettei ihmisen sukupuolen määrittämiseen riitä ihmisen oma kokemus. Sehän se meidän ongelmamme tässä suhteessa juuri onkin. Asia olisi korjattava mitä pikimmin.

Koko ympäröivä maailma ei ole Antikaisen kanssa eri mieltä. Vain joukko muinaisiin roolimalleihin ja niihin liittyviin ulkoisiin tunnusmerkkeihin takertuneita. Yhteiskunnassamme roikotetaan vielä joitakin niiden mukaan rakennettuja toiminteita ja malleja mutta ajat muuttu ja kehitys kehittyy niiden mukana - tässäkin asiassa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #21

Mikäli sukupuolen määrittäminen vaikuttaa näin hankalalta, niin voidaan todeta, että jokainen voi tarkistaa asian omasta ajokortista tai passista. Molemmissa on henkilötunnus. Jos henkilötunnuksen viimeinen numero on pariton, olet mies, jos taas numero on parillinen, olet nainen.

"Koko ympäröivä maailma ei ole Antikaisen kanssa eri mieltä. Vain joukko muinaisiin roolimalleihin ja niihin liittyviin ulkoisiin tunnusmerkkeihin takertuneita."

Vai onko sittenkin niin, että ainoastaan hyvin pieni joukko uskomuksiin takertuneita henkilöitä kokee sukupuolen toteamisen ongelmalliseksi?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #22

Henkilötunnukseen on tosiaan merkitty henkilön sukupuoli oletuksena, sen voi tarvittaessa vaihtaa toiseksi. Nykyisin ongelmana on sen merkinnän vaihtamiseen kuuluvat tarpeettomuudet, translaissa esitetyt edellytykset rikkovat selkeästi ihmisoikeuksia ja perusoikeuksiin kuuluvaa itsemääräämisoikeutta.

Henkilötunnusjärjestelmää tulisi sen lisäksi kehittää huomioimaan muunsukupuoliset esimerkiksi lisäämällä tunnusjärjestelmään kolmas luokka.

Henkilötunnus on toki tarpeellinen henkilön tunnistamisessa ja niin pois päin, mutta tällainen juoksevaan numerointiin perustuva tunnus ei misään määrin määritä henkilön sukupuolisuutta. Autonkaan rekisteritunnus ei määritä auton ominaisuuksia...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Henkilön alkuperäisessä tunnuksessa oleva sukupuoli on heti syntymän jälkeen ulkoisten tuntomerkkien, lähinnä penis vai vagina, perusteella päätelty. Siinäkin tehdään monasti virhearviointeja ja niitä korjaillaan jälkikäteen ihan ilman, että asiaan edes liittyisi ihmisen kokemusmaailma millään tavalla.

Antikaisen mainitsemien sukupuolijaotteluun liittyvien ongelmien lisäksi nykyinen henkilötunnuksemme on tietoteknisestikin ongelmallinen. Yleensä se, että tunnukseen on koodattu informaatiota, on ongelma sekä käytännössä että teoreettisesti. Etenkin koska se on johdattanut tietojärjestelmien määrittelijät ja suunnittelijat sekä järjestelmien tilaajien että toteuttajien puolella oikaisemaan ja käyttämään tuota tunnusta suoraan teknisenä avaimena tietokannoissa ja rekistereissä. Käytäntö on johtanut toisaalta tiedon toisteisuuteen ja päivitysalttiisiin avaintietoihin. Molemmat aiheuttavat kustannuksia ja tekevät tietojärjestelmien kunnossapidosta kalliinpaa ja enemmän aikaa vievää.

Oikeampi ja siten edullisempi ratkaisu olisi tunnus jossa ei ole mitään luonnollista tai teknistä informaatiota vaan olisi n.s. surrogaatti mutta yksikäsitteinen k.o. kontekstissa nyt ja hamassa tulevaisuudessa. Silloin sen muuttamiseen antamisen jälkeen ei olisi mitään tarvetta kun varmistetaan, että tunnuksen arvon lähdegeneraattori jakaa vain ja ainoastaan ainutkertaisia tunnuksia.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #24

Kannattaa nyt muistaa, että vaikka joku käytäntö ei ehkä ole jonkun mielestä mukava, tällainen henkilön subjektiivisesti kokema epämukavuuden tunne ei silti välttämättä tarkoita, että kyse olisi minkäänlaisesta ihmisoikeusrikkomuksesta. Poliittiset vaatimukset ovat sitten asia erikseen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #29

Kaikki on poliittista, myös henkilökohtaiset asiat.

Lainsäätäjän käsitys kunkin lain perustuslainmukaisuudesta muuttuu yhteiskunnassa vallitsevien arvokäsitysten muuttuessa ja ainakin itse luotan translain muuttuvan lähivuosina juuri tämän arvokäsitysten muuttumisen vuoksi aikaisemmin ennakoimaani suuntaan. (Perustuslain yhdenvertaisuussäännöksiä tulkitaan rinnakkaisesti kv-ihmisoikeussopimusten kanssa)

Silloin tällöin olen itsekin esittänyt pieniä vihjeitä bioteknologian kehittymisen ja tältä alueelta saatavien keksintöjen soveltamisen lääketieteeseeen vaikutuksista ihmiskäsitykseen ja voipi olla, että transhumanististen visioiden toteutuminen murtaa hyvinkin nopeasti myös lukkiutuneita arvokäsityksiä. Sukupuolisuuden individualisoituminen on siis vääjäämätöntä jo yksin perustieteissä tapahtuvan edistymisen seurauksena....

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #17

No, ei ole eri mieltä kanssani ympäröivä maailma, vaikkakin se yksilön subjektiivinen kehokokemus syntyy aina vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Henkilön oma tuntemus on silti etusijalla...

Esimerkiksi jo tässä kirjoitukseni puheenaiheena olevassa asiassa eli työpaikalla tapahtuvan kiusaamisen ja työsyrjinnän estämisessä työnantajaa velvoittaa yleisen työsuojelulain ohella tasa-arvolaki, jossa sukupuoleen perustuva syrjintä on määritelty "perinteisen" sukupuoleen perustuvan syrjinnän ohella kattamaan myös sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän.

Naisten vaatteisiin pukeutuvaa miestransvestiittia ei siis saa syrjiä työhönotossa sukupuolen ilmaisunsa vuoksi eikä palkattuna työntekijänä esimerkiksi jatkuvasti kyseenalaistamalla hänen subjektiiviset sukupuolikokemuksensa.

Käyttäjän NikoPalmu kuva
Niko Palmu Vastaus kommenttiin #16

Niin tässähän on juuri siitä kysymys, kuinka paljon sanavapautta saa rajoittaa siitä syystä, että joku voi loukkaantua.

Kaippa joku vaatii sitten lääkärintodistusta vitsiallergiastakin kunnos suostuu lopettaamaan vitsien kertomisen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #19

Työpaikoilla työlait, kuten työsuojelulaki ja tasa-arvolaki sekä yhdenvertaisuuslaki, rajoittavat melko tehokkaasti "sananvapautta". Henkilöön menevä jatkuva alentava vitsailu puhumattakaan henkilökohtaisiin ominaisuuksiin perustuvasta kiusaamisesta ovat jo lakiin perustuen kiellettyä.

Vitsailulla on ainakin kahdenlaisia funktioita - se voi olla alentavaa tai sitten kannustavaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #16

Nojaa, eipä sitä kaikkiin muihinkaan subjektiivisen loukkaantumisen kokemuksiin lääkärintodistuksia kaivata. Eikä muuten ole ihan tavatonta sekään, että loukkaantumisen osalta vallitsee perinteinen "just do as I say, don't do as I do" -logiikka. Voin siis hyvin käyttää vokaaleja, ja vaatia muita olemaan käyttämättä niitä.

Oletan kuitenkin, että ymmärsit jo heti alkuun mitä tarkoitin. Tänä ammattiloukkaantujien aikakautena "nollatoleranssi asiattomalle vitsailulle" tarkoittaa käytännössä nollatoleranssia vitsailulle, koska tuskin maailmasta löytyy aihetta, josta joku ei keksisi pöyristyä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #20

Näin on tarkasti ottaen, subjektiivisen loukkaantumiskokemuksen määrittely jollekin asteikolle on mahdotonta aukottomasti.

Käytännössä työpaikkakiusaamistapauksia ei kuitenkaan hoideta loukkaantujan ehdoilla pienimpiäkin asiattomien vitsien kerronnan aikaisia astevaihteluita todisteina käyttäen, koska epäillyillä kiusaajilla (asiattomasti vitsailleilla) on oikeusturvansa vuoksi vastineoikeus, minkä lisäksi epäasiallista kohtelua kokeneille ei useinkaan ole tarjolla läsnäolevaa tukea.

Työmarkkinajärjestöt ovat nyt lähteneet kehittämään menetelmiä torjua ennalta yhden lajin työsyrjintää ja nollatoleranssi tässä kehitystyössä on pitävä lähtoasetelma.

Jos jollakulla on ylipääsemätöntä tarvetta vitsailla sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvien kustannuksella, niin kannattaa pysytellä työelämän ulkopuolella, niin ei joudu tämän pakonomaisen tarpeensa vuoksi hankaluuksiin,,,

Käyttäjän amgs kuva

Juho, anteeksi nyt, mutta en pidä kovin paljon otsikosta! :) Luulin, että pohtisit Juvosen kantoja, mutta tässä kirjoitat EK:sta ja minusta on hyvä asia se, että EK osallistuu nyt. Mainostaisit EK:ta eikä Juvosta! :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ymmärrän hyvin Antikaisen piston, tosin kovin kepeän kuten hänen hienovaraiseen ja hellään tyyliinsä kuuluu, kohti Juvosta. Hänhän on profiloitunut persuleiden miltei ainoaksi suvakiksi tasa-arvoisen avioliiton suhteen. Ottaen huomioon persuleiden muun politiikan hallituksessa, ei ole kaukaa haettua tunnistaa sieltä EK:n ääni. Siten Juvonen voisi hyvinkin tulla ulos EK:n kaapista ja liittyä EK:n kampanjaan.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mitäs nämä persuleidet on ja saako niille vittuilla työpaikoilla ja muualla?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #30

Varmaan persukoille saanee kuittailla ja kettuilla vastakin, ainakin saman verran kuin demuleille, vassuleille, kokkuleille, kepuleille jamitäniitäonkaan.

Samaten lienee sallittua sovittaa rekisteriään vastapuolen mukaan eli antaa takaisin samalla mitalla kuin on saanut. Tosin sivistyneemmällä lienee paremmat käytöstavat.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Clickbait-tyyppinen otsikointi tosiaan pitää Antikaisen suosituimpien puheenvuorojen kärjessä - otsikon valinnalleni on kuitenkin asiallinen syynsä. Juvonen on tunnettu viiteryhmässään poikkeavista ihmisoikeuksia koskevista mielipiteistään.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Antikaista klikatessaan tietää aina saavansa - ajattelemisen aihetta ja eettisesti kestävältä pohjalta muodostuvia miellyttäviä lukukokemuksia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kansanedustaja Juvonen on ollut tänään otsikoissa hänen yllättävästi liityttyään takaisin erään pienpuolueen jäseneksi ja koska Arja Juvonen on aikaisemmin esittänyt yhdenvertaisuutta tukevia kannanottoja, niin olisi varmaankin johdonmukaista olettaa, että hän poliitikkona osallistuisi myös tähän vuotuiseen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtumaan.

Työmarkkinajärjestöjen ja erityisesti työnantajajärjestön voimakas tuki Pride-viikolle on merkittävä kulttuurinen muutos Suomessa - EK:n Oksalan ytimekkäät lausunnot osoittavat syrjimättömyysperiaatteen valtavirtaistuvan osaksi suomalaista työelämää.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ajankohtainen otsikko ja aihe :)

Juvosen kotiinpaluu ei ollut täysin odottamaton ja selvästi nuorpersujen mieleen. Juvonen on paitsi nuorpersujen, myös sateenkaariväen sankari. On tervetullutta, että hän jaksaa toimia eduskuntaryhmänsä telaketjukonservatiivien vastavoimana.

Mutta milloin nähdään PS muiden puolueiden tavoin virallisesti edustettuna Helsinki Pridessa? Olisi sensaatiomaista.

Samaan aikaan Saksassa liittokansleri Merkel on lämmennyt ajatukselle avioliittolaista äänestämisestä - omatunto edellä. Arvioiden mukaan ratkaisu asiassa saatetaan saada kuluvan viikon loppuun mennessä. Paniikki eurooppalaisissa Aa-piireissä on vahvaa, joten Saksan liittyminen tasa-arvoa edistävään rintamaan on todennäköistä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Liittopäivävaalien läheisyys lienee pehmittämyt Merkelin kantoja - Saksassa tasa-arvoisen avioliittolain kannatus kun on hyvää luokkaa, jopa kolmeneljäsosaa saksalaisista kannattaa avioliittolain uudistusta siellä...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Saksassa "Ehe für alle" hyväksytty Merkelin vastaan äänestämisestä huolimatta: http://www.faz.net/aktuell/politik/inland/gleichst...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Blogisti tuntee selvästi hengenheimolaisuutta Juvosen kanssa, johtuukohan myös siitä, että te molemmat kuulutte pienpuoleiden kannatajiin.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kyllä.

Pienten ihmisten asialla olemme...

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Islaminuskoiset osallistuvat sataprosenttisesti pridekulkueesen, koska he uskovat monimuotoiseen suvaitsevaiseen seksuaalisuuteen.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Varmaan joitain muslimeitakin Helsinki Pride kiinnostaa - onhan siellä meidän oma evankelis-luterilainen kirkkommekin mukana...

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

"Varmaan joitain muslimeitakin Helsinki Pride kiinnostaa"

Ihan varmaan mutta ei välttämättä niin kovin mukavalla tavalla.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Pääasia kuitenkin lienee, että kristilliset tahot ovat aktiivisesti mukana näissä kinkereissä, Suomihan on kuulemma kristillinen valtio.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset