jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Onko miehellä lupa synnyttää?

  • Onko miehellä lupa synnyttää?

Tämä ja moni  adekvaatimpikin kysymys noussevat esille parhaillaan meneillään olevan ns. translainuudistamishankkeen myötä.

 

Translakiuudistuksen tarkoituksena on uudistaa voimassa oleva laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta asianomaisten itsemääräämis- ja ihmisoikeuksia kunnioittavaksi. Kyseinen laki on vuodelta 2002 ja jo otsikkoaan myöten virheellinen  minkä ohella lakiin kirjatut edellytykset juridisen sukupuolen korjaamiseksi ovat "hieman" mielivaltaisesti määrättyjä.

 

Kuuluu kaikille -nimisen translain kokonaisuudistusta tavoittelevan hankkeen keskeisimmät vaatimukset ovat :

  • itsemääräämisoikeuden vahvistaminen - Itsemääräämisoikeus tarkoittaa sitä, että ihmisen sukupuolen voi määritellä vain juuri se ihminen, jota asia koskee. Eivät ulkopuoliset asiantuntijat tai viranomaiset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että henkilöä ei altisteta pitkille lääketieteellisille tutkimuksille nimen ja henkilötunnuksen muuttamista (sukupuolen vahvistamista) varten, vaan juridiset muutokset voitaisiin tehdä pelkällä henkilön omalla ilmoituksella.
  • sterilisaatiopakon poistaminen

    Laista poistettaisiin kokonaan ensimmäisen kohdan loppuosa, jossa vaaditaan todistusta siitä, että henkilö on steriloitu tai muusta syystä lisääntymiskyvytön.


    Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta (ETENE) on jo huhtikuussa 2013 antanut lausunnon, jossa katsoo sterilointivaatimuksen olevan vähintäänkin arveluttava Euroopan neuvoston ihmisoikeussopimuksen ja perustuslain turvaaman henkilökohtaisen koskemattomuuden kannalta. Pakkosterilointiin ei liity sukupuolen korjaamisen näkökulmasta minkäänlaisia lääketieteellisiä perusteita.

  • ikärajan alentaminen  - Alle 18-vuotias voisi uuden lain myötä hakea itsenäisesti juridista sukupuolen vahvistamista. On tärkeää huomioida, että Suomi on sitoutunut YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen, jonka artikla 12 mukaan lapsen näkemykset, tulee ottaa huomioon iän ja kehitystason mukaisesti kaikissa lasta koskevissa asioissa. Mitään alaikärajaa ei siis määritellä. Samaisen sopimuksen 3 artiklan mukaan lapsen etu on otettava huomioon kaikissa tilanteissa. Artikla 8 mukaan sopimusvaltioiden on sitouduttava kunnioittamaan lapsen oikeutta säilyttää henkilöllisyytensä. Muilla kielillä, kuten englanniksi ja ruotsiksi, henkilöllisyys on käännetty ”identity”, ”identitet”. Lapsen oikeutta määritellä oma identiteettinsä tulee korostaa myös ikärajattomassa translaissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin.

Norjassa vastaava lainuudistus on jo osoittautunut sekä onnistuneeksi että tarpeelliseksi :

http://jiihooantikainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

No kukapa tuota nyt estämäänkään...

Mutta älkää vain sanoko, että veronmaksajien kuuluu maksaa viulut.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Jos niin on niin varaan ensimmäisenä ajan hedelmöitysklinikalle.

Haluan olla ensimmäinen synnyttävä mies suomessa

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Sairausvakuutukseen kuuluvilta osin veronmaksajat tähän osallistuvat kuten muuhunkin terveydenhoidon rahoitukseen.

Yksittäisten kansalaisten tekemät muutokset omiin väestötietorekisterimerkintöihinsä taas eivät olennaisesti lisää veronmaksajien rasitetta, koska tällaiset rekisterin ylläpitämisestä ja päivittämistä aiheutuvat kulut katetaan yleensä asiakasmaksuilla. Esimerkiksi etunimen muuttaminen maksaa 101 euroa pelkän nimenmuutoksen hakemisen osalta ja hyväksytyn uuden etunimen rekisteröiminen maksaa sitten vielä erikseen 25 euroa...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ihan hyviä aloitteita, kannatan lämpimasti.

Samaan aikaan kun vielä saataisi yleinen sukupuolen rekisteröinnin ja sen rekisteröidyn sukupuolen merkityksen vähentäminen. Meidän kannattaisi syvällisemmin pohtia missä asioissa ja yhteyksissä ihan oikeasti tarvitsemme tietoa rekisteröidystä sukupuolesta.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Transsukupuolisella on oikeus sterilointiin jo 18-vuotiaana.
Oikeutta sterilointiin pitäisi laajentaa muillekin.

Suomen nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.
Muissa Pohjoismaissa ikäraja on 25 vuotta.

Nyt on käynnissä kansalaisaloite "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
Aloitteen tavoitteena on 25 vuotta tai kaksi lasta steriloinnin perusteeksi.

Siitä ei ole kerrottu isoimmissa tiedotusvälineissä.
Ihmisoikeusjärjestöt ja poliitikot eivät kommentoi asiaa.
"Myös Vasemmistonuorten poliittinen ohjelma esittää ikärajaa laskettavaksi 25 vuoteen.", mutta tavoitetta ei ole yritetty edistää.

Joten jos kannatatte pohjoismaista oikeutta sterilointiiin, kannattakaa ja jakakaa kansalaisaloitetta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kannatettava aloite ja kävinkin sille kannatukseni antamassa.

Toki olisin ollut valmis kannattamaan sitä vielä mieluummin jos olisi vaadittu 18 vuoden ikärajaa ja lapsilukurajoituksen kokonaan poistamista. Ihmisellä tulee olla täysi itsemääräämisoikeus kehoonsa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on säädetty steriloimiseen 25 vuoden ikä tai terveyssyyt. Lapsilukua ei ole laissa.
Sterilointilaki olisi tasa-arvoinen 18 vuoden ikärajalla ja oikeus voisi olla myös alle 18 vuotiaalla kahden lapsen vanhemmalla.
Mutta olisi toivotonta saada niin alhaiselle ikärajalle kannatusta.

Vasemmistonuoret ja Vihreät ovat hyväksyneet ikärajan alentamisen 25 vuoteen, mutta eduskunnassa asiaa ei ole edistetty.

Tämä kansalaisaloite oikeudesta sterilointiin ei ole saanut julkisuutta mediassa ja myös kansanedustajat ja puolueet vaikenevat asiasta.
Kansanedustajista 99,5 % ei ole kertonut kantaansa lakiin.

Aloite ei saa edes paljoa vastaväitteitä, vaan enemmän hiljaisuutta.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

"Pakkosterilointiin ei liity sukupuolen korjaamisen näkökulmasta minkäänlaisia lääketieteellisiä perusteita."

Muistan lukeneeni mahdollisista vahinkoraskauden ongelmista pahimpien hormonihoitojen yhteydessä. En lähtisi suosittelemaan näin kylmiltään.

Pakkosterilointiahan tuo ongelma ei suinkaan vaadi, mutta ehkäisystä kyllä tulee huolehtia jotenkin luotettavasti. Kierukka kuulostaa sopivalta, mutta ei välttämättä sitä ole, en ole perehtynyt.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Minkä vuoksi itsemääräämisoikeuden vahvistamisen tulisi rajoittua vain sukupuoleen, eikö olisi loogista, että henkilöllä olisi oikeus vapaasti määrätä myös kaikista muista itseään koskevista asioista? Vaikka näin:

itsemääräämisoikeuden vahvistaminen - Itsemääräämisoikeus tarkoittaa sitä, että ihmisen veroprosentin voi määritellä vain juuri se ihminen, jota asia koskee. Eivät ulkopuoliset asiantuntijat tai veroviranomaiset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että henkilöä ei altisteta maksamaan tuloveroa vahvistetun veroasteikon mukaisesti, vaan veroprosentin muutokset voitaisiin tehdä pelkällä henkilön omalla ilmoituksella.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Janhunen sekoittaa henkilökohtaisen ja yhteiskunnallisen ilmeisen tahallaan provosoidakseen alatyylistä älämölöä omaksi huvituksekseen.

Ihmisen keho on Ihmisen henkilökohtaista reviiriä samaten kuin se mitä omassa kotonaan kera läheistensä kanssa ihmissuhteissaan tekee kunhan ei vahingoita ketään ilman tämän omaa tahtoa. Sen sijaan mitä yhteiskunnalliseen elämään, m.l. tulonjako ja -siirrot, tulee, käsitellään niissä kaikkien yhteisiä asioita. Silloin tulee vallita demokratian, mielellään mahdollisimman suoran mutta välillinenkin käy kun ja jos suora on ylenmäärin vaikea toteuttaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

#12 "Janhunen sekoittaa henkilökohtaisen ja yhteiskunnallisen ilmeisen tahallaan"

En sekoita. Nythän on kyse itsemääräämisoikeuden vahvistamisesta, kuten blogisti esittää. Jos vaaditaan yksilölle lisää itsemääräämisoikeutta, ei ole riittävää että itsemääräämisoikeus liittyy vain sukupuolen valitsemiseen. Onhan selvää, että taloudellinen itsemääräämisoikeus sattaa olla joillekin paljon tärkeämpää kuin omasta sukupuolesta määrääminen.

Jokaisen omaisuuden suoja on myös vahvistettu perusoikeutena. Verotus kuitenkin heikentää aina yksilön omaisuuden suojaa. Näin ollen kyse olisi samalla yksilön omaisuuden suojan vahvistamisesta, jos henkilö saisi itse vapaasti määritellä oman veroprosenttinsa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Filosofisessa mielessä tuossa on pohdiskeltavaa - omistamisestahan on markkinatalousjärjestelmässämme tehty keskeinen osa ihmisen identiteettiä. Eikä pelkästään omistamisesta, vaan erityisesti sen omistamisen kvaliteetista.

Esimerkiksi A-sarjan mersun omistajaa pidetään herkästi arvokkaampana ja laatutietoisempana ihmisenä kuin 90-luvun corollan omistajaa...

Sukupuolen ja realisoitavan omaisuuden ero oikeuksien kannalta liittyy tuohon irrotettavuuteen, omaisuudestaan voi luopua vapaaehtoisesti kun taas sukupuoli jäsentyy luovuttamattomien ihmisoikeuksien kautta kiinteäksi osaksi ihmisyyttä.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Itsemääräämisoikeus ja omaisuuden suoja ovat oikeuksina samanarvoisia, ja tavallaan ne myös kuuluvat yhteen. Siis oikeus määrätä itse omasta omaisuudestaan.

Jos hyväksymme tärkeimmäksi tavoitteeksi nimenomaan itsemääräämisoikeuden vahvistamisen, tällöin itsemääräämisoikeuden tulee loogisesti koskea myös muita henkilön oman elämän piirissä olevia asioita. Oikeus määrätä vapaasti oma veroprosenttinsa olisi tässä katsannossa aivan normaali tavoite. Tällöin ympäröivä maailma joutuu vain sopeutumaan siihen, että jokainen määrää itse mahdollisimman pitkälle omista asioistaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #15

Tuloveroasteikko ja omistukseen liittyvä verotus ovat joka tapauksessa yhteiskunnallisen sopimusjärjestelmän puitteissa toteutuvia ja niihin voi jokainen vaikuttaa poliittisen päätöksenteon avulla.

Translainuudistustushankkeessa esitetty itsemääräämisoikeuden vahvistaminen on yksilön kehollisiin ominaisuuksiin liittyvänä (sukuuoli-identiteetti on neurobiologinen ominaisuus) perustavanlaatuisesti erilainen oikeushyvä kuin ihmisestä irrallaan olevan taloudellisesti hyödynnettävän materiaalin omistusoikeus.

Toki siitä voidaan aina keskustella, että onko omaisuuden tai ansioiden verottaminen oikeudenmukaisesti toteutuvaa mainitussa yhteiskunnallisen sopimusjärjestelmän puitteissa...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #16

"Translainuudistustushankkeessa esitetty itsemääräämisoikeuden vahvistaminen on yksilön kehollisiin ominaisuuksiin liittyvänä (sukuuoli-identiteetti on neurobiologinen ominaisuus) perustavanlaatuisesti erilainen oikeushyvä kuin ihmisestä irrallaan olevan taloudellisesti hyödynnettävän materiaalin omistusoikeus."

Näin saattaa olla, mutta itsemääräämisoikeudesta kuitenkin on kyse. Useimmille myös taloudellinen itsemäärääminen on paljon tärkeämpää kuin sukupuolesta määrääminen.

On aina mahdollista esittää uusia vaatimuksia, joita voi perustella itsemääräämisoikeuden vahvistamisella. Esimerkiksi henkilön ikä on syvällisesti ja kiinteästi henkilön persoonaan liittyvä ominaisuus. Millä perusteella yhteiskunnalla olisi oikeus määrätä, minkä ikäinen henkilö on? Eikö itsemääräämisoikeuden näkökulmasta olisi loogista, että jokainen saisi itse määrätä oman ikänsä? Samalla tietysti vapautuisi oikeuksia erilaisiin yhteiskunnan etuuksiin. Esimerkiksi vuonna 1997 syntynyt henkilö voisi määrätä olevansa 68-vuotias, jolloin hän olisi heti oikeutettu eläketuloon.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #17

Aika nuoriakin ihmisiä on jo nykyisin eläkkeellä pysyvästi tai väliaikaisesti työkyvyttömyyden vuoksi. Itse en ainakaan vielä toisaalta tiedosta tarvetta kyseenalaistaa laajasti vakiintuneita ikärajoja - poikkeustapausten kohdallahan yhteiskunta joustaa jo tarvittavassa määrin.

Esimerkiksi 17-vuotias voi avioitua viranomaisen myöntämällä luvalla...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #17

Janhunen näyttää jatkavan provosointiyrityksiään, nyt iällä. Ikä on kuitenkin ominaisuus johon ei sen enempää yhteiskunta kuin yksilökään voi vaikuttaa (huijaamatta) jollemme vaihda vuosia, kuukausia t.m.s. mittayksiköitä. Silloinkaan ihmisen biologinen ikä ei muutu vaikka sen laskemisessa käytetyt yksiköt ja niillä ilmaistu lukuarvo muuttuu. Joten, jälleen, Janhusen esimerkki menee metsään ja syvälle sinne. Ehkä hänen kannattaisi varoa ettei mene liian syvälle osatakseen vielä takaisin.

Toisaalta voisimme toki uhrata hetken tunnistaaksemme toisaalta yksityisen ja henkilökohtaisen ja toisaalta yhteiskunnallisen ja yhteisen.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #20

En ymmärrä, mitä provosointia tässä on. Jos sukupuolen pitää muka olla henkilön vapaasti määrättävissä, niin itsemääräämisoikeuden näkökulmasta olisi täysin loogista että henkilö voi määrätä myös omista ikävuosistaan. Kysehän on tässäkin henkilön oman kokemuksen vahvistamisesta ja tunnustamisesta.

Tältä osin itsemääräämisoikeuden vahvistamisella olisi myös positiivisia vaikutuksia. Esimerkiksi työnantajien harjoittama "ikärasismi" loppuisi heti, kun kukaan ei enää olisi liian vanha mihinkään tehtävään. Kuitenkin myös eläkkeelle voisi halutessaan siirtyä nopeammin, kun jokainen voisi milloin vain määrätä itsensä eläkeikäiseksi jne. Henkilö voisi tällöin muuttaa oman ikänsä esimerkiksi maistraatissa kirjallisella kaavakkeella.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

Janhusen ajatuksenjuoksulla ollaan menossa putkoslaiseen (persujen puoluetoimiston pirttihirmu ja puuha-pete) maailmaan jossa faktat määräytyvät kokemalla. Hänhän koki lepakoiden räjähtelevän tuulivoimaloissa ja se oli hänen mielestään fakta kun hän koki niin. Samalla tavalla voisi itsemääräämisoikeuden perusteella vaatia yksi ynnä yhden olevan vaikka kahdeksan tai kolme tai jotai ihan fiilaripohjalta. Käsittääkseni niin henkilökohtainen itsemääräämisoikeus kuin yhteiskunnallinen päätöksentekokin ovat kuitenkin ihan eri juttuja.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #22

"Samalla tavalla voisi itsemääräämisoikeuden perusteella vaatia yksi ynnä yhden olevan vaikka kahdeksan tai kolme tai jotain ihan fiilaripohjalta"

No eikö juuri täsmälleen tuosta ole kyse myös vaatimuksessa, jonka mukaan jokaisen täytyy saada vapaasti määrätä omasta sukupuolestaan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #23

Ei.

Transsukupuolisilla ja transihmisillä yleisemmin ei yleisesti ole tarvetta määritellä omaa sukupuolisuuttaan sattumanvaraisesti äkillisen tunteen pohjalta tai tilannekohtaisesti hyötyä tavoitellen. Sukupuoli-identiteettihän on muun identiteetin osana luonteeltaan vakiintunut ominaisuus, mihin toki iän myötä kokemus tuo uusia vivahteita.

Joillain transihmisillä tosin identiteetissä esiintyy liukumaa (fluidit) ja monet selkeästi transsukupuoliset eivät edes halua kiinnittyä sosiaalisesti kumpaankaan oikeudellisesti määriteltyyn sukupuoleen.

Esiintymisen, esittämisen, samaistumisen ja identifikaation osilta kannattaisi ensin tutustua transvetismin ja transsukupuolisuuden eroihin...

Yksi ynnä yksi on perusluonteisesssa matematiikassa toki aina kaksi, mutta esimerkiksi kvanttimekaniikassa epätarkkuusperiaatteen mukaisesti yhteenlaskettavat arvot saattavat jo laskentavaiheessa muuttua ...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #22

Yhdysvallat muuten suunnitteli toisen maailmansodan loppuvaiheissa pudottavansa "räjähtäviä lepakoita" Japaniin - lentopommin näköiseen kapseliin pakatuille lepakoille kiinnitettiin siinä pieniä aikasytyttimillä varustettuja palopommeja selkään. Kun nämä kapselit olisivat sitten pudotettu lentokoneista kohteena olleen viholliskaupungin yläpuolella, niin kapselien seinät olisivat tietyn ajan päästä avautuneet ja vapauttaneet sisällä olleet lepakot, jotka luontaisen vaistonsa mukaisesti olisivat hakeutuneet lähistöllä olevien talojen rakenteisiin suojaan. Ja palopommien räjähtäessä lepakot olisivat näin välillisesti uhrautuneet isänmaansa puolesta sellaisina asiasta muuten mitään tietämättöminä itsemurhapommittajina.

Yhdysvallat tunnetusti kuitenkin luopui näin julmasta suunnitelmasta ja sen sijaan se pudotti Japaniin pari atomipommia, jonka ansiosta Japanin sotimishalut lopahtivat "kerta laakista" lopullisesti ...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

"Transsukupuolisilla ja transihmisillä yleisemmin ei yleisesti ole tarvetta määritellä omaa sukupuolisuuttaan sattumanvaraisesti äkillisen tunteen pohjalta tai tilannekohtaisesti hyötyä tavoitellen. Sukupuoli-identiteettihän on muun identiteetin osana luonteeltaan vakiintunut ominaisuus"

Aivan samalla tavalla henkilöllä saattaa olla identiteettiin sidoksissa oleva, vahva käsitys siitä että hän on esim. 28-vuotias ja ettei tämä tilanne muutu milloinkaan. Tilanteeseen tietysti voi liittyä sekä etuja että haittoja. Toisaalta, voihan tällaisessakin identiteetissä joskus esiintyä liukumaa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Eihän siinä mitään lainsäädännöllistä uudistamistarvetta olekaan, vaikka jollain henkilöllä olisikin vankka käsitys oman ikänsä pysyvästä kiinnittymisestä tiettyyn aikajärjestyksen arvoon :)

Ainakaan itse en pikaisella hakemisella löytänyt Suomen voimassaolevasta lainsäädännöstä lakia, jossa esitetään edellytykset henkilön iän juridisesta vahvistamisesta...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Toisin kuin ikä, joka on yksikäsitteisellä tavalla laskettu aikamäärä ihmisen yksikäsitteisestä syntymästä, sukupuoli on liukuva käsite kahden ääripään välillä niin fyysisesti (s.o. genitaalien rakenne) kuin mentaalisestikin (s.o. oma käsitys sukupuolesta).

Nykyisin Ihmisen sukupuoli määräytyy syntymähetkellä pääsääntöisesti hyvin pintapuolisen ulkoisen tarkastelun (s.o. pippeli vaiko ei) perusteella. Ikä sen sijaan katsotaan hyvinkin eksaktisti allakasta.

Luonteeltaan siis kaksi ihan eriluontoista asiaa.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

"sukupuoli on liukuva käsite kahden ääripään välillä niin fyysisesti (s.o. genitaalien rakenne) kuin mentaalisestikin (s.o. oma käsitys sukupuolesta).
Nykyisin Ihmisen sukupuoli määräytyy syntymähetkellä pääsääntöisesti hyvin pintapuolisen ulkoisen tarkastelun (s.o. pippeli vaiko ei) perusteella. Ikä sen sijaan katsotaan hyvinkin eksaktisti allakasta."

Tuo mitä kirjoitat, se on tietenkin täyttä roskaa, eihän tuo pidä ollenkaan paikkaansa.

Jokainen tietää, että sukupuolia on kaksi. Nuo liukumäki- ym. Jutut ovat samoin roskaa.

Ihmisellä voi olla oman päänsä sisällä vaikka minkälaisia käsityksiä, mutta ei omilla käsityksillä välttämättä ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa.

Jos henkilö ei tiedä sukupuoltaan, asian voi tarkistaa omasta ajokortista tai passista. Molemmissa on henkilötunnus. Jos henkilötunnuksen viimeinen numero on pariton, olet mies, jos taas numero on parillinen, olet nainen.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #30

"Jos henkilö ei tiedä sukupuoltaan, asian voi tarkistaa omasta ajokortista tai passista. Molemmissa on henkilötunnus. Jos henkilötunnuksen viimeinen numero on pariton, olet mies, jos taas numero on parillinen, olet nainen."

Jos olet syntynyt metsässä ilman sotua niin olet susi?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #31

"Jos olet syntynyt metsässä ilman sotua niin olet susi?"

Sotulla tarkoittanet henkilötunnusta. Henkilötunnus kyllä Suomessa myönnetään jokaiselle ihmisyksilölle, myös siinä tapauksessa että kyseinen henkilö olisi jostain syystä syntynyt metsässä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #32

Henkilötunnuksen sukupuolimerkintä perustuu henkilön anatomisista ominaisuuksista tehtyyn arvaukseen - melko usein oikeaan osuvasta arpanumerosta on siis kyse.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki Vastaus kommenttiin #34

Useimmiten siinä ei tarvitse arvailla. Intersukupuolisuus on harvinaista.
Sukupuoli-identiteetin häiriöt on myöhemmin ilmenevä asia.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #39

Jossain aikuistumisvaiheessa se väärä merkintä väestörekisterissä tosiaan alkaa häiritä useimpia transsukupuolisia.

Minusta olisi ihan järkevä uudistaa translakia kirjoituksessani esitetyllä tavalla - merkinnän muuttamiseen liittyvä byrokratia asiakasmaksuineen jo yksin estää sukupuolimerkinnn muuttamisen asiattomasti. Norjassa juridisen sukuuolimerkinnän voi vaihtaa jo nyt omalla ilmoituksella eikä sieltä ole kuulunut uutisia väärinkäytöksistä...

Translain uudistaminen ei myöskään vaikuta lääketieteellisesti perustelujen hoitotoimenpiteiden kriteeristöön - sukupuolenkorjausprosessiin pääsee periaatteessa jokainen tervejärkiseksi todettu transihminen...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #30

Sukupuolen varioituvuus ei millään muotoa ole roskaa tieteellisestä näkövinkkelistä tarkasteltuna - tämänkin blogikirjoituksen keskushahmoiksi nousevat transihmiset on tieteellisin menetelmin todettu muodostavan aidon binääriseen sukupuolijärjestelmään tekevän poikkeuksen.

Vaikka sukupuolia sovittaisiinkin olevan ainoastaan kaksi, niin silti niiden spesifikaatiot eivät siis ole niin ilmeisiä, mitä koetat esittää... (transnaisella on usein pippeli ja niin pois päin).

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Näin juuri - ikä on aikajärjestyksen arvo, mutta sukupuoli on usean sukupuolen ulottuvuuden summa.

Ja iän merkitys yksilölle on myös varioituvuutensa osalta huomioitu riittävällä tarkkuudella niin lainsäädännössä kuin yleisessä elämänmenossakin. Lakeihin liittyvät ikärajat kun ovat useimmiten hyvin perusteltuja yleistyksiä, joista voidaan joustaa tapauskohtaisesti.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #35

Nämä esittämäsi sukupuoliteoriat kuten "sukupuoli on usean sukupuolen ulottuvuuden summa" ovat tietenkin täyttä roskaa, siis ei-totuudenmukaista. Koska nämä teoriat ovat roskaa, niitä ei ole missään hyväksytty joten yhteiskunnalliset käytännöt, velvoittavat säännöt tai ihmisten välinen vuorovaikutus eivät siksi voi niihin perustua. Näihin teorioihin voi tietysti kuka hyvänsä vakaasti uskoa, mutta ei pidä olettaa tai edellyttää että maailma toimisi niiden mukaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #38

:)

Sukupuolen rakentuminen useamman ulottuvuuden kompleksina on ihan perusjuttu kehityssykologiassa. Anatomiset, geneettiset, psykologiset, sosiaaliset ja esimerkiksi hormonaaliset tekijät löytyvät myös cis-sukupuolisten sukupuolesta...

https://www.mentalhelp.net/articles/early-childhoo...

Millä tavalla ei missään Suomen lainsäädännössä (velvoittavassa säännössä) ole jo nyt lakia transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #42

:)

"Sukupuolen rakentuminen useamman ulottuvuuden kompleksina on ihan perusjuttu kehityssykologiassa."

Ei kannata uskoa kaikkea, mitä internetissä julkaistaan.

"Millä tavalla ei missään Suomen lainsäädännössä (velvoittavassa säännössä) ole jo nyt lakia transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta?"

Onhan toki olemassa tällainen laki. Laissa säädetään marginaaliryhmästä, jolle pyritään laissa mainituin edellytyksin tarjoamaan apua tilanteeseensa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #44

Joka tapauksessa akateeminen tutkimustieto siilautuu aina vääjäämättä osaksi yhteiskunnallista elämänmenoa riippumatta minun tai sinunkaan uskomuksista - teorioita sukupuolen moninaisuudesta sovelletaan tällä hetkellä varsin luontevasti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ohella myös työelämässä ja tavaroiden ja palveluiden tarjonnassa lainsäädännöllisinä velvoitteina osin.

Laeilla on aina jokin tarkka tarkoitus ja voimassa olevan translain tarkoitus on tosiaan määritellä ne edellytykset, joilla transsukupuoliset voivat muuttaa väestörekisteriin sukuuolitietonsa. Lainsäätäjä on siis jo aikoja sitten tunnustanut binäärisen sukupuolijaon epätäydellisen luonteen...

Vähemmistöryhmät ovat toki aina vähän marginaalisia joukkoja, kuitenkin sen tunnetun 0,3 prosentin arvion perusteella tämän lain soveltamisalueella eläisi Suomessa noin 16 500 ihmistä, mikä vastaa maamme romaniväestön kokoa.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Ihmettelen, miksi pienen vähemmistön oikeuksista keskustellaan kovasti ja samanaikaisesti enemmistöä koskeva oikeus ei saa edes vastaväitteitä aikaiseksi.

Steriloimisen syyt 30 vuoden ikä tai kolme lasta on lisätty Suomen lakiin vasta 1985. Sitä ennen oli vain terveyssyyt.
Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ikärajaksi on säädetty 25 vuotta jo 1970-luvulla ja lapsimäärää ei ole laissa määritelty.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa 2015 yksilapsisia perheitä oli 43 prosenttia, kaksilapsisia 39 prosenttia ja kolmilapsisia oli 13 prosenttia ja vähintään neljälapsisia 5 prosenttia.
Tämä puoltaa sterilointioikeuden lapsiluvun laskemista kahteen lapseen.

Kansalaisaloitteesta ei tieto leviä, joten kannatusta ei ole kertynyt paljoa.

Lisätietoa kansalaisaloitteesta:
http://anterosmki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234260-...

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tähän pitää nyt perehtyä-

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Hyvä, vapaaehtoisesti lapsettomat on jätetty yksin ja vihreät ja vasemmisto ovat välinpitämättömiä aiemmin hyväksymälleen tavoitteelle.
Some ei ole ollut tehokas ja media ei kiinnostu.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Biologinen mies ei voi synnyttää.
Juridinen mies voi olla transmies, eli mieheksi itsensä kokeva biologinen nainen, jonka juridiseksi sukupuoleksi on vahvistettu mies.
Transmies voisi synnyttää, jos lisääntymiskyky säilyy hoidoissa. Hormonihoidot aiheuttavat yleensä lisääntymiskyvyttömyyden.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyväksyn kommentissasi tekemät erottelut mm. siksi, että hain itsekin aikaisemmin samankaltaisesti eroa "oikeiden" ja "kokemuksellisten" sukupuolten välille. Sosiaalisissa yhteyksissä transmiehen (tai sukupuolenkorjausprosessin onnistuneesti läpikäyneen transtaustaisen miehen) erottaminen "oikeasta" miehestä on melko hankalaa ja jopa tarpeetonta....

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset