jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Työajan lyhennysvapaa

Wikiartikkelin mukaan :

"Työajan lyhennysvapaalla eli pekkasilla tai pekkaspäivillä tarkoitetaan eräisiin suomalaisiin työehtosopimuksiin sisältyvää menettelyä, jossa työntekijä ansaitsee palkallista vapaata perustuen työajan pituuteen. Palkallista vapaata ansaitaan, mikäli työehtosopimuksen mukainen säännöllinen työaika on sama kuin työaikalain mukainen säännöllinen työaika, kahdeksan tuntia vuorokaudessa tai 40 tuntia viikossa. Useissa työehtosopimuksissa säännöllinen työaika on kuitenkin tätä lyhyempi, esimerkiksi 7,5 tai 7,25 tuntia vuorokaudessa ja vastaavasti 37,5 tai 36,25 tuntia viikossa, eikä näiden sopimusten perusteella siten ansaita työajan lyhennysvapaata.

Työajan lyhennysvapaan tarkoituksena on tasata työaika keskimäärin 36,6 tuntiin viikossa eli 1 732 tuntiin vuodessa (vuosi 2004). Päivittäisen 8 tunnin työajan lyhennys on nykyään 21 minuuttia ja sen saa tavanomaisesti kerryttää käytettäväksi myöhemmin, jolloin ne voi käyttää palkallisena vapaana, esimerkiksi noin yhden kokonaisen työpäivän kuukaudessa. Osa työnantajista sallii kertyneiden vapaiden liittämisen työntekijän vuosiloman jatkoksi. Lyhyissä määräaikaisissa työsuhteissa työajan lyhennysvapaa voidaan hyvittää työntekijälle palkan yhteydessä maksettavana työajan lyhennyskorvauksena.

Nimityksenä pekkaset tai pekkaspäivät juontaa vuoteen 1984, jolloin työajan lyhentämiseen tähtääviin päätöksiin osallistui ratkaisevasti valtioneuvoston kanslian tulopoliittinen selvitysmies Matti Pekkanen."

​Säännöllinen työaika kokoaikatyössä on  käytännössä sama julkisella ja yksityisellä sektorilla - työajan lyhennysvapaajärjestelmän vuoksi yksityisen sektorin palkansaajille kertyy vuosittain myös enemmän palkallisia vapaapäiviä, vaikka vuosilomapäivien laskenta periaatteessa suosiikin julkisen sektorin työntekijöitä...

​Esimerkiksi teknologiateollisuuden ja metallin tes:ien piirissä työskenteleville  kertyy yhteensä  peräti 42,5 palkallista vapaapäivää vuodessa vuosiloman ja työajan lyhennysvapaiden muodossa.


https://www.metalliliitto.fi/tyoajantasaamisvapaat

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Julkisissa keskusteluissa kuulee aika ajoin matalaotsaista argumentaatiota siitä, kuinka julkisella sektorilla työajat ovat lyhyet ja vuosilomat hirmu pitkiä ja kuinka oikeat veronmaksajat joutuvat rahoittamaan kaiken tämän laiskottelun saamatta juurikaan vastinetta rahoilleen.

Totuus on kuitenkin se, että etenkin kunnissa töitä on tehty jo vuosikymmeniä kustannustehokkaasti ja usein vielä altruistisesti työajoista joustaen - esimerkiksi peruskoulujen opettajat valmistelevat oppitunteja omalla ajallaan :

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset