jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Transtutkimuksiin hakeudutaan entistä herkemmin

Tampereen aikuispsykiatrian vastuualuejohtaja AIno Mattilan uutismedioilla raportoiman tiedon mukaan sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikoille hakeutuu hoitoarviointia varten vuosittain jo 800 henkilöä, joista alaikäisiä on noin 300.  Asiakasmäärien räjähdysmäinen kasvu vaikeuttaa potilaiden hoitotarpeen arviointia, sillä Suomessa transihmisille tarkoitettujen kahden sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikan henkilöstökapasiteetti on alunperin mitoitettu huomattavasti pienemmille asiakasmäärille :

 

     "Tutkimusten määrän nopeaa kasvua ei osattu odottaa, sanoo aikuispsykiatrian vastuualuejohtaja Aino Mattila Taysistä. Vielä 15 vuotta sitten tutkittavia tuli harvakseltaan, mutta nyt tutkimuksiin ja hoitoihin jonotetaan.

– Koitamme pysyä muutoksen perässä. Hoitotarpeen arviointi on kuitenkin vaikeaa, kun potilasluku lisääntyy jatkuvasti."

 

Yleinen tiedon lisääntyminen sukupuolen moninaisuudesta ja asenteiden samanaikainen liberalisoituminen ovat madaltaneet aikaisemmin näkymättömiin jääneiden transihmisten kynnystä hakeutua hoitotarpeen arviointiin. 

 

     "– Yleinen konsensus taitaa olla se, että tiedon lisääntyessä ihmisiä hakeutuu yhä enemmän tutkimuksiin.

Setan Transtukipisteen johtavan sosiaalityöntekijän Maarit Huuskan mukaan asenteet ovat myös muuttuneet myötämielisemmiksi tai ainakin neutraalimmiksi transihmisiä kohtaan."

 

Trans- ja muunsukupuolisten väestöosuuden on aikaisemmin arvioitu olevan noin 0,3 prosenttia, mutta transihmisille tukipalveluita tarjoavan Transtukipisteen johtavan sosiaalityöntekijän Maarit Huuskan mukaan trans- ja muunsukupuolisten määrä on luultavasti vähintään 0,5 prosenttia. Reaaliarvona se tarkoittaa 27 000 eri ikäistä suomalaista, joilla on vastaavasti eriasteisesti akuuttia tarvetta lääketieteellisille hoidoille sukupuoliristiriidan lievittämiseksi....

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Taas yltiöpositiivinen haave: Kunpa joskus päästäisi siihen, että erityistä hoitoa ei tarvittaisi vaan kaikki erilaiset ihmiset voisivat kasvaa ja elää ilman leimaamista tai syrjintää hyväksyttyinä omina itsinään. Ilman, että heidän tarvitsee piilotella tai yrittää muuttaa itseään jonkin mukamas yleisesti hyväksytyn mallin mukaisiksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset