jiihooantikainen wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen

Sukupuolen korjaushoitojen kustannuksista

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on ollut liikkeellä erään verkkolehden artikkeliin perustuvia huhuja sukupuolen korjaushoitojen kustannuksista. Suomen Uutiset -nimisessä verkkolehdessä nimittäin julkaistiin jo otsikkoa myöten harhaanjohtavaa tietoa kyseisistä terveydenhoitoprosesseista seiskapäivää-juorulehtien sensaatiohakuista linjaa matkien :

 

   "Sukupuolen vaihtaminen voi maksaa kymmeniä tuhansia euroja – Kela korvaa suuren osan kuluista."

 

Transsukupuolisten sukupuolen korjaushoidoilla ei tokikaan pyritä vaihtamaan asiakkaan sukupuolta, vaan ainoastaan tarjoamaan lääketieteellistä apua kehon piirteiden naisellistamiseen tai miehistämiseen tai ei-toivottujen sukupuolen kehollisten piirteiden lieventämiseen ja poistamiseen.

MItä tulee artikkelissa ja sen otsikossa mainittuihin arvioihin korjaushoitojen kustannuksista, niin sairaalaoperaatioiden listahintoina ja hoitokokonaisuuteen kuuluvien hormonivalmisteiden ja lääkkeiden ovh-hintoina yhteenlaskettu summa voi toki nousta näennäisen korkeaksi, mutta asiakkaalle näistä hoitokokonaisuuteen kuuluvista kustannuksista lankeaa maksettavaksi ainoastaan Kansaneläkelaitoksen vahvistamat omavastuuosuudet. 

Sukupuolenkorjaushoidot eivät siis maksa potilaalle "kymmeniä tuhansia euroja" sairausvakuutuksen kattavuuden vuoksi.  

Sen takiahan meillä on olemassa sairausvakuutusjärjestelmä, että vähävaraiset ja myös tavalliset työssäkäyvät keskituloiset saavat laadukasta perusterveydenhoitoa!!  

Esimerkiksi itse kävin viime vuonna kolme eri kertaa sairaalassa operoittamassa tukkeutunutta valtimoa ja "tavanomainen" pari tuntia kestävä pallolaajennusoperaatio stenttauksineen ja toimenpiteeseen liittyvien valmistelujen ja sairaalassa vietettävien toipumisaikojen kanssa maksaisi "listahintana" noin 4 500 euroa. Käytännössä en kuitenkaan maksanut itse näistä hoitotoimenpiteistä lähellekään 13 500 euroa, vaan ainoastaan 7 sairaalapäivämaksua a 49 euroa sekä kontrollikäynneistä 40.50 euroa per kerta eli yhteensä noin 500 euroa :)

Transtukipisteen tietopalvelusssa esillä olevasta byrokratiaoppaasta sukupuolensa korjaavalle löytyy tarkempaa tietoa sukupuolen korjaushoitoihin liittyvistä kustannuksista sekä muita transihmisten oikeusturvaan liittyviä vinkkejä.

 

Miten sitten sote-uudistuksen yhteyteen kaavailtu valinnanvapausmalli vaikuttaa sukupuolenkorjaushoitoihin, jää nähtäväksi. Nykyisinhän sukupuolen korjaushoitoja tehdään lähes yksinomaan julkisen terveydeydenhuollon yksiköissä...

 

 

 

Niin?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset